• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Kuchnia włoska, Przepisy, Sałatki  /  24 sierpnia, 2018

Sałatka Cezar

Wędrówki po kuchni
Grillowany kurczak, chrupiąca sałata, grzanki, kremowy sos... Brzmi nieźle, prawda? Zapraszam Was na jedną z najpopularniejszych sałatek na świecie. Mowa oczywiście o sałatce Cezar. Historia jej powstania owiana jest wieloma legendami, a składniki pozostają wciąż tematem spornym. Jedno jest pewne, że sałatka w pierwotnym składzie zawierała: sałatę rzymską, grzanki, czosnek oraz parmezan. Jednak kluczową rolę odrywa w niej genialny sos! Aksamitny, kremowy i bogaty w smaku. Oryginalna wersja sosu prawdopodobnie nie zawierała dodatku anchois. Niesamowity smak pochodził wyłącznie z sosu Worcestershire, który powstaje w wyniku fermentacji anchois. Obecnie trudno wyobrazić sobie sałatkę Cezar bez tego dodatku. Niektórzy uważają, że to cecha charakterystyczna tej sałatki. Od tamtej pory powstało wiele wariacji na temat tej sałatki – chyba najpopularniejsza zawiera dodatek grillowanego kurczaka. I taką sałatkę dziś przygotowałam. Dodatek delikatnego i soczystego kurczaka sprawia, że sałatka stanowi pełny, wartościowy i pożywny posiłek. Jako bezpieczną i szybszą bazę do sosu można zamiast żółtek użyć dobrej jakości majonezu, jednak polecam Wam choć raz przygotować sos od podstaw. Sałatka Cezar to wspaniała kompozycja dosłownie z kilku prostych składników. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad czy kolację. Gorąco polecam!
Przygotowanie5 min.
Gotowanie20 min.
Czas całkowity25 min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 2
Autor: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 2 małe sałaty rzymskie
  • 2 małe filety kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz czarny
  • sól

Sos cezar

  • 2 żółtka *
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 fileciki anchois
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka oliwy oliwek
  • ½ łyżeczki sosu Worcestershire
  • pieprz czarny

Grzanki

  • 2 kajzerki **
  • oliwa z oliwek

Dodatkowo

  • 2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie

  • Filet z kurczaka smarujemy oliwą, doprawiamy pieprzem i solą. Grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej, aż się lekko przyrumienią. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 5-6 minut. Ten sposób przygotowania mięsa sprawi, że kurczak będzie delikatny i bardzo soczysty. Mięso przekładamy na talerz i odstawiamy do wystudzenia.

Grzanki

  • Kajzerki kroimy w kostkę, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy je z wierzchu oliwą. Pieczemy ok. 8 -10 minut w temperaturze 180°C , aż się lekko zrumienią. Podczas pieczenia grzanki należy przemieszać.

Sos

  • Jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy białko. Żółtka łączymy z musztardą i ucieramy. Dodajemy kolejno czosnek, sos Worcestershire, sok z cytryny i ucieramy blenderem na jednolitą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy powoli olej, tak jak przy robieniu majonezu. Pod koniec dodajemy fileciki anchois, parmezan oraz pieprz czarny. Miksujemy na gładki, jednolity sos. Soli nie dodajemy, gdyż fileciki anchois są dość słone.
  • Liście sałaty myjemy, dokładnie osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Przekładamy do dużej miski, łączymy z połową sosu i delikatnie mieszamy. Sałatę przekładamy na talerze. Na sałacie układamy pokrojonego w plastry kurczaka oraz grzanki. Polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem. Sałatkę podajemy zaraz po przygotowaniu.
    Buon appetito !

Odnośniki

  • * w szybszej i bezpiecznej wersji sosu, żółtka należy zastąpić 100 g majonezu i zmiksować wszystkie składniki w blenderze
  • ** grzanki można przygotować z każdego, białego pieczywa

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

0 0 vote
Article Rating

Tagi

  • Drób
  • Kuchnia włoska
  • Sałatki

Zobacz wpisy

Sos z cukinii i papryki na zimę
Ketchup z cukinii

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
33 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
2 miesięcy temu

5 stars
To coś dla mnie, anchois i sos worcestershire bardzo lubię, no i pozostałe składniki też 😍 świetna propozycja na imprezę, spotkanie rodzinne

0
Odpowiedz
Roksana www.kopanina.pl
Roksana www.kopanina.pl
1 rok temu

Bardzo lubię tą sałatkę, zazwyczaj jednak kupuję ją na mieście. I niestety rzadko jest dobra. Spróbuję zrobić sos od podstaw w domu.

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Roksana www.kopanina.pl

Jest prosta w przygotowaniu, więc warto przygotować ją w domu 🙂

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
1 rok temu

To jedna z moich ulubionych sałatek, a tak dawno jej nie jadłam. Koniecznie muszę zrobić. ?

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
1 rok temu

Uwielbiam tę sałatkę. A Ty swoim wpisem właśnie mi przypomniałaś, że dawno już jej nie jadłam. ?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Marlena H.

No to czas zrobić 🙂

0
Odpowiedz
kosmetykiani.pl
kosmetykiani.pl
1 rok temu

Lubię takie sałatki, Twoja wygląda bardzo apetycznie. 🙂

0
Odpowiedz
Zan Pale
Zan Pale
1 rok temu

Rzadko gotuję ale chyba skuszę się na tę sałatkę. Brzmi prosto i smacznie :))

0
Odpowiedz
Magda M. blog
Magda M. blog
1 rok temu

Wygląda cudownie, to moja ulubiona sałatka. Wiesz z czym mam największy problem? Z kurczakiem. No nie umiem dobrze przyrządzać mięs! Nigdy nie wychodzi mi taki jak powinien.

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Magda M. blog

Zbyt twardy? Spróbuj upiec go w rękawie, jest rewelacyjny 🙂

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
2 lat temu

Wracam ponownie bo chciałam Cię poinformować, że w kilka godzin po trafieniu na ten przepis wybłagałam męża żeby zrobił dla mnie tę sałatkę. Pękałam w szwach z obżarstwa ale było warto. Genialna!

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Joanna

Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
2 lat temu

Aż chyba wstyd się przyznać ze jeszcze nie miałem z nią przyjemności 😉

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Bielecki.es

Nie wierzę 🙂

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
2 lat temu

Uwielbiam tę sałatkę! Sos od zawsze był dla mnie tajemnicą 😉

0
Odpowiedz
Lazyweekend
Lazyweekend
2 lat temu

Uwielbiam cezara;) prawdę mowiąc, czesto właśnie nią testuję nowe restauracje. Niby prosta i nieskomplikowana, a jednak diabeł tkwi w szczegółach. Dobra sałata, sos odpowiednio skomponowany, parmezan i soczysty kurczak;) mniam, Jadłabym choćby teraz;)

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
2 lat temu

Najlepiej smakuje po obiedzie

0
Odpowiedz
Beata Herbata
Beata Herbata
2 lat temu

Wygląda bardzo ładnie ale o tyle nie dla mnie, że nie jem mięsa…

0
Odpowiedz
Monika-BlogMama.pl
Monika-BlogMama.pl
2 lat temu

Wygląda smacznie i zdrowo! Mniam;-)

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
2 lat temu

Takiej sałatki nie da się nie lubić 🙂

0
Odpowiedz
Evelaa
Evelaa
2 lat temu

Moja ulubiona sałatka 🙂
Na pewno skorzystam z tego przepisu 🙂

0
Odpowiedz
Dominika
Dominika
2 lat temu

Brzmi smakowicie i bardzo chetnie sobie zrobie w najblizszym czasie.

0
Odpowiedz
Bartusiowy Blog / Dorota Ziołkowska
Bartusiowy Blog / Dorota Ziołkowska
2 lat temu

Bardzo lubię taką sałatkę, więc kiedyś spróbuję zrobić ten sos własnoręcznie 🙂

0
Odpowiedz
Marysia
Marysia
2 lat temu

Palce lizać 🙂 Uwielbiam takie proste jedzenie, akurat na lato i upały 🙂

0
Odpowiedz
NewEnglandBlog.pl
NewEnglandBlog.pl
2 lat temu

Właśnie na coś takiego mam dzisiaj ochotę.

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
2 lat temu

Lubimy takie rzeczy

0
Odpowiedz
Karolina Gie
Karolina Gie
2 lat temu

Muszę zrobić, bo wygląda przepysznie <3

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
2 lat temu

Bespieczniejsza wersja sosu brdziej mi odpowiada. Dzięki za przepis na tą sałatke.

0
Odpowiedz
Martyna
Martyna
2 lat temu

Proste rzeczy są najlepsze <3 Uwielbiam cezara.

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
2 lat temu

Właśnie wycinam na lunch musli ale taka sałatka bym nie pogardzila

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
2 lat temu

Uwielbiam sałatkę Cezar 😀

0
Odpowiedz
HappyTravelers.PL
HappyTravelers.PL
2 lat temu

Wygląda bardzo smakowicie

0
Odpowiedz
Marcin
Marcin
2 lat temu

Uwielbiam cezara. O wiele bardziej niż chociażby taką sałatkę po grecku

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
33
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply