• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Bułki, Przepisy, Weekendowa piekarnia  /  2 maja, 2014

Rogale śniadaniowe

Wędrówki po kuchni
Czy może być coś lepszego niż chrupiące, domowe pieczywo? Choć w dzisiejszych czasach producenci dokładają wszelkich starań, by ich wypieki były smaczne i zdrowe, zawsze przegrywają one z rumianym pieczywem wyjętym z własnego piekarnika. No i ten zapach, który roznosi się w całym mieszkaniu i ściąga do kuchni wszystkich domowników na wspólne śniadanie. Do tego wystarczy dobre, prawdziwe masło, domowa konfitura, kubek kakao i śniadanie gotowe. Zachęcam Was do przygotowania tych prostych i smacznych rogalików nie tylko na śniadanie.
Przygotowanie25 min.
Gotowanie35 min.
Czas całkowity1 godz.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 8
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Zaczyn drożdżowy

    • 18 g drożdży świeżych
    • 4 łyżki mleka
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżka mąki

    Ciasto drożdżowe

    • 450 g mąki pszennej
    • 150 ml mleka
    • 1 łyżka miodu
    • 50 g masła
    • 1 płaska łyżeczka soli

    Dodatkowo

    • 1 białko
    • 3 łyżki maku niebieskiego

    Przygotowanie

      Zaczyn drożdżowy

      • W kubku rozcieramy drożdże z ciepłym mlekiem, mąką i cukrem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut, aż drożdże zaczną pracować.

      Ciasto drożdżowe

      • Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego miód i mieszamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej rozczyn drożdżowy, masło z miodem, ciepłe mleko i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
      • Ciasto wałkujemy na okrągły placek o grubości 0,5 cm i wysokości około 30 cm. Przy pomocy ostrego noża wykrawamy trójkąty, które ciasno zwijamy. Zwijanie zaczynamy od podstawy trójkąta, tworząc rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy po między rogalikami.
      • Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy makiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 25-35 minut. Rogaliki powinny być rumiane. Po wyjęciu studzimy na kratce.
        Smacznego!

      Uwagi dodatkowe

      • czas garowania ciasta jest uzależniony od temperatury w pomieszczeniu
      • do tego przepisu można użyć drożdży instant lub suszonych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu

      Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Bułeczki czosnkowe

      5 2 votes
      Article Rating

      Tagi

      • Pieczywo
      • Śniadania

      Zobacz wpisy

      Sernik na zimno z truskawkami
      Tarta serowa z rabarbarem

      Podobne wpisy

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

      Tort Rafaello

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      38 komentarzy
      Newest
      Oldest Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Pieprzyć z Fantazją
      Pieprzyć z Fantazją
      1 miesiąc temu

      5 stars
      Swojskie pieczywo jest najzdrowsze i najsmaczniejsze. Pięknie Twoje rogale prezentują się <3

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      1 miesiąc temu
      Reply to  Pieprzyć z Fantazją

      Dziękuję kochana 🙂

      0
      Odpowiedz
      Aleksandra
      Aleksandra
      1 rok temu

      Ostatnio z mężem polubiliśmy bardzo rogaliki. Chyba pora zrobić domowe 😀

      0
      Odpowiedz
      Wiewiórka w okularach
      Wiewiórka w okularach
      1 rok temu

      Idealne na śniadanie, ale ja śpioch jestem i za nic bym nie wstała, żeby rano sobie upiec rogaliki. 😀

      0
      Odpowiedz
      MangoMania
      MangoMania
      1 rok temu

      Ja jak na razie wyspecjalizowałam się w pieczeniu chleba, myślę, ze mogłabym takie rogalik też upiec.

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  MangoMania

      Myślę, że warto spróbować 🙂

      0
      Odpowiedz
      Natalia
      Natalia
      1 rok temu

      Ostatnio próbowałam zrobić rogale na śniadanie i nic nie wyszło z nich… tzn wyszły ostatecznie płaskie bułki, bo ciasto było takie rzadkie, że nie dało się z nich uformować rogalika. Może z tego przepisu wyjdą lepiej 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Natalia

      Trzeba spróbować 🙂

      0
      Odpowiedz
      Beata Punktsiedzenia.pl
      Beata Punktsiedzenia.pl
      1 rok temu

      Uwielbiam pieczywo z makiem 🙂

      0
      Odpowiedz
      Toukie
      Toukie
      1 rok temu

      Nie ma lepszego pieczywa, niż to domowe.

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Toukie

      Zgadza się 🙂

      0
      Odpowiedz
      Anna
      Anna
      1 rok temu

      Wyglądają bardzo apetycznie, zapisuje sobie link. 🙂

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      1 rok temu

      Jak ty podajesz przepis, to wydaje się taki prosty 🙂
      Jak ja bym go usiłowała zrobić, to na pewno wszystko by padło :-)))

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  krystynabozenna

      Oj to wcale nie jest takie skomplikowane, spróbuj 🙂

      0
      Odpowiedz
      Świat Karinki
      Świat Karinki
      1 rok temu

      Probowałam parę razy robić rogale i nigdy mi nie wychodzą

      0
      Odpowiedz
      Edyta
      Edyta
      1 rok temu

      Az sobie wyalalam ten post

      0
      Odpowiedz
      czerwonafilizanka
      czerwonafilizanka
      1 rok temu

      Mmmmm…. takie domowe ciepłe rogaliki…. aż sie rozmarzyłam…

      0
      Odpowiedz
      Anszpi
      Anszpi
      2 lat temu

      Bardzo lubię takie domowe wypieki. Niestety ograniczony czas nie pozwala mi na częste pieczenie

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Anszpi

      To tak jak i mi 🙁

      0
      Odpowiedz
      Ciekawska Magdalena
      Ciekawska Magdalena
      2 lat temu

      Lecę do pracy i chyba wstąpie po takiego rogalika

      0
      Odpowiedz
      Renata
      Renata
      2 lat temu

      Wygladaja pysznie, zapisałam przepis i w weekend zrobię dzieciom niespodziankę.

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Renata

      Polecam 🙂

      0
      Odpowiedz
      Odjechanestudia
      Odjechanestudia
      2 lat temu

      Rogalik na śniadanie pychota

      0
      Odpowiedz
      Aneta
      Aneta
      2 lat temu

      Oj, ależ narobiono mi tutaj apetytu. Z przyjemnością skosztowałabym takich pyszności. To musi być rozkosz dla podniebienia. 🙂

      0
      Odpowiedz
      Inga
      Inga
      2 lat temu

      Ostatnio bardzo często chrupię rogale albo paluchy, mistrz ten kto wymyślił te pyszności 😉

      0
      Odpowiedz
      Bea
      Bea
      2 lat temu

      Oj, chciałabym, żeby mi się chciało takie zrobić na śniadanie, ale ja się budzę zbyt głodna i nie mogę czekać 😀

      0
      Odpowiedz
      Paulina
      Paulina
      2 lat temu

      Próbowałam kiedyś ale nie za bardzo mi wyszły i się zraziłam

      0
      Odpowiedz
      Mayka.ok
      Mayka.ok
      2 lat temu

      Chciałabym miec czas robić takie rano… niestety mam czas tylko zjeść w biegu do pracy kupnego 😛

      0
      Odpowiedz
      ilka
      ilka
      3 lat temu

      Rogale wyszły pyszne. Mój syn się nimi zajadał i męczy mnie o następne 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  ilka

      Super,że smakowały

      0
      Odpowiedz
      Cały świat patrzy...
      Cały świat patrzy...
      3 lat temu

      Super przepis, na pewno skorzystam! <3

      0
      Odpowiedz
      Mayka.ok
      Mayka.ok
      3 lat temu

      Chętnie wykorzystam przepis na jutrzejsze śniadanie 😀

      0
      Odpowiedz
      Magda
      Magda
      3 lat temu

      Ojej no zjadłabym, chyba wypróbuje przepis 🙂

      0
      Odpowiedz
      Panna Kwiatkowska
      Panna Kwiatkowska
      3 lat temu

      Ja i pieczenie to niestety beznadziejne połączenie…

      0
      Odpowiedz
      Wyrodna Matka
      Wyrodna Matka
      3 lat temu

      Ależ to musi być pyyyyszne. Wyglądają obłędnie. Chyba się na nie skuszę w weekend, bo wydają się też proste do zrobienia 🙂

      0
      Odpowiedz
      Iza - Kobieca Strona Mamy
      Iza - Kobieca Strona Mamy
      3 lat temu

      Może się odważę zrobić na niedzielę, lubimy sobie wtedy zjeść słodkie pieczywo na śniadanko 🙂 Powiedz mi, mogę czymś nadziać rogale? Np. dżemem albo konfiturą?

      0
      Odpowiedz
      Monika I Fitpassion
      Monika I Fitpassion
      3 lat temu

      Jeśli pieczywo to tylko domowe- innego nie jadamy. Więc przepis nam się bardzo przyda ?

      0
      Odpowiedz
      madeline82
      madeline82
      4 lat temu

      Nie ma jak takie domowe pieczywo 🙂

      0
      Odpowiedz

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elem Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa. Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy maggi, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie będziecie zmuszeni dodawać glutaminianu sodu i innej chemii. Rosół nie jest skomplikowaną potrawą, ale wymaga powolnego gotowania i trzymania się kilku ważnych zasad. Wtedy właśnie jest idealny, aromatyczny, klarowny i nie za tłusty.  A Wy używacie kostek rosołowych?
 Przepis znajdziecie na blogu 😍 https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/rosol/ #rosół #kuchniapolska
      Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
      Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
      Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Tagi

      • Babki
      • Boże Narodzenie
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Archiwum

      • LIFESTYLE
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled

      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

      Non-necessary

      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

      wpDiscuz
      38
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply