Śmiało mogę powiedzieć, że jestem zakochana w lekkich zielonych i chrupiących sałatkach. Ich niebywałą zaletą jest to, że można przygotować je z kompozycji różnych, sezonowych warzyw i owoców i dlatego nigdy się nie nudzą. I nie tylko lubię je jeść! Uwielbiam je komponować, bawić się smakami, odkrywać nowe połączenia, aczkolwiek zawsze podkreślam, że nie można przekombinować. Najważniejszy jest smak! A wystarczy kilka prostych składników, aby tchnąć życie w delikatne liście szpinaku i stworzyć wspaniałą ucztę dla podniebienia. Na drugim planie neutralna w smaku, sycąca i zdrowa kasza sorgo. Do tego delikatne i jędrne szparagi, które cudownie kontrastują z wyraźnym smakiem pieczonej fety. Pierwsze skrzypce odegrały tu zdecydowanie soczyste i słodkie maliny, które świetnie uzupełniły danie, więc absolutnie nie polecam z nich rezygnować! Finiszowana lekkim i aromatycznym dressingiem, który wspaniale łączy wszystkie smaki. Niebanalna, lekka i kolorowa sałatka, którą możecie zjeść na lunch, obiad czy bez większych wyrzutów sumienia na późną kolację.
Porcje: 2
Składniki
- 100 g świeżych liści szpinaku
- 500 ml wody
- 80 g białej kaszy sorgo
- 150 g szparagów
- 180 g sera feta
- 150 g malin
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
Dressing
- 10 łyżek oliwy Extra Vergine
- 2 łyżki musztardy sarepskiej *
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz biały
- sól
Przygotowanie
- Kaszę sorgo zalewamy zimną wodą i moczymy przez 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie do kaszy dodajemy oliwę oraz sól i w tej samej wodzie, w której się moczyła, gotujemy przez około 30 minut. Ugotowaną kaszę zdejmujemy z palnika, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Dressing
- Wszystkie składniki dressingu łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. Dressing wstawiamy do lodówki na godzinę, wtedy zgęstnieje.Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - końcówka sama się odłamie. Nacieramy je oliwą i grillujemy na rozgrzanej patelni. Ser feta kroimy w plasterki i układamy na blaszce wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C. Pieczemy około 25 minut, aż ser będzie rumiany.
- Na talerzach układamy porcję liści szpinaku i kaszę sorgo. Następnie układamy szparagi, pokrojony ser feta oraz maliny. Całość polewamy wcześniej przygotowanym dressingiem.
Odnośniki
- * można użyć stołowej
Uwagi dodatkowe
- dressing można przygotować dzień wcześniej
To jest mój autorski przepis. Jeśli kopiujesz – podaj źródło!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Czuję się skuszona i chętnie przygotuję. Dzięki za przepis.
Pychotka! Zrobiłam mężowi!
Cieszę się, że smakowało 🙂 Pozdrawiam
Sałatki o takim połączeniu jeszcze nie próbowałam, wygląda pysznie.
Bardzo polecam to połączenie
Czy tą kaszę można zamienić na jakąś inną? Jak bardzo to może wpłynąć na smak?
Można oczywiście spróbować, choć kasza sorgo jest neutralna w smaku
Wygląda bardzo smacznie! Nie wiem czy tej kaszy bym na coś nie zamieniła, ale cała reszta – super! 🙂
Mam jeszcze tyle szpinaku w ogrodzie,że muszę znów ja zrobić,była pyszna 🙂
Jak smakuje ta kasza? Bo widziałam w Lidlu ale nie kupiłam, bo ciut droga.
Jest neutralna w smaku, więc pasuje do wszystkiego i smakuje dobrze 🙂
Bardzo ciekawe połączenie smaków 🙂 Szczególnie te maliny nadają i pięknego wyglądu sałatce i niebanalnego smaku 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Apetycznie wygląda! Robię podobne sałatki z tofu. 🙂
Dziękuję 🙂
Super przepis, taki nieoczywisty, a ja lubię takie 🙂 i zawiera w sobie całe lato 🙂
Masz rację, lato na talerzu 🙂
U mnie takie sałatki nie mają bytu niestety, chłopaki najlepiej konkrety,a sałatki i surówki dla matki 😉 ja bym zjadła bardzo chętnie, smaczne połączenie i bardzo ciekawe.
Dziękuję i polecam 🙂
Maliny, kasza, szpinak, szparagi!!!
Jeszcze feta.
Dziewczyno Ty do tv, a nie marnujesz się tu po tych stronach.
Cudowny przepis!
Z fetą bierzemy w ciemno
Chetnie ja zrobie, dziekuje za przepis 😀
Polecam 🙂
Wygląda naprawdę smakowicie 😉 Będę musiała kiedyś przygotować tą sałatkę
Nigdy nie przyszłoby mi do głowy, żeby zapiekać fetę. Czego to się człowiek dowiaduje przeglądając Internet 😉
Umm, sałatka z malinami! Na takie połączenie nie wpadłam, muszę spróbować!
Polecam, jest wyjątkowo pyszna 🙂
U mnie ostatnio często w sałatkach goszczą truskawki 🙂
Pomysł na przepis podchwytuję, chętnie skosztuję, zatem będę w kuchni działać. 🙂
Ale kolorowa ta sałatka, na malinki to sobie jeszcze troszkę poczekam:)
Wpadłam raz jeszcze, bo zrobiłam sobie screena przepisu (staram się ograniczać Internet) i doszło do mnie, że nie napisałam też nic o swojej miłości do malin. Tak mnie pochłonęła ta niewiedza o serze feta. 😍 no! To maliny też uwielbiam. Bardzo. I smak i wygląd, a nawet zapach. Kuuurde… Nie zasnę, bo będę myślała o tej sałatce. Serio…
Czy wyjdę na bardzo oferowaną od rzeczywistości jak napiszę, że kocham fetę, ale nie wiedziałam, że można ją piec? We wtorek mam urodziny i szukałam inspiracji. A to i inspiracja i jak dla mnie nowość. Ekstra.
Pieczona feta ma niebywały smak, polecam spróbować 🙂
Takiej sałatki jeszcze nie jadłam
Lekko, smacznie i przepysznie 🙂 A do grilla by się nadawała?
Myślę, że wtedy warto pominąć kaszę sorgo 🙂
Brzmi intrygujaco i wyglada bardzo smakowicie. Musze kupic ser feta i zrobic
ale ciekawy pomysł, z tymi malinkami ku wykończeniu smaku 😀 super! idealna na lunchboxa 😀
Malinki tu są kluczowym składnikiem, polecam gorąco tą pyszną sałatkę 🙂
Uwielbiam takie sałatki, więc ta też pewnie by mi zasmakowała.
Sałatka wyglada smakowicie😊 lubie takie szybkie i zdrowe przepisy, zwłaszcza ze idzie lato, a tu po pandemii konieczne jest zrzucenie tego i owego😅
Muszę przyznać, że wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Chętnie przygotuję taką sałatkę, zapowiada się nader smakowicie. 🙂
widziałam ją na fb! wygląda taaaak apetycznie, że z pewnością wypróbuję. Mogę mieć tylko kłopot z kaszą bo nigdzie takiej nie widziałam
W Polce widziałam ją w Kauflandzie chyba i on line również dostępna
Od ciebie biorę wszystko w ciemno. A jak widzę do tego szparagi, to już w ogóle 😉
Nie spotkałam się jeszcze z takim połączeniem smaków. Uwielbiam maliny.
U Ciebie tyle dobroci na talerzu że aż muszę się wprosic
Z pewnego gatunku sorgo (Sorghum bicolor) w Chinach i Japonii wykonuje się alkohol gaoliang. Dodatkowo używa się tego taksonu do produkcji bioetanolu na potrzeby przemysłu, a Pani robi sałatkę… Ile zastosowań:)
Bardzo ciekawy dressing przygotowałaś do tej sałatki – połączenie miodu i musztardy, super pomysł 🙂
Dziękuję
Widziałam tą kaszę w Lidlu ostatno- smaczna jest?
Neutralna w smaku, ale fajna 🙂
Zawsze dodajesz jakieś ciekawe połączenia – np. teraz te maliny. Nie wpadłabym na takie zestawienie 😀
a mnie szpinak znów nie urózł!
jestem bardzo ciekawa tej sałatki, ponieważ nigdy nie jadłam tej kaszy, ale wygląda tak kusząco, ze na pewno spróbuję 🙂