Jeżyny, ach jeżyny! Cudowne owoce późnego lata, których z niecierpliwością wyczekiwałam. Mam to szczęście, że w Północnej Irlandii kłujące żywopłoty z pachnącymi i czarnymi jak sadza owocami rosną niemalże wszędzie. Co roku zbieramy spore ilości tych pysznych owoców. I muszę przyznać, że zbieranie darów natury jest o wiele przyjemniejsze niż wypad do marketu. Spacer, świeże powietrze, cisza i ekologiczne owoce - same plusy! I nawet nie przeszkadza mi to, że wracamy umorusani i podrapani. To fajnie spędzony czas we dwoje. Tegoroczny sezon jeżynowy rozpoczęłam wspaniałą sałatką! Oryginalny smak sera koziego w chrupiącej pierzynce wspaniale komponuje się ze słodkimi i soczystymi jeżynami. Do tego chrupiąca sałata, garść orzechów i fenomenalny dressing jeżynowy. Niebo na talerzu!
Porcje: 2
Składniki
- 2 garście sałaty karbowanej
- 100 g świeżych jeżyn
- 4 łyżki orzechów nerkowca *
- 1 cebula czerwona
Smażony ser kozi
- 220 g sera koziego w krążkach
- 200 g panko **
- 1 jajko XL
- 80 g mąki pszennej
- olej rzepakowy do smażenia
Dressing jeżynowy
- 150 g jeżyn
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki białego octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 duży ząbek czosnku
- ½ łyżeczka płatków chili
- pieprz biały
Przygotowanie
Dressing jeżynowy
- Wszystkie składniki sosu umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy na gładki sos.
Smażony ser kozi
- Krążki sera koziego dokładnie obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku oraz panko. Tak przygotowany ser smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Krążki sera powinny być rumiane. Usmażony ser delikatnie przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Na talerzu układamy sałatę oraz czerwoną cebulę. Dodajemy smażony ser kozi i porcję sosu jeżynowego. Dekorujemy świeżymi jeżynami i orzechami nerkowca.Smacznego!
Odnośniki
- * można zastąpić orzechami włoskimi * *można zastąpić bułką tartą
Uwagi dodatkowe
- jeśli nie uda Wam się kupić sera w krążkach, możecie ze zwykłego sera koziego uformować kuli i lekko je spłaszczyć
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Bardzo lubię takie sałatki, chętnie skorzystam z przepisu
Ale to wygląda, a jeszcze lepiej smakuje, uwielbiam jeżyny
Dziękuję 🙂
Och… jakie kolory i jak słonecznie na talerzu pomimo chmur na niebie! Koniecznie muszę wypróbowac!
Kusi mnie przygotowanie takiego dressingu jeżynowego, musi idealnie podkreślać smak sałatki 🙂
Jest wspaniały, polecam 🙂
Wygląda bardzo apetycznie, Skusiłabym się, muszę kupić tylko ser kozi.
Coś czuję, że to może smakować 😉
Ale bym zjadła 😁 ciekawe połączenie smaków 🙂
Fajnie, że jest opcja wydrukowania przepisu
Bardzo ciekawe połączenie smaków 🙂
Bardzo nam się podoba pomysł na jeżyny nie tylko na słodko 😉
Dzisiaj przygotuję podobne danie z oscypkiem
Widzę, że kochasz jeżyny. ..Z kozim serem tworzą udaną parę.
Kocham, ale również staram się wykorzystywać sezonowe warzywa i owoce 🙂
Kozi ser na pewno zapewnia smakowite doznania, chętnie spojrzę na taką sałatkę.
Kolejne twoje danie które jadłbym jak oszalały. Uwielbiam kozi ser!
I bosko to wygląda
Bardzo dziękuję 🙂
Panierowany, kozi ser – to brzmi jak raj dla podniebienia <3
Sałatka z kozim serem zawsze znajdzie u mnie uznanie. Dziękuję za polecenie.
Pięknie i apetycznie wygląda 🙂 Może niebawem wykorzystam ten przepis 🙂
Coś mi mówi, że będzie mi smakowało, ciekawe zestawienie, a to zawsze pobudza zmysły i nastawia pozytywnie smakowo. 🙂
No to może się skusisz?
Lubię kozie sery, ale jeszcze nie sprawdzałem ich w podobnej wersji, chyba warto przetestować takie zestawienie. 😉
Przyznam, że brzmi (i wygląda) idealnie. Na pewno wypróbuję przepis!
Ten dressing na pewno wykorzystam a chetnie tez wyprobuje kozi ser 🙂
Już mi cieknie ślinka na samą myśl o tej sałatce, a ten dressing jeżynowy musi być przepyszny 🙂