Choć pochodzenie makaronu nie jest do końca znane, jedno jest pewne – mąka zmieszana z wodą cieszy nasze podniebienia już od około czterech tysięcy lat. I wcale jej korzenie nie znajdują się w Italii. Najstarszy, liczący sobie 4 tysiące lat, makaron znaleziono w Chinach w dolinie Żółtej Rzeki. W Polsce makarony są bardzo popularne i lubiane. Są głównym składnikiem zup, dań głównych i sałatek. Ja podczas zakupów nie mogę przejść obojętnie obok półki z makaronami. Przeróżne kształty, smaki jak i kolory przyciągają moją uwagę i inspirują mnie. Ostatnio urzekł mnie makaron o zielonym kolorze ze szpinakiem, który świetnie sprawdził się w sałatce.
Porcje: 8
Składniki
- 250 g makaronu ze szpinakiem
- 200 g szyki wędzonej
- 1 brokuł
- 1 puszka kukurydzy
- ½ pora
- ½ łyżeczki cukru
Sos
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko posłodzonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pamiętajmy, aby nie rozgotować brokuła, powinien pozostać chrupiący.
- Szynkę kroimy w większą kostkę, pora kroimy wzdłuż na cztery części i drobno kroimy. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą, dodajemy odsączoną kukurydzę. Składniki sosu łączymy ze sobą, dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy. Przed podaniem sałatkę dobrze jest schłodzić.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Jedynie kukurydzę wyrzucam, a zamiast niej dodaję czerwonej fasoli, i już przepis przygarnięty. 🙂 Bardzo chętnie spróbuję. 🙂
Super propozycja. I makaron i brokuł to moi ulubieńcy w kuchni. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.
Sałatki uwielbiam, na pewno przetestuję tylko szynkę będę sobie musiała na coś innego podmienić.
Sałatka wygląda na pyszną i łatwą w przygotowaniu. Może zrobię ją na następny weekend. Super, że dzielisz się takimi kulinarnymi perełkami. 🙂
Do usług 🙂
u mnie makaron jest 3 razy w tygodniu …. chociaż nie tak ładnie podany. Może w niedzielę…
Uwielbiam takie proste sałatki 🙂
z brokułem dobrze komponuje się również jajko, pomidor i feta
Nie zawiodłam się – jak zawsze prosto szybko i na pewno pysznie. zaskoczyła mnie tylko kwestia , by wodę do gotowania brokuł lekko posłodzić. nie wiem teraz czy to literówka, czy ja całe życie źle robie 🙂
Nie, to nie pomyłka 🙂
no proszę, człowiek sie uczy całe życie. Mniemam, ze wtedy jest brokuł lepszy czy ma to jeszcze jakies magiczne właściwości 🙂
Wygląda naprawdę świetnie. Robiłam ostatnio sałatkę z brokułów, ale dodawałam do niej ser feta, czosnek i prażony słonecznik. Z chęcią wypróbuję Twój przepis 🙂
Wyglada to przepysznie. Idealna na imprezy 🙂
Propozycja super tylko szpinak dodam świeży. Jakoś makaron szpinakowy do mnie nie trafia
Fajny przepis! Jedyną jego wadą dla mnie jest szynka. Ale myślę, że można ją pominąć bez szwanku dla całości 🙂
Świetna propozycja nawet do lunch boxa do pracy
Świetny przepis, koniecznie musze go wypróbować 😉
To może być pyszne. Jestem fanem sałatek.
Z chęcią bym zjadła, tylko bez dodatku szynki 🙂
Sukałam czegoś tak delikatnego i wiosennego napewno zrobie
Super przepis. Szykuje mi sie impreza rodzinna wiec mozliwe ze skorzystam z pomyslu.
Ale pyszności
Pysznie! Choć za makaronem nie przepadam, to borkuł uwielbiam. Jednak Twoja sałatka prezentuje się znakomicie na zdjęciach. Chętnie bym spróbowała!
Thank you for your blog post.Much thanks again. Really Great.