Jest w moim domu taki stary zeszyt w którym jeszcze przed wyfrunięciem z gniazda notowałam przepisy z zeszytu mojej mamy. Przy wielu z nich na marginesie pojawiała się notatka: Mama. Krótka informacja o tym, że przepis pochodził od mamy, czyli od mojej babci. Z pokolenia na pokolenie, z rąk do rąk, z zeszytu do zeszytu . Mam sentyment do tych przepisów. Przywołują niezwykle silne olfaktoryczne wspomnienia i dlatego lubię do nich powracać. Jednym z takich przepisów jest przepis na krucho - drożdżowe rogaliki świętokrzyskie. Małe, kruche, delikatne i pyszne rogaliki przeważnie nadziane były domowymi powidłami. Posypane koniecznie grubym cukrem, smakowały zawsze wyjątkowo. Zapraszam Was na degustację.
Porcje: 40
Składniki
- 500 g mąki
- 200 g masła
- 50 g drożdży
- 6 łyżek mleka
- 2 jajka
- lub 1 jajko i 60 ml śmietany 18%
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
Dodatkowo
- powidła śliwkowe *
- cukier rafinada
- 1 jajko
Przygotowanie
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, posiekane masło i cukier wanilinowy. W kubeczku podgrzewamy delikatnie mleko, dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Zaczyn drożdżowy dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy gładkie ciasto.
- Z ciasta wałkujemy koła o średnicy 28 cm i grubości 1/2 cm. Koła dzielimy na 8 równych trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta wykładamy niewielką ilość powideł i zwijamy w rogalik zaczynając od podstawy trójkąta. Tak przygotowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy grubym cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy około 15-20 minut. Studzimy na kratce.
Odnośniki
- * można użyć dowolnej marmolady lub gęstego dżemu
Uwagi dodatkowe
- rogaliki możemy przygotować również w wersji wytrawnej, dodając do ciasta odrobinę soli i ulubiony farsz.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Tych rogalików na pewno jeszcze nie robiłam. Z największą przyjemnością skuszę się na tę propozycję.
Porywam jednego do popołudniowej kawy
Idealne do kawy, na pewno smakują pysznie. 🙂
Takie rogaliki robiła też moja Mama, wspomnienia, wspomnienia 🙂
Wyglądają apetycznie, aż ślinka cieknie. 🙂
Mniami. Wydają się łatwe. Z przyjemnością skorzystam z Teojego przepisu 🙂
U mnie zamiast takich rogalików prababcia robiła rogaliki z ciasta pół kruchego z marmoladą.
Aż się głodna zrobiłam. Będę musiała.liedys zrobić.
Takie rodzinne skarby są bezcenne. Też mam taki zeszyt. Lubię takie sprawdzone, rodzinne przepisy.
Uwielbiam takie stare, rodzinne przepisy, mają tę zaletę, że są oparte na składnikach, które są łatwo dostępne, proste w wykonaniu. Chętnie spróbuję 🙂
Masz rację 🙂 Polecam przepis
Bardzo lubię takie rogaliki. Z nimi mam tak, że lubię je maczać w herbacie 🙂 Twoje prezentują się wprost cudnie! 🙂
Dziękuję 🙂 Do herbatki będą idealne 🙂
Wspaniale wyglądają. U mnie też robi czasem takie moja mama – są pyszne 🙂
pięknie wyglądają 🙂
Takie z domowym powidłem muszą być pyszne :).
A to się pochwalę,ze też umiem robić ? ale te wyszły perfekcyjnie, az bym zjadla w całości haha ? świetne przepisy!
Pięknie to sfotografowałaś <3
To jest moja 8 próba dodania komentarza przez przeglądarkę mobilna u Ciebie .. 🙁 pisałam że rogalikami pachniała kuchnia mojej babci i że zachowam przepis i sobie takie kiedyś zrobię
super
Zrobię na pewno. Dziekuje za przepis.
Też mam takie zeszyty po babci, bardzo lubię do nich zaglądać, przywołują cudne wspomnienia. Rogaliki piękne i na pewno pyszne. Pozdrawiam 🙂
Dziękuję i również pozdrawiam 🙂