Nie będę Was czarować, że sałatka jest pyszna i bardzo mi smakuje. Najzwyczajniej nie przypadła do gustu mnie jak i mojej drugiej połowie. Wyczuwam ten charakterystyczny, chemiczny posmak - no cóż, na co dzień staram się unikać takiej żywności. Mój syn za to przepada za nią i czasem jestem przymuszona do zrobienia jej tylko dla niego. Faktem jest, że sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu i ma swoich wielbicieli.
Porcje: 8
Składniki
- 3 opakowania zupek chińskich o smaku kurczaka
- 200 ml wody
- 2 filety z kurczaka
- 1 słoiczek pieczarek marynowanych
- 1 puszka kukurydzy
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
Sos
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
- Makaron kruszymy, dodajemy do niego 2 przyprawy z zupek, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy pokrywką. Mieszamy i odstawiamy na bok, aby makaron napęczniał. W tym czasie filety z kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka, przyprawiamy pozostałą przyprawą z zupek i smażymy.
- Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Marynowane pieczarki odsączamy z zalewy. Jeśli pieczarki są duże, kroimy na ćwiartki. Do makaronu dodajemy kurczaka, paprykę, pieczarki i osączoną kukurydzę. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, dodajemy do sałatki i mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Gotową sałatkę odstawiamy na godzinę do lodówki.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!