Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przekąski i przystawki, Przepisy, Sałatki  /  19 sierpnia, 2019

Sałatka z selera

Wędrówki po kuchni
Seler - niepozorny i mało doceniany w naszej kuchni, a szkoda, bo ma wiele do zaoferowania. Ma cudowny, orzechowy smak, boską chrupkość i świeżość oraz co najważniejsze mnóstwo składników mineralnych i odżywczych! To wspaniały, niskokaloryczny afrodyzjak, który zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Jest składnikiem wielu potraw, ale w sałatkach sprawdza się znakomicie! I dziś główną rolę odegra właśnie w prostej sałatce. Wystarczy połączyć go z kilkoma prostymi składnikami, wymieszać, schłodzić i gotowe!
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie15 min., min.
Czas całkowity30 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 10
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 600 g selera
  • 150 g ryżu basmati
  • 150 g sera żółtego
  • 100 g rodzynek
  • 70 g pestek słonecznika
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 pęczek natki pietruszki

Sos

  • 200 g majonezu
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Selera obieramy, kroimy w grube plastry i zalewamy zimną wodą. Dodajemy odrobinę soli i gotujemy do miękkości. Ważne, aby selera nie rozgotować. Po wystudzeniu selera kroimy w kostkę. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Studzimy i przekładamy do miski z selerem. Ananasa odsączamy z soku i kroimy na mniejsze kawałki. Delikatnie w dłoniach odsączamy z nadmiaru soku i łączymy z ryżem. Dodajemy ser żółty pokrojony w słupki, kukurydzę odsączoną z zalewy, rodzynki, pestki słonecznika oraz posiekaną natkę pietruszki.

Sos

  • Do majonezu dodajemy jogurt naturalny oraz musztardę. Doprawiamy do smaku pieprzem czarnym, solą i mieszamy. Tak przygotowany sos dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Sałatkę chłodzimy około 2 godzin w lodówce przed podaniem.
    Smacznego!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

 

5 1 głos
Ocena artykułu

Tagi

  • Dania bezmięsne
  • Sałatki
  • Seler

Nawigacja wpisu

Wołowina – jakie mięso do jakiego dania
Tort waniliowo-malinowy

Podobne wpisy

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem
Dania bezmięsne, Fusion, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  15 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 64

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego
Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy, Sałatki, Wielkanoc, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  28 marca, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego

Pierogi ruskie
Dania bezmięsne, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  3 marca, 2013
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

Pierogi ruskie

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
36 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Myśli Potarganej
Myśli Potarganej
5 lata temu

5 stars
W tej sałatce jest wszystko, co lubię. A skoro mówisz, że saler to samo zdrowie, muszę ją wypróbować.

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
5 lata temu

Uwielbiam selera i z przyjemnością zjadłabym sałatkę z nim w roli głównej. Czas przyrządzić. Z przyjemnością skorzystam z Twojego przepisu.

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
5 lata temu

Mam do selera nieco opór i na początku nieco nieufnie spoglądam na sałatki, które mają go w składzie

0
Odpowiedz
Ania
Ania
5 lata temu

W tej sałatce jest wszystko, co mój chłopak lubi i pewnie by się ucieszył, gdybym mu zaserwowała kilka porcji 😉 Jedyne co, to rodzynki muszę sama zjeść na sucho, bo gdyby znalazł je w czymkolwiek do jedzenia, to wystawiłby mi walizki za drzwi i musiałabym Cię prosić o nocleg 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Ania

Rodzynki oczywiście można pominąć, choć nadają ciekawego akcentu, więc może czymś zastąpić?

0
Odpowiedz
Robert Suszko
Robert Suszko
5 lata temu

I zrobiłem. MEGA.

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
5 lata temu

Przepis wypróbuję, bo bardzo lubię tego typu sałatki a szczególnie jak jest tam seler. Moi domownicy za nim nie przepadają i rzadko robię….. może sałatka wg Twojego przepisu im posmakuje 🙂 Mi z pewnością tak!

0
Odpowiedz
Lidia Sylwia
Lidia Sylwia
5 lata temu

pyszne połączenie!

0
Odpowiedz
Efkakonefka
Efkakonefka
5 lata temu

Lubię seler.Szkoda tylko, ze tu gdzie mieszkam tak ciężko go kupić.

0
Odpowiedz
Świat Karinki
Świat Karinki
5 lata temu

Robiłam kiedyś bardzo podobną i super smakowała

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
5 lata temu

Ja z selera to raczej kremową zupę i frytki. Jednak lubię i też nie rozumiem dlaczego traktuje się go tylko jako dodatek do zupy, i to pewnie też nie obowiązkowy. Nie ukrywam, że wolę naciowego, bo prostszy w obsłudze 🙂

0
Odpowiedz
Miłość mamy
Miłość mamy
5 lata temu

Zapowiada się smacznie. Polecam soki z dodatkiem selera. Pozdrawiam 😉

0
Odpowiedz
BlondeKitsune
BlondeKitsune
5 lata temu

Znam tę sałatkę, bardzo ją lubię 🙂 Często robię różne sałatki na kolację 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
5 lata temu

A właśnie potrzebowałam dobrej sałatki do obiadu 🙂 Wypróbuję następnym razem. Zwłaszcza że rzadko się u nas pojawia seler. Trzeba to zmienić.

0
Odpowiedz
Bea
Bea
5 lata temu

Nie jadłam jeszcze selera w takiej wersji. Kiedyś spróbuję.

0
Odpowiedz
ania
ania
5 lata temu

bardzo lubię taką sałatkę, jest u nas bardzo często jako dodatek do obiadu 🙂

0
Odpowiedz
Edi i Marco
Edi i Marco
5 lata temu

Selera nie lubię jak jest za duzo. Zawsze wydaje się mi, że jest on ostry.
Sałatka jednak wygląda bardzo apetycznie.

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
5 lata temu

Ach, gdybym ja jeszcze seler lubiła…

0
Odpowiedz
Honorata
Honorata
5 lata temu

Jakoś nie mogę się przemóc do selera… ?

0
Odpowiedz
Gocha
Gocha
5 lata temu

Sałatka wyglada pysznie. Ciekawa jestem jej smaku, muszę zrobić.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Gocha

Polecam, jest pyszna 🙂

0
Odpowiedz
Neave
Neave
5 lata temu

Ryż w sałatce mnie zdecydowanie zniechęca ?

1
Odpowiedz
Irena-Hooltaye w podróży
Irena-Hooltaye w podróży
5 lata temu

Znam sporo osób, które nie cierpią selera, a ja go uwielbiam i lubię jeśc na surowo.Lubię jego zapach, podobnie jak pietruszki.
Sałatka świetna, tylko ja nie dawałabym ananasa i rodzynek. Natomiast kurkumę daje chyba do wszystkiego,nawet herbate piję ze świeżą kurkumą.
Takiej sałatki dawano nie robiłam, więc pomysł fajny.
Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Iza D
Iza D
5 lata temu

Uwielbiam sałatki na słodko 🙂

0
Odpowiedz
Gocha
Gocha
5 lata temu

Tesciowa robi dobrą sałatke z selerem ale przepisu nie znam.

0
Odpowiedz
ladymamma.pl
ladymamma.pl
5 lata temu

Jako miłośniczka wszelkiego rodzaju sałatek przychylam się do tego przepisu jak najbardziej! 😉

0
Odpowiedz
Sylwia R
Sylwia R
5 lata temu

To jest sałatka, która cały czas gości na stole u mojej teściowej… I mi smakuje! ???

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
5 lata temu

Seler u mnie zdecydowanie nie przejdzie – to jedno z tych warzyw, których nie lubię w żadnej postaci 😀

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
5 lata temu

Seler, ananas i rodzynki? Oj chyba nie moje smaki 😀

0
Odpowiedz
ania
ania
5 lata temu

Mój mąż taką robi, jest przepyszna

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
5 lata temu

Lubię sałatki na słodko, a tutaj rodzynki i ananas więc to coś dla mnie

-1
Odpowiedz
Karolina G.
Karolina G.
5 lata temu

Sałatka na pewno jest przepyszna, ale właśnie seler bym z niej wyeliminowała. Nienawidzę 😀
Pozdrawiam,

0
Odpowiedz
sophisticatedly
sophisticatedly
5 lata temu

Koniecznie muszę wypróbować przepis! 🙂

0
Odpowiedz
Agnieszka Czeszewska
Agnieszka Czeszewska
5 lata temu

Ooo coś dla mnie! Kocham seler 🙂

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
5 lata temu

Wow. Pysznie się zapowiada. Nie jadłam takiej wersji sałatki z selerem. Niedługo mój młodszy synek konczy roczek, a ja szukam inspiracji na sałatkę, którą podam na przyjęciu. ?

0
Odpowiedz
alleve
alleve
5 lata temu

Dobry pomysł na jedzenie do pracy 😉 zapisuję 😉

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
36
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz