• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Sałatki  /  1 października, 2014

Sałatka makaronowa z brokułem

Wędrówki po kuchni
Choć pochodzenie makaronu nie jest do końca znane, jedno jest pewne – mąka zmieszana z wodą cieszy nasze podniebienia już od około czterech tysięcy lat. I wcale jej korzenie nie znajdują się w Italii. Najstarszy, liczący sobie 4 tysiące lat, makaron znaleziono w Chinach w dolinie Żółtej Rzeki. W Polsce makarony są bardzo popularne i lubiane. Są głównym składnikiem zup, dań głównych i sałatek. Ja podczas zakupów nie mogę przejść obojętnie obok półki z makaronami. Przeróżne kształty, smaki jak i kolory przyciągają moją uwagę i inspirują mnie. Ostatnio urzekł mnie makaron o zielonym kolorze ze szpinakiem, który świetnie sprawdził się w sałatce.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie20 min.
Czas całkowity35 min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 8
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 250 g makaronu ze szpinakiem
  • 200 g szyki wędzonej
  • 1 brokuł
  • 1 puszka kukurydzy
  • ½ pora
  • ½ łyżeczki cukru

Sos

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko posłodzonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pamiętajmy, aby nie rozgotować brokuła, powinien pozostać chrupiący.
  • Szynkę kroimy w większą kostkę, pora kroimy wzdłuż na cztery części i drobno kroimy. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą, dodajemy odsączoną kukurydzę. Składniki sosu łączymy ze sobą, dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy. Przed podaniem sałatkę dobrze jest schłodzić.
5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Brokuł
  • Sałatki

Zobacz wpisy

Tarta z musem jeżynowym
Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
23 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bookendorfina
Bookendorfina
5 miesięcy temu

Jedynie kukurydzę wyrzucam, a zamiast niej dodaję czerwonej fasoli, i już przepis przygarnięty. 🙂 Bardzo chętnie spróbuję. 🙂

0
Odpowiedz
Szlak Za Szlakiem
Szlak Za Szlakiem
5 miesięcy temu

5 stars
Super propozycja. I makaron i brokuł to moi ulubieńcy w kuchni. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 rok temu

Sałatki uwielbiam, na pewno przetestuję tylko szynkę będę sobie musiała na coś innego podmienić.

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
1 rok temu

5 stars
Sałatka wygląda na pyszną i łatwą w przygotowaniu. Może zrobię ją na następny weekend. Super, że dzielisz się takimi kulinarnymi perełkami. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Ewelina

Do usług 🙂

0
Odpowiedz
SAWKA
SAWKA
1 rok temu

u mnie makaron jest 3 razy w tygodniu …. chociaż nie tak ładnie podany. Może w niedzielę…

0
Odpowiedz
Magdalena
Magdalena
1 rok temu

Uwielbiam takie proste sałatki 🙂
z brokułem dobrze komponuje się również jajko, pomidor i feta

0
Odpowiedz
AgataMan
AgataMan
1 rok temu

Nie zawiodłam się – jak zawsze prosto szybko i na pewno pysznie. zaskoczyła mnie tylko kwestia , by wodę do gotowania brokuł lekko posłodzić. nie wiem teraz czy to literówka, czy ja całe życie źle robie 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  AgataMan

Nie, to nie pomyłka 🙂

0
Odpowiedz
AgataMan
AgataMan
1 rok temu
Reply to  Wędrówki po kuchni

no proszę, człowiek sie uczy całe życie. Mniemam, ze wtedy jest brokuł lepszy czy ma to jeszcze jakies magiczne właściwości 🙂

0
Odpowiedz
Monika Mama na całego
Monika Mama na całego
1 rok temu

Wygląda naprawdę świetnie. Robiłam ostatnio sałatkę z brokułów, ale dodawałam do niej ser feta, czosnek i prażony słonecznik. Z chęcią wypróbuję Twój przepis 🙂

0
Odpowiedz
Owcowo
Owcowo
1 rok temu

5 stars
Wyglada to przepysznie. Idealna na imprezy 🙂

0
Odpowiedz
Wysmakowane
Wysmakowane
2 lat temu

Propozycja super tylko szpinak dodam świeży. Jakoś makaron szpinakowy do mnie nie trafia

0
Odpowiedz
Anna Fit
Anna Fit
2 lat temu

Fajny przepis! Jedyną jego wadą dla mnie jest szynka. Ale myślę, że można ją pominąć bez szwanku dla całości 🙂

0
Odpowiedz
Wysmakowane
Wysmakowane
2 lat temu

Świetna propozycja nawet do lunch boxa do pracy

0
Odpowiedz
Makijazagi
Makijazagi
2 lat temu

Świetny przepis, koniecznie musze go wypróbować 😉

0
Odpowiedz
Świat Toli
Świat Toli
2 lat temu

To może być pyszne. Jestem fanem sałatek.

0
Odpowiedz
daughterofholygod
daughterofholygod
2 lat temu

Z chęcią bym zjadła, tylko bez dodatku szynki 🙂

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
2 lat temu

Sukałam czegoś tak delikatnego i wiosennego napewno zrobie

0
Odpowiedz
Sylwia z Młoda mama pisze
Sylwia z Młoda mama pisze
2 lat temu

Super przepis. Szykuje mi sie impreza rodzinna wiec mozliwe ze skorzystam z pomyslu.

0
Odpowiedz
Ania
Ania
3 lat temu

Ale pyszności

0
Odpowiedz
Wiola
Wiola
3 lat temu

Pysznie! Choć za makaronem nie przepadam, to borkuł uwielbiam. Jednak Twoja sałatka prezentuje się znakomicie na zdjęciach. Chętnie bym spróbowała!

0
Odpowiedz
cours de theatre paris
cours de theatre paris
3 lat temu

Thank you for your blog post.Much thanks again. Really Great.

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elem Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa. Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy maggi, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie będziecie zmuszeni dodawać glutaminianu sodu i innej chemii. Rosół nie jest skomplikowaną potrawą, ale wymaga powolnego gotowania i trzymania się kilku ważnych zasad. Wtedy właśnie jest idealny, aromatyczny, klarowny i nie za tłusty.  A Wy używacie kostek rosołowych?
 Przepis znajdziecie na blogu 😍 https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/rosol/ #rosół #kuchniapolska
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
23
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply