Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
ABC kuchni  /  28 sierpnia, 2020

Redykołka a oscypek- czym się różnią?

Materiał zewnętrzny

Choć należy do serów wytwarzanych z mleka owczego i jest bardzo charakterystyczna, to redykołka nie jest oscypkiem. Jednak sami górale nie ułatwiają sprawy, oferując małe serki wędzone z grilla opatrzone nazwą oscypek. To jak to w końcu z tymi serami jest? Czy to oscypek, redykołka czy jeszcze inny produkt regionalny?

Niegdyś redykołka była przekąską, ale nie taką, za którą trzeba było zapłacić. Była rozdawana za darmo. Częstowali nią bacowie przybywających do bacówki gazdów, czyli właścicieli owiec. Ale też chętnie rozdawali ją turystom, którzy trafili w miejsce wypasu owiec. Z tym rodzajem sera wiąże się długa tradycja. Czy jednak te mini serki, które oferują górale z grilla w Zakopanem i nie tylko to redykołka?

Młodsza siostra oscypka

Redykołka jest młodszą siostrą oscypka i chronionym znakiem towarowym. Powstaje, podobnie jak oscypek, z mleka owczego. Może być z domieszką mleka krowiego, ale nie więcej niż 40 proc. Nie ma jednak tak dokładnych wytycznych jak w przypadku oscypka, co do wagi i kształtu. Pozostaje tu swoboda, bo z nią wiąże się tradycja tego sera. Powstają tylko w okresie letnim, od maja do września, czyli tak samo jak oscypki. Kształty odciskane są w drewnianych formach, dzięki czemu przybierają różne postacie. Często zwierzątek czy serca.

Serki z grilla na Krukówkach, czyli co?

Szybka przekąska, po którą sięga wielu turystów to często małe serki podhalańskie, sprzedawane również w internetowych sklepach jak w tym https://www.oscypki.pl/produkt/serki-wedzone/. Robione z mleka krowiego, ewentualnie z dodatkiem mleka owczego. Wędzone, delikatne w smaku, świetnie nadają się na grilla. Prawdziwy oscypek musi mierzyć przynajmniej 17 cm i nie więcej niż 23 cm. A w jego składzie 60 proc. stanowi mleko owcze. Jak wygląda prawdziwy oscypek możesz zobaczyć na stronie https://www.oscypki.pl/. Znajdziesz na niej certyfikowane oscypki i inne sery podhalańskie. Warto przyjrzeć się im dokładnie, bo dzięki temu przy kolejnej wycieczce do Zakopanego rozróżnisz wszystkie sery.

Gdzie można spróbować redykołki?

Redykołki wytwarzane są pod koniec sezonu, stąd też ich nazwa (red.). Powstają z sera, którego jest za mało, by zrobić oscypka. Redykołki można skosztować w bacówkach. Szczególnie są to serki lubiane przez dzieci, pewnie jedną z przyczyn to, że po prostu są małe. Aby produkować redykołki, podobnie jak w przypadku oscypka, trzeba uzyskać certyfikat.

Redykołki mają charakterystyczny słony smak, które zawdzięczają moczeniu w solance. Jeśli ktoś nie lubi słonych serów, alternatywą są małe sery podhalańskie.

5 1 głos
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Zdrowie w szklance – czyli dlaczego warto sięgać po koktajle owocowe i warzywne?
Jak działa szczoteczka soniczna do zębów?
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
16 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Karolina
Karolina
3 lata temu

mój mąż jest fanem oscypka i chyba redykolki 😉 sama tez nabrałam ochoty na grilowany ser

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
5 lata temu

Nie wiedziałam o tym myślałam że to to samo 😮

1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
21 dni temu
Odpowiedź do  Ewelina

🙂

0
Odpowiedz
Natalia
Natalia
5 lata temu

O nie, czyli te małe „oscypki”, które zawsze kupuję to są redykołki? Człowiek się uczy całe życie! 🙂

1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
21 dni temu
Odpowiedź do  Natalia

Przyznam, że i ja odkryłam to dopiero kilka lat temu 🙂

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
5 lata temu

Ciekawy wpis, nawet nie wiedziałam, raczej nie mam dostępu do tego typu serków, kupuje od święta.

1
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
5 lata temu

Jakoś nigdy nie zastanawiałam się na tym że te małe serki mogą mieć inną nazwę niż oscypek 🙂

1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
21 dni temu
Odpowiedź do  Aleksandra Załęska

A jednak 🙂

0
Odpowiedz
Małgorzata Kijowska|DayliCooking
Małgorzata Kijowska|DayliCooking
5 lata temu

Uwielbiam podhalańskie sery. Kiedyś jednak były inne, uczciwsze. Teraz nie jest łatwo kupić prawdziwe oscypki czy redykołki.

1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
21 dni temu
Odpowiedź do  Małgorzata Kijowska|DayliCooking

Tak, ciężko obecnie o dobrego oscypka. Większość jest oszukanych z krowiego mleka

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
5 lata temu

No proszę – nie słyszałam wcześniej że istnieje tez taki rodzaj sera 🙂

1
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
5 lata temu

Uuuu nie wiedziałam o tych pysznych różnicach hi

1
Odpowiedz
Anna
Anna
5 lata temu

Nie kupuję tych serków z grilla, bo często nie są ani oscypkiem ani redykołką. A tym bardziej na Krupówkach. Warto podjechać do bacówki.

1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
21 dni temu
Odpowiedź do  Anna

No to wiadomo!

0
Odpowiedz
Karolina z Zapowiedz
Karolina z Zapowiedz
5 lata temu

O proszę! Nie dość, że znajdzie się tu fajne przepisy to i konkretną dawkę wiedzy. Przy okazji, bardzo polecamy Muzeum Oscypka w Zakopanem, bo tam jest fajnie też opowiedziana ta historia 🙂

1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Karolina z Zapowiedz

Dziękuję za polecanie 🙂

1
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
16
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz