Grillowanie to wspaniały czas na relaks, rozmowy i wspólną degustację aromatycznych potraw. Szczególnie w sezonie letnim każde wolne słoneczne popołudnia chętnie spędzamy na wspólnym grillowaniu w każdym zakątku: ogródku, na działce, na łące, na polanie czy nad wodą. Zewsząd rozbrzmiewają zapachy grillowanego mięsa i innych mniej lub bardziej wymyślnych potraw. U nas oprócz grillowanych mięs dużym powodzeniem cieszą się sałatki, które zawsze szybko znikają ze stołu. Jedną z nich jest bardzo prosta sałatka z pieczarek i zielonego groszku, która idealnie komponuje się z grillowanym mięsem.
Porcje: 6
Składniki
- 500 g pieczarek
- 300 g mrożonego zielonego groszku
- 1 duża cebula
- 3 jajka
- ½ pęczka koperku
- ½ pęczka szczypiorku
- 1 łyżka octu
- sól
Sos
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
- Pieczarki myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet, sól i doprowadzamy do wrzenia. Na gotująca się wodę wrzucamy pieczarki i gotujemy około 5 minut. Odcedzamy na sicie. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w grubszą kostkę.
- Groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie około 2-3 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Cebulę, szczypiorek i koperek siekamy. Pokrojone warzywa mieszamy ze sobą.
Sos
- Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do sałatki. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną sałatkę chłodzimy w lodówce.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Bardzo fajnie danie , fajnie się prezentuje . Takie danie bardzo mi się kojarzy się z wiosna .
Podoba mi się ten przepis! Groszek uwielbiam więc chętnie wypróbuję nowej kombinacji
Zaskoczyłam gości tą sałatką! Lada dzień za robię ją jeszcze raz ale ze świeżym groszkiem .
Niebanalna propozycja dodatku na jakąś rodzinną imprezę, goście na pewno będą nią zachwyceni.
Sałatka zapowiada prawdziwą kulinarną ucztę, do której chętnie zasiądę. Mniam.
Takim sałatkowym pysznościom nigdy nie odmawiam, uwielbiam groszek, w przeciwieństwie do kukurydzy. 🙂
nigdy nie wpadłabym na takie połączenie,
koniecznie muszę zrobić taką sałatkę
Przyznam szczerze, że pierwszy raz widzę takie połączenie, ale… kurcze… brzmi ciekawie!
Nie miałam okazji kosztować takiego połączenia, więc jestem go bardzo ciekawa.
Jak dla mnie to mogą być same sałatki. Proszę o zmianę nazwy bloga na sałatkowy, a nie wędrówki po kuchni i wyżeranie po nocy polędwiczek i tortów 🙂
Bardzo mi pasują pieczarki i groszek.
Zjem każdą sałatkę według Twojego przepisu, byle nie tortową 🙂
Uwielbiam sałatki, ale jakoś brakuje mi pomysłów na własną inwencję twórczą. Trochę zmyliło mnie Twoje zdjęcie, bo mało podobne do pieczarek, czy groszku 🙂
Groszek, wygląda jak groszek i jak dla mnie jest bardzo widoczny 🙂
W pierwszy rzucie oka myślałam, że to mini brukselki, a pieczarki przywołały obraz śledzika, ale za chwilę już pojawiły się prawidłowe skojarzenia. 🙂 Pewnie widziałam to, co miałam ochotę zjeść. 🙂
Nie znoszę groszku, pieczarek też nie lubię, więc tym razem nie jest to przepis, po który sięgnę 😀
Lubię takie sałatki za prostotę tak wykonania, jak i smaku, ciekawe jak by smakowała z marynowanymi pieczarkami.
Uwielbiam groszek i często dodaję go do sałatek 🙂 Chętnie wypróbuję ten przepis.
Sałatka wygląda na pyszną. Niestety u mnie w domu się nie sprawdzi, bo zielony groszek lubię tylko ja. Chyba, że można go czymś zastąpić, ale to już będzie pewnie inna sałatka 🙁
Oczywiście, że można czymś zastąpić. Np młody, malutki bób jeśli lubicie 🙂
Z bobem też chętnie spróbujemy, bo go uwielbiamy. Super przepis.
Już wiem co jutro będę smacznego robić
Szukałam przepisu na inną niż dotychczas sałatkę, gdyż planuję imprezę – ta będzie jak znalazł. Dobrze, że tu do Ciebie trafiłam 🙂
Super 🙂
uwielbiam groszek! zawsze wyjadam go z sałatki warzywnej 🙂 czuję, że ten przepis to dla mnie strzał w dziesiątkę 🙂
Pycha, juz drukuje 😀
Jeszcze nadmienię, że pieczqrki to jedyne z grzybów, które toleruje cała moja rodzina – więc są bardzo pożądane we wszelkich przepisach 😉
U mnie niestety tylko pół rodziny za nimi przepada, reszta jakoś tak nie za bardzo. 😉
Super przepis i bardzo prosty. Uwielbiam pieczarki ale niestety bardzo rzadko mam okazję zjeść no mąż ich nienawidzi a zwykle gotuję dla obojga.
Bardzo fajny i łatwy przepis. Przyda mi się, bo wśród znajomych zaistniała nowa świecka tradycja składkowych spotkań przy grillu.
Taka sałatka na pewno bardzo przypadłaby mi do gustu – nie jestem jakoś szczególnie mięsożerna i chętnie zastąpię grillowane potrawy takimi specjałami 🙂