Dziś podzielę się z Wami pysznym deserem, który zapewne wielu z Was pamięta z czasów dzieciństwa. Ja ten deser pamiętam w trochę innej formie. Był to po prostu klasyczny ryż z truskawkami i bitą śmietaną. Postanowiłam trochę podrasować tą wersję i przyznam Wam szczerze, że wyszło na prawdę pysznie. Kluczową rolę odgrywa tu ryż jaśminowy, dzięki któremu deser ma niezwykle kremową konsystencję. Jego delikatnie słodki posmak i kwiatowy zapach idealnie komponuje się z nutą wanilii i świeżymi truskawkami. Ryż na mleku z truskawkami jest idealnym, letnim podwieczorkiem. Świetnie się także sprawdzi jako pożywne śniadanie, gdyż jest lekkostrawny, zdrowy i dodaje mnóstwo energii na początek dnia.
Porcje: 4
Składniki
- 800 g truskawek
- 250 g ryżu jaśminowego
- 500 ml mleka 3 2% *
- 1 laska wanilii
- 3 łyżki cukru
Dodatkowo
- pokruszone ciasto szpinakowe * *
Przygotowanie
- Mleko przelewamy do garnka. Najlepiej użyć garnka z grubym dniem z powłoką nieprzywierającą. Laskę waniliową kroimy wzdłuż na pół. Końcówką noża wyjmujemy ziarenka i dodajmy do mlekiem razem z lasą wanilii. Kiedy mleko zacznie wrzeć wsypujemy ryż i dodajemy cukier. Gotujemy na wolnym ogniu dość często mieszając, aby ryż się nie przypalił. Gdy ryż osiągnie kremową konsystencję, a ziarna będą miękkie to znak, że ryż jest gotowy. Pamiętajmy, aby ryżu nie rozgotować, powinien być al dente. Ugotowany ryż zdejmujemy z palnika i przykrywamy pokrywką. Ryż sam dojdzie w cieple.
- Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Połowę truskawek blendujemy na gładki mus. Pozostałe truskawki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do musu. Nasze irlandzkie truskawki nie są tak słodkie jak te polskie, dlatego dodałam łyżkę cukru pudru. Jeśli wolicie słodszy deser również możecie dodać cukier.
- Na środek talerza wykładamy porcję ryżu i mus z truskawek. Całość dekorujemy ciastem szpinakowym.
Ondośniki
- * w wersji dietetycznej można użyć mleka 2%
- ** pozostałe, pokruszone ciasto szpinakowe z ciasta Leśny skrzat zamroziłam. Posłużyło do dekoracji tego deseru
Uwagi dodatkowe
- czas gotowania ryżu zależy od jego gatunku
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Ryż jaśminowy na pewno jest pyszny, muszę kiedyś wypróbować ten przepis.
Wygląda świetnie, chętnie wypróbuję ten przepis! To może być smaczne połączenie.
Uwielbiam ryż, ale nie wiem czy kiedyś jadłam wersję z truskawkami.
dlaczego deser? dla mnie w sezonie truskawkowym to pełny obiad 🙂
Jak kto lubi. Pełnowartościowy posiłek to nie jest 🙂
Tak jak zupy owocowe, pasuje i na śniadanie i na obiad, latem zależy na lekkim wypełnianiu brzuszków. 🙂
Typowo letnie danie, musi być pyszne, na pewno niebawem zrobię
Jeden ze smaków dzieciństwa 🙂
Zaciekawił mnie ten przepis. Wygląda obłędnie ;D
jeden ze smaków, o których zupełnie zapomniałam 🙂 Ale chętnie odświeżę sobie pamięć 🙂
Ryz na mleku gosci u mnie baaardzo czesto 🙂 zawsze smaczny, szybki przepis 🙂 dzieci uwielbiaja 🙂 Twoja wersja przypadla mi do gustu 🙂
Ryz jasminowy ma specyficzny zapach i smak – lubie na mleku i tylko na mleko z odrobina miodu i cynamonu 🙂
Mniam, mniam. Smaki dzieciństwa to najlepsze smaki. Kocham ryż na mleku, proste, a jakie dobre.
Pychotka
My bardzo często gotujemy ryż jaśminowy. Ten wietnamski jest pyszny. 🙂 Świetny przepis. 🙂
Choć sam ryż w różnych daniach bardzo lubię, to tego na mleku nie znoszę 😉 A truskawki spałaszuję jako deser. 😉
Nigdy nie jadłam ryżu jasminiwego ciekawe jak smakuje? na dodatek z połączeniem z truskawkami??
Lubię ryż i nigdy nie wpadłam na pomysł by go tak przygotować:)
Taki troche smak dzieciństwa 🙂
Wygląda strasznie smacznie! Na pewno warte spróbowania 🙂
Wygląda smakowicie! Może spróbuję, tylko z wykorzystaniem mleka roślinnego, bo laktozy nie toleruję 🙂
Ryż na mleku zawsze na plusie!! A w letnie dni z truskawkami w takiej formie, na pewno robi robotę! 😀
Zawsze robię z jabłkami, ale z truskawkami musi być jeszcze smaczniejsze! 🙂
Wygląda zdrowo, a pewnie jest też super pyszne!
Uwielbiam to danie od dzieciństwa!
Jej. Moja babcia dobiła nam podobne na działce! Smak lata, smak dzieciństwa
Ryż na mleku z bananem i masłem oraz cynamonem to smak mojego dzieciństwa. Truskawki jadałam głównie z makaronem, ale z ryżem pewnie też świetnie smakują (w szczególności tym jaśminowym) 🙂
Wow! Wygląda pysznie i do tego nie próbowałam jesczcze takiego połączenia smaków!
Wow sama bym na taki przepis na pewno nie wpadla.
Robiłam już dawno, dawno z tym, że użyłam mleka kokosowego i dodałam wiórka kokosowe – po prostu niebo w gębie 😉
Pomysł na idealne śniadanie! Rewelacja 🙂 A ostatnio brak mi kreatywności w kuchni.
Oh, wygląda przepysznie!
Nie przepadam za ryżem jako takim, ale Twój przepis wygląda naprawdę znakomicie.
Dziękuję