Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przekąski i przystawki, Sałatki, Zdrowo i Fit  /  25 sierpnia, 2021

Sałatka z panierowanym serem kozim i dressingiem jeżynowym

Wędrówki po kuchni
Jeżyny, ach jeżyny! Cudowne owoce późnego lata, których z niecierpliwością wyczekiwałam. Mam to szczęście, że w Północnej Irlandii kłujące żywopłoty z pachnącymi i czarnymi jak sadza owocami rosną niemalże wszędzie. Co roku zbieramy spore ilości tych pysznych owoców. I muszę przyznać, że zbieranie darów natury jest o wiele przyjemniejsze niż wypad do marketu. Spacer, świeże powietrze, cisza i ekologiczne owoce - same plusy! I nawet nie przeszkadza mi to, że wracamy umorusani i podrapani. To fajnie spędzony czas we dwoje. Tegoroczny sezon jeżynowy rozpoczęłam wspaniałą sałatką! Oryginalny smak sera koziego w chrupiącej pierzynce wspaniale komponuje się ze słodkimi i soczystymi jeżynami. Do tego chrupiąca sałata, garść orzechów i fenomenalny dressing jeżynowy. Niebo na talerzu!
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie5 min., min.
Czas całkowity25 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 2
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 2 garście sałaty karbowanej
  • 100 g świeżych jeżyn
  • 4 łyżki orzechów nerkowca *
  • 1 cebula czerwona

Smażony ser kozi

  • 220 g sera koziego w krążkach
  • 200 g panko **
  • 1 jajko XL
  • 80 g mąki pszennej
  • olej rzepakowy do smażenia

Dressing jeżynowy

  • 150 g jeżyn
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki białego octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ½ łyżeczka płatków chili
  • pieprz biały

Przygotowanie

    Dressing jeżynowy

    • Wszystkie składniki sosu umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy na gładki sos.

    Smażony ser kozi

    • Krążki sera koziego dokładnie obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku oraz panko. Tak przygotowany ser smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Krążki sera powinny być rumiane. Usmażony ser delikatnie przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
    • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Na talerzu układamy sałatę oraz czerwoną cebulę. Dodajemy smażony ser kozi i porcję sosu jeżynowego. Dekorujemy świeżymi jeżynami i orzechami nerkowca.Smacznego!

    Odnośniki

    • * można zastąpić orzechami włoskimi
      * *można zastąpić bułką tartą

    Uwagi dodatkowe

    • jeśli nie uda Wam się kupić sera w krążkach, możecie ze zwykłego sera koziego uformować kuli i lekko je spłaszczyć

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    5 1 vote
    Article Rating

    Tagi

    • Jeżyny
    • Ser kozi

    Nawigacja wpisu

    Ajvar
    Chutney z czerwonej cebuli i dzikich jeżyn

    Podobne wpisy

    Tort jeżynowy w stylu Drip Cake
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  20 lutego, 2017
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 49

    Tort jeżynowy w stylu Drip Cake

    Drożdżowe odrywane bułeczki z jeżynami
    Ciasta drożdżowe, Ciasta z owocami, Przepisy, Słodkie bułki, Wypieki  /  19 września, 2013
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 35

    Drożdżowe odrywane bułeczki z jeżynami

    Sernik jeżynowy
    Przepisy, Serniki pieczone, Wypieki  /  6 października, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 35

    Sernik jeżynowy

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    27 komentarzy
    najnowszy
    najstarszy oceniany
    Inline Feedbacks
    View all comments
    CzteryFajery.pl - blog kulinarny
    CzteryFajery.pl - blog kulinarny
    3 lat temu

    Bardzo lubię takie sałatki, chętnie skorzystam z przepisu

    0
    Odpowiedz
    OSKP
    OSKP
    3 lat temu

    Ale to wygląda, a jeszcze lepiej smakuje, uwielbiam jeżyny

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lat temu
    Reply to  OSKP

    Dziękuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Patrycja
    Patrycja
    3 lat temu

    Och… jakie kolory i jak słonecznie na talerzu pomimo chmur na niebie! Koniecznie muszę wypróbowac!

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra Załeska
    Aleksandra Załeska
    3 lat temu

    Kusi mnie przygotowanie takiego dressingu jeżynowego, musi idealnie podkreślać smak sałatki 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lat temu
    Reply to  Aleksandra Załeska

    Jest wspaniały, polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna Lipińska
    Anna Lipińska
    3 lat temu

    Wygląda bardzo apetycznie, Skusiłabym się, muszę kupić tylko ser kozi.

    0
    Odpowiedz
    Spirulina
    Spirulina
    3 lat temu

    5 stars
    Coś czuję, że to może smakować 😉

    0
    Odpowiedz
    Patrycja Czubak
    Patrycja Czubak
    3 lat temu

    5 stars
    Ale bym zjadła 😁 ciekawe połączenie smaków 🙂

    0
    Odpowiedz
    Sylwia
    Sylwia
    3 lat temu

    Fajnie, że jest opcja wydrukowania przepisu

    0
    Odpowiedz
    blogierka
    blogierka
    3 lat temu

    Bardzo ciekawe połączenie smaków 🙂

    0
    Odpowiedz
    Candy Pandas
    Candy Pandas
    3 lat temu

    Bardzo nam się podoba pomysł na jeżyny nie tylko na słodko 😉

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    3 lat temu

    Dzisiaj przygotuję podobne danie z oscypkiem

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    3 lat temu

    Widzę, że kochasz jeżyny. ..Z kozim serem tworzą udaną parę.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lat temu
    Reply to  Anna

    Kocham, ale również staram się wykorzystywać sezonowe warzywa i owoce 🙂

    0
    Odpowiedz
    P. Kwiatkowska
    P. Kwiatkowska
    3 lat temu

    Kozi ser na pewno zapewnia smakowite doznania, chętnie spojrzę na taką sałatkę.

    0
    Odpowiedz
    Irek
    Irek
    3 lat temu

    Kolejne twoje danie które jadłbym jak oszalały. Uwielbiam kozi ser!
    I bosko to wygląda

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lat temu
    Reply to  Irek

    Bardzo dziękuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Olka
    Olka
    3 lat temu

    Panierowany, kozi ser – to brzmi jak raj dla podniebienia <3

    0
    Odpowiedz
    Martyna i Paulina
    Martyna i Paulina
    3 lat temu

    Sałatka z kozim serem zawsze znajdzie u mnie uznanie. Dziękuję za polecenie.

    0
    Odpowiedz
    Klaudia
    Klaudia
    3 lat temu

    Pięknie i apetycznie wygląda 🙂 Może niebawem wykorzystam ten przepis 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    3 lat temu

    Coś mi mówi, że będzie mi smakowało, ciekawe zestawienie, a to zawsze pobudza zmysły i nastawia pozytywnie smakowo. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lat temu
    Reply to  Bookendorfina

    No to może się skusisz?

    0
    Odpowiedz
    Bielecki.es
    Bielecki.es
    3 lat temu

    Lubię kozie sery, ale jeszcze nie sprawdzałem ich w podobnej wersji, chyba warto przetestować takie zestawienie. 😉

    0
    Odpowiedz
    Miye
    Miye
    3 lat temu

    Przyznam, że brzmi (i wygląda) idealnie. Na pewno wypróbuję przepis!

    0
    Odpowiedz
    Agaman
    Agaman
    3 lat temu

    Ten dressing na pewno wykorzystam a chetnie tez wyprobuje kozi ser 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra Załeska
    Aleksandra Załeska
    3 lat temu

    Już mi cieknie ślinka na samą myśl o tej sałatce, a ten dressing jeżynowy musi być przepyszny 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    27
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x
    | Odpowiedz