Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Kuchnia grecka, Przekąski i przystawki, Przepisy, Sałatki, Zdrowo i Fit  /  11 września, 2023

Sałatka grecka

Wędrówki po kuchni
Są takie potrawy, które sprawiają, że człowiek od razu zakochuje się w jedzeniu. Taka właśnie jest sałatka grecka! Niby nic wielkiego - trochę świeżych warzyw, kawałek sera, odrobina ziół i dressing cytrynowy. A jednak, do pełni kulinarnego szczęścia nie potrzeba nic więcej. No, może jedynie chciałoby się zjeść tę sałatkę na jednej ze słonecznych, greckich wysp. Pewne dania najlepiej smakują w danym kraju, z którego pochodzą. Do uzyskania pełni smaku istotny jest cały kontekst, w którym jesteśmy, powietrze, temperatura, towarzystwo, kultura jedzenia, która jest inna. Ale wiedząc, że to nie będzie to samo, możemy zrobić coś bardzo podobnego, bliskiego oryginału. Z pomocą potrawy odtworzyć kontekst. Grecka sałatka to potrafi! Jest wyjątkowa, pełna słonecznego smaku i greckiej finezji. Już po pierwszym kęsie można poczuć się jak w najlepszej, greckiej tawernie.
Przygotowanie5 min., min.
20 min., min.
Czas całkowity25 min., min.
Drukuj
5 from 5 votes
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 2 małe filety z kurczaka
  • 2 sztuki sałaty *
  • 1 mała cebula czerwona
  • 20 sztuk pomidorków koktajlowych mix
  • 15 sztuk oliwek zielonych
  • 15 sztuk oliwek czarnych **
  • ½ ogórka zielonego
  • ½ opakowania fety

Marynata

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z ½ cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz czarny
  • sól

Dressing cytrynowy

  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • ¼ łyżeczki soli

Przygotowanie

  • Cytrynę dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wyciskamy sok z połowy cytryny. Do oliwy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, soki z cytryny oraz zioła prowansalskie. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
  • Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do marynaty i mieszamy, aby kurczak z każdej strony dokładnie pokrył się marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Dressing cytrynowy

  • Do oliwy z oliwek dodajemy otartą skórkę z cytryny bez albedo, miód, musztardę, sok z cytryny oregano i odrobinę soli. Dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Tak przygotowany dressing wstawiamy do lodówki.
  • Filety z kurczaka smażymy na dobrze rozgrzanej patelni tak, aby mięso było ładnie zarumienione z każdej strony. Następnie kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem z patelni i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C. Pieczemy około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
  • W tym czasie obieramy cebule i kroimy w cienkie półplasterki, Ogórka dokładnie myjemy i także kroimy w półplasterki. Na dwóch talerzach układamy porwaną sałatkę, dodajemy porcję cebuli, ogórka, pomidorków, oliwek oraz fety. Filet z kurczaka kroimy w plastry i układamy na środku talerza. Całość polewamy dressingiem.
    Καλή όρεξη!

Odnośniki

  • * użyłam sałaty baby gem lettuce (sałata klejnotow) Można użyć dowolnej sałaty lub miksu sałat
    ** najlepiej kalamata

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.

5 2 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Sałatka wielowarzywna na zimę
Nalewka gruszkowa
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
31 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
zaczytanamarzycielka8
zaczytanamarzycielka8
9 dni temu

Kusząca, pełna słońca i prostoty taka właśnie powinna być sałatka grecka. Przepis, który przenosi prosto na śródziemnomorskie wybrzeże. Idealna na lekki, letni obiad

0
Odpowiedz
Lidka
Lidka
2 miesiące temu

Idealna do lunchboxu!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 miesiące temu
Odpowiedź do  Lidka

Zgadzam się 🙂

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
1 rok temu

Jak dla mnie to jedna z lepszych sałatek

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
25 dni temu
Odpowiedź do  Ciekawska Magdalena

Też tak uważam 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
2 lata temu

Dla mnie: bez kurczaka, prawdziwa grecka 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Ania

Ja wole z kurczakiem 🙂

0
Odpowiedz
Krystyna
Krystyna
2 lata temu

Jak to pysznie brzmi, od razu ma się ochotę zrobić i zjeść, kojarzy mi się z latem 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Krystyna

Tak, bo to taka letnia sałatka 🙂

0
Odpowiedz
Paula
Paula
2 lata temu

5 stars
Bardzo lubię sięgać właśnie po tę sałatkę.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
2 lata temu

Pysznie i apetycznie. Horiatiki ma nieco inny skład. Chyba, że miałaś na myśli wariację na temat…

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Anna

Tak, wiem. To moja ulubiobna wersja

0
Odpowiedz
Czerwona Filizanka
Czerwona Filizanka
2 lata temu

Zielony ogórek nie dla mnie, bez niego zdecydowanie lepiej. Może zrobię sobie taką sałatkę

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
25 dni temu
Odpowiedź do  Czerwona Filizanka

Można i bez ogórka 🙂

0
Odpowiedz
Małgosia B
Małgosia B
2 lata temu

Zdecydowanie moja ulubiona. Zamawiam zawsze na mieście i nigdy się nie zawiodłam.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
25 dni temu
Odpowiedź do  Małgosia B

Super 🙂

0
Odpowiedz
tulipanka
tulipanka
2 lata temu

Dobrego jedzenia nigdy za wiele 🙂 Dzięki za przepis. Sałatki w każdej formie przyjmuję. Lubię jak talerz jest zdrowy i kolorowy 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
25 dni temu
Odpowiedź do  tulipanka

A proszę 🙂

0
Odpowiedz
Marysia K
Marysia K
2 lata temu

5 stars
Sałatka którą najczęściej robi moja mama:) to też dobry sposób na przedłużenie lata

0
Odpowiedz
Klaudyna Czerwińska
Klaudyna Czerwińska
2 lata temu

5 stars
Takie kolorowe talerze to ja lubię. Bombowo wygląda 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
25 dni temu
Odpowiedź do  Klaudyna Czerwińska

Dziękuję

0
Odpowiedz
Sisters92
Sisters92
2 lata temu

Warto mieć na uwadze sprawdzone przepisy, które zawsze się udają.

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
2 lata temu

5 stars
Ta sałatka za każdym razem bardzo mi smakuje.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
2 lata temu

Ja usunęłabym z tej sałatki oliwki – wersja idealna dla mnie. 🙂 Za oliwkami nie przepadam.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
25 dni temu
Odpowiedź do  Anna

Zawsze można je pominąć 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
2 lata temu

Wygląda bardzo smacznie, na pewno sobie taką przygotujemy 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Miye

Świetnie 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
2 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Nie ma to jak sałatki 🙂

0
Odpowiedz
Martyna
Martyna
2 lata temu

5 stars
Lubię sięgać po takie sprawdzone receptury.

0
Odpowiedz
Aga
Aga
2 lata temu

Z filetem z kurczaka greckiej jeszcze nie jadłam🤩

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Aga

Polecam, to świetny pełnowartościowy posiłek

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
31
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz