Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Grill, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy, Sałatki, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  1 lipca, 2014

Sałatka z młodych ziemniaków z tuńczykiem

Wędrówki po kuchni
Ziemniaki - smaczne, sycące i tanie. Cieszą się złą sławą jako tuczące i pozbawione wartości odżywczych. Prawda jest taka, że wszystko zależy od sposobu podania i dodatków. Główny bohater dzisiejszej sałatki musi być pokrojony w duże kawałki. Towarzyszy mu tuńczyk i kilka prostych dodatków. Całość tworzy smaczną i pożywną potrawę, która znakomicie sprawdzi się na kolację, lunch, a także przystawkę na specjalne okazje.
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie20 min., min.
Czas całkowity30 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 6
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oliwie
  • 1 puszka groszku drobnego
  • 1 cebula czerwona
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka musztardy
  • pieprz biały
  • sól

Przygotowanie

  • Młode ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości w dobrze osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Tuńczyka odcedzamy zachowując oliwę. Cebule obieramy i kroimy w piórka.
  • Ziemniaki kroimy w ćwiartki, dodajemy do nich odcedzony groszek, cebulę, tuńczyka i posiekany szczypiorek. Do oliwy z tuńczyka dodajemy musztardę, pieprz i sól. Energicznie mieszamy, aby składniki się połączyły. Sos dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy.
    Smacznego!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

3.8 4 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Grill
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Tuńczyk

Nawigacja wpisu

Sernik na zimno czekoladowo-truskawkowy
Młoda kapusta z chorizo

Podobne wpisy

Sałatka ziemniaczana z bobem i sosem jogurtowo-musztardowym
Grill, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy, Sałatki, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  20 maja, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 60

Sałatka ziemniaczana z bobem i sosem jogurtowo-musztardowym

Pasta z wędzonej makreli
Przepisy, Śniadania, Wytrawnie  /  28 września, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 50

Pasta z wędzonej makreli

Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami
Obiady, Przepisy, Ryby i owoce morza, Szybkie dania, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  13 czerwca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 47

Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
16 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu

5 stars
Świetny pomysł, muszę wypróbować, przecież jest sezon na młode ziemniaki 🙂

0
Odpowiedz
Beata punktsiedzenia.pl
Beata punktsiedzenia.pl
5 lata temu

Pomysłowe! Trzeba wypróbować póki są młode ziemniaczki 🙂

0
Odpowiedz
Piotrek
Piotrek
7 lata temu

Na pewno wyrazista w smaku, do wypróbowania w najbliższych tygodniach! 🙂

0
Odpowiedz
Monika-BlogMama.pl
Monika-BlogMama.pl
7 lata temu

A bez cebuli i szczypiorku też będzie dobrze smakować? Pytam bo nie lubię cebulki a sałatka wygląda smacznie więc taką bym zjadła.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Monika-BlogMama.pl

Uważam, że chyba cebula musi być

0
Odpowiedz
Marta
Marta
7 lata temu

Oh, z miłości do młodych ziemniaków, spróbuję na pewno 😀 Pyszności!

0
Odpowiedz
Globfoterka
Globfoterka
7 lata temu

Kiedyś nie przepadałam za tuńczykiem, a teraz to bym wcinała! No to wiem co zrobię w weekend :). Zapisuję, dzięki!

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
7 lata temu

Młodych ziemniaczków to ja bym zjadła 😀

0
Odpowiedz
Edyta
Edyta
7 lata temu

Świetny pomysł na obiad do pracy! Lubię takie szybkie potrawy 😉

0
Odpowiedz
Maria
Maria
7 lata temu

Uwielbiam czytać przepisy kulinarne i trafiać na połączenia, które nie przyszłyby mi do głowy, genialnie proste!

0
Odpowiedz
Rudeiczarne
Rudeiczarne
7 lata temu

Jakze to pysznie wyglada!

0
Odpowiedz
wielopokoleniowo
wielopokoleniowo
7 lata temu

Dawno takiej nie jadłam 😉

0
Odpowiedz
PaulinaWu - Lemonade St.
PaulinaWu - Lemonade St.
7 lata temu

Pyszności, na pewno zrobię dla męża – to jego ulubione składniki 🙂

0
Odpowiedz
Maciej
Maciej
7 lata temu

Mało skomplikowane, dzięki czemu szybkie i smaczne. Super! 🙂

0
Odpowiedz
Kasia / wysmakowane.pl
Kasia / wysmakowane.pl
8 lata temu

Lubię takie proste przepisy. A sałatka taka pożywna ze spokojnie wystarczy na obiad, zwłaszcza w gorące dni. Dzięki za inspiracje 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
8 lata temu

Nie myślałam, że można zrobić takie połączenie 🙂 Wygląda pysznie!

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
16
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz