Popularna sałatka meksykańska z pewnością zasługuje na miano królowej imprez. Pożywna, przyjemnie pikantna i efektowna. Nachosy świetnie podkreślają smak sałatki i przyjemnie chrupią, zmieniając tym teksturę całego dania. Robiłam ją wielokrotnie, ale jakoś nie było okazji do jej sfotografowania. Zawsze znikała w zaskakującym tempie, ale trudno się dziwić - jest Zapraszam Was na moją wersję sałatki meksykańskiej.
Porcje: 8
Składniki
Sos mięsny
- 500 g dobrej mielonej wołowiny *
- 1 papryczka chili
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki przyprawy chili
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki papryki ostrej **
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól
Pozostałe składniki
- ½ sałaty lodowej
- 3 duże pomidory
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 duża czerwona cebula
- 1 duża czerwona papryka
- 200 g sera żółtego cheddar
Dodatkowo
- 120 g jogurtu naturalnego
- 150 g majonezu
- pieprz czarny
- Nachosy
Przygotowanie
Farsz mięsny
- Cebulę, papryczkę chili razem z pestkami i czosnek drobno siekamy. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, papryczkę chili, chwilę podsmażamy i dodajemy czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku przyprawą chili con carne, papryką ostrą i podsmażamy wszystko razem przez 15 minut. Nadmiar soków powinien odparować. Mięso powinno być gęste. Jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy do smaku solą. Moja przyprawa była dość słona, dlatego pominęłam sól. Odstawiamy do wystudzenia.
- Sałatę kroimy na mniejsze kawałki i układamy na dnie miski. Pomidory sparzamy wrzątkiem i kroimy w większą kostkę. Fasolę i kukurydzę odcedzamy na sicie. Fasolę należy przepłukać zimną wodą. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na sałacie układamy kolejno warstwy: fasoli, pomidorów, zimny sos mięsny, kukurydzę, paprykę i cebulę czerwoną.
- Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, doprawiamy do smaku pieprzem i polewamy sałatkę. Wierzch posypujemy startym na małych oczkach cheddarem i posypujemy pokruszonymi nachosami. Sałatkę w koło salaterki dekorujemy nachosami, tworząc koronę.Smacznego!
Odnośniki
- * użyłam wołowiny z 27% tłuszczu** można pominąć, jeśli uważacie że jest wystarczająco doprawiona. Należy jednak pamiętać, że to kuchnia meksykańska i musi mieć charakter. W połączeniu z warzywami smakuje zupełnie łagodniej
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!