• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Polecane produkty, W kuchni  /  13 października, 2023

Ręczna szatkownica do kapusty – doskonała pomoc w przygotowaniu kiszonek

Materiał zewnętrzny

Kuchnia to bez wątpienia serce każdego domu. To właśnie tam codzienne przyrządzamy smaczne posiłki dla całej rodziny. Odpowiedni sprzęt w kuchni to podstawa dobrego gotowania, warto więc zadbać o dobre akcesoria, by gotowanie było nie tylko proste, ale i przyjemne.

Niemiecka marka Börner od ponad 60 lat projektuje i produkuje najwyższej jakości narzędzia kuchenne, dzięki którym przyrządzanie warzyw jest szybkie i bezpieczne, a posiłki są zdrowe i pełnowartościowe. Szatkownica do warzyw V-Hebel to prawdziwy dowód na to, że gotowanie może być przyjemne i pozwoli nam na szybkie przygotowanie potraw i oszczędność czasu. To gwarancja wysokiej jakości produktów, na których zawsze możesz polegać w kuchni!

 

Szatkownica do warzyw V-Hebel pokroi warzywa jak tylko chcesz! W plasterki cienkie, grube, rozdrobni cebule, marchew na kostkę drobną, grubą, jak i również słupki. Precyzyjnie i szybko poszatkuje także kapustę, więc śmiało można planować przygotowanie domowej kapusty kiszonej, która jest jednym z najtańszych i najzdrowszych warzyw. Powstaje w efekcie długotrwałej fermentacji, która jest najstarszą obok solenia i suszenia metodą na przedłużenie czasu przydatności produktów do spożycia. Po przejściu procesu fermentacji zachowuje wszystkie wartości odżywcze, ba…nawet nabywa nowych! O właściwościach kapusty kiszonej można by długo pisać. Ten słowiański superfood jest naturalnym antyoksydantem. Zawiera imponujące ilości witamin i minerałów, ale jest także probiotykiem i prebiotykiem w jednym. Przygotowywana tradycyjną metodą, samoczynnie, powoli, sezonowo – jest wyjątkowym rarytasem, który każdy może przygotować w domowym zaciszu. Zobacz jakie to proste!

Kiedy kisić kapustę?

Do kiszenia kapusty najlepsza jest zimowa odmiana tego warzywa. Jest ona bardziej wytrzymała, przez co idealnie nadaje się do kiszonek. W listopadzie na straganach pojawia się największy wybór kapusty i to właśnie wtedy jest najlepszy czas na kiszenie kapusty.

Jak wybrać dobrą kapustę?

Najpopularniejsze odmiany kapusty do kiszenia to:
Ambrozja
Novotom
Jaguar
Adelko
Typhoon
Ramco
Kolia

Przepis na domową kapustę kiszoną

Składniki
5 kg białej kapusty
500 g marchewki
110 g soli kamiennej


Przygotowanie
Kapustę obieramy z wierzchnich, uszkodzonych liści, kroimy na ćwiartki i wycinamy twardy głąb. Kapustę szatkujemy cienko. Tu z pomocą przychodzi nam niezastąpiona szatkownica do kapusty Börner. Dzięki niej szatkowanie idzie szybko, sprawnie i co najważniejsze bezpiecznie, ponieważ wyposażona jest w dodatkową wkładkę zabezpieczającą przed skaleczeniem. Ostre noże wykonane ze stali chirurgicznej szatkują precyzyjnie i dokładnie. Mandolina do krojenia warzyw jest idealną alternatywą dla noża kuchennego. Szatkowanie nigdy nie było prostsze!
Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Świetnie sprawdzi się tu bardzo wygodna i wytrzymała tarka do warzyw ROKO PowerLine. Posiada wygodny uchwyt, który doskonale przytrzymuje warzywa podczas ścierania. Dzięki niej praca idzie sprawnie i bezpiecznie.
Poszatkowaną kapustę oraz marchew przekładamy do miski, dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie kapusta zmięknie i możemy przystąpić do ubijania kapusty. Do tej czynności świetnie sprawdzi się drewniana pałka z kulką do ucierania. Kapustę ubijamy, aż puści sok. Odstawiamy na 30 minut i powtarzamy czynność ubijania kilka razy. Kapusta powinna puścić sporo soku.
Tak przygotowaną kapustę przekładamy do czystych i wyparzonych słoików. Kapusta w słoiku powinna być mocno ugnieciona i przykryta sokiem. Ważne, aby pozostawić w słoikach po ok. 2 – 3 cm wolnego miejsca od góry, ponieważ fermentacja cały czas zachodzi i zbierający się gaz może podnosić soki do góry. Dokręcamy pokrywki lekko, aby umożliwić wydostawanie się gazowych produktów fermentacji. Słoiki nie mogą być szczelnie zamknięte!
Po około 3 dniach rozpoczyna się proces fermentacji. Sok może zacząć lekko wyciekać ze słoików. Dlatego warto zabezpieczyć miejsce, gdzie stoją słoiki przed ewentualnym wyciekaniem soku. Jeżeli zakrętki w słoikach mocno się wybrzuszą, należy je odkręcić, aby pozbyć się nadmiaru gazów. Ponownie lekko zakręcamy słoiki.
Kapusta kisi się około 7-14 dni. Wtedy jest gotowa do spożycia, jak i przełożenia w słoiki. Warto jednak po tygodniu spróbować kiszonki, ocenić jej kwasowość i zdecydować czy pozostawić do dalszego kiszenia. Jeżeli uznacie, że jest mało kwaśna, kontynuujcie proces kiszenia do maksymalnie 10-14 dni. Czas kiszenia zależy od temperatury pomieszczenia. Chłodniejsza temperatura spowalnia proces fermentacji. Gotową kapustę przechowujemy w chłodnym miejscu. Niska temperatura (około 15 stopni) praktycznie zatrzymuje proces kiszenia.

Porady

  • kapusta do kiszenia powinna być duża, dojrzała i zwarta
  • kapustę można wzbogacić kminkiem, liściem laurowym czy zielem angielskim
  • do kiszenia kapusty warto wybrać sól kamienną. Zapobiegnie rozwojowi bakterii w kiszonce i pomoże w produkcji kwasu mlekowego

Przygotowanie domowej kapusty kiszonej to nic trudnego. Wystarczy wybrać dobrą kapustę i wygospodarować odrobinę czasu na jej przygotowanie. Z oryginalną serią szatkownic Börner, dostępną w oficjalnym sklepie borner.pl, szatkowanie to przyjemność – zrobisz to wygodnie, bezpiecznie i szybko!

5 2 votes
Article Rating

Nawigacja wpisu

Crumble jabłkowe, czyli jabłka pod kruszonką
Nalewka z owoców tarniny

Podobne wpisy

Jak upiec idealny sernik
ABC kuchni, Serniki pieczone, W kuchni, Wypieki  /  3 stycznia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 38

Jak upiec idealny sernik

Ogólne zasady przygotowania doskonałej nalewki
ABC kuchni, Alkohole, Domowa spiżarnia, Przepisy, W kuchni  /  30 marca, 2023
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 32

Ogólne zasady przygotowania doskonałej nalewki

Babciny rosół
ABC kuchni, W kuchni, Zupy  /  3 marca, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 31

Babciny rosół

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
25 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
19 dni temu

Uwielbiam takie gadżety do kuchni

0
Odpowiedz
Małgosia B
Małgosia B
1 miesiąc temu

Są takie narzędzia, których w kuchni nie może zabraknąż.To jedno z nich.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Reply to  Małgosia B

Dokłądnie tak. nie wyobażam sobie kuchni bez szatkownicy

0
Odpowiedz
mangomania
mangomania
1 miesiąc temu

Taka szatkownica jest bardzo pomocna ja lubię w kuchni wszelkiego rodzaju takie urządzenia.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Reply to  mangomania

Oj tak, to bardzo potrzebne urządzenie 🙂

0
Odpowiedz
P. K.
P. K.
1 miesiąc temu

Akurat nie mam w domu, więc zastanowię się nad jej nabyciem.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Reply to  P. K.

Polecam

0
Odpowiedz
Ania
Ania
1 miesiąc temu

Przyzanam, żeńcie używam szatkownicy, ale pewnie dlatego ze za mało gotuję

0
Odpowiedz
Krystyna
Krystyna
1 miesiąc temu

Właśnie myślałam o kiszeniu kapusty w tym roku i zastanawiałam się, czy nie jest już za późno 😀 No i czym poszatkować. A tu mam odpowiedź na oba pytania – super!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Reply to  Krystyna

Ciesze się, że mogłam pomóc 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
1 miesiąc temu

nawet nie wiedziałam że jest zimowa odmiana kapusty, kiszonki to dobra dla zdrowia rzecz.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Reply to  czerwonafilizanka

Tak i ta zimowa właśnie jest najlepsza 🙂

0
Odpowiedz
Gosia Zawada
Gosia Zawada
1 miesiąc temu

Taki sprzęt w kuchni jest niezbędny. Mam szatkownicę podobną już chyba z 10 lat i chyba niedługo będę musiała zmienić na nową. Ta wygląda na solidną.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Reply to  Gosia Zawada

Masz rację. W kuchni dobry sprzęt to podstawa 🙂

0
Odpowiedz
Aga
Aga
1 miesiąc temu

Mamy bardzo podobną do tej 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Reply to  Aga

I jak się sprawdza?

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 miesiąc temu
Reply to  Aga

Też jestem ciekawa 🙂

0
Odpowiedz
Edyta
Edyta
1 miesiąc temu

Ładna ale ja mam sprawdzony sposób z krajalnica i przy jej pomocy kroje kapustę do kiszonek

0
Odpowiedz
Lena P
Lena P
1 miesiąc temu

Od dłuższego czasu szukam właśnie takiej szatkownicy i chyba zainwestuję w tą firmę, bo widzę, że to porządny sprzęt. Muszę tylko uzbierać na tą szatkownicę. 😍

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Reply to  Lena P

Myślę, że warto zainwestować w tak dobry sprzęt 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 miesiąc temu
Reply to  Wędrówki po kuchni

To fakt, niby czasami kupujemy coś słabszej jakości, żeby zaoszczędzić, ale kiedy się to psuje, to już wcale taka oszczędność nie jest 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 miesiąc temu

Taka szatkownica to skarb, szczególnie jak ktoś często surówki robi 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 miesiąc temu
Reply to  Miye

A kapusta kiszona to coś, na co zawsze mam ochotę 🙂

0
Odpowiedz
P. K.
P. K.
1 miesiąc temu

Dziękuję za polecenie tego produktu. Na pewno się przyda.

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 miesiąc temu
Reply to  P. K.

Też tak uważam 🙂

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Śledzie

Facebook

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
25
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz