• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Sałatki  /  23 lipca, 2015

Sałatka królewska

Wędrówki po kuchni
Sałatka to lekkie i szybkie danie, które może być smaczną przekąską lub po dodaniu odpowiednich składników sycącym posiłkiem. Z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą – są na prawdę wyjątkowe. Wystarczy połączyć kilka składników, zamieszać, schłodzić i gotowe. Moją dzisiejszą propozycją jest prosta sałatka królewska, która będzie odpowiednia nie tylko na lunch czy kolację, ale także imprezową przystawkę.
Przygotowanie20 min.
Drukuj
Porcje: 6
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 2 słoiki selera konserwowego
  • 200 g szynki wędzonej
  • 200 g sera żółtego cheddar
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 4 jajka

Sos

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Jajka zalewamy zimną wodą i gotujemy na twardo. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy i kroimy w kostkę. Ananasa, kukurydzę i selera odcedzamy na sicie. Ananasa kroimy w kostkę. Delikatnie w dłoniach odciskamy z nadmiaru soku. Tak samo postępujemy z selerem. Ser żółty i szynkę kroimy w słupki. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do sałatki. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Przed podaniem sałatkę chłodzimy w lodówce przynajmniej przez pół godziny.

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.7 3 votes
Article Rating

Tagi

  • Sałatki
  • Seler

Nawigacja wpisu

Sałatka z kaszą kuskus i tuńczykiem
Zapiekane cannelloni z cukinii w sosie beszamelowym

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 94

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 74

Tort Rafaello

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
35 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Bielecki.es
Bielecki.es
2 lat temu

Proste, szybkie i smaczne – w sam raz na świetną przekąskę zamiast śmieciowego jedzenia 😉

0
Odpowiedz
Miye's Imaginations
Miye's Imaginations
2 lat temu

Kocham selera, ale raczej się z nim męczę (gotuję i tarkuję) niż biorę z puszki 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  Miye's Imaginations

Seler konserwowy nie jest z puszki tylko ze słoika

0
Odpowiedz
Beata
Beata
2 lat temu

Wyrzucam jajka i jest idealna 🙂

0
Odpowiedz
Miejska Pustelniczka
Miejska Pustelniczka
2 lat temu

… niestety sałatka nie dla mnie, bo ograniczam wszelkie produkty węglowodanowe …

0
Odpowiedz
Newenglandblog.pl
Newenglandblog.pl
2 lat temu

Tak się składa, że mam wszystkie składniki, więc lecę do kuchni robić sałatkę.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  Newenglandblog.pl

Życzę więc smacznego 🙂

0
Odpowiedz
Miejska Pustelniczka
Miejska Pustelniczka
2 lat temu

… zmodyfikuję, żeby było bez szynki, i zrobię na najbliższej imprezie 🙂 …

0
Odpowiedz
Mokka
Mokka
2 lat temu

Sałatkę zawsze można migiem przygotować. Ta jest królewska nie tylko ze względu na kolor ananasa lub kukurydzy. Chętnie przygotuję!

0
Odpowiedz
Agata
Agata
3 lat temu

Każdy dodałby lub odjął coś od siebie, ja bym odjęła szynkę, a dodała czerwoną paprykę 🙂

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
3 lat temu

niestety szynka i seler to produkty których nie tykam :/

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
3 lat temu

Taka prosta, a jaka pyszna!

0
Odpowiedz
Bea
Bea
3 lat temu

Dla mnie wersja bez jajek, ale poza tym uwielbiam takie sałatki 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
3 lat temu

Proste i szybkie sałatki często są najlepsze 😀
Sądzisz, że świeży ananas też się nada?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Aleksandra

Sądzę, że świeży dojrzały ananas z pewnością się nada

0
Odpowiedz
Karolina G.
Karolina G.
3 lat temu

Znam wersję bez selera i szynki, zamiast nich por. Ja selera niestety nie toleruję, ale z porem palce lizać.

0
Odpowiedz
Roksana www.kopanina.pl
Roksana www.kopanina.pl
3 lat temu

Sałatki zawsze są dobrym i szybkim rozwiązaniem

0
Odpowiedz
Iwona_SzerokąDrogą
Iwona_SzerokąDrogą
3 lat temu

Fajny, prosty przepis. Lubię te składniki, więc pewnie niedługo wykorzystam 🙂

0
Odpowiedz
Olga
Olga
3 lat temu

Niestety, nie moje smaki 🙂

0
Odpowiedz
Lidka
Lidka
3 lat temu

Mało składników, prosta i brzmi apetycznie ?

0
Odpowiedz
Kamomil
Kamomil
4 lat temu

Smaczna i prosta 🙂

0
Odpowiedz
Life by MARCELKA
Life by MARCELKA
4 lat temu

byłaby dla mnie idealna gdyby nie ananas

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
4 lat temu

Pycha tylko dla mnie wędzone tofu zamiast szynki i jest super ?

0
Odpowiedz
Patrycja Czubak
Patrycja Czubak
4 lat temu

Apetyczne zdjęcie. Lubię sałatki to szybki i łatwy sposób na posiłek 🙂

0
Odpowiedz
green goodies
green goodies
4 lat temu

wygląda apetycznie, lubię sałatki z dodatkiem selera konserwowego 🙂

0
Odpowiedz
Irena
Irena
4 lat temu

Robie taką a moi goście zachwycają się właśnie tą sałatką 🙂

0
Odpowiedz
Pomysłowa
Pomysłowa
4 lat temu

Już gdzieś jadłam podobną i bardzo mi smakowała. Zrobię w tym tygodniu – kiedy jest ciepło to faktycznie sałatka jest lepsza na obiad ?

0
Odpowiedz
Magda
Magda
4 lat temu

Bardzo prosty i fajny przepis 🙂 Wygląda naprawdę smacznie!

0
Odpowiedz
Kinga
Kinga
4 lat temu

lubie ja niewiedzialam, ze taka zacna 🙂

0
Odpowiedz
katiessh
katiessh
4 lat temu

Osobiście nie przepadam za sałatkami ale ta wygląda na smaczną. Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Młodzi na Dorobku
Młodzi na Dorobku
4 lat temu

Bardzo lubię tą sałatkę, choć z sałatką ma niewiele wspólnego, bo warzyw tu najmniej 😉 Ale jest pyszna do bagietki i dobrego winka

0
Odpowiedz
Places and Plants Blog
Places and Plants Blog
4 lat temu

Wygląda ładnie ale ja dodałabym świeże składniki a nie z konserw 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
4 lat temu

Pysznie zabrzmiałao , spróbuję , bo akurat będę miała gości 🙂

0
Odpowiedz
Wyrodna Matka
Wyrodna Matka
5 lat temu

Uwielbiam tę sałatkę. I jest bardzo prosta w wykonaniu, bo seler robi w niej wszystko 🙂
Zapisuję sobie przepis, dzięki 🙂

0
Odpowiedz
Paulina Wenus z Marsa
Paulina Wenus z Marsa
5 lat temu

idealna do piwka 🙂

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Wiśnie - smak pełnego lata! Uwielbiam je za ich Wiśnie - smak pełnego lata! Uwielbiam je za ich soczysty, słodki smak z lekką nutą kwasowości. Zanurzone w gęstym, delikatnym, wiśniowym żelu smakują nieziemsko. Frużelina wiśniowa jest wspaniałym, owocowym dodatkiem do kremowego sernika, chrupiących gofrów, lodów i do czego jeszcze tylko zapragniecie. Choć przyznam, że lubię wyjadać ją łyżeczką wprost ze słoiczka. No cóż, trudno się powstrzymać. Wyjątkowo smakuje zimową porą, kiedy mróz na szybach maluje piękne wzory. Jest, jak pachnące wspomnienie lata. Nie może zabraknąć jej w mojej słoiczkowej spiżarni! Frużelina wiśniowa

Link do przepisu w komentarzu #wiśnie #pysznie #cherry #przetworydomowe #delicious #frużelina
Lato trwa w najlepsze! Ogród przybiera sierpniowe Lato trwa w najlepsze! Ogród przybiera sierpniowe barwy. Na tyczkach niespiesznie dojrzewają mięsiste pomidory. Ogórki wiją się po spragnionej deszczu ziemi. Obok malinowego zagajnika dojrzewają soczyste wiśnie i morele. Trzeba korzystaćz tych sezonowych pyszności ile się da! Co powiecie na sałatkę pachnącą latem, pełną owocowego smaku? Na jednym talerzu przeplata się tyle wspaniałych barw, tekstur i kontrastujących ze sobą smaków. To lekka, kolorowa i orzeźwiająca bomba witaminowa. Podana z dobrze schłodzonym dressingiem, wspaniale orzeźwia i fantastycznie smakuje. Zasmakuj lata, póki trwa! Letnia sałatka z dressingiem brzoskwiniowym

Link do przepisu w konentarzu #salad #fruit #fresh #sałatka #owoce #jestpysznie #jestpysznieizdrowo #delucious
Patisony to taki cud natury. Trzeba przyznać, że Patisony to taki cud natury. Trzeba przyznać, że zachwycają swoim dziwacznym wyglądem. Są one mniejszą i zdecydowanie bardziej uroczą wersją powszechnie znanej dyni. Trochę nawet przypomina ją w smaku, choć ich struktura jest bardziej zwarta i jędrna. Zerwane w bardzo wczesnej fazie wzrostu idealnie nadają się do marynowania. Nabierają wspaniałego smaku swojego słoikowego towarzystwa, czyli zalewy oraz aromatycznych przypraw. Są niezwykle delikatne, zdrowe i wspaniale chrupią! Stanowią świetną alternatywę dla powszechnie znanych konserwowych ogórków. Wprowadzą do Twojej kuchni oryginalną i wyborną przekąskę. Chrup na zdrowie! Marynowane patisony

Link do przepisu w pierwszym komentarzu #marynujemy #przetworydomowe #pysznie #słoiki #przetwory #patison
Nalewka z czarnej porzeczki jest jedną z nalewek Nalewka z czarnej porzeczki jest jedną z nalewek o ciekawym, ba nawet magicznym smaku. Bo owoce czarnej porzeczki są magiczne! Przeplatają się w nich nuty słodyczy z odrobiną kwaśno-cierpkiego smaku, dzięki czemu finalnie nalewka ma wielowarstwowy smak. Wciąż zachwycam się jej kolorem, bogatym smakiem i wspaniałym aromatem. Nalewka z czarnej porzeczki ma moc i wcale nie chodzi tu o procenty. To przede wszystkim niezłe combo witaminowe, które z pewnością Was rozgrzeje w jesienną słotę, gdy za oknem siąpi deszczem! W każdej kropli można poczuć smak wakacji i ciepłych, słonecznych dni. Wyjątkowy, letni rarytas zamknięty w butelce!  Nalewka z czarnej porzeczki  Link do przepisu w komentarzu #nalewka
#alkohol #owoce #czarnaporzeczka
#blackcurrant #fruit #alcohol
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
35
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz