• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Szybkie dania
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Sałatki, USA  /  23 czerwca, 2018

Sałatka Waldorf

Wędrówki po kuchni
Oryginalna sałatka Waldorf powstała pod koniec XIX wieku w hotelu Waldorf w Nowym Jorku. Jej autorstwo przypisuje się Oscarowi Tschirky, szwajcarskiemu kucharzowi który był kierownikiem Sali Hotelu. Oryginalny przepis, który sam mistrz zamieścił w swojej wydanej 3 lata później książce ''The Cookbook by Oscar of the Waldorf'' wspomina wyłącznie o jabłkach i selerze pokrojonych w kostkę i wymieszanych z dobrym majonezem. Po kilku latach bliżej nieznany kucharz uzupełnił kompozycję o pokrojone winogrona. Na przestrzeni lat powstało wiele jej modyfikacji. Najważniejszą z nich było dodanie orzechów włoskich, które na stałe przylgnęły do przepisu nowojorskiej sałatki. Sałatka Waldorf podbiła cały świat! I nie ma się co dziwić. Jest niezwykle smaczna, świeża, chrupiąca i pyszna. Moją wersję przygotowałam z selerem naciowym, który wraz z orzechami nadał sałatce wspaniałej chrupkości i świeżości. Dodatek delikatnego kurczaka sprawił, że sałatka jest niezwykle pożywna i może stanowić nie tylko przekąskę, ale pełnowartościowy posiłek.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie10 min.
Czas całkowity35 min.
Drukuj
Porcje: 5
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 350 g filetu z kurczaka
  • 300 ml bulionu drobiowego *
  • 200 g ciemnych winogron bezpestkowych
  • 180 g selera naciowego
  • 2 średnie jabłka
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 60 g orzechów włoskich

Sos

  • 2 łyżki majonezu **
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • liście sałaty

Przygotowanie

  • Filety z kurczaka gotujemy w bulionie około 10 minut, wyjmujemy z bulionu i studzimy. Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok. Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Do kurczaka dodajemy winogrona, pokrojony w kostkę seler naciowy, posiekane orzechy włoskie oraz jabłka i gruszki. Składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do sałatki. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników. Sałatkę podajemy na liściach sałaty.

Odnośniki

  • * użyłam domowego bulionu. Można również użyć rosołu
  • ** użyłam majonezu domowej roboty

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4 3 votes
Article Rating

Tagi

  • Drób
  • Kuchnia amerykańska
  • Orzechy
  • Sałatki
  • Seler

Zobacz wpisy

Omlet francuski ze szparagami i kozim serem
Omlet francuski ze szparagami i szynką parmeńską

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 62

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
28 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
2 miesięcy temu

Jestem fanką takich sałatek :)Wygląda bardzo smacznie 😉

0
Odpowiedz
Ewa
Ewa
2 miesięcy temu

Uwielbiam połączenie owoców i drobiu. Sałatka wygląda zniewalająco 🙂

0
Odpowiedz
Agata
Agata
2 lat temu

Dla mnie sałatka z dodatkiem mięsa jest nietypowa, ale może to dlatego, że jestem wege 🙂 Jakie bezmięsne zamienniki byś doradziła?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Agata

Ta sałatka bez dodatku mięsa smakuje równie dobrze, więc polecam 🙂

0
Odpowiedz
Ewa www.inaisewa.blogspot.com
Ewa www.inaisewa.blogspot.com
2 lat temu

Mam wszystkie składniki, więc z przyjemnością przygotuje tę sałatkę.
Dziękuję za przepis.

0
Odpowiedz
Kasia Hartung
Kasia Hartung
2 lat temu

Potwierdzam – sałatka jest przepyszna! Wczoraj cała salaterka zniknęła w ciągu kilku minut 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Kasia Hartung

Cieszę się, że smakowała. Nam też bardzo smakuje 🙂

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
2 lat temu

W ogóle bardzo lubimy dodatek orzechów do sałatek 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
2 lat temu

Trochę roboty z tą sałatką, ale myślę, że będzie mi smakować.

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Kasia

Ja myślę, że to bardzo szybka sałatka 🙂

0
Odpowiedz
Ladylemon
Ladylemon
2 lat temu

Dobrze dobrane składniki, tylko gdzie o tej porze roku znaleźć w miarę tanie winogrona bezpestkowe? 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Ladylemon

U nas w NI nie ma z tym problemu 🙂 Nie wiem jak w PL

0
Odpowiedz
Adasio.pl
Adasio.pl
2 lat temu

Pyszności, a może by tak na Sylwestra zrobić?? Kto wie, kto wie…. ?

0
Odpowiedz
Iwona Kmita
Iwona Kmita
2 lat temu

Słyszałam o tej sałatce, jednak sama nigdy jej nie robiłam. Teraz na pewno skorzystam z twojego przepisu:)

0
Odpowiedz
Kinga Ł
Kinga Ł
2 lat temu

Ciekawa sałatka, przyda się na imprezę.

0
Odpowiedz
Mayka.ok
Mayka.ok
2 lat temu

Ciekawe połączenie … Tylko czy by mi smakowało ? 😀

0
Odpowiedz
Ta ane
Ta ane
2 lat temu

Bardzo apetycznie wygląda.

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
2 lat temu

Ciekawe składniki:) Musze ją wypróbować:)

0
Odpowiedz
Agrafka Geografka
Agrafka Geografka
2 lat temu

Genialnie że taka prosta w wykonaniu 🙂 Lubię owoce w sałatkach! 🙂

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
2 lat temu

Uwielbiam sałatki tylko nie używam do nich majonezu

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
2 lat temu

bardzo lubie i latem czesto robimy. Zwłaszcza właśnie z domowym majonezem

0
Odpowiedz
Dagmara
Dagmara
2 lat temu

Wygląda smakowicie!

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
2 lat temu

Mniam zjadłabym coś takiego 😉

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
2 lat temu

Kolejny świetny przepis na Twojej stronie! Chyba będę częściej tu zaglądać! ?

0
Odpowiedz
Monika Ch.
Monika Ch.
2 lat temu

Wszystkie składniki, które lubię. Zatem z chęcią bym taką sałatkę zjadła.

0
Odpowiedz
Łukasz Jarych
Łukasz Jarych
2 lat temu

Wygląda apetycznie !
Koniecznie musimy zrobić z Żonką Kochaną.

0
Odpowiedz
Iwona
Iwona
2 lat temu

O mniam! Z chęcią zjem! Dzięki za przepis 🙂

0
Odpowiedz
Szaman
Szaman
2 lat temu

Bardzo ciekawy przepis. Z wyglądu przypominała trochę sałatkę polską, ale jest zdecydowanie bardziej owocowa 🙂 Wydaje się świetnym dodatkiem do zakrapianych imprez!

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
28
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply