Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Okazje, Przepisy, Swojskie wyroby, Wielkanoc  /  28 września, 2018

Rolada z boczku

Wędrówki po kuchni
Nikogo chyba nie muszę przekonywać, że domowe wędliny są najlepsze. I choć samodzielne przygotowanie wędliny wydaje się czasochłonne zapewniam Was, że tak nie jest! Pomijając czas na marynowanie i pieczenie przygotowanie samego mięsa zajmuje góra 20 minut. Dziś dietetycznie nie będzie, ale z pewnością będzie pysznie i co najważniejsze całkowicie naturalnie, bez żadnych sztucznych dodatków i konserwantów. W roli głównej - boczek! Rolada z boczku to idealny dodatek do codziennych kanapek, ale świetnie sprawdzi się także na świątecznym stole. W Wielkanocny poranek najlepiej smakuje z domową ćwikłą. W Boże Narodzenie zaś idealnym dodatkiem do rolady jest moja ulubiona konfitura z czerwonej cebuli, ale świetnie smakuje także z żurawiną. Dodatki wybierzecie sami, przepis na roladę już macie. Smacznego!
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie2 hours godz.
Czas całkowity2 hours godz. 15 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 kg surowego boczku *

Marynata

  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 zmielone liście laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1½ łyżeczki soli

Dodatkowo

  • 2-3 łyżki musztardy **

Przygotowanie

  • Boczek myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na desce chudszą stroną do góry. Wszystkie składniki marynaty rozcieramy w moździerzu. Powstałą pastą z przypraw nacieramy dokładnie mięso z każdej strony. Zwijamy ciasno wzdłuż dłuższego boku i nacieramy z wierzchu musztardą. Tak przygotowaną roladę wkładamy do siatki wędzarniczej. Jeśli nie posiadacie takiej siatki, wystarczy dokładnie i mocno związać roladę sznurkiem spożywczym.
  • Roladę przekładamy do rękawa do pieczenia i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Roladę wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez około 1,5 godziny. Po tym czasie rozcinamy folię i pieczemy kolejne 20 - 30 minut, aż rolada się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika roladę studzimy. Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Odnośniki

  • * najlepiej sprawdzi się długi, cienki i niezbyt tłusty kawałek
  • ** użyłam ostrej musztardy

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

3 2 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Omlet Caprese
Kawowy sernik nowojorski
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
32 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Wiewiórka w okularach
Wiewiórka w okularach
4 lata temu

Jako wielka fanka boczku – zapisuję ten przepis! 🙂

0
Odpowiedz
Donna
Donna
4 lata temu

Sam w sobie boczek bardzo lubię, ale takie rolady to już nie. Domownicy za to uwielbiają .

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
4 lata temu

Boczek jadam od czasu, więc Twój przepis mnie zainteresował. Dzięki.

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
4 lata temu

5 stars
kupiłaś mnie tym boczusiem ! <3

0
Odpowiedz
Okiem Żyrafy
Okiem Żyrafy
5 lata temu

Czy każdy może zrobić taką roladę? Nawet słaby amator gotowania? Zabrakło mi skali trudności i zachęty, że nawet ja jestem w stanie to zrobić. Poza tym wygląda pysznie 🙂 Pozdrawiam gorąco!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Okiem Żyrafy

Myślę, że to nic trudnego 🙂

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
5 lata temu

Bardzo lubię rolady, ale takiej wersji jeszcze nie próbowałam. Jeśli smakuje tak, jak wygląda, to koniecznie muszę ją zrobić na Święta. 😊

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Marlena H.

Polecam, jest pyszna 🙂

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
5 lata temu

Rolada wygląda przepysznie!!! Moja babcia robiła podobną i zawsze wszyscy się nią zajadali.

0
Odpowiedz
Miye's Imaginations
Miye's Imaginations
5 lata temu

Takie domowe wyroby zawsze są najlepsze, szczególnie, że wiemy co do nich dodaliśmy.

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
5 lata temu

Ciekawe danie i wydaje się dość łatwe 🙂 Musze kiedyś koniecznie spróbować !

0
Odpowiedz
Vademecum Mamy
Vademecum Mamy
5 lata temu

Mmm. Wygląda cudnie. Lubię takie naturalne, domowe przetwory.

0
Odpowiedz
Holly
Holly
7 lata temu

Często piekę mięsa, a rolady jeszcze nie robiłam.

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
7 lata temu

Domowe najlepsze. Uwielbiamy takie. Nie dość, że pyszne to i zdrowe. 🙂

0
Odpowiedz
Evelaa
Evelaa
7 lata temu

O moj mąż uwielbia boczek, juz wiem co mu przygotuje ?

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
7 lata temu

Takie wędliny domowego wyrobu to są pycha 🙂
Nie jadam sklepowych, bo nie wiem co w nich jest …

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
7 lata temu

Bardzo lubię takie smakołyki 🙂

0
Odpowiedz
Tomek
Tomek
7 lata temu

Uwielbiam tego typu rolady! Zdecydowanie moje smaki.

0
Odpowiedz
Agnieszka
Agnieszka
7 lata temu

Sama akurat za wędlinami i mięsem nie przepadam, ale to prawda – te domowe pachną i wyglądają zupełnie inaczej i duuuużo apetyczniej!

0
Odpowiedz
GosiaKacpro
GosiaKacpro
7 lata temu

Mój mąż często robi wędlinę. Podeślę mu ten przepis 🙂 chyba trochę mu pomogę, prawda? 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  GosiaKacpro

Ależ oczywiście 🙂

0
Odpowiedz
Łukasz Jarych
Łukasz Jarych
7 lata temu

Wreszcie danie dla mnie – mięsko ! 😉

0
Odpowiedz
Maria Tamara
Maria Tamara
7 lata temu

Wygląda bardzo świeżo, smacznie, na święta i nie tylko byłaby idealna:)

0
Odpowiedz
Agrafka Geografka
Agrafka Geografka
7 lata temu

To moje ulubione danie na święta, pojawia się zawsze na wielkanocnym stole. Pycha!

0
Odpowiedz
Olga
Olga
7 lata temu

Wygląda pysznie!

0
Odpowiedz
Anika
Anika
7 lata temu

Ja co prawda jestem całkowicie niemięsna, ale mój tato byłby zachwycony 🙂

0
Odpowiedz
Olga
Olga
7 lata temu
Odpowiedź do  Anika

Mogłabym napisać to samo!

0
Odpowiedz
Gerard Chędożycki
Gerard Chędożycki
7 lata temu

Wygląda to mega apetycznie 🙂 Czytając sobie to, patrząc na zdjęcia, itd. pomyślałem 2 rzeczy: po pierwsze pokażę tą stronę mojej Mamie i Siostrze. Gotują znacznie więcej ode mnie a masz tu bardzo dużo fajnych przepisów 😉 Zwłaszcza, że siostra jest młoda i dużo eksperymentuje. Druga rzecz: jestem wredny ale fajnie czytać w dzisiejszych jakiegoś bloga kulinarnego, który nie jest przeznaczony dla wegan, „alergików” glutenowych i innych podejrzanych osobowości 😀
Pozdrawiam 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Gerard Chędożycki

Dziękuję bardzo 🙂

0
Odpowiedz
Gerard Chędożycki
Gerard Chędożycki
7 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Nie ma sprawy 🙂 Mówię szczerze, bo zaglądam tu coraz częściej. Mało kto w dzisiejszych czasach (nie licząc starych babć) szpera po książkach kucharskich mimo że choćby w moim domu znajduje się jedna mega zabytkowa z czasów zaborów, napisana przez gospodynie służącą największym polskim rodom magnackim. A jak człowiek próbuje coś znaleźć to wiesz jak jest… Ładnie urządzone strony plasujące się na pierwszych miejscach w przeglądarce nie zawsze są prowadzone przez rzeczoznawców i nie zawsze są oryginalne… Tutaj któryś raz natrafiam na danie o którym nie słyszałem i mimo że jestem januszem kuchennym to wiem jak wszystko zrobić żeby kuchnia… Dowiedz się więcej »

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Gerard Chędożycki

Bardzo dziękuję za tak miłe i budujące słowa. Niezmiernie się cieszę, że blog się podoba i zapraszam częściej 🙂

0
Odpowiedz
DodoDan
DodoDan
7 lata temu

Wyglada naprawdę smakowicie. Będę musiała kiedyś wypróbować ten przepis.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
32
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz