• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Boże Narodzenie, Przepisy, Sałatki, Wielkanoc  /  17 września, 2014

Sałatka śledziowa

Wędrówki po kuchni
Wielu z nas kocha ten dodatek w sałatkach - mowa oczywiście o śledziu. Sałatka idealnie sprawdzi się jako przystawka nie tylko na świątecznym wielkanocnym czy bożonarodzeniowym stole. Będzie również świetnym i smacznym dodatkiem na różne okazje - w szczególności te zakrapiane. Łatwa, prosta z kilku ogólnodostępnych składników z pewnością zachwyci Waszych gości.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie23 min.
Czas całkowity40 min.
Drukuj
Porcje: 6
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 3 filety śledziowe marynowane
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 szalotki
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 4-5 łyżek majonezu
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Fasolę odsączamy na sicie i płuczemy. Ogórki i śledzie kroimy w kostkę. Delikatnie dłońmi odciskamy z nadmiaru wody. Szalotki bardzo drobno kroimy.
  • Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy majonez i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z solą jednak uważajmy, bo ogórki jak i śledzie są już dość słone. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się połączyły.
    Smacznego!
5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Sałatki
  • Śledzie
  • Wielkanoc

Zobacz wpisy

Surówka z białej kapusty
Bigos z cukinii

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 72

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
31 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina
Karolina
1 rok temu

Ja akurat śledzi nie lubię, ale znam osoby, które tak 🙂 Pewnie by im smakowała!

0
Odpowiedz
I am Emilia
I am Emilia
1 rok temu

Wygląda bardzo apetycznie , bardzo fajne sprezentowane.

0
Odpowiedz
AgataMan
AgataMan
1 rok temu

Może jak te śledzie naprawdę drobno posiekam to dam radę i nawet mi zasmakuje 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  AgataMan

Warto spróbować, może się uda 🙂

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje
Atrakcyjne wakacje
2 lat temu

Za śledziami specjalnie nie przepadam ale w salatce zjemy ?

0
Odpowiedz
Magdalena
Magdalena
2 lat temu

Wygląda bardzo dobrze. Uwielbiam przygotowywać ryby! Dzięki za ten przepis. Takiego jeszcze nie znałam.:)*

0
Odpowiedz
Świat Toli
Świat Toli
2 lat temu

Mój mąż robi świetne śledzie. Muszę mu pokazać ten przepis.

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Świat Toli

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
2 lat temu

Ja nie mogę śledzi, widok, zapach, nie moje kulinarne klimaty. Ale moj maz by zjadl z pewnoscia.

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
2 lat temu

Rzadko robię sałatkę śledziową.

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
2 lat temu

Z czerwoną fasolą jeszcze nie jadłam śledzi.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
2 lat temu

Nie przepadam za śledziami, ale u mnie w domu z chęcią zjedliby taką sałatkę. 🙂

0
Odpowiedz
Gusia
Gusia
2 lat temu

Nie przepadam za śledziem, ale to zawsze świąteczny pomysł;)

0
Odpowiedz
Magda Has
Magda Has
2 lat temu

Przepis super bo naprawdę prosty ale ja nie znoszę śledzi 😉

0
Odpowiedz
Ewa
Ewa
2 lat temu

Zawsze robimy podobną sałatkę na święta. Cieszy się ogromnym powodzeniem 🙂

0
Odpowiedz
Donna
Donna
2 lat temu

Robię bardzo podobnie taką sałatkę, tylko bez fasoli czerwonej 🙂

0
Odpowiedz
Lidka
Lidka
2 lat temu

Przepis brzmi pysznie, zrobię takie sledzie na święta ?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Lidka

Świetnie, polecam 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina Izabela Pycio
Bookendorfina Izabela Pycio
2 lat temu

Właśnie taką sałatkę przygotowuję, tylko u nas na wielkonocne święto znajduje uznanie. 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
3 lat temu

Lubię śledzie z dodatkami, ale moja połówkan ie a szkoda …

0
Odpowiedz
1journey1life2people
1journey1life2people
3 lat temu

Zupełnie szczerze – sama śledzi nie lubie. Ale mama moja uwielbia. Pokażę jej przepis, na pewno się zainspiruje:)

0
Odpowiedz
PaulinaWu - Lemonade Śr.
PaulinaWu - Lemonade Śr.
3 lat temu

Na Święta świetna propozycja 🙂 uwielbiam takie nowoczesne wersje 😉

0
Odpowiedz
koza domowa
koza domowa
3 lat temu

Nie jestem fanką śledzi, ale Twoja sałatka brzmi i wygląda naprawdę smakowicie! 🙂 Pozdrawiam, Kasia

0
Odpowiedz
Marzena
Marzena
3 lat temu

Super sałatka!

0
Odpowiedz
Tymek z Mobilne Fotografie
Tymek z Mobilne Fotografie
3 lat temu

Jeszcze nie jadłem czerwonej fasolki z śledziem. Będę musiał spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Monika | Kamperki
Monika | Kamperki
3 lat temu

mniami!

0
Odpowiedz
Mayka.ok
Mayka.ok
3 lat temu

Śledzie lubię, ale to wydanie jakoś do mnie nie przemawia 🙂

0
Odpowiedz
Americas On A Stroller
Americas On A Stroller
3 lat temu

Uwielbiam śledzie! Takich jeszcze nie jadłam – to znaczy z fasolą.

0
Odpowiedz
Margaretkaw
Margaretkaw
3 lat temu

Pycha, bardzo lubię 🙂

0
Odpowiedz
Marta Flak
Marta Flak
3 lat temu

Ja nie lubię śledzi, ale ten przepis wygląda obiecująco 😮

0
Odpowiedz
Młodzi na Dorobku
Młodzi na Dorobku
3 lat temu

Ta bazylia mi jakoś do śledzia nie pasuje

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
"Byłaś moim ulubionym Dzień dobry i najtrudniej "Byłaś moim ulubionym Dzień dobry i najtrudniejszym Do widzenia" 💔
"You were my favorite Hello and my hardest Goodbye" 💔
Kolejny rok za mną. Dopadła mnie przemijalność Kolejny rok za mną. Dopadła mnie przemijalność i ogólny urodzinowy weltschmerz. Jednak mimo to, czuję ekscytację na to wszystko, co się może jeszcze wydarzyć i głęboko wierzę w to, że sporo jeszcze przede mną. Ten urodzinowy czas spędziłam w gronie najbliższych mi osób, bliskich mojemu sercu. Nie mogło oczywiście zabraknąć najważniejszego elementu uroczystości, czyli tortu. Skromny, mały i kobiecy, ale za to jaki pyszny! Inspirowany smakiem moich ulubionych batoników. Pod delikatnym i puszystym biszkoptem , solidnie nasączony alkoholowym ponczem skrywają się wspaniałe smaki. Aksamitna słodycz czekolady, orzeźwiająca mięta oraz subtelna, kokosowa nuta. Fantastyczne trio smakowe, które smakuje wyjątkowo!Tort Ruffles https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-ruffles/ #kokos #coconut
#czekolada #mint #ruffles #chocolate #mięta #birthdaycake #omnomnomnom
Znajdą się tu fani pierogów ruskich? Ja je uwie Znajdą się tu fani pierogów ruskich? Ja je uwielbiam ❤️ Muszą jednak spełniać tylko dwa warunki: ciasto mysi być delikatne i cienkie, a farsz dobrze doprawiony!  https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/pierogi-ruskie/ #pierogi #kuchniapolska #jestpysznie #omnomnom #deluciouse #ser
Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięs Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięso mielone, Przepisy, Wołownina  /  4 września, 2015

Chili con carne

WĘDRÓWKI PO KUCHNI

Przystanek: Meksyk ! Majańskie i azteckie miasta, skąpane w słońcu piramidy, kaktusy, wyśmienita tortilla, ostre papryczki i słynna czerwona fasola. Kuchnia meksykańska jest tak różnorodna jak przyroda i kultura tego kraju, przesycona intensywnymi barwami, bogactwem smaków i aromatów. U nas też jest dziś gorąco - gęste i rozgrzewające chili con carne, pełne smaku i aromatu. Jego pochodzenie budzi wiele sporów, gdyż spore grono osób twierdzi, że jest to typowe danie meksykańskie. Chili con carne zarejestrowane jest jako oficjalna potrawa stanu Teksas i stanowi tym samym jeden z elementów kuchni Tex-Mex. Oczywiście jego korzenie wywodzą się z Meksyku, gdyż należy pamiętać że Teksas był kiedyś jego częścią. Bez względu na swoje pochodzenie jest to wspaniałe danie, idealne na jesienno - zimowe wieczory.
Chili con carne

https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/chili-con-carne/ #chili #kuchnieświata #kuchniameksykańska #jestpysznie #deliciouse
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
31
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply