• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Sałatki  /  10 lipca, 2015

Sałatka z kaszą kuskus i tuńczykiem

Wędrówki po kuchni
Kaszka kuskus to drobna kasza uzyskana z najszlachetniejszych partii pszenicy durum. Od tysięcy lat używana w tradycyjnej kuchni Afryki Północnej. W Europie została spopularyzowana przez Francuzów, w Polsce ma też już swoich zwolenników. Kasza ta zrobiła ogromną karierę na świecie zastępując w codziennym jadłospisie ryż, makarony i ziemniaki. Znakomicie smakuje zarówno na zimno jak i na gorąco. Kus-kus jest produktem bardzo łatwym w przygotowaniu, dlatego idealnie nadaje się do kuchni współczesnej pracującej kobiety. Doskonale sprawdza się nie tylko jako dodatek do zup i sosów, ale też jako składnik różnych sałatek. Dziś w roli głównej kasza kuskus w pysznej i szybkiej sałatce z tuńczykiem. Tylko dziesięć minut przygotowań i kolacja gotowa.
Przygotowanie10 min.
Gotowanie10 min.
Czas całkowity20 min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 8
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 250 g kaszy kuskus
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
  • 2 czerwone papryki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duży pęczek koperku
  • 500 ml wody
  • 200 g majonezu
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz biały
  • sól

Przygotowanie

  • Kaszkę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy 2 szklankami wrzątku. Przykrywamy pokrywką lub dużym talerzem i odstawiamy na 5 minut, aby kasza napęczniała. Paprykę oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy na sicie.
  • Do kaszy kuskus dodajemy paprykę, kukurydzę, tuńczyka z puszki razem z olejem. Sałatkę mieszamy, aby olej z tuńczyka połączył się z kaszą. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, pieprzem i solą. Do sałatki dodajemy sporą ilość posiekanego koperku i sos majonezowy. Mieszamy do połączenia się składników.

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.5 14 votes
Article Rating

Tagi

  • Sałatki
  • Tuńczyk

Nawigacja wpisu

Nutella biała z jabłek
Sałatka królewska

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 94

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 74

Tort Rafaello

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
33 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
krystynabozenna
krystynabozenna
1 rok temu

5 stars
Pyszne zdjęcie, pięknie wygląda ta sałatka i jeszcze mi apetytu narobiłaś

0
Odpowiedz
Wiewiórka w okularach
Wiewiórka w okularach
1 rok temu

Jedyne co, to w mojej wersji zrezygnowałabym z koperku, ale tak to bym jadła jak dzika. 😀

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
1 rok temu

Uwielbiam kaszę, bardzo lubię jeść salatki. Za kukurydzą jedynie nie przepadam, ale to nie taki problem. Po prostu mogę ją pominąć. Sałatka prezentuje się pysznie. 😊

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
1 rok temu

5 stars
jeśli sałatka ma w sobie kukurydzę mogę być pewna, że moje dzieci to zjedzą ;-). A tak serio to jestem ciekawa połączenia kaszy i tuńczyka, więc chętnie spróbuję 🙂

0
Odpowiedz
Kinga
Kinga
1 rok temu

Uwielbiam kaszę kuskus, ale nie przepadam za tuńczykiem. Znaczy lubię go, ale musze miec na niego ochotę 😀 można zastąpić go w sałatce czymś innym? 🙂

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
1 rok temu

Robie podobna z ryzem,ale chetnie sprobuje zamienic na kuskus 🙂

0
Odpowiedz
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
1 rok temu

Polubiłam kuskus ale jeszcze nie łączyłam jej z tuńczykiem. Koniecznie muszę spróbować tego połączenia.

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
1 rok temu

Nie przepadam za tuńczykiem, ale w takiej wersji chyba by mi posmakował 🙂

0
Odpowiedz
Skucinskaart
Skucinskaart
1 rok temu

Fajna kolorowa sałatka , wygląda przepysznie pozdrawiam

0
Odpowiedz
toksyczna kosmetyczka
toksyczna kosmetyczka
1 rok temu

Patrzę na te zdjęcia i od razu robię się głodna.

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
2 lat temu

Bardzo lubię tę kaszkę i do czasu do czasu używam z różnymi dodatkami.
Rzeczywiście łatwo się ja robi 🙂

0
Odpowiedz
Beata
Beata
2 lat temu

Super sałatka, nawet na święta może się przydać 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
2 lat temu

Super szybka i smaczna sałatka, do pracy jak znalazł 🙂

0
Odpowiedz
Anna Kot
Anna Kot
2 lat temu

ojej! coś zdecydowanie dla mnie! pycha!

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
2 lat temu

Lubię kuskus i tuńczyka, więc pewnie i przepis wypróbuję.

0
Odpowiedz
Sandra Kozłowska
Sandra Kozłowska
2 lat temu

Robię taką, tylko zamiast tuńczyka dodaję tofu 🙂

0
Odpowiedz
swiat karinki
swiat karinki
4 lat temu

W tej sałatce jest wszystko co lubię, dziś ją robię akurat lecę po zakupy

0
Odpowiedz
PaulinaWu
PaulinaWu
4 lat temu

Bardzo lubię takie połączenia, uwielbiam kus kus 🙂

0
Odpowiedz
Weronika
Weronika
4 lat temu

Superszybki przepis! Wypróbuje napewno! Dzięki 🙂

0
Odpowiedz
AnWuWu
AnWuWu
4 lat temu

Pyszności jak zawsze!!!!

0
Odpowiedz
Wiejskie Inspiracje
Wiejskie Inspiracje
4 lat temu

Akurat tuńczyk to nie moje klimaty, ale pomysł znakomity 😉

0
Odpowiedz
Agnieszka
Agnieszka
4 lat temu

Lubię tą sałatkę, tylko ja nie przepadam akurat za papryką, więc ją zazwyczaj eliminuję 😉

0
Odpowiedz
Ka Ewa
Ka Ewa
4 lat temu

Niestety kus kus ma gluten więc nie dla mnie, ale wygląda smakowicie

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
4 lat temu

Uwielbiam kuskus. Za tydzień szykuje się u nas impreza więc może wykorzystam Twój przepis ❤️

0
Odpowiedz
Adriana
Adriana
4 lat temu

Uwielbiam kuskus, ale zrobię jakąś bardziej rozgrzewającą wersję 🙂

0
Odpowiedz
Jull Krajewska
Jull Krajewska
4 lat temu

Namówiłas mnie ! Dzisiaj zrobię 🙂

0
Odpowiedz
Iwona
Iwona
4 lat temu

Wygląda smakowicie, w dodatku od paru dni chodzi za mną tuńczyk 🙂

0
Odpowiedz
Danka
Danka
4 lat temu

ostatnio myślałam o kuskus, może na początek taka sałatka. Tylko nie trawie tuńczyka, myślę że jak zrobię z kurczakiem też będzie dobra.

0
Odpowiedz
Jud
Jud
4 lat temu

Bardzo lubię podobną sałatkę, ale nie dodaję już do niej majonezu. Twoja propozycja wygląda bardzo smacznie 🙂

0
Odpowiedz
kuferkosmetologa@gmail.com
kuferkosmetologa@gmail.com
4 lat temu

mmmm pysznie

0
Odpowiedz
LifeTastepl
LifeTastepl
5 lat temu

Będę musiała spróbować, zwłaszcza, że właśnie szukam sałatkowych inspiracji! 🙂

0
Odpowiedz
Amanda Niedrich
Amanda Niedrich
5 lat temu

Kuskus niemal jak mój bulgur… a sałatka koniecznie do wyprobowania!

0
Odpowiedz
PAULA LUDWICZUK
PAULA LUDWICZUK
5 lat temu

Sałatki z kaszą kus-kus jeszcze nie jadłam. Muszę wypróbować Twój przepis 😉

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Wiśnie - smak pełnego lata! Uwielbiam je za ich Wiśnie - smak pełnego lata! Uwielbiam je za ich soczysty, słodki smak z lekką nutą kwasowości. Zanurzone w gęstym, delikatnym, wiśniowym żelu smakują nieziemsko. Frużelina wiśniowa jest wspaniałym, owocowym dodatkiem do kremowego sernika, chrupiących gofrów, lodów i do czego jeszcze tylko zapragniecie. Choć przyznam, że lubię wyjadać ją łyżeczką wprost ze słoiczka. No cóż, trudno się powstrzymać. Wyjątkowo smakuje zimową porą, kiedy mróz na szybach maluje piękne wzory. Jest, jak pachnące wspomnienie lata. Nie może zabraknąć jej w mojej słoiczkowej spiżarni! Frużelina wiśniowa

Link do przepisu w komentarzu #wiśnie #pysznie #cherry #przetworydomowe #delicious #frużelina
Lato trwa w najlepsze! Ogród przybiera sierpniowe Lato trwa w najlepsze! Ogród przybiera sierpniowe barwy. Na tyczkach niespiesznie dojrzewają mięsiste pomidory. Ogórki wiją się po spragnionej deszczu ziemi. Obok malinowego zagajnika dojrzewają soczyste wiśnie i morele. Trzeba korzystaćz tych sezonowych pyszności ile się da! Co powiecie na sałatkę pachnącą latem, pełną owocowego smaku? Na jednym talerzu przeplata się tyle wspaniałych barw, tekstur i kontrastujących ze sobą smaków. To lekka, kolorowa i orzeźwiająca bomba witaminowa. Podana z dobrze schłodzonym dressingiem, wspaniale orzeźwia i fantastycznie smakuje. Zasmakuj lata, póki trwa! Letnia sałatka z dressingiem brzoskwiniowym

Link do przepisu w konentarzu #salad #fruit #fresh #sałatka #owoce #jestpysznie #jestpysznieizdrowo #delucious
Patisony to taki cud natury. Trzeba przyznać, że Patisony to taki cud natury. Trzeba przyznać, że zachwycają swoim dziwacznym wyglądem. Są one mniejszą i zdecydowanie bardziej uroczą wersją powszechnie znanej dyni. Trochę nawet przypomina ją w smaku, choć ich struktura jest bardziej zwarta i jędrna. Zerwane w bardzo wczesnej fazie wzrostu idealnie nadają się do marynowania. Nabierają wspaniałego smaku swojego słoikowego towarzystwa, czyli zalewy oraz aromatycznych przypraw. Są niezwykle delikatne, zdrowe i wspaniale chrupią! Stanowią świetną alternatywę dla powszechnie znanych konserwowych ogórków. Wprowadzą do Twojej kuchni oryginalną i wyborną przekąskę. Chrup na zdrowie! Marynowane patisony

Link do przepisu w pierwszym komentarzu #marynujemy #przetworydomowe #pysznie #słoiki #przetwory #patison
Nalewka z czarnej porzeczki jest jedną z nalewek Nalewka z czarnej porzeczki jest jedną z nalewek o ciekawym, ba nawet magicznym smaku. Bo owoce czarnej porzeczki są magiczne! Przeplatają się w nich nuty słodyczy z odrobiną kwaśno-cierpkiego smaku, dzięki czemu finalnie nalewka ma wielowarstwowy smak. Wciąż zachwycam się jej kolorem, bogatym smakiem i wspaniałym aromatem. Nalewka z czarnej porzeczki ma moc i wcale nie chodzi tu o procenty. To przede wszystkim niezłe combo witaminowe, które z pewnością Was rozgrzeje w jesienną słotę, gdy za oknem siąpi deszczem! W każdej kropli można poczuć smak wakacji i ciepłych, słonecznych dni. Wyjątkowy, letni rarytas zamknięty w butelce!  Nalewka z czarnej porzeczki  Link do przepisu w komentarzu #nalewka
#alkohol #owoce #czarnaporzeczka
#blackcurrant #fruit #alcohol
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
33
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz