Ryba po grecku to tradycyjne danie kuchni polskiej, które cieszy się ogromną popularnością w okresie Świąt Bożego Narodzenia. To magiczna potrawa, która wyjątkowo smakuje tylko raz w roku, kiedy jest częścią tej jedynej, świątecznej kolacji. To nie tylko potrawa, ale także nośnik wspomnień, symbol świątecznego ciepła i miłości. Każdy kęs przypomina o ciepłych, pełnych radości chwilach spędzonych przy rodzinnym stole, gdy za oknem zima, a wnętrze pachnie choinką, pomarańczami i cynamonem. Cały proces jej przygotowywania staje się małym rytuałem, który łączy pokolenia i wprowadza wyjątkowy nastrój. Jest pełna harmonijnych smaków, które doskonale łączą się ze sobą - kwintesencja świątecznych smaków w każdym kęsie!
Porcje: 10
Składniki
Ryba
- 1½ kg filetów z dorsza *
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka L
- pieprz cytrynowy
- sól morska
- olej rzepakowy
Sos warzywny
- 1 kg marchewki
- 1 średni seler
- 1 duża pietruszka
- 1 duża cebula
- ½ pora
- 2-3 ząbki czosnku
- 250 g koncentratu pomidorowego
- 100 ml wody
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- ¼ łyżeczki cukru
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- 1 cytryna
Przygotowanie
Ryba
- Do przygotowania potrawy polecam świeże filety ryb. Jeżeli używacie mrożonych, rybę należy rozmrozić i dobrze odsączyć z nadmiaru wody. Do tego świetnie sprawdzą się ręczniki papierowe.
- Rybę z każdej strony doprawiamy solą oraz pieprzem cytrynowym. Każdy kawałek ryby obtaczamy dokładnie w mące (nadmiar strzepujemy), obtaczamy w jajku i ponownie w mące (nadmiar strzepujemy).
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy każdy kawałek ryby z obu stron na złoty kolor. Usmażoną rybę przekładamy na talerz wyłożony kilkoma warstwami ręcznika papierowego. Ręcznik wchłonie nadmiar tłuszczu.
Sos warzywny
- Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchew, seler oraz pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora oczyszczamy i kroimy w cienkie półplasterki. Czosnek drobno siekamy. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy posiekana cebulę. Podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli.
- Następnie dodajemy czosnek oraz wszyskie warzywa. Całość zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Mieszamy, zmniejszamy moc palnika i przykrywamy. Dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Jeśli zachodzi taka potrzeba, można dolać odrobinę wody.
- Kiedy warzywa zmiękną, ale wciąż będą lekko chrupiące dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier i doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu około 10-15 minut.
- W naczyniu w którym będziemy podawać potrawę, układamy warstwami rybę na przemian z sosem warzywnym. Pierwszą i ostatnią wartswę stanowi sos warzywny. Dekorujemy plasterkami cytryny
- W naczyniu, w którym będziemy podawać potrawę, układamy warstwami rybę na przemian z sosem warzywnym. Pierwszą i ostatnią warstwę stanowi sos warzywny. Dekorujemy plasterkami cytrynySmacznego!
Uwagi dodatkowe
- potrawę warto przygotować kilka godzin wcześniej, aby się ''przegryzła''
- ryba po grecku świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.
Czasami mam ochotę na rybę po grecku i przygotowuję ją tak po prostu. Bez specjalnej świątecznej okazji.
Jak najbardziej można, ale tylko w grudniu smakuje tak wyjątkowo 🙂
Rybę uwielbiam, ale to wyjątkowo nie jest mój smak. Chętnie zajrzę na inny przepis z rybą, pamiętam, że miałaś jakiś na bardzo smacznego łososia.
Tak, przepis na łososia też jest, więc zapraszam serdecznie 🙂
Szczerze przyznam, że nie przepadam za rybami. Wyjątkiem jest łosoś, wędzona makrela lub śledzie. I niestety, ryba po grecku na święta jest przeze mnie pomijana.
U mnie to obowiązkowy element świąt- wszyscy uwielbiamy 🙂