• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Szybkie dania
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Sałatki, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  12 maja, 2020

Sałatka ze szparagami, wędzonym twarogiem i dressingiem truskawkowym

Wędrówki po kuchni
Wiosna to magiczna pora roku, kiedy wszystko wokół budzi się do życia, nabiera koloru i smaku. Pojawiają się pierwsze, długo wyczekiwane nowalijki w tym szparagi - wiosenny smak luksusu! Niezwykle smaczne, niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Świetnie komponują się kolorystycznie i smakowo z truskawkami, o czym możecie się przekonać, przygotowując tą lekką, świeżą i wspaniałą sałatkę. Świeże liście szpinaku i sałaty, chrupiące szparagi w towarzystwie soczystych truskawek, wzbogacone niepowtarzalnym smakiem wędzonego twarogu. Do tego cudowny dressing truskawkowy i prażone migdały. Wspaniała kompozycja smaku i różnorodność tekstur na jednym talerzu. Gorąco polecam!
Przygotowanie10 min.
Gotowanie5 min.
Czas całkowity15 min.
Drukuj
5 from 5 votes
Porcje: 2
Autor: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 100 g mix sałat*
  • 150 g truskawek
  • 150 g wędzonego twarogu
  • 120 g szparagów

Dressing truskawkowy

  • 120 g truskawek
  • 2 łyżki octu balsamicznego**
  • 1 łyżka oliwy Extra Vergine
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz biały

Dodatkowo

  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 1 łyżka oliwy Extra Vergine

Przygotowanie

  • Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - końcówka sama się odłamie. Nacieramy je oliwą i grillujemy na rozgrzanej patelni. Na drugiej patelni prażymy płatki migdałowe. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy wzdłuż na pół.

Dressing truskawkowy

  • Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i blendujemy na mus. Dodajemy oliwę, ocet balsamiczny i pozostałe przyprawy. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
  • Na talerz wykładamy porcję liści sałaty i szpinaku, dodajemy truskawki, szparagi i wędzony twaróg. Polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
    Smacznego!

Odnośniki

  • * użyłam miksu baby szpinak i czerwonej sałaty
    ** octu balsamicznego można dodać więcej

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

2 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Szparagi
  • Truskawki

Zobacz wpisy

Faszerowane pieczarki portobello z jajkiem przepiórczym
Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 62

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
37 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
szpinakowa
szpinakowa
6 miesięcy temu

Na wiosnę budzi się wszystko to prawda. Prawdą też jest że podoba mi się ten przepis ;D

0
Odpowiedz
Angela
Angela
6 miesięcy temu

Bardzo lubię truskawki, a w takiej formie, są jeszcze lepsze. Z chęcią wypróbuję ten przepis.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 miesięcy temu
Reply to  Angela

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
7 miesięcy temu

Bardzo lubię wędzony twaróg, reszta dodatków też super, więc to propozycja dla mnie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 miesięcy temu
Reply to  Słodko Słodka

Gorąco polecam 🙂

0
Odpowiedz
Kasia Kowalska
Kasia Kowalska
7 miesięcy temu

5 stars
Wszystko, co ze szparagami chłonę jak gąbka <3 Btw, gdzie kupujecie twaróg wędzony? Macie jakichś PL sklep w okolicach? Kurcze, u nas problem nawet ze sklepem.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 miesięcy temu
Reply to  Kasia Kowalska

Jest u nas na PL półce w Tesco. Drogi jak cholera, ale jest 🙂

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
7 miesięcy temu

Uwielbiam truskawki w każdym wydaniu, choć w formie sałatki jeszcze nie jadłam 😀 Muszę się udać na nasz ryneczek wiejski po truskaweczki 😀

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
8 miesięcy temu

Nie mogę się doczekać kiedy szparagi zagoszczą u mnie na talerzu ,jestem szparagożercą 🙂 a z Twojego przepisu na pewno skorzystam 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 miesięcy temu
Reply to  Aleksandra

Też je uwielbiam. Polecam tą pyszną sałatkę 🙂

0
Odpowiedz
Pokolenie zmarnowanych szans
Pokolenie zmarnowanych szans
8 miesięcy temu

Mniam, mniam, nie pomyślałam o takim połączeniu szparag. Jak tylko kupię je znowu, to koniecznie wypróbuję!

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
8 miesięcy temu

Uwielbiam talie wiosenne sałatki

0
Odpowiedz
donna
donna
8 miesięcy temu

wiosenne sałatki są bardzo smaczne a jak więcej kolorów to i róznych połączeń smakowych 🙂

0
Odpowiedz
Ewa Smaś
Ewa Smaś
8 miesięcy temu

Chyba nigdy nie próbowałam szparagów. Wygląda cudownie!

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
8 miesięcy temu

Truskawki jak najbardziej tak, ale nie w takim połączeniu. Za takimi kombi akcjami na talerzu, niestety nie przepadam.

0
Odpowiedz
Dominika D.
Dominika D.
8 miesięcy temu

Taka sałatka mogłaby bardzo posmakować moim rodzicom. Muszę im podrzucić ten przepis 😉

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
8 miesięcy temu

5 stars
wędzony twaróg mnie przekonał, nigdy nie jadłam, ale brzmi przepysznie!

0
Odpowiedz
Beata Herbata
Beata Herbata
8 miesięcy temu

Bardzo ciekawe połączenie i z przyjemnością bym skosztowała 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
8 miesięcy temu

Ciekawa jestem tego smaku, całość wygląda bardzo apetycznie, ale nie wiem czy lubię wędzony twaróg 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 miesięcy temu
Reply to  Ania

Musisz sprawdzić 🙂

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
8 miesięcy temu

Sałatka wygląda niesamowicie apetycznie i chętnie bym ją zjadła. Muszę zrobić zakupy i ja przyrządzić

0
Odpowiedz
Angela
Angela
8 miesięcy temu

Wygląda przepysznie. W dodatku jak przeczytałam, że będą truskawki to już miałam ochotę lecieć do kuchni zrobić to samemu. Ale wstrzymanie się do rana 😉

0
Odpowiedz
Ania
Ania
8 miesięcy temu

Uwielbiam sałatki, muszę zrobić ta bo wygląda bardzo smakowicie

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 miesięcy temu
Reply to  Ania

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Rosmette
Rosmette
8 miesięcy temu

5 stars
Wygląda i brzmi naprawdę pysznie! Ciekawe połączenie składników, zdjęcie aż kusi żeby zrobić. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 miesięcy temu
Reply to  Rosmette

Polecam, są wyjątkowo pyszne 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
8 miesięcy temu

Z chęcią przygotuję taką sałatkę, prezentuje się wybornie, przepis podchwytuję. 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
8 miesięcy temu
Reply to  Bookendorfina

A najlepiej to bym chciała, aby ktoś mi takie wymyślne dania serwował, chociaż raz w tygodniu. 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
8 miesięcy temu

Już mam ochotę na świeże, soczyste truskawki 😀

0
Odpowiedz
Sandi Cullen
Sandi Cullen
8 miesięcy temu

Wygląda przepysznie, koniecznie muszę ją zrobić.

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
8 miesięcy temu

5 stars
Nawet bym nie pomyślała, by tak miksować smaki, ale to MUSI być pyszne!

0
Odpowiedz
MilGor
MilGor
8 miesięcy temu

To jest zdecydowanie coś dla mnie 😀 Smacznego

0
Odpowiedz
Irena - Hooltaye w podróży
Irena - Hooltaye w podróży
8 miesięcy temu

5 stars
Wow, jaka arcyciekawa sałatka 🙂
Kocham szparagi, ale ciągle brakuje mi na nie pomysłu.
W sklepach ich mnóstwo, truskawek zatrzęsienie.
Bardzo fajny przepis z którego skorzystam 🙂
Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 miesięcy temu
Reply to  Irena - Hooltaye w podróży

Korzystaj! Sałatka jest wspaniała 🙂

0
Odpowiedz
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
8 miesięcy temu

Małgosiu, pychotka. Widziałam już tą sałatkę na FB oraz IG. Prześladuje mnie na tyle, że muszę spróbować ją też zrobić.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 miesięcy temu
Reply to  Sikorkowe Pasje

Polecam całego serca, jest pyszna 🙂

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
8 miesięcy temu

Świetny pomysł z połączeniem smaków. W sobotę kupuję szparagi!

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
37
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply