Ciasto francuski to niezwykle kruche i delikatne ciasto, które ma szerokie zastosowanie w kuchni. Używane zarówno do wytrawnych jak i słodkich wypieków. Sakiewki z ciasta francuskiego to bardzo popularna we Francji przystawka. Podstawą jest zawsze ciasto francuskie z przeróżnymi farszami w środku i sporą ilością dobrego sera. Zapraszam na moją wersję - z tuńczykiem i kaparami. Jest to bardzo uniwersalna przystawka, która świetnie sprawdza się zarówno na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy karnawał.
Porcje: 12
Składniki
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 2 średnie czerwone cebule
- 5 jajek
- 2-3 łyżki kaparów
- 2-3 łyżki śmietany 12%
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
- Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie. Ostudzone jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę, kapary drobno siekamy i dodajemy do jajek. Tuńczyka odsączamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru sosu. Łączymy z pozostałymi składnikami. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia się składników. Nadzienie powinno mieć konsystencję gęstej pasty.
- Każdy arkusz ciasta francuskiego dzielimy na 12 równych kwadratów. Na każdy kwadrat nakładamy sporą ilość nadzienia, zawijamy rogi ciasta do góry i zlepiamy brzegi. Tak przygotowane sakiewki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie, zachowując nie wielkie odstępy między sakiewkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 20 minut.Smacznego!
Uwagi dodatkowe
- do sakiewek świetnie pasuje filiżanka czerwonego barszczu
- sakiewki świetnie smakują na ciepło jak i na zimno
- ciasto francuskie nie może zbyt długo leżeć w cieple, dlatego najpierw należy przygotować sakiewki z jednego arkusza ciasta i upiec. Drugi arkusz w tym czasie przechowujemy w lodówce
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Lubię cisto francuskie i chętnie jadam z różnymi farszami 🙂
Z tuńczykiem jakoś do tej pory nie jadłam 🙂
Uwielbiam ciasta francuskie można do nich wszystko włożyć i jest pyszne
Ja z reguły takie sakiewki napełniam czymś słodkim, nigdy nie odważyłam się na wersję na słono.
Z takim farszem jeszcze nie jadłam ciasto francuskie. Z grzybami i sosem tak, ale nie s rybą.
Od czasu do czasu pojawiają się u nas takie sakiewki, ale wolimy farsz na słodko.
Wyglądają przepysznie i tak też pewnie smakują 🙂
Super przepis!
Dziękuję
Uwaga uwaga, w tym roku też robię! Zrobiło furorę na poprzednim spotkaniu sylwestrowym. 🤭👌
No to świetnie, bardzo się cieszę. Następnym razem przyślij zdjęcie 🙂