Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przekąski i przystawki, Przepisy, Sałatki, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  12 maja, 2020

Sałatka ze szparagami, wędzonym twarogiem i dressingiem truskawkowym

Wędrówki po kuchni
Wiosna to magiczna pora roku, kiedy wszystko wokół budzi się do życia, nabiera koloru i smaku. Pojawiają się pierwsze, długo wyczekiwane nowalijki w tym szparagi - wiosenny smak luksusu! Niezwykle smaczne, niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Świetnie komponują się kolorystycznie i smakowo z truskawkami, o czym możecie się przekonać, przygotowując tą lekką, świeżą i wspaniałą sałatkę. Świeże liście szpinaku i sałaty, chrupiące szparagi w towarzystwie soczystych truskawek, wzbogacone niepowtarzalnym smakiem wędzonego twarogu. Do tego cudowny dressing truskawkowy i prażone migdały. Wspaniała kompozycja smaku i różnorodność tekstur na jednym talerzu. Gorąco polecam!
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie5 min., min.
Czas całkowity15 min., min.
Drukuj
5 from 5 votes
Porcje: 2
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 100 g mix sałat*
  • 150 g truskawek
  • 150 g wędzonego twarogu
  • 120 g szparagów

Dressing truskawkowy

  • 120 g truskawek
  • 2 łyżki octu balsamicznego**
  • 1 łyżka oliwy Extra Vergine
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz biały

Dodatkowo

  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 1 łyżka oliwy Extra Vergine

Przygotowanie

  • Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - końcówka sama się odłamie. Nacieramy je oliwą i grillujemy na rozgrzanej patelni. Na drugiej patelni prażymy płatki migdałowe. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy wzdłuż na pół.

Dressing truskawkowy

  • Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i blendujemy na mus. Dodajemy oliwę, ocet balsamiczny i pozostałe przyprawy. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
  • Na talerz wykładamy porcję liści sałaty i szpinaku, dodajemy truskawki, szparagi i wędzony twaróg. Polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
    Smacznego!

Odnośniki

  • * użyłam miksu baby szpinak i czerwonej sałaty
    ** octu balsamicznego można dodać więcej

To jest mój autorski przepis. Jeśli kopiujesz – podaj źródło!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

3.8 4 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Szparagi
  • Truskawki

Nawigacja wpisu

Faszerowane pieczarki portobello z jajkiem przepiórczym
Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto

Podobne wpisy

Sałatka z kaszą sorgo, pieczoną fetą i malinami
Przekąski i przystawki, Sałatki, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  3 czerwca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 63

Sałatka z kaszą sorgo, pieczoną fetą i malinami

Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto
Przepisy, Wypieki wytrawne  /  18 maja, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 49

Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto

Scones z truskawkami
Ciasta, Kuchnia angielska, Przepisy, Śniadania, Wędrówki kulinarne, Wypieki  /  22 maja, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 47

Scones z truskawkami

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
46 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Patrycja Reszko
Patrycja Reszko
4 lata temu

Twoje sałatki są bardzo oryginalne i kuszące, oto jedna z nich…

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
19 dni temu
Odpowiedź do  Patrycja Reszko

Dziękuję

0
Odpowiedz
szpinakowa
szpinakowa
5 lata temu

Na wiosnę budzi się wszystko to prawda. Prawdą też jest że podoba mi się ten przepis ;D

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
19 dni temu
Odpowiedź do  szpinakowa

Dziękuję

0
Odpowiedz
Angela
Angela
5 lata temu

Bardzo lubię truskawki, a w takiej formie, są jeszcze lepsze. Z chęcią wypróbuję ten przepis.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Angela

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
5 lata temu

Bardzo lubię wędzony twaróg, reszta dodatków też super, więc to propozycja dla mnie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Słodko Słodka

Gorąco polecam 🙂

0
Odpowiedz
Kasia Kowalska
Kasia Kowalska
5 lata temu

5 stars
Wszystko, co ze szparagami chłonę jak gąbka <3 Btw, gdzie kupujecie twaróg wędzony? Macie jakichś PL sklep w okolicach? Kurcze, u nas problem nawet ze sklepem.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Kasia Kowalska

Jest u nas na PL półce w Tesco. Drogi jak cholera, ale jest 🙂

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
5 lata temu

Uwielbiam truskawki w każdym wydaniu, choć w formie sałatki jeszcze nie jadłam 😀 Muszę się udać na nasz ryneczek wiejski po truskaweczki 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
19 dni temu
Odpowiedź do  Justyna

Koniecznie 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
5 lata temu

Nie mogę się doczekać kiedy szparagi zagoszczą u mnie na talerzu ,jestem szparagożercą 🙂 a z Twojego przepisu na pewno skorzystam 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Aleksandra

Też je uwielbiam. Polecam tą pyszną sałatkę 🙂

0
Odpowiedz
Pokolenie zmarnowanych szans
Pokolenie zmarnowanych szans
5 lata temu

Mniam, mniam, nie pomyślałam o takim połączeniu szparag. Jak tylko kupię je znowu, to koniecznie wypróbuję!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
19 dni temu
Odpowiedź do  Pokolenie zmarnowanych szans

Świetnie

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
5 lata temu

Uwielbiam talie wiosenne sałatki

0
Odpowiedz
donna
donna
5 lata temu

wiosenne sałatki są bardzo smaczne a jak więcej kolorów to i róznych połączeń smakowych 🙂

0
Odpowiedz
Ewa Smaś
Ewa Smaś
5 lata temu

Chyba nigdy nie próbowałam szparagów. Wygląda cudownie!

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
5 lata temu

Truskawki jak najbardziej tak, ale nie w takim połączeniu. Za takimi kombi akcjami na talerzu, niestety nie przepadam.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
19 dni temu
Odpowiedź do  Marlena H.

Rozumiem, choć uważam, że to bardzo dobre połączenie

0
Odpowiedz
Dominika D.
Dominika D.
5 lata temu

Taka sałatka mogłaby bardzo posmakować moim rodzicom. Muszę im podrzucić ten przepis 😉

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
5 lata temu

5 stars
wędzony twaróg mnie przekonał, nigdy nie jadłam, ale brzmi przepysznie!

0
Odpowiedz
Beata Herbata
Beata Herbata
5 lata temu

Bardzo ciekawe połączenie i z przyjemnością bym skosztowała 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
5 lata temu

Ciekawa jestem tego smaku, całość wygląda bardzo apetycznie, ale nie wiem czy lubię wędzony twaróg 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Ania

Musisz sprawdzić 🙂

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
5 lata temu

Sałatka wygląda niesamowicie apetycznie i chętnie bym ją zjadła. Muszę zrobić zakupy i ja przyrządzić

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
19 dni temu
Odpowiedź do  Anszpi

Świetnie

0
Odpowiedz
Angela
Angela
5 lata temu

Wygląda przepysznie. W dodatku jak przeczytałam, że będą truskawki to już miałam ochotę lecieć do kuchni zrobić to samemu. Ale wstrzymanie się do rana 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
19 dni temu
Odpowiedź do  Angela

Dziękuję i bardzo polecam

0
Odpowiedz
Ania
Ania
5 lata temu

Uwielbiam sałatki, muszę zrobić ta bo wygląda bardzo smakowicie

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Ania

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Rosmette
Rosmette
5 lata temu

5 stars
Wygląda i brzmi naprawdę pysznie! Ciekawe połączenie składników, zdjęcie aż kusi żeby zrobić. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Rosmette

Polecam, są wyjątkowo pyszne 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
5 lata temu

Z chęcią przygotuję taką sałatkę, prezentuje się wybornie, przepis podchwytuję. 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
5 lata temu
Odpowiedź do  Bookendorfina

A najlepiej to bym chciała, aby ktoś mi takie wymyślne dania serwował, chociaż raz w tygodniu. 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
5 lata temu

Już mam ochotę na świeże, soczyste truskawki 😀

0
Odpowiedz
Sandi Cullen
Sandi Cullen
5 lata temu

Wygląda przepysznie, koniecznie muszę ją zrobić.

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
5 lata temu

5 stars
Nawet bym nie pomyślała, by tak miksować smaki, ale to MUSI być pyszne!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
19 dni temu
Odpowiedź do  Monika Kilijańska

Jest bardzo pysznie 🙂

0
Odpowiedz
MilGor
MilGor
5 lata temu

To jest zdecydowanie coś dla mnie 😀 Smacznego

0
Odpowiedz
Irena - Hooltaye w podróży
Irena - Hooltaye w podróży
5 lata temu

5 stars
Wow, jaka arcyciekawa sałatka 🙂
Kocham szparagi, ale ciągle brakuje mi na nie pomysłu.
W sklepach ich mnóstwo, truskawek zatrzęsienie.
Bardzo fajny przepis z którego skorzystam 🙂
Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Irena - Hooltaye w podróży

Korzystaj! Sałatka jest wspaniała 🙂

0
Odpowiedz
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
5 lata temu

Małgosiu, pychotka. Widziałam już tą sałatkę na FB oraz IG. Prześladuje mnie na tyle, że muszę spróbować ją też zrobić.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Sikorkowe Pasje

Polecam całego serca, jest pyszna 🙂

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
5 lata temu

Świetny pomysł z połączeniem smaków. W sobotę kupuję szparagi!

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
46
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz