• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Sałatki, Wielkanoc  /  6 marca, 2015

Sałatka farmerska

Wędrówki po kuchni
Sałatki to temat rzeka. Każdy z nas lubi inne - tradycyjne, eksperymentalne czy egzotyczne, z mięsem czy rybą . Można by tak długo i bez końca. Nie będę ukrywać, ale ja uwielbiam je wszystkie. W szczególności mam słabość do tych małych, uroczych ziemniaczków, które świetnie sprawdzają się w sałatkach. Pięknie się prezentują i co najważniejsze nie wymagają obierania. Sałatka farmerska to świetna propozycja na przyjęcie w ogrodzie, lunch czy po prostu smaczną kolację. Przyznacie sami, że pięknie się prezentuje i zapewniam, że również dobrze smakuje.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie20 min.
Czas całkowity45 min.
Drukuj
Porcje: 6
Calories:
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 kg ziemniaków baby potatoes
  • 200 g kabanosów
  • 250 g mrożonego zielonego groszku
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 4 jajka
  • 1 duży pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 mały pęczek koperku

Sos

  • 150 g majonezu
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy kieleckiej
  • ½ łyżeczka pieprzu białego
  • ½ łyżeczki pieprzu kolorowego
  • sól

Przygotowanie

  • Ziemniaki dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Pamiętajmy, aby ziemniaków nie rozgotować. Ugotowane ziemniaczki odcedzamy i odstawiamy na bok do ostygnięcia. Jeżeli są dobrze wyszorowane, można pozostawić je w łupinkach.
  • Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy odrobinę soli i gotujemy na twardo. Po ugotowaniu, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia. Jajka obieramy i kroimy na ćwiartki. Groszek zielony gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy na pół, a następnie w cieniutkie piórka. Rzodkiewkę dokładnie myjemy i kroimy w cienkie półplasterki. Kabanosy kroimy na 1/2 cm plasterki.

Sos

  • Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy ze sobą.
  • Przygotowane składniki układamy warstwowo w salaterce. Układamy warstwę ziemniaków, kabanosów, cebuli, rzodkiewki oraz układamy cząstki jajka. Polewamy sosem i posypujemy świeżo posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
  • Tak postępujemy do wykorzystania wszystkich składników. Całość bardzo delikatnie mieszamy. Wierzch sałatki dekorujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem i układamy ćwiartki jajek. Sałatkę podajemy w temperaturze pokojowej.

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Jajka
  • Sałatki
  • Wielkanoc

Zobacz wpisy

Kapusta z grochem
Tort Piña Colada

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 80

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 72

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
25 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Olga
Olga
1 rok temu

Fajna sałatka, kojarzy mi się z wiosną. Wydaje się idealna na Wielkanoc 🙂

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
1 rok temu

Bardzo apetycznie wygladada idealna na takie upały.

0
Odpowiedz
Edyta
Edyta
1 rok temu

Już zgłodniałam. Wygląda bardzo apetycznie.

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
1 rok temu

dziś zrobimy dzięki za przepis.

0
Odpowiedz
Sandra Kozłowska
Sandra Kozłowska
1 rok temu

zamiast kabanosów tofu – nie jem mięsa i jestem za :d ale ta Twoja wersja idealna dla mojej mamy i faceta, bo kochają kabanosy 😉

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
1 rok temu

Zamienić sos na mniej kaloryczny i mamy sałatkę idealną 😀

0
Odpowiedz
Gerard Chędożycki
Gerard Chędożycki
2 lat temu

Nigdy tego nie jadłem. Powiem więcej – nigdy o tym nie słyszałem! Lubię tą stronę. Co chwila poznaję jakieś nowe przepisy 🙂
Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Gerard Chędożycki

Dziękuję i zapraszam 🙂

0
Odpowiedz
NewEnglandBlog.pl
NewEnglandBlog.pl
2 lat temu

Rewelacja: jajeczko i kabanosy i majonez. Jutro szaleję w kuchni.

0
Odpowiedz
Ewa www.inaisewa.blogspot.com
Ewa www.inaisewa.blogspot.com
1 rok temu
Reply to  NewEnglandBlog.pl

Uwielbiam takie przepisy i takie potrawy.
Proste i smaczne

0
Odpowiedz
POPAPRANA
POPAPRANA
2 lat temu

Smakowicie wygląda

0
Odpowiedz
anna majpol
anna majpol
2 lat temu

twoja strona jest genialna i od razu ją zapisałam by nie zapomnieć w razie czego jak będę Potrzebowa danego przepisu.

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  anna majpol

Dziękuję i zapraszam 🙂

0
Odpowiedz
Ania W
Ania W
2 lat temu

wygląda bardzo apetycznie! Na pewno skorzystam z przepisu 🙂

0
Odpowiedz
TERESA
TERESA
3 lat temu

Wspaniała sałatka, bardzo smaczna, odżywcza i wiosenna o każdej porze roku.Można dorzucić jeszcze roszponki- pychota. Polecam każdemu smakoszowi?

0
Odpowiedz
Wesellerka
Wesellerka
3 lat temu

Nie jestem jakąś wielką fanką sałatek, ale mam kilka swoich ulubionych. Ta sałatka zawiera wszystko, co lubię, więc na pewno wykorzystam przepis.

0
Odpowiedz
Ola Bassement
Ola Bassement
3 lat temu

Nie jadłam ! Na pewno spróbuję. Ps. Pysznie tu!

0
Odpowiedz
s
s
3 lat temu

Proste i śliczne 🙂

0
Odpowiedz
Ilona
Ilona
3 lat temu

Sałatka wygląda apetycznie i wiosennie 🙂 przepis zachowuję!

0
Odpowiedz
1journey1life2people
1journey1life2people
3 lat temu

Pyszna sałatka! Ja mam tylko problem, bo nietoleruję jajkek. Szkoda bo najchętniej zrobiłabym tę sałatkę jak najszybciej! Albo mogę zrobić wersję bez jajka 😉

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
3 lat temu

Peeknie wygląda, lubię sałatki i tę chętnie bym spróbowała w Twoim wykonaniu, bo w moim to pewnie róznie bywa ;-)))

0
Odpowiedz
Inspirujaca XL-ka
Inspirujaca XL-ka
3 lat temu

Sałatka wygląda obłędnie. To zdecydowanie smaki mojego męża, chyba zrobię mu niespodziankę i go zaskoczę taką sałatką

0
Odpowiedz
Zuzia - Szpinak Robi Bleee
Zuzia - Szpinak Robi Bleee
3 lat temu

Ojej ale dlaczego gotujesz ziemniaki od zimnej wody? Przepis bardzo fajny 😀 Na pewno wypróbujemy bo właśnie szukam ciekawych przepisów na sałatki 😀

0
Odpowiedz
neliada
neliada
4 lat temu

Uwielbiam takie sałatki 🙂 Kojarzą mi się niezmiennie z wiosna i młodymi, malutkimi ziemniaczkami, grillem, ciepłym powietrzem, śpiewem patków…. oj rozmarzyłam się 🙂 Z kabanosami jeszcze sałatki ziemniaczanej nie robiłam. Musze to nadrobić 🙂

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
1 rok temu
Reply to  neliada

Dziś zasiałam na nowo rzodkiewke jak tylko urosnie wypróbuje przepis.

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szparagi
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
#FB9072 Włochy to kraj, który kojarzy mi się z #FB9072 Włochy to kraj, który kojarzy mi się z hałasującymi cykadami, dobrym winem i wspaniałą kuchnią, która zachwyca różnorodnością smaków, dbałością o każdy składnik, a przede wszystkim prostotą. I właśnie tę prostotę uwielbiam. Dzisiejsze danie to kompozycja kilku prostych składników, z których powstało niebywale pyszne danie. Aromatyczny, maślany sos cytrynowy, solidnie doprawiony świeżo mielonym pieprzem, cudownie otula makaron, który w połączeniu z delikatnym mięsem łososia wynosi danie w inny wymiar pyszności. Dodatek świeżych liści czosnku niedźwiedziego nadaje daniu niezwykłej lekkości i świeżości. Zaskakujący smak, który z pewnością poczujecie w każdym kęsie! 
Makaron z łososiem w sosie cytrynowym z czosnkiem niedźwiedzim

Link w bio 😍 #salomon
#łosoś #wildgarlic #pasta #makaron #czosnekniedźwiedzi #lemonpasta #lemon #cytryna🍋 #omnomnom #jestpysznie #deliciouse
Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność stała się popularna, a z nią orkisz. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Jednak nie spotkałam w sklepach chleba wypiekanego w 100% z mąki orkiszowej. Przeważnie są to wypieki z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, ze znaczną przewagą mąki zwykłej pszennej. Dlatego warto w domu upiec prawdziwy, orkiszowy bochenek chleba - pięknie pachnący, z chrupiącą skórką i niesamowitą strukturą.  Chleb orkiszowy 
https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/chleb-orkiszowy/ #bread
#homemadebread #chleb #domowychleb #chleborkiszowy
Jajka to przystawka, bez której Święta Wielkano Jajka to przystawka, bez której Święta Wielkanocne nie istnieją! Są ozdobą wielkanocnego stołu i w różnych odsłonach goszczą w każdym polskim domu. Wraz z pierwszym tchnieniem wiosny w lasach pojawia się czosnek niedźwiedzi, zwany również czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. To roślina, której właściwości były już cenione w średniowieczu. Wierzono, że był on pierwszym posiłkiem niedźwiedzi budzących się ze snu zimowego - stąd nazwa rośliny. Drzemie w niej potężna moc lecznicza. Substancje zawarte w jej zielonych liściach posiadają fenomenalne korzyści zdrowotne. W Polsce roślina ta jest pod ochroną, można pozyskać czosnek jedynie z własnej hodowli. W Irlandii Północnej na szczęście można korzystać z tych dobrodziejstw do woli. O tej porze roku ogromne łany czosnku pokrywają niemalże całą powierzchnię ściółki leśnej. Spacerując po lesie unosi się delikatny zapach czosnku. Nasz ostatni spacer zaowocował właśnie pomysłem na tą przystawkę. Jeśli tylko uda Wam się zdobyć tą niebywale zdrową i smaczną roślinę - koniecznie spróbujcie. Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim

Link w bio #jajka #wildgarlic #czosnekniedzwiedzi #wielkanoc #easter #deliciouse
Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocn Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocne

Link do przepisu znajdziecie w bio  #bułeczki #jestpysznie #kuchniabrytyjska #wielkanoc #easter
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
25
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply