Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  5 października, 2015

Sałatka z buraczków na zimę

Wędrówki po kuchni
Wczesna jesień, to idealny czas na przyrządzanie rozmaitych przetworów. W spiżarniach pojawiają się słoiki wypełnione po brzegi różnokolorowymi dżemami, kompotami, marynatami i sałatkami. W naszej spiżarni większość półek zajmuje sałatka z buraków, której robię na prawdę ogromne ilości. Wszyscy domownicy ją uwielbiają. Jest to świetny, witaminowy dodatek do tradycyjnych polskich obiadów. Gorąco Wam polecam ten przepis!
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie1 hour godz.
Czas całkowity1 hour godz. 20 min., min.
Drukuj
4 from 1 vote
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 3 kg buraków czerwonych
  • 500 g papryki czerwonej
  • 3 średnie cebule

Zalewa

  • 250 ml octu
  • 250 ml oleju
  • 220 g cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  • Buraki zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Do gotowania starajmy się wybierać buraki jednej wielkości, aby równomiernie się gotowały. Ugotowane buraki odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Po wystudzeniu obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Paprykę, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w cienkie paseczki długości 3-4 cm. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Wszystkie składniki zalewy mieszamy ze sobą w dużym garnku i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się zalewy dodajemy pokrojona paprykę i cebulę. Gotujemy około 5 minut. Następnie dodajemy starte buraczki, dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły ze sobą. Gotujemy wszystko razem około 7-10 minut. Tak przygotowane buraczki przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 10-15 minut. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Uwagi dodatkowe

  • porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.1 25 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Ciemne ciasto marchewkowe z syropem cytrusowym
Sernik jeżynowy
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
27 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Katarzyna
Katarzyna
7 miesiące temu

4 stars
Przepis ciekawy, wyprubuję. Tylko po co cukier? Cukru mamy nadmiar, więc po co go dokładać do słodkich buraków? Ja w takich przepisach cukier pomijam.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 miesiące temu
Odpowiedź do  Katarzyna

Cukier odgrywa tu ważną rolę. Oczywiście możesz go pominąć, ale z pewnością sałatka będzie zbyt octowa i nie gwarantuję, że dobrze się przechowa

0
Odpowiedz
Iga
Iga
2 lata temu

Robię od kilku lat, jest smaczna.. Do zalewy dodaję szklankę wody.

0
Odpowiedz
Irena
Irena
3 lata temu

U nas tylko jedna osoba przepada za buraczkami, podane w takiej formie mogą jej smakować.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lata temu

Pomysł na jutrzejszą surówkę podchwytuję, co prawda tylko z córką przepadamy za buraczkami, panowie jakoś nie, ale chętnie się skusimy. 🙂

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
3 lata temu

Nie robiłam nigdy buraczków z papryką. Może wypróbuję.

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
3 lata temu

Uwielbiam taką sałatkę z buraczków, więc robimy jej spore zapasy na zimę.

0
Odpowiedz
Skucinskaart
Skucinskaart
4 lata temu

My również robimy takie sałatki , twoja miseczka jest pyszna.

0
Odpowiedz
Radosna - Książki jak narkotyk
Radosna - Książki jak narkotyk
4 lata temu

Lubię tą sałatkę. Nie raz jadłam i robiłam.

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
4 lata temu

Nie wyobrażam sobie obiadów bez buraczków co jakiś czas 😊 To super dawka witamin!

0
Odpowiedz
SAWKA
SAWKA
5 lata temu

uwielbiam buraki czerwone! pod każdą postacią i taką sałatkę chętnie zrobię 🙂
ale mam kolegę, który nawet pierogi robi z buraczków – bo zaprasza nas na różne narodowe święta robiąc potrawy w barwach narodowych. Ja uważam, że to przerost formy nad treścią, ale może Tobie chciałoby się zrobić coś takie na 11.11

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  SAWKA

Zaciekawiłaś mnie tymi pierogami 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lata temu
Odpowiedź do  SAWKA

O pierogach z burakami jeszcze nie słyszałam, z jakiego regionu takie danie?

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
5 lata temu

ostatnio zakochałam się w buraczkach, muszę spróbować!

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu

Pycha , moja Mama robiła takie buraczki.
Zimą jadło się z wielką przyjemnością.
Bardzo smaczny przepis 🙂

0
Odpowiedz
Maszeruje_my
Maszeruje_my
5 lata temu

Z przyjemnością wykorzystalabym powyższy przepis niestety u mnie w rodzinie nikt poza mną nie przepada za buraczkami, wszyscy zdecydowanie bardziej wola marchewkę w szelakiej postaci, ale może przekonam teściową żeby dla mnie zrobiła…

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Maszeruje_my

Polecam, bo sałatka jest pyszna. Może domownicy się przekonają 🙂

0
Odpowiedz
GosiaK
GosiaK
5 lata temu

Uwielbiam buraczki (chyba) w każdej postaci. Skorzystam z Twojego przepisu Gosiu

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  GosiaK

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
5 lata temu

Musza spakować wyśmienicie, ja uwielbiam buraczki 🙂

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
5 lata temu

Tak jeszcze nie robiłam. Najczęściej zalewam octem owocowym. Może czėść zrobię tak?

0
Odpowiedz
oskar
oskar
5 lata temu

mi babcia zapycha piwnice buraczkami 😉 z reguły zalewałem je wodą i dodawałem przypraw – taka błyskawiczna zupa. Wykorzystam przepis.

0
Odpowiedz
ania
ania
5 lata temu

to mój ulubiony dodatek do ziemniaków i kotleta 🙂

0
Odpowiedz
maszeruje_my
maszeruje_my
5 lata temu

Widzę że przepis bardzo prosty i z przyjemnością bym zrobiła bo uwielbiam buraczki tylko moja pociech zjada wyłącznie surówki z marchewki więc dla siebie samej robić się nie chce….

0
Odpowiedz
hala
hala
7 lata temu

Weszłam na Twój blog aby napisać ,,ojeju to ile tego oleju ” ale tutaj jest dobrze.Właśnie dziś zaprawiać będę buraczki i chciałam zrobić inną wersję a że lubię paprykę więc zrobię z Twojego przepisu.Pozdrawiam.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  hala

Polecam, robię ją od lat, jest na prawdę pyszna 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu
Odpowiedź do  admin

Też się skuszę na ten przepis, bo jak nie ja to kto mi to zrobi ? 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
27
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz