Cukinię uwielbiam pod każdą postacią! Jest bardzo zdrowa, niskokaloryczna i lekkostrawna. Zawiera też sporo witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasz organizm. I co ważne, nie odkładają się w niej metale ciężkie. Jej smak jest delikatny i neutralny. Dzięki temu wspaniale chłonie smaki różnych przypraw, co sprawia, że doskonale nadaje się na przetwory. Dzisiejszy przepis inspirowany jest sałatką, którą lata temu robiłam, jeszcze mieszkając w Polsce. Zamiast cukinii były w niej ogórki, a sałatka smakowała wspaniale i robiłam jej naprawdę ogromne ilości. Postanowiłam wypróbować wersję z cukinią i muszę przyznać, że smakuje również bajecznie. Jest pyszna, chrupiąca i lekko pikantna. Świetnie pasuje do wielu dań obiadowych, choć sprawdzi się również jako dodatek do kanapki. Zimową porą smakuje naprawdę wyjątkowo!
Porcje: 20
Składniki
- 3 kg cukinii
- 5 średnich cebul
- 3 łyżki soli
Zalewa
- 125 ml octu 10%
- 700 ml wody
- 300 g cukru *
- 3 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżeczki gorczycy
- 3 łyżki papryki słodkiej
- 3 łyżki pieprzu czarnego mielonego
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne **
Przygotowanie
- Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Można w tym celu użyć szatkownicy, czy tarki jednak należy pamiętać, że plasterki nie mogą być zbyt cienkie. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka i łączymy z cukinią. Dodajemy sól i odstawiamy na 2-3 godziny, aż cukinia puści sok. Po tym czasie odsączamy cukinię z nadmiaru soku.
- Wszystkie składniki zalewy oprócz octu łączymy ze sobą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 1 minuty. Pod koniec gotowania dodajemy ocet oraz cukinię. Całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą cukinię przekładamy do czystych i wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy tak słoiki do całkowitego wystudzenia. Sałatka nie wymaga pasteryzacji.
Odnośniki
- * ponieważ ograniczam cukier, zmniejszyłam ilość do 250 g ** przepis skomponowałam tak, by była to lekko pikantna sałatka. Smak można regulować, dodając więcej lub mniej pieprzu cayenne czy papryki ostrej, jednocześnie pozostawiając resztę składników w takiej samej ilości.
Uwagi dodatkowe
- porady dotyczące udanych przetworów znajdziecie tu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Brzmi bardzo dobrze. Jeszcze o takiej opcji jak sałatka cukiniowa nie słyszałam. Hmmm…. też bardzo lubię cukinię. Ostatnio w ramach eksperymentu dodałam parę plasterków cukini do gotującego się rosołu. Pycha.
Sałatka jest naprawdę warta uwagi 🙂
Jak już wspomniałam na Insta, wygląda smakowicie i muszę sama spróbować zrobić 🙂
W tym roku robiłam z babcią podobną sałatkę do słoików 😉 Lubię i to bardzo !
Nigdy nie próbowałam, a uwielbiam cukinię <3 Brzmi zachęcająco 🙂
Bardzo polecam 🙂
U mnie właśnie wjechał przepis na ciasto z cukini 😍. Także cukinia to KRÓLOWA 😍
Dobrze, iż kurkuma jest w akompaniamencie pieprzu – dzięki temu kurkumina i jej pochodne zawarte w kłączu ostryżu zwiększają wchłanianie w jelitach w obecności piperyny). Bez tego wchłanianie tej grupy związków byłoby właściwie zerowe (nawet z pieprzem jest niewielkie.
Dobrze wiedzieć.
Dobrze znam jej smak. Moja mama taką robiła. Jest pyszna! Ją uwielbiam wszystko z cukinii. 😊
Dodatkiem kurkumy mnie kupiłaś.Sałatka jest pikantna, a takie lubię.
Wygląda pysznie. Cukinie jeszcze na targu, więc dzięki za przepis.
Mam nadzieję,że będzie mi smakowała 🙂
Też mam taką nadzieję, daj znać 🙂
już wiem, co w weekend będę przyrządzać 🙂
Uuuu musi być pyszne i mega zdrowe
Codziennie jem cukinię i jeszcze nie mam dość. Tylko że już powoli się kończy…
Przepis wykorzystany, przygotowany, i potwierdzam, że smakowało. 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
oj tak, bardzo chętnie, szkoda, że to już smak jesieni, ale i tak pewnie super smakuje 😉
Na pewno zrobię bo uwielbiam cukinię:)
Oycha, super pomysł 🙂
Ja nie przepadam za cukinią, ale mojej mamie powinna smakowc, więc podeślę jej link do tego wpisu.
Przepis wyglada smakowicie, doskanaly na sloneczne jesienne dni. PS My tez ograniczamy cukier : )
Samo zdrowie, zwłaszcza przez działanie kurkumy 🙂
Zawsze mam duzy problem z cukinia, bo wedlug mnie brakuje jej smaku. Najchetniej robie ja z curry, albo w sałatce. Spróbuję z kurkuma! Pozdrawiam!
Zapewniam, że ta ma bardzo dużo smaku 🙂
3 kg? dla plutonu 🙂
Trzy kilo to tylko kilka słoiczków. A chyba wszystko zależy od tego, jak dużą ma się rodzinę 😉
3 kg, to nie jest wcale dużo, bo jak się odleje sok, to zostaje niewiele tak naprawdę. U nas takie surówki, czy cokolwiek w słoiczkach idzie bardzo dużo.
Masz rację, sałatki wychodzi kilka słoiczków. Ja robię z 2-3 porcji zawsze 🙂
To prawda, aby zrobić coś dla mojej rodzinki potrzebuję znacznie więcej niż by się wydawało, a jak coś zasmakuje, to i dokładki pożądane. 🙂
Dla mnie cukinia pod każdą postacią jeat pyszna:)
Wow, extra przepis na zimę, lubię takie surówki…
Lubię potrawy z cukinią, więc na pewno będzie mi smakować.
właśnie takiego przepisu potrzebowałam,
bo cukinia leży i czeka aż coś z niej przyrządzę 🙂
Czyli będzie sałatka 🙂
Ta sałatka jest ni bardzo dobrze znana i uwielbiam ją! Zreszta w ogóle uwielbiam cukinię w każdej postaci, a dzięki Wam od niedawna również jem non stop placuszki z cukinii. Mniam! ❤️
Bardzo się cieszę 🙂
Jestem wielką fanką cukinii, uwielbiam pod każdą postacią 🙂 bardzo chętnie przygotuje wg Twojego przepisu, z kurkumą jeszcze nie robiłam.
Tym bardziej polecam 🙂
Wygląda pysznie, u mnie w domu robimy coś podobnego .
Kiedyś nie jadałam cukinii, ale jakiś czas temu się do niej przekonałam i teraz jadam w każdej postaci 🙂