Tortellini to małe pierożki nadziewane farszem, przypominają nasze polskie uszka. Z produkcji tych kulinarnych smakołyków słynie Valeggio. Lokalne przysmaki klejone są ręcznie, a ich tajemnica smaku opiera się na starej recepturze. W naszej kuchni pierożki wykorzystywane są najczęściej do różnych dań, zapiekanek czy zup. Dziś są głównym składnikiem sałatki - niezwykle smacznej i prostej w przygotowaniu.
Porcje: 4
Składniki
- 500 g tortellini z prosciutto
- 1 puszka ananasa
- 2 średnie pory
- 150 g żółtego sera
- 1 pęczek koperku
Sos
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
- Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Białe części pora kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie talarki. Ananasa odsączamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki. W dłoniach odciskamy z nadmiaru soku. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy świeżo posiekany koperek i mieszamy. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy i dodajemy do sałatki. Gotową sałatkę przed podaniem chłodzimy w lodówce.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Kulinarne przeboje