Czy może być coś lepszego niż chrupiące, domowe pieczywo? Choć w dzisiejszych czasach producenci dokładają wszelkich starań, by ich wypieki były smaczne i zdrowe, zawsze przegrywają one z rumianym pieczywem wyjętym z własnego piekarnika. No i ten zapach, który roznosi się w całym mieszkaniu i ściąga do kuchni wszystkich domowników na wspólne śniadanie. Do tego wystarczy dobre, prawdziwe masło, domowa konfitura, kubek kakao i śniadanie gotowe. Zachęcam Was do przygotowania tych prostych i smacznych rogalików nie tylko na śniadanie.
Porcje: 8
Składniki
Zaczyn drożdżowy
- 18 g drożdży świeżych
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki
Ciasto drożdżowe
- 450 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 1 łyżka miodu
- 50 g masła
- 1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo
- 1 białko
- 3 łyżki maku niebieskiego
Przygotowanie
Zaczyn drożdżowy
- W kubku rozcieramy drożdże z ciepłym mlekiem, mąką i cukrem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Ciasto drożdżowe
- Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego miód i mieszamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej rozczyn drożdżowy, masło z miodem, ciepłe mleko i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Ciasto wałkujemy na okrągły placek o grubości 0,5 cm i wysokości około 30 cm. Przy pomocy ostrego noża wykrawamy trójkąty, które ciasno zwijamy. Zwijanie zaczynamy od podstawy trójkąta, tworząc rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy po między rogalikami.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy makiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 25-35 minut. Rogaliki powinny być rumiane. Po wyjęciu studzimy na kratce.Smacznego!
Uwagi dodatkowe
- czas garowania ciasta jest uzależniony od temperatury w pomieszczeniu
- do tego przepisu można użyć drożdży instant lub suszonych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Swojskie pieczywo jest najzdrowsze i najsmaczniejsze. Pięknie Twoje rogale prezentują się <3
Dziękuję kochana 🙂
Ostatnio z mężem polubiliśmy bardzo rogaliki. Chyba pora zrobić domowe 😀
Idealne na śniadanie, ale ja śpioch jestem i za nic bym nie wstała, żeby rano sobie upiec rogaliki. 😀
Ja jak na razie wyspecjalizowałam się w pieczeniu chleba, myślę, ze mogłabym takie rogalik też upiec.
Myślę, że warto spróbować 🙂
Ostatnio próbowałam zrobić rogale na śniadanie i nic nie wyszło z nich… tzn wyszły ostatecznie płaskie bułki, bo ciasto było takie rzadkie, że nie dało się z nich uformować rogalika. Może z tego przepisu wyjdą lepiej 🙂
Trzeba spróbować 🙂
Uwielbiam pieczywo z makiem 🙂
Nie ma lepszego pieczywa, niż to domowe.
Zgadza się 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie, zapisuje sobie link. 🙂
Jak ty podajesz przepis, to wydaje się taki prosty 🙂
Jak ja bym go usiłowała zrobić, to na pewno wszystko by padło :-)))
Oj to wcale nie jest takie skomplikowane, spróbuj 🙂
Probowałam parę razy robić rogale i nigdy mi nie wychodzą
Az sobie wyalalam ten post
Mmmmm…. takie domowe ciepłe rogaliki…. aż sie rozmarzyłam…
Bardzo lubię takie domowe wypieki. Niestety ograniczony czas nie pozwala mi na częste pieczenie
To tak jak i mi 🙁
Lecę do pracy i chyba wstąpie po takiego rogalika
Wygladaja pysznie, zapisałam przepis i w weekend zrobię dzieciom niespodziankę.
Polecam 🙂
Rogalik na śniadanie pychota
Oj, ależ narobiono mi tutaj apetytu. Z przyjemnością skosztowałabym takich pyszności. To musi być rozkosz dla podniebienia. 🙂
Ostatnio bardzo często chrupię rogale albo paluchy, mistrz ten kto wymyślił te pyszności 😉
Oj, chciałabym, żeby mi się chciało takie zrobić na śniadanie, ale ja się budzę zbyt głodna i nie mogę czekać 😀
Próbowałam kiedyś ale nie za bardzo mi wyszły i się zraziłam
Chciałabym miec czas robić takie rano… niestety mam czas tylko zjeść w biegu do pracy kupnego 😛
Rogale wyszły pyszne. Mój syn się nimi zajadał i męczy mnie o następne 🙂
Super,że smakowały
Super przepis, na pewno skorzystam! <3
Chętnie wykorzystam przepis na jutrzejsze śniadanie 😀
Ojej no zjadłabym, chyba wypróbuje przepis 🙂
Ja i pieczenie to niestety beznadziejne połączenie…
Ależ to musi być pyyyyszne. Wyglądają obłędnie. Chyba się na nie skuszę w weekend, bo wydają się też proste do zrobienia 🙂
Może się odważę zrobić na niedzielę, lubimy sobie wtedy zjeść słodkie pieczywo na śniadanko 🙂 Powiedz mi, mogę czymś nadziać rogale? Np. dżemem albo konfiturą?
Jeśli pieczywo to tylko domowe- innego nie jadamy. Więc przepis nam się bardzo przyda ?
Nie ma jak takie domowe pieczywo 🙂