Tortellini to okrągłe nadziewane pierożki, znane nie tylko we Włoszech, ale i na całym świecie. Ich nadzieniem najczęściej są grzyby, sery, szpinak czy mięso. Ten typ makaronu można podawać na wiele różnych sposobów. Te małe pierożki świetnie sprawdzają się w sałatkach. Jedną z naszych ulubionych sałatek jest właśnie ta z tortellini. Jest prosta w przygotowaniu, pożywna i bardzo smaczna. Świetnie sprawdzi się zarówno na kolację, jak i domowe przyjęcie.
Porcje: 6
Składniki
- 2 opakowania tortellini z prosciutto*
- 300 g polędwicy sopockiej
- 1 puszka kukurydzy
- 2 duże pory
Sos
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki dobrego majonezu
- ½ łyżeczki pieprzu białego
- sól
Przygotowanie
- Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Polędwicę kroimy w małą kostkę, a pora dzielimy wzdłuż na 4 części i drobno kroimy. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą. Do jogurtu dodajemy majonez, sporą ilość pieprzu białego i mieszamy. Gotowy sos dodajemy do sałatki i mieszamy, do połączenia się składników. Przed podaniem sałatkę chłodzimy w lodówce.
Odnośniki
- * użyłam tortellini świeżych, nie suszonych
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!