• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Sałatki  /  1 października, 2014

Sałatka makaronowa z brokułem

Wędrówki po kuchni
Choć pochodzenie makaronu nie jest do końca znane, jedno jest pewne – mąka zmieszana z wodą cieszy nasze podniebienia już od około czterech tysięcy lat. I wcale jej korzenie nie znajdują się w Italii. Najstarszy, liczący sobie 4 tysiące lat, makaron znaleziono w Chinach w dolinie Żółtej Rzeki. W Polsce makarony są bardzo popularne i lubiane. Są głównym składnikiem zup, dań głównych i sałatek. Ja podczas zakupów nie mogę przejść obojętnie obok półki z makaronami. Przeróżne kształty, smaki jak i kolory przyciągają moją uwagę i inspirują mnie. Ostatnio urzekł mnie makaron o zielonym kolorze ze szpinakiem, który świetnie sprawdził się w sałatce.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie20 min.
Czas całkowity35 min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 8
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 250 g makaronu ze szpinakiem
  • 200 g szyki wędzonej
  • 1 brokuł
  • 1 puszka kukurydzy
  • ½ pora
  • ½ łyżeczki cukru

Sos

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko posłodzonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pamiętajmy, aby nie rozgotować brokuła, powinien pozostać chrupiący.
  • Szynkę kroimy w większą kostkę, pora kroimy wzdłuż na cztery części i drobno kroimy. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą, dodajemy odsączoną kukurydzę. Składniki sosu łączymy ze sobą, dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy. Przed podaniem sałatkę dobrze jest schłodzić.

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Brokuł
  • Sałatki

Nawigacja wpisu

Tarta z musem jeżynowym
Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 94

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 74

Tort Rafaello

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
23 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Bookendorfina
Bookendorfina
1 rok temu

Jedynie kukurydzę wyrzucam, a zamiast niej dodaję czerwonej fasoli, i już przepis przygarnięty. 🙂 Bardzo chętnie spróbuję. 🙂

0
Odpowiedz
Szlak Za Szlakiem
Szlak Za Szlakiem
1 rok temu

5 stars
Super propozycja. I makaron i brokuł to moi ulubieńcy w kuchni. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.

0
Odpowiedz
Miye
Miye
2 lat temu

Sałatki uwielbiam, na pewno przetestuję tylko szynkę będę sobie musiała na coś innego podmienić.

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
2 lat temu

5 stars
Sałatka wygląda na pyszną i łatwą w przygotowaniu. Może zrobię ją na następny weekend. Super, że dzielisz się takimi kulinarnymi perełkami. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  Ewelina

Do usług 🙂

0
Odpowiedz
SAWKA
SAWKA
2 lat temu

u mnie makaron jest 3 razy w tygodniu …. chociaż nie tak ładnie podany. Może w niedzielę…

0
Odpowiedz
Magdalena
Magdalena
2 lat temu

Uwielbiam takie proste sałatki 🙂
z brokułem dobrze komponuje się również jajko, pomidor i feta

0
Odpowiedz
AgataMan
AgataMan
2 lat temu

Nie zawiodłam się – jak zawsze prosto szybko i na pewno pysznie. zaskoczyła mnie tylko kwestia , by wodę do gotowania brokuł lekko posłodzić. nie wiem teraz czy to literówka, czy ja całe życie źle robie 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  AgataMan

Nie, to nie pomyłka 🙂

0
Odpowiedz
AgataMan
AgataMan
2 lat temu
Reply to  Wędrówki po kuchni

no proszę, człowiek sie uczy całe życie. Mniemam, ze wtedy jest brokuł lepszy czy ma to jeszcze jakies magiczne właściwości 🙂

0
Odpowiedz
Monika Mama na całego
Monika Mama na całego
2 lat temu

Wygląda naprawdę świetnie. Robiłam ostatnio sałatkę z brokułów, ale dodawałam do niej ser feta, czosnek i prażony słonecznik. Z chęcią wypróbuję Twój przepis 🙂

0
Odpowiedz
Owcowo
Owcowo
2 lat temu

5 stars
Wyglada to przepysznie. Idealna na imprezy 🙂

0
Odpowiedz
Wysmakowane
Wysmakowane
4 lat temu

Propozycja super tylko szpinak dodam świeży. Jakoś makaron szpinakowy do mnie nie trafia

0
Odpowiedz
Anna Fit
Anna Fit
4 lat temu

Fajny przepis! Jedyną jego wadą dla mnie jest szynka. Ale myślę, że można ją pominąć bez szwanku dla całości 🙂

0
Odpowiedz
Wysmakowane
Wysmakowane
4 lat temu

Świetna propozycja nawet do lunch boxa do pracy

0
Odpowiedz
Makijazagi
Makijazagi
4 lat temu

Świetny przepis, koniecznie musze go wypróbować 😉

0
Odpowiedz
Świat Toli
Świat Toli
4 lat temu

To może być pyszne. Jestem fanem sałatek.

0
Odpowiedz
daughterofholygod
daughterofholygod
4 lat temu

Z chęcią bym zjadła, tylko bez dodatku szynki 🙂

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
4 lat temu

Sukałam czegoś tak delikatnego i wiosennego napewno zrobie

0
Odpowiedz
Sylwia z Młoda mama pisze
Sylwia z Młoda mama pisze
4 lat temu

Super przepis. Szykuje mi sie impreza rodzinna wiec mozliwe ze skorzystam z pomyslu.

0
Odpowiedz
Ania
Ania
4 lat temu

Ale pyszności

0
Odpowiedz
Wiola
Wiola
4 lat temu

Pysznie! Choć za makaronem nie przepadam, to borkuł uwielbiam. Jednak Twoja sałatka prezentuje się znakomicie na zdjęciach. Chętnie bym spróbowała!

0
Odpowiedz
cours de theatre paris
cours de theatre paris
4 lat temu

Thank you for your blog post.Much thanks again. Really Great.

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Wiśnie - smak pełnego lata! Uwielbiam je za ich Wiśnie - smak pełnego lata! Uwielbiam je za ich soczysty, słodki smak z lekką nutą kwasowości. Zanurzone w gęstym, delikatnym, wiśniowym żelu smakują nieziemsko. Frużelina wiśniowa jest wspaniałym, owocowym dodatkiem do kremowego sernika, chrupiących gofrów, lodów i do czego jeszcze tylko zapragniecie. Choć przyznam, że lubię wyjadać ją łyżeczką wprost ze słoiczka. No cóż, trudno się powstrzymać. Wyjątkowo smakuje zimową porą, kiedy mróz na szybach maluje piękne wzory. Jest, jak pachnące wspomnienie lata. Nie może zabraknąć jej w mojej słoiczkowej spiżarni! Frużelina wiśniowa

Link do przepisu w komentarzu #wiśnie #pysznie #cherry #przetworydomowe #delicious #frużelina
Lato trwa w najlepsze! Ogród przybiera sierpniowe Lato trwa w najlepsze! Ogród przybiera sierpniowe barwy. Na tyczkach niespiesznie dojrzewają mięsiste pomidory. Ogórki wiją się po spragnionej deszczu ziemi. Obok malinowego zagajnika dojrzewają soczyste wiśnie i morele. Trzeba korzystaćz tych sezonowych pyszności ile się da! Co powiecie na sałatkę pachnącą latem, pełną owocowego smaku? Na jednym talerzu przeplata się tyle wspaniałych barw, tekstur i kontrastujących ze sobą smaków. To lekka, kolorowa i orzeźwiająca bomba witaminowa. Podana z dobrze schłodzonym dressingiem, wspaniale orzeźwia i fantastycznie smakuje. Zasmakuj lata, póki trwa! Letnia sałatka z dressingiem brzoskwiniowym

Link do przepisu w konentarzu #salad #fruit #fresh #sałatka #owoce #jestpysznie #jestpysznieizdrowo #delucious
Patisony to taki cud natury. Trzeba przyznać, że Patisony to taki cud natury. Trzeba przyznać, że zachwycają swoim dziwacznym wyglądem. Są one mniejszą i zdecydowanie bardziej uroczą wersją powszechnie znanej dyni. Trochę nawet przypomina ją w smaku, choć ich struktura jest bardziej zwarta i jędrna. Zerwane w bardzo wczesnej fazie wzrostu idealnie nadają się do marynowania. Nabierają wspaniałego smaku swojego słoikowego towarzystwa, czyli zalewy oraz aromatycznych przypraw. Są niezwykle delikatne, zdrowe i wspaniale chrupią! Stanowią świetną alternatywę dla powszechnie znanych konserwowych ogórków. Wprowadzą do Twojej kuchni oryginalną i wyborną przekąskę. Chrup na zdrowie! Marynowane patisony

Link do przepisu w pierwszym komentarzu #marynujemy #przetworydomowe #pysznie #słoiki #przetwory #patison
Nalewka z czarnej porzeczki jest jedną z nalewek Nalewka z czarnej porzeczki jest jedną z nalewek o ciekawym, ba nawet magicznym smaku. Bo owoce czarnej porzeczki są magiczne! Przeplatają się w nich nuty słodyczy z odrobiną kwaśno-cierpkiego smaku, dzięki czemu finalnie nalewka ma wielowarstwowy smak. Wciąż zachwycam się jej kolorem, bogatym smakiem i wspaniałym aromatem. Nalewka z czarnej porzeczki ma moc i wcale nie chodzi tu o procenty. To przede wszystkim niezłe combo witaminowe, które z pewnością Was rozgrzeje w jesienną słotę, gdy za oknem siąpi deszczem! W każdej kropli można poczuć smak wakacji i ciepłych, słonecznych dni. Wyjątkowy, letni rarytas zamknięty w butelce!  Nalewka z czarnej porzeczki  Link do przepisu w komentarzu #nalewka
#alkohol #owoce #czarnaporzeczka
#blackcurrant #fruit #alcohol
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
23
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz