Nastała jesień. O tej porze roku mój dom wypełnia zapach słodkich jeżyn, pieczonej papryki, dojrzewających gruszek i leśnych grzybów. To intensywny okres, kiedy słoiki napełniam smakami lata, którymi tak hojnie obdarzyła nas natura. Kocham ten magiczny czas, gdy dorodne warzywa przeobrażają się w różnorodne sałatki, sosy i kiszonki. Soczyste owce zmieniają się w słodkie konfitury, dżemy i zdrowotną moc nalewek. Zachwycają smakiem domowników i przyjaciół, pozwalają przez cały rok rozkoszować się smakami lata. Do mojej skromnej spiżarni dołączyła dziś wspaniała sałatka z opieniek miodowych, które zbieraliśmy w pięknym lesie Tardree Forest. Chrupiące kapelusze aromatycznych grzybów z dodatkiem słodkiej papryki i cebuli w lekkiej zalewie pomidorowej - mówię Wam, poezja smaku!
Składniki
- 2 kg opieniek *
- 3 duże cebule
- 2 duże czerwone papryki
- 80 ml oleju rzepakowego
- 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego 30%
- 1 łyżeczka płatków chili **
- 1 płaska łyżeczka grubo mielonego pieprzu czarnego
- ½ łyżeczki soli
Zalewa
- 200 ml wody
- 125 ml octu spirytusowego 10%
- 3 łyżki cukru
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 goździki
- 2 liście laurowe
- ⅓ łyżeczki nasion gorczycy
- 1 łyżka soli
Dodatkowo
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka octu
Przygotowanie
- Słoiki oraz nakrętki dokładnie myjemy i wyparzamy. Zakrętki dodatkowo osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Opieńki przebieramy, oczyszczamy i myjemy pod bieżącą wodą. Odcinamy nóżki (używamy samych kapeluszy) Większe okazy można pokroić na mniejsze kawałki. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, dodajemy łyżkę soli oraz łyżkę octu w celu zakwaszenia wody, aby grzyby nie traciły koloru i nie ciemniały. Na gotującą się wodę wrzucamy grzyby i gotujemy około 5 minut i odsączamy na sicie. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubsze paski.
Zalewa
- Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy około 10 minut, aby przyprawy oddały swój smak do zalewy. Pod koniec dodajemy ocet, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika.
- W dużym rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy do momentu, aż cebula ładnie się zeszkli. Dodajemy grzyby oraz paprykę i smażymy około 5 minut, mieszając. Następnie dodajemy zalewę, koncentrat pomidorowy, płatki chili, pieprz i sól. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowane grzyby przekładamy do przygotowanych słoików i mocno zakręcamy.
Pasteryzacja
- Słoiki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 120'C i pasteryzujemy przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Odnośniki
- * używamy samych kapeluszy, gdyż nóżki są twarde i łykowate** można dodać więcej lub całkowicie pominąć
Uwagi dodatkowe
- porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Bardzo ciekawy przepis. Jeszcze nie miałam okazji jeść tych grzybów, ale z chęcią spróbuję ich jak będę miała okazję.
Pierwszy raz wiedzę taki przepis. Dobrze, że cieszysz się wiedzą.
ja sama nie jadam takich grzybów, ale w mojej rodzinie są miłośnicy takich pyszności 🙂
U nas nie robiło się do tej pory takich sałatek, więc czas to zmienić.
Ja nie zbieram opieniek, nie znam się na tych grzybach (tak jak napisałaś: należy zbierać te co do których nie mamy wątpliwości). Na bazarku ich nigdy nie widziałam:/ Chciałabym kiedyś spróbować, bo chodzą słuchy, że są przepyszne.
Tak, są bardzo aromatyczne, ale lepiej nie zbierać jeśli nie jest się pewnym 🙂
ale mam smaka na takie pyszności, ale bym sobie zjadła takiego grzybka mmmmm…
Udało mi się zdobyć opieńki, więc wróciłam po przepis 🙂
Taka sałatka grzybowa na pewno zasmakuje naszym domownikom. Dziękuję za polecenie.
Nazwe opienki poznalam dzieki Tobie, teraz musze tylko znalezc takie grzyby 🙂
Ten przepis to coś idealnego dla mojej rodzinki. Kochają opieńki.
Sałatka z grzybów idealnie sprawdzi się jako dodatek na różne okazje.
To musi być pyszne, chętnie skorzystam z przepisu
Smakowita propozycja 😉 Wszelcy grzybiarze będą zachwyceni 😀
Ja wczoraj byłam na grzybach i sporo opieńków przyniosłam. Wszystkie poszły do gotowania i mrożenia. Jutro wybieram się znowu, jak uda mi się jeszcze nazbierać to wypróbuje ten przepis.
Udanego grzybobrania życzę i czekam na zdjęcie sałatki 🙂
U mnie zazwyczaj marynuje się grzyby, nie robimy tego typu sałatek, a Twoja propozycja wygląda bardzo apetycznie. 🙂
Bardzo chętnie się skuszę, wersja sałatkowa brzmi nader kusząco, przepis podchwytuję. 🙂
Nigdy nie robiłam takiej grzybowej sałatki, więc jestem jej ciekawa.
Pychotka, muszę kiedys takie zrobic u siebie. Pozdrawiam
Skąd ty masz te grzyby, u mnie jak jakieś są to wszystko idzie na bieżąco. A to wygląda znakomicie, jadłbym jak szalony
\udało nam się zebrać kilka kilogramów 🙂
Muszę koniecznie spróbować opieńków, bo nigdy nie miałam okazji, a widzę, ze chyba smaczne no i może je fajnie skomponować w sałatkę jak ta.
sałatka wygląda naprawdę ciekawie, myślę że mój mąż by się skusił na słoiczek lub dwa 😉