Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przekąski i przystawki, Sałatki, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  3 czerwca, 2020

Sałatka z kaszą sorgo, pieczoną fetą i malinami

Wędrówki po kuchni
Śmiało mogę powiedzieć, że jestem zakochana w lekkich zielonych i chrupiących sałatkach. Ich niebywałą zaletą jest to, że można przygotować je z kompozycji różnych, sezonowych warzyw i owoców i dlatego nigdy się nie nudzą. I nie tylko lubię je jeść! Uwielbiam je komponować, bawić się smakami, odkrywać nowe połączenia, aczkolwiek zawsze podkreślam, że nie można przekombinować. Najważniejszy jest smak! A wystarczy kilka prostych składników, aby tchnąć życie w delikatne liście szpinaku i stworzyć wspaniałą ucztę dla podniebienia. Na drugim planie neutralna w smaku, sycąca i zdrowa kasza sorgo. Do tego delikatne i jędrne szparagi, które cudownie kontrastują z wyraźnym smakiem pieczonej fety. Pierwsze skrzypce odegrały tu zdecydowanie soczyste i słodkie maliny, które świetnie uzupełniły danie, więc absolutnie nie polecam z nich rezygnować! Finiszowana lekkim i aromatycznym dressingiem, który wspaniale łączy wszystkie smaki. Niebanalna, lekka i kolorowa sałatka, którą możecie zjeść na lunch, obiad czy bez większych wyrzutów sumienia na późną kolację.
Przygotowanie5 min., min.
Gotowanie30 min., min.
Czas całkowity35 min., min.
Drukuj
4.80 from 5 votes
Porcje: 2
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 100 g świeżych liści szpinaku
  • 500 ml wody
  • 80 g białej kaszy sorgo
  • 150 g szparagów
  • 180 g sera feta
  • 150 g malin
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli

Dressing

  • 10 łyżek oliwy Extra Vergine
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej *
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz biały
  • sól

Przygotowanie

  • Kaszę sorgo zalewamy zimną wodą i moczymy przez 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie do kaszy dodajemy oliwę oraz sól i w tej samej wodzie, w której się moczyła, gotujemy przez około 30 minut. Ugotowaną kaszę zdejmujemy z palnika, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut.

Dressing

  • Wszystkie składniki dressingu łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. Dressing wstawiamy do lodówki na godzinę, wtedy zgęstnieje.
    Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - końcówka sama się odłamie. Nacieramy je oliwą i grillujemy na rozgrzanej patelni. Ser feta kroimy w plasterki i układamy na blaszce wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C. Pieczemy około 25 minut, aż ser będzie rumiany.
  • Na talerzach układamy porcję liści szpinaku i kaszę sorgo. Następnie układamy szparagi, pokrojony ser feta oraz maliny. Całość polewamy wcześniej przygotowanym dressingiem.

Odnośniki

  • * można użyć stołowej

Uwagi dodatkowe

- dressing można przygotować dzień wcześniej

To jest mój autorski przepis. Jeśli kopiujesz – podaj źródło!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 3 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Kasza
  • Maliny
  • Szparagi
  • Szpinak

Nawigacja wpisu

Sałatka makaronowa z brokułem i winogronami
Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty, Wypieki  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 120

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty, Wypieki  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

Tort waniliowo-malinowy

Tort urodzinowy Honda
Przepisy, Torty, Wypieki  /  12 listopada, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 54

Tort urodzinowy Honda

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
56 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
toksyczna kosmetyczka
toksyczna kosmetyczka
3 lata temu

Czuję się skuszona i chętnie przygotuję. Dzięki za przepis.

0
Odpowiedz
Ania
Ania
3 lata temu

Pychotka! Zrobiłam mężowi!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Ania

Cieszę się, że smakowało 🙂 Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu

Sałatki o takim połączeniu jeszcze nie próbowałam, wygląda pysznie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Anna

Bardzo polecam to połączenie

0
Odpowiedz
Patryk
Patryk
4 lata temu

Czy tą kaszę można zamienić na jakąś inną? Jak bardzo to może wpłynąć na smak?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Patryk

Można oczywiście spróbować, choć kasza sorgo jest neutralna w smaku

0
Odpowiedz
Wredotek
Wredotek
4 lata temu

Wygląda bardzo smacznie! Nie wiem czy tej kaszy bym na coś nie zamieniła, ale cała reszta – super! 🙂

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
4 lata temu

Mam jeszcze tyle szpinaku w ogrodzie,że muszę znów ja zrobić,była pyszna 🙂

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
4 lata temu

Jak smakuje ta kasza? Bo widziałam w Lidlu ale nie kupiłam, bo ciut droga.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  blogierka

Jest neutralna w smaku, więc pasuje do wszystkiego i smakuje dobrze 🙂

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
4 lata temu

Bardzo ciekawe połączenie smaków 🙂 Szczególnie te maliny nadają i pięknego wyglądu sałatce i niebanalnego smaku 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Candy Pandas

Dziękuję i polecam 🙂

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
4 lata temu

Apetycznie wygląda! Robię podobne sałatki z tofu. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Gosia

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
Natalia
Natalia
4 lata temu

Super przepis, taki nieoczywisty, a ja lubię takie 🙂 i zawiera w sobie całe lato 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Natalia

Masz rację, lato na talerzu 🙂

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
5 lata temu

U mnie takie sałatki nie mają bytu niestety, chłopaki najlepiej konkrety,a sałatki i surówki dla matki 😉 ja bym zjadła bardzo chętnie, smaczne połączenie i bardzo ciekawe.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Słodko Słodka

Dziękuję i polecam 🙂

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
5 lata temu

5 stars
Maliny, kasza, szpinak, szparagi!!!
Jeszcze feta.
Dziewczyno Ty do tv, a nie marnujesz się tu po tych stronach.
Cudowny przepis!

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
5 lata temu

Z fetą bierzemy w ciemno

0
Odpowiedz
Monika
Monika
5 lata temu

Chetnie ja zrobie, dziekuje za przepis 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Monika

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Dominika D.
Dominika D.
5 lata temu

Wygląda naprawdę smakowicie 😉 Będę musiała kiedyś przygotować tą sałatkę

0
Odpowiedz
Miye
Miye
5 lata temu

Nigdy nie przyszłoby mi do głowy, żeby zapiekać fetę. Czego to się człowiek dowiaduje przeglądając Internet 😉

0
Odpowiedz
Pokolenie zmarnowanych szans
Pokolenie zmarnowanych szans
5 lata temu

Umm, sałatka z malinami! Na takie połączenie nie wpadłam, muszę spróbować!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Pokolenie zmarnowanych szans

Polecam, jest wyjątkowo pyszna 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
5 lata temu
Odpowiedź do  Pokolenie zmarnowanych szans

U mnie ostatnio często w sałatkach goszczą truskawki 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
5 lata temu

Pomysł na przepis podchwytuję, chętnie skosztuję, zatem będę w kuchni działać. 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
5 lata temu

Ale kolorowa ta sałatka, na malinki to sobie jeszcze troszkę poczekam:)

0
Odpowiedz
Zapowiedz
Zapowiedz
5 lata temu

Wpadłam raz jeszcze, bo zrobiłam sobie screena przepisu (staram się ograniczać Internet) i doszło do mnie, że nie napisałam też nic o swojej miłości do malin. Tak mnie pochłonęła ta niewiedza o serze feta. 😍 no! To maliny też uwielbiam. Bardzo. I smak i wygląd, a nawet zapach. Kuuurde… Nie zasnę, bo będę myślała o tej sałatce. Serio…

0
Odpowiedz
Zapowiedz
Zapowiedz
5 lata temu

Czy wyjdę na bardzo oferowaną od rzeczywistości jak napiszę, że kocham fetę, ale nie wiedziałam, że można ją piec? We wtorek mam urodziny i szukałam inspiracji. A to i inspiracja i jak dla mnie nowość. Ekstra.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Zapowiedz

Pieczona feta ma niebywały smak, polecam spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
5 lata temu

Takiej sałatki jeszcze nie jadłam

0
Odpowiedz
Agnieszka Szczygieł
Agnieszka Szczygieł
5 lata temu

Lekko, smacznie i przepysznie 🙂 A do grilla by się nadawała?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Agnieszka Szczygieł

Myślę, że wtedy warto pominąć kaszę sorgo 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
5 lata temu

Brzmi intrygujaco i wyglada bardzo smakowicie. Musze kupic ser feta i zrobic

0
Odpowiedz
Dominika
Dominika
5 lata temu

ale ciekawy pomysł, z tymi malinkami ku wykończeniu smaku 😀 super! idealna na lunchboxa 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Dominika

Malinki tu są kluczowym składnikiem, polecam gorąco tą pyszną sałatkę 🙂

0
Odpowiedz
pojedztam.pl
pojedztam.pl
5 lata temu

5 stars
Uwielbiam takie sałatki, więc ta też pewnie by mi zasmakowała.

0
Odpowiedz
Ola
Ola
5 lata temu

Sałatka wyglada smakowicie😊 lubie takie szybkie i zdrowe przepisy, zwłaszcza ze idzie lato, a tu po pandemii konieczne jest zrzucenie tego i owego😅

0
Odpowiedz
Sandra
Sandra
5 lata temu

Muszę przyznać, że wygląda bardzo apetycznie! 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
5 lata temu

Chętnie przygotuję taką sałatkę, zapowiada się nader smakowicie. 🙂

0
Odpowiedz
paulina
paulina
5 lata temu

widziałam ją na fb! wygląda taaaak apetycznie, że z pewnością wypróbuję. Mogę mieć tylko kłopot z kaszą bo nigdzie takiej nie widziałam

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  paulina

W Polce widziałam ją w Kauflandzie chyba i on line również dostępna

0
Odpowiedz
Kasia Kowalska
Kasia Kowalska
5 lata temu

5 stars
Od ciebie biorę wszystko w ciemno. A jak widzę do tego szparagi, to już w ogóle 😉

0
Odpowiedz
Radosna
Radosna
5 lata temu

Nie spotkałam się jeszcze z takim połączeniem smaków. Uwielbiam maliny.

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
5 lata temu

U Ciebie tyle dobroci na talerzu że aż muszę się wprosic

0
Odpowiedz
Gulosus
Gulosus
5 lata temu

Z pewnego gatunku sorgo (Sorghum bicolor) w Chinach i Japonii wykonuje się alkohol gaoliang. Dodatkowo używa się tego taksonu do produkcji bioetanolu na potrzeby przemysłu, a Pani robi sałatkę… Ile zastosowań:)

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
5 lata temu

Bardzo ciekawy dressing przygotowałaś do tej sałatki – połączenie miodu i musztardy, super pomysł 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Aleksandra Załęska

Dziękuję

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
5 lata temu

Widziałam tą kaszę w Lidlu ostatno- smaczna jest?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  blogierka

Neutralna w smaku, ale fajna 🙂

0
Odpowiedz
Ewa Smaś
Ewa Smaś
5 lata temu

4 stars
Zawsze dodajesz jakieś ciekawe połączenia – np. teraz te maliny. Nie wpadłabym na takie zestawienie 😀

0
Odpowiedz
Sawka
Sawka
5 lata temu

a mnie szpinak znów nie urózł!

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
5 lata temu

5 stars
jestem bardzo ciekawa tej sałatki, ponieważ nigdy nie jadłam tej kaszy, ale wygląda tak kusząco, ze na pewno spróbuję 🙂
 

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
56
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz