Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Bułki, Przepisy, Weekendowa piekarnia  /  2 maja, 2014

Rogale śniadaniowe

Wędrówki po kuchni
Czy może być coś lepszego niż chrupiące, domowe pieczywo? Choć w dzisiejszych czasach producenci dokładają wszelkich starań, by ich wypieki były smaczne i zdrowe, zawsze przegrywają one z rumianym pieczywem wyjętym z własnego piekarnika. No i ten zapach, który roznosi się w całym mieszkaniu i ściąga do kuchni wszystkich domowników na wspólne śniadanie. Do tego wystarczy dobre, prawdziwe masło, domowa konfitura, kubek kakao i śniadanie gotowe. Zachęcam Was do przygotowania tych prostych i smacznych rogalików nie tylko na śniadanie.
Przygotowanie25 min., min.
Gotowanie35 min., min.
Czas całkowity1 hour godz.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 8
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Zaczyn drożdżowy

  • 18 g drożdży świeżych
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki

Ciasto drożdżowe

  • 450 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 50 g masła
  • 1 płaska łyżeczka soli

Dodatkowo

  • 1 białko
  • 3 łyżki maku niebieskiego

Przygotowanie

    Zaczyn drożdżowy

    • W kubku rozcieramy drożdże z ciepłym mlekiem, mąką i cukrem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut, aż drożdże zaczną pracować.

    Ciasto drożdżowe

    • Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego miód i mieszamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej rozczyn drożdżowy, masło z miodem, ciepłe mleko i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    • Ciasto wałkujemy na okrągły placek o grubości 0,5 cm i wysokości około 30 cm. Przy pomocy ostrego noża wykrawamy trójkąty, które ciasno zwijamy. Zwijanie zaczynamy od podstawy trójkąta, tworząc rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy po między rogalikami.
    • Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy makiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 25-35 minut. Rogaliki powinny być rumiane. Po wyjęciu studzimy na kratce.
      Smacznego!

    Uwagi dodatkowe

    • czas garowania ciasta jest uzależniony od temperatury w pomieszczeniu
    • do tego przepisu można użyć drożdży instant lub suszonych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    4.4 8 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Pieczywo
    • Śniadania

    Nawigacja wpisu

    Sernik na zimno z truskawkami
    Tarta serowa z rabarbarem

    Podobne wpisy

    Szybki chleb bez wyrastania
    Chleby, Przepisy, Weekendowa piekarnia  /  28 kwietnia, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 67

    Szybki chleb bez wyrastania

    Omlet francuski z szynką parmeńską i bobem
    Przepisy, Śniadania, Wytrawnie  /  9 lipca, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

    Omlet francuski z szynką parmeńską i bobem

    Zakwas żytni
    Bułki, Chleby, Przepisy, Weekendowa piekarnia  /  6 maja, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

    Zakwas żytni

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    38 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Pieprzyć z Fantazją
    Pieprzyć z Fantazją
    4 lata temu

    5 stars
    Swojskie pieczywo jest najzdrowsze i najsmaczniejsze. Pięknie Twoje rogale prezentują się <3

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Pieprzyć z Fantazją

    Dziękuję kochana 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra
    Aleksandra
    6 lata temu

    Ostatnio z mężem polubiliśmy bardzo rogaliki. Chyba pora zrobić domowe 😀

    0
    Odpowiedz
    Wiewiórka w okularach
    Wiewiórka w okularach
    6 lata temu

    Idealne na śniadanie, ale ja śpioch jestem i za nic bym nie wstała, żeby rano sobie upiec rogaliki. 😀

    0
    Odpowiedz
    MangoMania
    MangoMania
    6 lata temu

    Ja jak na razie wyspecjalizowałam się w pieczeniu chleba, myślę, ze mogłabym takie rogalik też upiec.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  MangoMania

    Myślę, że warto spróbować 🙂

    0
    Odpowiedz
    Natalia
    Natalia
    6 lata temu

    Ostatnio próbowałam zrobić rogale na śniadanie i nic nie wyszło z nich… tzn wyszły ostatecznie płaskie bułki, bo ciasto było takie rzadkie, że nie dało się z nich uformować rogalika. Może z tego przepisu wyjdą lepiej 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Natalia

    Trzeba spróbować 🙂

    0
    Odpowiedz
    Beata Punktsiedzenia.pl
    Beata Punktsiedzenia.pl
    6 lata temu

    Uwielbiam pieczywo z makiem 🙂

    0
    Odpowiedz
    Toukie
    Toukie
    6 lata temu

    Nie ma lepszego pieczywa, niż to domowe.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Toukie

    Zgadza się 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    6 lata temu

    Wyglądają bardzo apetycznie, zapisuje sobie link. 🙂

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    6 lata temu

    Jak ty podajesz przepis, to wydaje się taki prosty 🙂
    Jak ja bym go usiłowała zrobić, to na pewno wszystko by padło :-)))

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  krystynabozenna

    Oj to wcale nie jest takie skomplikowane, spróbuj 🙂

    0
    Odpowiedz
    Świat Karinki
    Świat Karinki
    6 lata temu

    Probowałam parę razy robić rogale i nigdy mi nie wychodzą

    0
    Odpowiedz
    Edyta
    Edyta
    6 lata temu

    Az sobie wyalalam ten post

    0
    Odpowiedz
    czerwonafilizanka
    czerwonafilizanka
    6 lata temu

    Mmmmm…. takie domowe ciepłe rogaliki…. aż sie rozmarzyłam…

    0
    Odpowiedz
    Anszpi
    Anszpi
    7 lata temu

    Bardzo lubię takie domowe wypieki. Niestety ograniczony czas nie pozwala mi na częste pieczenie

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Anszpi

    To tak jak i mi 🙁

    0
    Odpowiedz
    Ciekawska Magdalena
    Ciekawska Magdalena
    7 lata temu

    Lecę do pracy i chyba wstąpie po takiego rogalika

    0
    Odpowiedz
    Renata
    Renata
    7 lata temu

    Wygladaja pysznie, zapisałam przepis i w weekend zrobię dzieciom niespodziankę.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Renata

    Polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Odjechanestudia
    Odjechanestudia
    7 lata temu

    Rogalik na śniadanie pychota

    0
    Odpowiedz
    Aneta
    Aneta
    7 lata temu

    Oj, ależ narobiono mi tutaj apetytu. Z przyjemnością skosztowałabym takich pyszności. To musi być rozkosz dla podniebienia. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Inga
    Inga
    7 lata temu

    Ostatnio bardzo często chrupię rogale albo paluchy, mistrz ten kto wymyślił te pyszności 😉

    0
    Odpowiedz
    Bea
    Bea
    7 lata temu

    Oj, chciałabym, żeby mi się chciało takie zrobić na śniadanie, ale ja się budzę zbyt głodna i nie mogę czekać 😀

    0
    Odpowiedz
    Paulina
    Paulina
    7 lata temu

    Próbowałam kiedyś ale nie za bardzo mi wyszły i się zraziłam

    0
    Odpowiedz
    Mayka.ok
    Mayka.ok
    7 lata temu

    Chciałabym miec czas robić takie rano… niestety mam czas tylko zjeść w biegu do pracy kupnego 😛

    0
    Odpowiedz
    ilka
    ilka
    7 lata temu

    Rogale wyszły pyszne. Mój syn się nimi zajadał i męczy mnie o następne 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  ilka

    Super,że smakowały

    0
    Odpowiedz
    Cały świat patrzy...
    Cały świat patrzy...
    7 lata temu

    Super przepis, na pewno skorzystam! <3

    0
    Odpowiedz
    Mayka.ok
    Mayka.ok
    7 lata temu

    Chętnie wykorzystam przepis na jutrzejsze śniadanie 😀

    0
    Odpowiedz
    Magda
    Magda
    7 lata temu

    Ojej no zjadłabym, chyba wypróbuje przepis 🙂

    0
    Odpowiedz
    Panna Kwiatkowska
    Panna Kwiatkowska
    7 lata temu

    Ja i pieczenie to niestety beznadziejne połączenie…

    0
    Odpowiedz
    Wyrodna Matka
    Wyrodna Matka
    7 lata temu

    Ależ to musi być pyyyyszne. Wyglądają obłędnie. Chyba się na nie skuszę w weekend, bo wydają się też proste do zrobienia 🙂

    0
    Odpowiedz
    Iza - Kobieca Strona Mamy
    Iza - Kobieca Strona Mamy
    7 lata temu

    Może się odważę zrobić na niedzielę, lubimy sobie wtedy zjeść słodkie pieczywo na śniadanko 🙂 Powiedz mi, mogę czymś nadziać rogale? Np. dżemem albo konfiturą?

    0
    Odpowiedz
    Monika I Fitpassion
    Monika I Fitpassion
    7 lata temu

    Jeśli pieczywo to tylko domowe- innego nie jadamy. Więc przepis nam się bardzo przyda ?

    0
    Odpowiedz
    madeline82
    madeline82
    9 lata temu

    Nie ma jak takie domowe pieczywo 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    38
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz