Są takie potrawy, które sprawiają, że człowiek od razu zakochuje się w jedzeniu. Taka właśnie jest sałatka grecka! Niby nic wielkiego - trochę świeżych warzyw, kawałek sera, odrobina ziół i dressing cytrynowy. A jednak, do pełni kulinarnego szczęścia nie potrzeba nic więcej. No, może jedynie chciałoby się zjeść tę sałatkę na jednej ze słonecznych, greckich wysp. Pewne dania najlepiej smakują w danym kraju, z którego pochodzą. Do uzyskania pełni smaku istotny jest cały kontekst, w którym jesteśmy, powietrze, temperatura, towarzystwo, kultura jedzenia, która jest inna. Ale wiedząc, że to nie będzie to samo, możemy zrobić coś bardzo podobnego, bliskiego oryginału. Z pomocą potrawy odtworzyć kontekst. Grecka sałatka to potrafi! Jest wyjątkowa, pełna słonecznego smaku i greckiej finezji. Już po pierwszym kęsie można poczuć się jak w najlepszej, greckiej tawernie.
Składniki
- 2 małe filety z kurczaka
- 2 sztuki sałaty *
- 1 mała cebula czerwona
- 20 sztuk pomidorków koktajlowych mix
- 15 sztuk oliwek zielonych
- 15 sztuk oliwek czarnych **
- ½ ogórka zielonego
- ½ opakowania fety
Marynata
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z ½ cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz czarny
- sól
Dressing cytrynowy
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie
- Cytrynę dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wyciskamy sok z połowy cytryny. Do oliwy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, soki z cytryny oraz zioła prowansalskie. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do marynaty i mieszamy, aby kurczak z każdej strony dokładnie pokrył się marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Dressing cytrynowy
- Do oliwy z oliwek dodajemy otartą skórkę z cytryny bez albedo, miód, musztardę, sok z cytryny oregano i odrobinę soli. Dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Tak przygotowany dressing wstawiamy do lodówki.
- Filety z kurczaka smażymy na dobrze rozgrzanej patelni tak, aby mięso było ładnie zarumienione z każdej strony. Następnie kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem z patelni i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C. Pieczemy około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
- W tym czasie obieramy cebule i kroimy w cienkie półplasterki, Ogórka dokładnie myjemy i także kroimy w półplasterki. Na dwóch talerzach układamy porwaną sałatkę, dodajemy porcję cebuli, ogórka, pomidorków, oliwek oraz fety. Filet z kurczaka kroimy w plastry i układamy na środku talerza. Całość polewamy dressingiem.Καλή όρεξη!
Odnośniki
- * użyłam sałaty baby gem lettuce (sałata klejnotow) Można użyć dowolnej sałaty lub miksu sałat** najlepiej kalamata
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.
Jak dla mnie to jedna z lepszych sałatek
Dla mnie: bez kurczaka, prawdziwa grecka 🙂
Ja wole z kurczakiem 🙂
Jak to pysznie brzmi, od razu ma się ochotę zrobić i zjeść, kojarzy mi się z latem 🙂
Tak, bo to taka letnia sałatka 🙂
Bardzo lubię sięgać właśnie po tę sałatkę.
Pysznie i apetycznie. Horiatiki ma nieco inny skład. Chyba, że miałaś na myśli wariację na temat…
Tak, wiem. To moja ulubiobna wersja
Zielony ogórek nie dla mnie, bez niego zdecydowanie lepiej. Może zrobię sobie taką sałatkę
Zdecydowanie moja ulubiona. Zamawiam zawsze na mieście i nigdy się nie zawiodłam.
Dobrego jedzenia nigdy za wiele 🙂 Dzięki za przepis. Sałatki w każdej formie przyjmuję. Lubię jak talerz jest zdrowy i kolorowy 🙂
Sałatka którą najczęściej robi moja mama:) to też dobry sposób na przedłużenie lata
Takie kolorowe talerze to ja lubię. Bombowo wygląda 🙂
Warto mieć na uwadze sprawdzone przepisy, które zawsze się udają.
Ta sałatka za każdym razem bardzo mi smakuje.
Ja usunęłabym z tej sałatki oliwki – wersja idealna dla mnie. 🙂 Za oliwkami nie przepadam.
Wygląda bardzo smacznie, na pewno sobie taką przygotujemy 🙂
Świetnie 🙂
Nie ma to jak sałatki 🙂
Lubię sięgać po takie sprawdzone receptury.
Z filetem z kurczaka greckiej jeszcze nie jadłam🤩
Polecam, to świetny pełnowartościowy posiłek