Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego . Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami. Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stąd, że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami. Podawane są na zimno jako przystawki. Kolor i wygląd podobny, ale smak całkowicie inny. Moja ryba po grecku to tradycyjny, rodzinny przepis. Ryba jest delikatnie oprószona cytrynowym pieprzem, przełożona gęstym,soczystym sosem z warzyw korzeniowych, dobrze doprawiona świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
Porcje: 12
Składniki
Ryba
- 1½ kg świeżych filetów z dorsza
- 2 jajka
- pieprz cytrynowy
- sól morska
- mąka
- olej do smażenia
Sos warzywny
- 250 g koncentratu pomidorowego
- 1 kg marchewki
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 1 średnia cebula
- ½ pora
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml wody
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- szczypta cukru
- pieprz czarny
- sól morska
Dodatkowo
- 1 cytryna
Przygotowanie
Ryba
- Rybę z każdej strony doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Każdy kawałek obtaczamy w mące, następnie w jajku i jeszcze raz w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Sos warzywny
- Marchew, pietruszkę, seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora oczyszczamy i kroimy w drobne plasterki. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy warzywa, posiekany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i wodę. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
- Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu. W naczyniu w którym będziemy podawać potrawę, układamy warstwami rybę na przemian z sosem warzywnym. Pierwszą i ostatnią warstwę stanowi sos warzywny.Smacznego!
Uwagi dodatkowe
- nie polecam mrożonych filetów, a tym bardziej ryb w kostkach
- zamiast dorsza można użyć innej, morskie ryby
- potrawę najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, aby się przegryzła
- ryba po grecku świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Ten przepis mi sie spodobał i będę go na pewno teraz na święta robiła.
Super, będzie pysznie 🙂
Bardzo lubię ryby, ale do ryby po grecku nie mogę się jakoś przekonać