Por – niemal w całości nadaje się do spożycia, poza łykowatymi, stwardniałymi liśćmi. Jest znakomitym dodatkiem do sałatek, zapiekanek i zup. Fantastycznie komponuje się z daniami mięsnymi i rybami. Por nie dość, że wzmaga smak i aromat wielu dań, to jest również nieodłącznym elementem kuracji oczyszczających i diet odchudzających. Ma większość zalet kuzynki cebuli. Ja uwielbiam go za intensywny, ostry i zdecydowany smak. Zapraszam Was na pyszną sałatkę makaronową, której głównym składnikiem jest między innymi por.
Porcje: 8
Składniki
- 500 g makaronu gnocchi
- 3 filety z kurczaka
- 2 puszki kukurydzy
- 2 duże pory
- 2 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki kurkumy
- pieprz kolorowy
- sól
Sos
- 200 g majonezu
- 50 g jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżeczki musztardy
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
- Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pory drobno kroimy w półplasterki i dodajemy do makaronu. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Posypujemy kurkumą i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka na złoty kolor. Do makaronu dodajemy odcedzoną kukurydze i przestudzonego kurczaka.
Sos
- Do majonezu dodajemy jogurt i musztardę. Doprawiamy pieprzem i solą. Tak przygotowany sos dodajemy do sałatki i mieszamy, aby składniki się połączyły. Sałatkę chłodzimy w lodówce.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!