Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy, Sałatki, Wielkanoc  /  6 marca, 2015

Sałatka farmerska

Wędrówki po kuchni

 

Czasem najlepsze rzeczy powstają z kilku prostych składników. Ta sałatka farmerska to miks sezonowych smaków w nowoczesnym wydaniu — młode ziemniaki, chrupiąca rzodkiewka, zielony groszek, jajko i koper, a do tego kabanosy, które dodają całości charakteru. Lekka, kolorowa i sycąca. Idealna na szybki lunch, przekąskę czy rodzinny piknik. Zero nudy, maksimum smaku!
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie20 min., min.
Czas całkowity45 min., min.
Drukuj
Porcje: 6
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 kg ziemniaków baby potatoes *
  • 200 g kabanosów
  • 250 g mrożonego zielonego groszku
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 4 jajka
  • 1 duży pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 mały pęczek koperku

Sos

  • 150 g majonezu
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy kieleckiej
  • ½ łyżeczka pieprzu białego
  • ½ łyżeczki pieprzu kolorowego
  • sól

Przygotowanie

  • Ziemniaki dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Pamiętajmy, aby ziemniaków nie rozgotować. Ugotowane ziemniaczki odcedzamy i odstawiamy na bok do ostygnięcia. Jeżeli są dobrze wyszorowane, można pozostawić je w łupinkach.
  • Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy odrobinę soli i gotujemy na twardo. Po ugotowaniu, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia. Jajka obieramy i kroimy na ćwiartki. Groszek zielony gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy na pół, a następnie w cieniutkie piórka. Rzodkiewkę dokładnie myjemy i kroimy w cienkie półplasterki. Kabanosy kroimy na 1/2 cm plasterki.

Sos

  • Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy ze sobą.
  • Przygotowane składniki układamy warstwowo w salaterce. Układamy warstwę ziemniaków, kabanosów, cebuli, rzodkiewki oraz układamy cząstki jajka. Polewamy sosem i posypujemy świeżo posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
  • Tak postępujemy do wykorzystania wszystkich składników. Całość bardzo delikatnie mieszamy. Wierzch sałatki dekorujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem i układamy ćwiartki jajek. Sałatkę podajemy w temperaturze pokojowej.

Odnośniki

  • * można zastąpić młodymi ziemniakami

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

3 2 votes
Article Rating

Tagi

  • Jajka
  • Sałatki
  • Wielkanoc

Nawigacja wpisu

Kapusta z grochem
Tort Piña Colada

Podobne wpisy

Pasztet drobiowy
Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Okazje, Przepisy, Swojskie wyroby, Wielkanoc  /  10 kwietnia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

Pasztet drobiowy

Konfitura z czerwonej cebuli
Boże Narodzenie, Domowa spiżarnia, Okazje, Przetwory z warzyw, Wielkanoc  /  17 grudnia, 2014
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

Konfitura z czerwonej cebuli

Faszerowane pieczarki portobello z jajkiem przepiórczym
Na ciepło, Przekąski i przystawki, Przepisy, Śniadania, Wytrawnie  /  9 maja, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

Faszerowane pieczarki portobello z jajkiem przepiórczym

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
31 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
3 lat temu

Pyszne połączenie Gośku! Moim posmakuje z pewnością, bo ja mięska nie jadam..ale mogę sobie sałatki ująć zanim dodam kabanoski 🙂 .

0
Odpowiedz
Martyna K.
Martyna K.
3 lat temu

Widzę, że jest szybka i prosta w wykonaniu, a to najważniejsze.

0
Odpowiedz
Czarny
Czarny
3 lat temu

Wszystko bardzo ładnie. Poproszę więcej kabanosów 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lat temu

Chętnie skuszę się na taką sałatkę, bardzo kusi wyglądem, zapowiada się mała uczta. 🙂

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
3 lat temu

Pięknie się prezentuje, a domyślam się, że równie dobrze smakuje.

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
3 lat temu

Sałatka zapowiada się świetnie, więc z przyjemnością skuszę się na tę propozycję.

0
Odpowiedz
Olga
Olga
5 lat temu

Fajna sałatka, kojarzy mi się z wiosną. Wydaje się idealna na Wielkanoc 🙂

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
5 lat temu

Bardzo apetycznie wygladada idealna na takie upały.

0
Odpowiedz
Edyta
Edyta
5 lat temu

Już zgłodniałam. Wygląda bardzo apetycznie.

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
5 lat temu

dziś zrobimy dzięki za przepis.

0
Odpowiedz
Sandra Kozłowska
Sandra Kozłowska
5 lat temu

zamiast kabanosów tofu – nie jem mięsa i jestem za :d ale ta Twoja wersja idealna dla mojej mamy i faceta, bo kochają kabanosy 😉

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
5 lat temu

Zamienić sos na mniej kaloryczny i mamy sałatkę idealną 😀

0
Odpowiedz
Gerard Chędożycki
Gerard Chędożycki
6 lat temu

Nigdy tego nie jadłem. Powiem więcej – nigdy o tym nie słyszałem! Lubię tą stronę. Co chwila poznaję jakieś nowe przepisy 🙂
Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lat temu
Reply to  Gerard Chędożycki

Dziękuję i zapraszam 🙂

0
Odpowiedz
NewEnglandBlog.pl
NewEnglandBlog.pl
6 lat temu

Rewelacja: jajeczko i kabanosy i majonez. Jutro szaleję w kuchni.

0
Odpowiedz
Ewa www.inaisewa.blogspot.com
Ewa www.inaisewa.blogspot.com
5 lat temu
Reply to  NewEnglandBlog.pl

Uwielbiam takie przepisy i takie potrawy.
Proste i smaczne

0
Odpowiedz
POPAPRANA
POPAPRANA
6 lat temu

Smakowicie wygląda

0
Odpowiedz
anna majpol
anna majpol
6 lat temu

twoja strona jest genialna i od razu ją zapisałam by nie zapomnieć w razie czego jak będę Potrzebowa danego przepisu.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lat temu
Reply to  anna majpol

Dziękuję i zapraszam 🙂

0
Odpowiedz
Ania W
Ania W
6 lat temu

wygląda bardzo apetycznie! Na pewno skorzystam z przepisu 🙂

0
Odpowiedz
TERESA
TERESA
7 lat temu

Wspaniała sałatka, bardzo smaczna, odżywcza i wiosenna o każdej porze roku.Można dorzucić jeszcze roszponki- pychota. Polecam każdemu smakoszowi?

0
Odpowiedz
Wesellerka
Wesellerka
7 lat temu

Nie jestem jakąś wielką fanką sałatek, ale mam kilka swoich ulubionych. Ta sałatka zawiera wszystko, co lubię, więc na pewno wykorzystam przepis.

0
Odpowiedz
Ola Bassement
Ola Bassement
7 lat temu

Nie jadłam ! Na pewno spróbuję. Ps. Pysznie tu!

0
Odpowiedz
s
s
7 lat temu

Proste i śliczne 🙂

0
Odpowiedz
Ilona
Ilona
7 lat temu

Sałatka wygląda apetycznie i wiosennie 🙂 przepis zachowuję!

0
Odpowiedz
1journey1life2people
1journey1life2people
7 lat temu

Pyszna sałatka! Ja mam tylko problem, bo nietoleruję jajkek. Szkoda bo najchętniej zrobiłabym tę sałatkę jak najszybciej! Albo mogę zrobić wersję bez jajka 😉

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
7 lat temu

Peeknie wygląda, lubię sałatki i tę chętnie bym spróbowała w Twoim wykonaniu, bo w moim to pewnie róznie bywa ;-)))

0
Odpowiedz
Inspirujaca XL-ka
Inspirujaca XL-ka
7 lat temu

Sałatka wygląda obłędnie. To zdecydowanie smaki mojego męża, chyba zrobię mu niespodziankę i go zaskoczę taką sałatką

0
Odpowiedz
Zuzia - Szpinak Robi Bleee
Zuzia - Szpinak Robi Bleee
8 lat temu

Ojej ale dlaczego gotujesz ziemniaki od zimnej wody? Przepis bardzo fajny 😀 Na pewno wypróbujemy bo właśnie szukam ciekawych przepisów na sałatki 😀

0
Odpowiedz
neliada
neliada
8 lat temu

Uwielbiam takie sałatki 🙂 Kojarzą mi się niezmiennie z wiosna i młodymi, malutkimi ziemniaczkami, grillem, ciepłym powietrzem, śpiewem patków…. oj rozmarzyłam się 🙂 Z kabanosami jeszcze sałatki ziemniaczanej nie robiłam. Musze to nadrobić 🙂

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
5 lat temu
Reply to  neliada

Dziś zasiałam na nowo rzodkiewke jak tylko urosnie wypróbuje przepis.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
31
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz