• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Sałatki, Wielkanoc  /  26 marca, 2015

Sałatka jajeczna z chrzanem

Wędrówki po kuchni
Na wielkanocnym stole obok barszczu białego, pasztetów, jajecznych przekąsek i kuszących ciast, nie może zabraknąć również smacznych sałatek. Kolorowe, pyszne i atrakcyjnie wyglądające sałatki to prawdziwa ozdoba świątecznego stołu. Zapraszam Was na wspaniałą, wielkanocną sałatkę, która idealnie sprawdzi się w ten niedzielny wielkanocny poranek, gdy zasiądziemy do wspólnego śniadania z bliskimi. Jest naprawdę pyszna, a do tego bardzo prosta w przygotowaniu. Wspaniała kompozycja smaków dosłownie z kilku prostych składników. Gorąco polecam!
Przygotowanie20 min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 6
Calories:
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mała puszka z groszku
  • 100 g dobrej wiejskiej szynki
  • 5 średnich ogórków konserwowych
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1½ łyżki chrzanu *
  • 3 łyżki majonezu
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Jajka zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, wyłączamy gaz i pozostawiamy jajka we wrzątku na 10 minut. Po tym czasie jajka przelewamy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia. Jest to świetny sposób na gotowanie jajek na twardo. Jajka gotowane w ten sposób, nie mają wokół żółtka tej nieestetycznej, szarej otoczki.
  • Wystudzone jajka kroimy w większą kostkę. W taką samą kostkę kroimy szynkę i ogórki konserwowe. Dodajemy kukurydzę i groszek odsączony z nadmiaru wody. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do sałatki. W kubeczku mieszamy majonez, chrzan, pieprz i sól. Dodajemy do sałatki i delikatnie łączymy z sałatką.

Odnośniki

  • * można dodać więcej chrzanu, w zależności od upodobań

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.3 8 votes
Article Rating

Tagi

  • Jajka
  • Sałatki
  • Wielkanoc

Zobacz wpisy

Zupa gołąbkowa
Zakwas na barszcz biały

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 80

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 72

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
32 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Koralina
Koralina
24 dni temu

5 stars
bardzo kusząca propozycja, zwłaszcza na nadchodzące święta 🙂

0
Odpowiedz
toksyczna kosmetyczka
toksyczna kosmetyczka
26 dni temu

Uwielbiam takie sałatki i na sam widok zrobiłam się głodna 🙂

0
Odpowiedz
kasia
kasia
28 dni temu

Wygląda pysznie, bardzo wiosenna i wielkanocna sałatka 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
28 dni temu

Bardzo lubię sałatki z jajkiem. Twoja jest bardzo popularna i na pewno smakuje wielu fanom jajecznych sałatek.

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 rok temu

To danie powinno się znaleźć na każdym wielkanocnym stole 🙂

0
Odpowiedz
Irena - Hooltaye w podróży
Irena - Hooltaye w podróży
1 rok temu

5 stars
Ta sałatka będzie u mnie !
Dobrze,że się to nie gotuje, nie ma mąki i babrania.
Jest wszystko to co lubię!
Pychota i wreszcie coś sobie zrobię sama 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Irena - Hooltaye w podróży

No to super, życzę smacznego 🙂

0
Odpowiedz
AgaMan
AgaMan
1 rok temu

U mnie też zawsze jest jakaś pyszna sałatka, ale nie mam stałego przepisu, więc może w tym roku zaserwuję taką 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  AgaMan

Polecam, warto spróbować coś nowego 🙂

0
Odpowiedz
Marcin
Marcin
2 lat temu

Dobry pomysł na święta

0
Odpowiedz
Beata Herbata
Beata Herbata
2 lat temu

Fajna ta sałateczka! Zjadłabym taką 🙂 A moje chłopaki tylko tradycyjna i tradycyjna xd

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
26 dni temu
Reply to  Beata Herbata

Zawsze robię tradycyjną, bo właśnie mąż i dzieci tak ją lubią, ale często przygotowują jakąś ciekawą odmianę, a potem okazuje się, że i na taką się skuszą. 🙂

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
2 lat temu

W sam raz na świąteczny stół.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
2 lat temu

Chętnie wypróbuję, powinna nam zasmakować, cenimy chrzan, jego smak i właściwości zdrowotne. 🙂

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje
Atrakcyjne wakacje
2 lat temu

Idealna pozycja na wielkanocne śniadanie ?

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
2 lat temu

Niby niewiele składników, a jaka pychotka. Uwielbiam takie połączenia.

0
Odpowiedz
ania
ania
2 lat temu

wygląda bardzo apetycznie, ale miseczka też jest cudna 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  ania

Dziękuję

0
Odpowiedz
Jowita
Jowita
3 lat temu

Lubię chrzan i jajka, więc chętnie wypróbuję przepis.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
26 dni temu
Reply to  Jowita

U mnie kukurydza zostanie zamieniona na czerwoną fasolkę, też powinno znakomicie smakować. 🙂

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
3 lat temu

Uwielbiam – zwłaszcza jak ktoś zrobi 😀

0
Odpowiedz
OlkA
OlkA
3 lat temu

Chrzan uwielbiam, więc ta sałatka to idealna propozycja dla mnie 🙂 Dzięki za fajną inspirację!!

0
Odpowiedz
Kornel Tomicki
Kornel Tomicki
3 lat temu

Sałatka jajeczna jest zawsze dobra, nieważne kto robi <3

0
Odpowiedz
Renata
Renata
3 lat temu

Brzmi pysznie i tak wigilijne ?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Renata

Jajka i chrzan to bardziej brzmi Wielkanocnie 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 lat temu

Wszystkie sałatki z jajkami to moje ulubione sałatki. Teraz dołączyła i ta z Twojego przepisu!Super!!!

0
Odpowiedz
Edyta Broda
Edyta Broda
3 lat temu

Super pomysł! Wszystkie składniki uwielbiam. Przygotuję na wielkanocne śniadanie – taki właśnie powzięłam plan:)

0
Odpowiedz
SmileyProject
SmileyProject
3 lat temu

Chętnie wypróbuję przepis 🙂

0
Odpowiedz
Monika Banaś
Monika Banaś
3 lat temu

Bardzo fajny przepis. Na pewno przetestuję, kiedy tylko znajdę chrzan z dobrym składem. Niestety trudno o taki, a nie mam dostępu do korzeni chrzanu 🙁

0
Odpowiedz
Zuza
Zuza
3 lat temu

Ciekawa alternatywa dla popularnej sałatki jarzynowej 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
28 dni temu
Reply to  Zuza

Tak dla odmiany, jak najbardziej bym się skusiła, coś innego, mozna zaskoczyć rodzinę. 🙂

0
Odpowiedz
Łukasz Jarych
Łukasz Jarych
3 lat temu

Mmm pychotka, ale mi smaka narobiłaś 🙂

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szparagi
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
#FB9072 Włochy to kraj, który kojarzy mi się z #FB9072 Włochy to kraj, który kojarzy mi się z hałasującymi cykadami, dobrym winem i wspaniałą kuchnią, która zachwyca różnorodnością smaków, dbałością o każdy składnik, a przede wszystkim prostotą. I właśnie tę prostotę uwielbiam. Dzisiejsze danie to kompozycja kilku prostych składników, z których powstało niebywale pyszne danie. Aromatyczny, maślany sos cytrynowy, solidnie doprawiony świeżo mielonym pieprzem, cudownie otula makaron, który w połączeniu z delikatnym mięsem łososia wynosi danie w inny wymiar pyszności. Dodatek świeżych liści czosnku niedźwiedziego nadaje daniu niezwykłej lekkości i świeżości. Zaskakujący smak, który z pewnością poczujecie w każdym kęsie! 
Makaron z łososiem w sosie cytrynowym z czosnkiem niedźwiedzim

Link w bio 😍 #salomon
#łosoś #wildgarlic #pasta #makaron #czosnekniedźwiedzi #lemonpasta #lemon #cytryna🍋 #omnomnom #jestpysznie #deliciouse
Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność stała się popularna, a z nią orkisz. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Jednak nie spotkałam w sklepach chleba wypiekanego w 100% z mąki orkiszowej. Przeważnie są to wypieki z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, ze znaczną przewagą mąki zwykłej pszennej. Dlatego warto w domu upiec prawdziwy, orkiszowy bochenek chleba - pięknie pachnący, z chrupiącą skórką i niesamowitą strukturą.  Chleb orkiszowy 
https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/chleb-orkiszowy/ #bread
#homemadebread #chleb #domowychleb #chleborkiszowy
Jajka to przystawka, bez której Święta Wielkano Jajka to przystawka, bez której Święta Wielkanocne nie istnieją! Są ozdobą wielkanocnego stołu i w różnych odsłonach goszczą w każdym polskim domu. Wraz z pierwszym tchnieniem wiosny w lasach pojawia się czosnek niedźwiedzi, zwany również czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. To roślina, której właściwości były już cenione w średniowieczu. Wierzono, że był on pierwszym posiłkiem niedźwiedzi budzących się ze snu zimowego - stąd nazwa rośliny. Drzemie w niej potężna moc lecznicza. Substancje zawarte w jej zielonych liściach posiadają fenomenalne korzyści zdrowotne. W Polsce roślina ta jest pod ochroną, można pozyskać czosnek jedynie z własnej hodowli. W Irlandii Północnej na szczęście można korzystać z tych dobrodziejstw do woli. O tej porze roku ogromne łany czosnku pokrywają niemalże całą powierzchnię ściółki leśnej. Spacerując po lesie unosi się delikatny zapach czosnku. Nasz ostatni spacer zaowocował właśnie pomysłem na tą przystawkę. Jeśli tylko uda Wam się zdobyć tą niebywale zdrową i smaczną roślinę - koniecznie spróbujcie. Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim

Link w bio #jajka #wildgarlic #czosnekniedzwiedzi #wielkanoc #easter #deliciouse
Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocn Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocne

Link do przepisu znajdziecie w bio  #bułeczki #jestpysznie #kuchniabrytyjska #wielkanoc #easter
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
32
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply