• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
ABC kuchni  /  28 sierpnia, 2020

Redykołka a oscypek- czym się różnią?

Materiał zewnętrzny

Choć należy do serów wytwarzanych z mleka owczego i jest bardzo charakterystyczna, to redykołka nie jest oscypkiem. Jednak sami górale nie ułatwiają sprawy, oferując małe serki wędzone z grilla opatrzone nazwą oscypek. To jak to w końcu z tymi serami jest? Czy to oscypek, redykołka czy jeszcze inny produkt regionalny?

Niegdyś redykołka była przekąską, ale nie taką, za którą trzeba było zapłacić. Była rozdawana za darmo. Częstowali nią bacowie przybywających do bacówki gazdów, czyli właścicieli owiec. Ale też chętnie rozdawali ją turystom, którzy trafili w miejsce wypasu owiec. Z tym rodzajem sera wiąże się długa tradycja. Czy jednak te mini serki, które oferują górale z grilla w Zakopanem i nie tylko to redykołka?

Młodsza siostra oscypka

Redykołka jest młodszą siostrą oscypka i chronionym znakiem towarowym. Powstaje, podobnie jak oscypek, z mleka owczego. Może być z domieszką mleka krowiego, ale nie więcej niż 40 proc. Nie ma jednak tak dokładnych wytycznych jak w przypadku oscypka, co do wagi i kształtu. Pozostaje tu swoboda, bo z nią wiąże się tradycja tego sera. Powstają tylko w okresie letnim, od maja do września, czyli tak samo jak oscypki. Kształty odciskane są w drewnianych formach, dzięki czemu przybierają różne postacie. Często zwierzątek czy serca.

Serki z grilla na Krukówkach, czyli co?

Szybka przekąska, po którą sięga wielu turystów to często małe serki podhalańskie, sprzedawane również w internetowych sklepach jak w tym https://www.oscypki.pl/produkt/serki-wedzone/. Robione z mleka krowiego, ewentualnie z dodatkiem mleka owczego. Wędzone, delikatne w smaku, świetnie nadają się na grilla. Prawdziwy oscypek musi mierzyć przynajmniej 17 cm i nie więcej niż 23 cm. A w jego składzie 60 proc. stanowi mleko owcze. Jak wygląda prawdziwy oscypek możesz zobaczyć na stronie https://www.oscypki.pl/. Znajdziesz na niej certyfikowane oscypki i inne sery podhalańskie. Warto przyjrzeć się im dokładnie, bo dzięki temu przy kolejnej wycieczce do Zakopanego rozróżnisz wszystkie sery.

Gdzie można spróbować redykołki?

Redykołki wytwarzane są pod koniec sezonu, stąd też ich nazwa (red.). Powstają z sera, którego jest za mało, by zrobić oscypka. Redykołki można skosztować w bacówkach. Szczególnie są to serki lubiane przez dzieci, pewnie jedną z przyczyn to, że po prostu są małe. Aby produkować redykołki, podobnie jak w przypadku oscypka, trzeba uzyskać certyfikat.

Redykołki mają charakterystyczny słony smak, które zawdzięczają moczeniu w solance. Jeśli ktoś nie lubi słonych serów, alternatywą są małe sery podhalańskie.

5 1 vote
Article Rating

Zobacz wpisy

Zdrowie w szklance – czyli dlaczego warto sięgać po koktajle owocowe i warzywne?
Jak działa szczoteczka soniczna do zębów?

Podobne wpisy

Czosnek niedźwiedzi – prawdziwy cud natury!
ABC kuchni, Sekrety zdrowia  /  5 marca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 51

Czosnek niedźwiedzi – prawdziwy cud natury!

Sorgo-prozdrowotna kasza z Afryki
ABC kuchni  /  4 lipca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

Sorgo-prozdrowotna kasza z Afryki

Drożdże w kuchni – czyli co warto wiedzieć o drożdżach plus szczegółowy przelicznik drożdży
ABC kuchni  /  31 października, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 38

Drożdże w kuchni – czyli co warto wiedzieć o drożdżach plus szczegółowy przelicznik drożdży

Subscribe
Powiadom o
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
10 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewelina
6 miesięcy temu

Nie wiedziałam o tym myślałam że to to samo 😮

0
Odpowiedz
Natalia
7 miesięcy temu

O nie, czyli te małe “oscypki”, które zawsze kupuję to są redykołki? Człowiek się uczy całe życie! 🙂

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
7 miesięcy temu

Ciekawy wpis, nawet nie wiedziałam, raczej nie mam dostępu do tego typu serków, kupuje od święta.

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
7 miesięcy temu

Jakoś nigdy nie zastanawiałam się na tym że te małe serki mogą mieć inną nazwę niż oscypek 🙂

0
Odpowiedz
Małgorzata Kijowska|DayliCooking
7 miesięcy temu

Uwielbiam podhalańskie sery. Kiedyś jednak były inne, uczciwsze. Teraz nie jest łatwo kupić prawdziwe oscypki czy redykołki.

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
7 miesięcy temu

No proszę – nie słyszałam wcześniej że istnieje tez taki rodzaj sera 🙂

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
7 miesięcy temu

Uuuu nie wiedziałam o tych pysznych różnicach hi

0
Odpowiedz
Anna
7 miesięcy temu

Nie kupuję tych serków z grilla, bo często nie są ani oscypkiem ani redykołką. A tym bardziej na Krupówkach. Warto podjechać do bacówki.

0
Odpowiedz
Karolina z Zapowiedz
7 miesięcy temu

O proszę! Nie dość, że znajdzie się tu fajne przepisy to i konkretną dawkę wiedzy. Przy okazji, bardzo polecamy Muzeum Oscypka w Zakopanem, bo tam jest fajnie też opowiedziana ta historia 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 miesięcy temu
Reply to  Karolina z Zapowiedz

Dziękuję za polecanie 🙂

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szparagi
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
#FB9072 Włochy to kraj, który kojarzy mi się z #FB9072 Włochy to kraj, który kojarzy mi się z hałasującymi cykadami, dobrym winem i wspaniałą kuchnią, która zachwyca różnorodnością smaków, dbałością o każdy składnik, a przede wszystkim prostotą. I właśnie tę prostotę uwielbiam. Dzisiejsze danie to kompozycja kilku prostych składników, z których powstało niebywale pyszne danie. Aromatyczny, maślany sos cytrynowy, solidnie doprawiony świeżo mielonym pieprzem, cudownie otula makaron, który w połączeniu z delikatnym mięsem łososia wynosi danie w inny wymiar pyszności. Dodatek świeżych liści czosnku niedźwiedziego nadaje daniu niezwykłej lekkości i świeżości. Zaskakujący smak, który z pewnością poczujecie w każdym kęsie! 
Makaron z łososiem w sosie cytrynowym z czosnkiem niedźwiedzim

Link w bio 😍 #salomon
#łosoś #wildgarlic #pasta #makaron #czosnekniedźwiedzi #lemonpasta #lemon #cytryna🍋 #omnomnom #jestpysznie #deliciouse
Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność stała się popularna, a z nią orkisz. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Jednak nie spotkałam w sklepach chleba wypiekanego w 100% z mąki orkiszowej. Przeważnie są to wypieki z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, ze znaczną przewagą mąki zwykłej pszennej. Dlatego warto w domu upiec prawdziwy, orkiszowy bochenek chleba - pięknie pachnący, z chrupiącą skórką i niesamowitą strukturą.  Chleb orkiszowy 
https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/chleb-orkiszowy/ #bread
#homemadebread #chleb #domowychleb #chleborkiszowy
Jajka to przystawka, bez której Święta Wielkano Jajka to przystawka, bez której Święta Wielkanocne nie istnieją! Są ozdobą wielkanocnego stołu i w różnych odsłonach goszczą w każdym polskim domu. Wraz z pierwszym tchnieniem wiosny w lasach pojawia się czosnek niedźwiedzi, zwany również czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. To roślina, której właściwości były już cenione w średniowieczu. Wierzono, że był on pierwszym posiłkiem niedźwiedzi budzących się ze snu zimowego - stąd nazwa rośliny. Drzemie w niej potężna moc lecznicza. Substancje zawarte w jej zielonych liściach posiadają fenomenalne korzyści zdrowotne. W Polsce roślina ta jest pod ochroną, można pozyskać czosnek jedynie z własnej hodowli. W Irlandii Północnej na szczęście można korzystać z tych dobrodziejstw do woli. O tej porze roku ogromne łany czosnku pokrywają niemalże całą powierzchnię ściółki leśnej. Spacerując po lesie unosi się delikatny zapach czosnku. Nasz ostatni spacer zaowocował właśnie pomysłem na tą przystawkę. Jeśli tylko uda Wam się zdobyć tą niebywale zdrową i smaczną roślinę - koniecznie spróbujcie. Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim

Link w bio #jajka #wildgarlic #czosnekniedzwiedzi #wielkanoc #easter #deliciouse
Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocn Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocne

Link do przepisu znajdziecie w bio  #bułeczki #jestpysznie #kuchniabrytyjska #wielkanoc #easter
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply