• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Sałatki, Zdrowo i Fit  /  5 września, 2021

Sałatka z grillowaną brzoskwinią, prosciutto, kozim serem i dressingiem brzoskwiniowym

Wędrówki po kuchni
Kaszę sorgo poznałam jakiś czas temu i muszę przyznać, że zaprzyjaźniłam się z nią na dobre. Doceniam ją w szczególności za bogactwo wartości odżywczych i jej niesamowite właściwości prozdrowotne. Jest bezglutenowa, pyszna i bardzo sycąca. Niewątpliwie jej dużą zaletą jest neutralny smak, dzięki czemu daje nam nieograniczone możliwości w kuchni. Fantastycznie absorbuje smaki, o czym niejednokrotnie już się przekonałam. Sorgo można traktować jako zamiennik kasz, makaronów, ziemniaków czy ryżu. Idealnie sprawdza się w zupach, a nawet deserach! Po ugotowaniu ziarna sorgo są sypkie i doskonale zachowują swój kształt, więc idealnie sprawdzają się w sałatkach. Dziś postawiłam na czerwoną kaszę sorgo, która pięknie wkomponowała się w świeżą, chrupiącą sałatę. W akompaniamencie, wyborne prosciutto, śnieżnobiały ser kozi i nuta słodyczy, pod postacią grillowanych brzoskwiń. Całość finiszowana cudownym dressingiem brzoskwiniowym. Wspaniała, letnia kompozycja smaków na jednym talerzu!
Przygotowanie15 min.
Gotowanie30 min.
Moczenie kaszy8 godz.
Czas całkowity8 godz. 45 min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 2
Autor: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 100 g czerwonej kaszy sorgo
  • 6 plasterków prosciutto
  • 4 dojrzałe brzoskwinie
  • 60 g sera koziego
  • 2 garście sałaty karbowanej
  • 1 łyżka oliwy
  • sól

Dressing brzoskwiniowy

  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy klasycznej
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczka płatków chili

Przygotowanie

  • Kaszę sorgo zalewamy zimną wodą i moczymy przez 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie do kaszy dodajemy oliwę oraz sól i w tej samej wodzie, w której się moczyła, gotujemy przez około 30 minut. Ugotowaną kaszę zdejmujemy z palnika, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut.

Dressing brzoskwiniowy

  • Brzoskwinie obieramy ze skórki, usuwamy pestki i wrzucamy do kielicha blendera. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładki, jednolity sos.

Sałatka

  • Brzoskwinie obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Kroimy na ćwiartki bądź ósemki i grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu. Na talerzach układamy porcję porwanej sałaty oraz kaszę sorgo. Następnie układamy grillowane brzoskwinie, szynkę i posypujemy serem kozim. Na koniec polewamy wcześniej przygotowanym dressingiem.
    Smacznego!

Odnośniki

  • * można pominąć

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Brzoskwinie
  • Ser kozi

Nawigacja wpisu

Marynowane rydze
Tradycyjne powidła śliwkowe

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 73

Tort Rafaello

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
29 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Katarzyna
Katarzyna
3 miesięcy temu

Wygląda wprost obłędnie! Uwielbiam sałatki, więc chyba tą zrobię w następnej kolejności 😉

0
Odpowiedz
Patrycja Reszko
Patrycja Reszko
4 miesięcy temu

Fantastyczna ta sałatka!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 miesięcy temu
Reply to  Patrycja Reszko

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
Aga
Aga
4 miesięcy temu

Lubię takie połączenia koziego sera i owoców, a jeszcze do tego jakieś mięsko i jestem zadowolona

0
Odpowiedz
Irek
Irek
7 miesięcy temu

Jak ja uwielbiam suszone szynki, ale od tych włoskich chyba wolę hiszpańskie.
A sama sałatka palec lizać, ile tam sie łączy smaków!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 miesięcy temu
Reply to  Irek

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
8 miesięcy temu

Ciekawe połączenie smaków i chyba nigdy nie jadłyśmy kaszy sorgo! Musimy to nadrobić 😀

0
Odpowiedz
Spirulina
Spirulina
8 miesięcy temu

5 stars
Wygląda bardzo dobrze. Dlatego wydaje mi się, że też bardzo dobrze może smakować, koniecznie muszę spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Kamila
Kamila
8 miesięcy temu

Świetny przepis! W sam raz na szybką, a co najważniejsze smaczną kolację, a nawet i obiad <3

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 miesięcy temu
Reply to  Kamila

Dziękuję i bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
Irena
Irena
8 miesięcy temu

Nie bardzo przepadam za słodkimi potrawami, ale ta wygląda apetycznie.

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
8 miesięcy temu

Brzoskwiń z działki jest u nas dostatek, więc to dobra propozycja, by je wykorzystać.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
8 miesięcy temu

Robię podobną sałatkę bez sorgo. Pyszna.

0
Odpowiedz
Żyć nie umierać
Żyć nie umierać
8 miesięcy temu

A wiesz, że takiej kaszy jeszcze nie miałam okazji posmakować. Twoja sałatka wygląda apetycznie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 miesięcy temu
Reply to  Żyć nie umierać

Spróbuj, jest pyszna 🙂

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
8 miesięcy temu

Wow. To coś dla mnie. Biorę.

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
8 miesięcy temu

Z chęcią się skuszę na tę sałatkę i polecę rodzicom na rodzinną imprezę.

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
8 miesięcy temu

Wygląda przepysznie🙂 Będę musiała przygotować w najbliższym czasie dla moich bliskich, to może być ciekawe doznanie smakowe 👍

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
8 miesięcy temu

Piszesz o tej sałatce, jak Mickiewicz o Maryli Wereszczakównie, tylko się zakochać.
Jestem sałatkowiec.
Bardzo mi te smaki pasują. Dressing brzoskwiniowy bardzo ciekawy. Grillowanych brzoskwiń jeszcze nie jadłam.
Lubię takie wyszukane sałatki i sobie taką zrobię.
Podziwiam Twoją kreatywność 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 miesięcy temu
Reply to  Irena -Hooltaye w podróży

A dziękuję. Też jestem sałatkowa 🙂

0
Odpowiedz
P. Kwiatkowska
P. Kwiatkowska
8 miesięcy temu

Brzoskwiń akurat mamy pod dostatkiem, więc to znak by się skusić.

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
8 miesięcy temu

Polubilam owocowe dressingj do salatek i grillowane owoce, wszystko dzieki Tobie :*

0
Odpowiedz
Olka
Olka
8 miesięcy temu

Grillowanych brzoskwiń nigdy nie jadałam. To musi być sztos!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 miesięcy temu
Reply to  Olka

Oj spróbuj, są genialne 🙂

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
8 miesięcy temu

Wygląd na intrygujące zestawienie składników i smaków, które sobą reprezentują poszczególne składniki 😉

0
Odpowiedz
Stacja diagnostyczna CEL
Stacja diagnostyczna CEL
8 miesięcy temu

5 stars
Zdrowe, pożywne i szybkie do przygotowania. Dziękujemy za przepis:)

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
8 miesięcy temu

Fajnie i niebanalne połączenie smaków 🙂

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
8 miesięcy temu

5 stars
wygląda obłędnie! Twoje pomysły sałatkowe bardzo mnie inspirują!

0
Odpowiedz
Parabloguje
Parabloguje
8 miesięcy temu

Sałatka wygląda bardzo przepysznie, musze ja w domu spróbować

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Chorizo
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały pod bardzo słodką i wdzięczną nazwą. Nie były to ani pierogi leniwe, ani kluski, nazywaliśmy je leniuszkami. Dziś przywołują we mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa i kuchni mojej mamy. Kuchni prostej, nieprzekombinowanej, opartej na zdrowych, sezonowych produktach. A sezon na leniwe jest zawsze, nieprawdaż? To taki comfort food dzieciństwa, który pozwala na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie wprowadza w dobry nastrój. Przygotowanie leniuszków zajmuje tylko kwadrans, a ileż dają rozkoszy podczas jedzenia! Są niezwykle delikatne, mięciutkie i cudownie serowe. W najprostszej wersji z bułką tartą i masełkiem smakują najlepiej. Można delektować się bez końca!  Kluski leniwe.  przepis w 1 komentarzu
#obiad #kluski #kuchniapolska #pysznie #delicious
Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, że dziś Bank Holiday i mam wolne odpaliłam domową piekarnię ❤️ I tak powstał wspaniały chlebek pszrnny na żytnim zakwasie. Niesamowity zapach rozniósł się po domu... #chleb #breadmaking #homemadebread #domowapiekarnia
Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny pod Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny podwieczorek? Te placuszki smakują wyjątkowo o każdej porze dnia. Niezwykle proste i ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze prze-py-szne! Placuszki są jak małe chmurki o cudownym serowym smaku z lekko wyczuwalną cytrynową nutą. Chrupiące i jednocześnie bardzo kremowe. Warto się skusić od czasu do czasu na taką poranną, kulinarną rozpustę, prawda? Cytrynowe placuszki z ricotty

#placuszki #ricotta #jestpysznie #ricottaecioccolato #śniadaniemistrzów #podwieczorek  Link do przepisu w pierwszym komentarzu👇
Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek i makaronu! Prostą i niezwykle smaczną sałatkę, którą przygotujecie w kilka chwil! Jest kompozycją kilku niewyszukanych i ogólnodostępnych składników. W towarzystwie pożywnego makaronu znajdziecie delikatne mięso tuńczyka, chrupiący seler naciowy i kilka pysznych dodatków. Sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko na lunch czy kolację. Jest idealna na każdą okazję!  #tuna #sałatki #makaron #tuńczyk Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Link do przepisu w 1 komentarzu
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
29
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply