Składniki
- 100 g świeżych liści szpinaku
- 500 ml wody
- 80 g białej kaszy sorgo
- 150 g szparagów
- 180 g sera feta
- 150 g malin
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
Dressing
- 10 łyżek oliwy Extra Vergine
- 2 łyżki musztardy sarepskiej *
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz biały
- sól
Przygotowanie
- Kaszę sorgo zalewamy zimną wodą i moczymy przez 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie do kaszy dodajemy oliwę oraz sól i w tej samej wodzie, w której się moczyła, gotujemy przez około 30 minut. Ugotowaną kaszę zdejmujemy z palnika, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Dressing
- Wszystkie składniki dressingu łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. Dressing wstawiamy do lodówki na godzinę, wtedy zgęstnieje.Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - końcówka sama się odłamie. Nacieramy je oliwą i grillujemy na rozgrzanej patelni. Ser feta kroimy w plasterki i układamy na blaszce wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C. Pieczemy około 25 minut, aż ser będzie rumiany.
- Na talerzach układamy porcję liści szpinaku i kaszę sorgo. Następnie układamy szparagi, pokrojony ser feta oraz maliny. Całość polewamy wcześniej przygotowanym dressingiem.
Odnośniki
- * można użyć stołowej
Uwagi dodatkowe
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Wygląda bardzo smacznie! Nie wiem czy tej kaszy bym na coś nie zamieniła, ale cała reszta – super! 🙂
Mam jeszcze tyle szpinaku w ogrodzie,że muszę znów ja zrobić,była pyszna 🙂
Jak smakuje ta kasza? Bo widziałam w Lidlu ale nie kupiłam, bo ciut droga.
Jest neutralna w smaku, więc pasuje do wszystkiego i smakuje dobrze 🙂
Bardzo ciekawe połączenie smaków 🙂 Szczególnie te maliny nadają i pięknego wyglądu sałatce i niebanalnego smaku 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Apetycznie wygląda! Robię podobne sałatki z tofu. 🙂
Dziękuję 🙂
Super przepis, taki nieoczywisty, a ja lubię takie 🙂 i zawiera w sobie całe lato 🙂
Masz rację, lato na talerzu 🙂
U mnie takie sałatki nie mają bytu niestety, chłopaki najlepiej konkrety,a sałatki i surówki dla matki 😉 ja bym zjadła bardzo chętnie, smaczne połączenie i bardzo ciekawe.
Dziękuję i polecam 🙂
Maliny, kasza, szpinak, szparagi!!!
Jeszcze feta.
Dziewczyno Ty do tv, a nie marnujesz się tu po tych stronach.
Cudowny przepis!
Z fetą bierzemy w ciemno
Chetnie ja zrobie, dziekuje za przepis 😀
Polecam 🙂
Wygląda naprawdę smakowicie 😉 Będę musiała kiedyś przygotować tą sałatkę
Nigdy nie przyszłoby mi do głowy, żeby zapiekać fetę. Czego to się człowiek dowiaduje przeglądając Internet 😉
Umm, sałatka z malinami! Na takie połączenie nie wpadłam, muszę spróbować!
Polecam, jest wyjątkowo pyszna 🙂
U mnie ostatnio często w sałatkach goszczą truskawki 🙂
Pomysł na przepis podchwytuję, chętnie skosztuję, zatem będę w kuchni działać. 🙂
Ale kolorowa ta sałatka, na malinki to sobie jeszcze troszkę poczekam:)
Wpadłam raz jeszcze, bo zrobiłam sobie screena przepisu (staram się ograniczać Internet) i doszło do mnie, że nie napisałam też nic o swojej miłości do malin. Tak mnie pochłonęła ta niewiedza o serze feta. 😍 no! To maliny też uwielbiam. Bardzo. I smak i wygląd, a nawet zapach. Kuuurde… Nie zasnę, bo będę myślała o tej sałatce. Serio…
Czy wyjdę na bardzo oferowaną od rzeczywistości jak napiszę, że kocham fetę, ale nie wiedziałam, że można ją piec? We wtorek mam urodziny i szukałam inspiracji. A to i inspiracja i jak dla mnie nowość. Ekstra.
Pieczona feta ma niebywały smak, polecam spróbować 🙂
Takiej sałatki jeszcze nie jadłam
Lekko, smacznie i przepysznie 🙂 A do grilla by się nadawała?
Myślę, że wtedy warto pominąć kaszę sorgo 🙂
Brzmi intrygujaco i wyglada bardzo smakowicie. Musze kupic ser feta i zrobic
ale ciekawy pomysł, z tymi malinkami ku wykończeniu smaku 😀 super! idealna na lunchboxa 😀
Malinki tu są kluczowym składnikiem, polecam gorąco tą pyszną sałatkę 🙂
Uwielbiam takie sałatki, więc ta też pewnie by mi zasmakowała.
Sałatka wyglada smakowicie😊 lubie takie szybkie i zdrowe przepisy, zwłaszcza ze idzie lato, a tu po pandemii konieczne jest zrzucenie tego i owego😅
Muszę przyznać, że wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Chętnie przygotuję taką sałatkę, zapowiada się nader smakowicie. 🙂
widziałam ją na fb! wygląda taaaak apetycznie, że z pewnością wypróbuję. Mogę mieć tylko kłopot z kaszą bo nigdzie takiej nie widziałam
W Polce widziałam ją w Kauflandzie chyba i on line również dostępna
Od ciebie biorę wszystko w ciemno. A jak widzę do tego szparagi, to już w ogóle 😉
Nie spotkałam się jeszcze z takim połączeniem smaków. Uwielbiam maliny.
U Ciebie tyle dobroci na talerzu że aż muszę się wprosic
Z pewnego gatunku sorgo (Sorghum bicolor) w Chinach i Japonii wykonuje się alkohol gaoliang. Dodatkowo używa się tego taksonu do produkcji bioetanolu na potrzeby przemysłu, a Pani robi sałatkę… Ile zastosowań:)
Bardzo ciekawy dressing przygotowałaś do tej sałatki – połączenie miodu i musztardy, super pomysł 🙂
Dziękuję
Widziałam tą kaszę w Lidlu ostatno- smaczna jest?
Neutralna w smaku, ale fajna 🙂
Zawsze dodajesz jakieś ciekawe połączenia – np. teraz te maliny. Nie wpadłabym na takie zestawienie 😀
a mnie szpinak znów nie urózł!
jestem bardzo ciekawa tej sałatki, ponieważ nigdy nie jadłam tej kaszy, ale wygląda tak kusząco, ze na pewno spróbuję 🙂