Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przekąski i przystawki, Przepisy, Sałatki  /  10 września, 2014

Sałatka meksykańska

Wędrówki po kuchni
Popularna sałatka meksykańska z pewnością zasługuje na miano królowej imprez. Pożywna, przyjemnie pikantna i efektowna. Nachosy świetnie podkreślają smak sałatki i przyjemnie chrupią, zmieniając tym teksturę całego dania. Robiłam ją wielokrotnie, ale jakoś nie było okazji do jej sfotografowania. Zawsze znikała w zaskakującym tempie, ale trudno się dziwić - jest Zapraszam Was na moją wersję sałatki meksykańskiej.
Przygotowanie30 min., min.
Czas całkowity30 min., min.
Drukuj
Porcje: 8
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Sos mięsny

  • 500 g dobrej mielonej wołowiny *
  • 1 papryczka chili
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki przyprawy chili
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki papryki ostrej **
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Pozostałe składniki

  • ½ sałaty lodowej
  • 3 duże pomidory
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 duża czerwona papryka
  • 200 g sera żółtego cheddar

Dodatkowo

  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 150 g majonezu
  • pieprz czarny
  • Nachosy

Przygotowanie

    Farsz mięsny

    • Cebulę, papryczkę chili razem z pestkami i czosnek drobno siekamy. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, papryczkę chili, chwilę podsmażamy i dodajemy czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor.
    • Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku przyprawą chili con carne, papryką ostrą i podsmażamy wszystko razem przez 15 minut. Nadmiar soków powinien odparować. Mięso powinno być gęste. Jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy do smaku solą. Moja przyprawa była dość słona, dlatego pominęłam sól. Odstawiamy do wystudzenia.
    • Sałatę kroimy na mniejsze kawałki i układamy na dnie miski. Pomidory sparzamy wrzątkiem i kroimy w większą kostkę. Fasolę i kukurydzę odcedzamy na sicie. Fasolę należy przepłukać zimną wodą. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na sałacie układamy kolejno warstwy: fasoli, pomidorów, zimny sos mięsny, kukurydzę, paprykę i cebulę czerwoną.
    • Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, doprawiamy do smaku pieprzem i polewamy sałatkę. Wierzch posypujemy startym na małych oczkach cheddarem i posypujemy pokruszonymi nachosami. Sałatkę w koło salaterki dekorujemy nachosami, tworząc koronę.
      Smacznego!

    Odnośniki

    • * użyłam wołowiny z 27% tłuszczu
      ** można pominąć, jeśli uważacie że jest wystarczająco doprawiona. Należy jednak pamiętać, że to kuchnia meksykańska i musi mieć charakter. W połączeniu z warzywami smakuje zupełnie łagodniej

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    5 1 głos
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Sałatki
    • Wołowina

    Nawigacja wpisu

    Chrupiące kotleciki curry na patyku
    Surówka z białej kapusty

    Podobne wpisy

    Befsztyk tatarski
    Na zimno, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  15 lipca, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 59

    Befsztyk tatarski

    Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego
    Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy, Sałatki, Wielkanoc, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  28 marca, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

    Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego

    Zupa lasagne
    Klasyczne, Kuchnia włoska, Mięso mielone, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  25 maja, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

    Zupa lasagne

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    0 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    0
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz