Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania z kaszą, Obiady, Przepisy, Wieprzowina, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  22 lipca, 2020

Schab w sosie morelowym z kaszą kuskus

Wędrówki po kuchni
Lato w pełni! Stragany uginają się od wspaniałych, soczystych owoców, wygrzanych w letnim słońcu. Najchętniej wykorzystujemy je do ciast, deserów i przetworów, bądź po prostu jemy świeże, bo takie chyba są najlepsze. Jednak z owoców, można wyczarować również zaskakujące dania, gdyż świetnie komponują się z różnymi mięsami. Dla wielu z nas to połączenie wciąż pozostaje kontrowersyjnym pomysłem. Jednak nie jest to żadna nowa moda, czy orientalny smak, bowiem owoce z mięsiwem łączono już w dawnej Polsce, przed wiekami. W swojej kuchni często wykorzystuję owoce do wytrawnych dań. Morele świetnie się spełniają w tej roli, dlatego są moim ulubionym, owocowym dodatkiem do dań. Ich słodko-kwaśny smak idealnie kontrastuje z mięsem, nadając mu świeżości i lekkości. Zapraszam więc Was na pyszny obiad! Dziś w roli głównej delikatny schab w aromatycznym sosie z dodatkiem soczystych moreli. Ze szczyptą chili i nutką anyżu, która dodatkowo wzbogaca smak dania i zapewnia niesamowite doznania smakowe. Do tego neutralna kasza kuskus, która doskonale wchłania aromaty dania. Wspaniałe, letnie danie. Pyszne, lekkie i pożywne. Gorąco Wam polecam!
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie20 min., min.
Czas całkowity30 min., min.
Drukuj
5 from 4 votes
Porcje: 2
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 2 kotlety schabowe
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • pieprz czarny
  • sól

Sos morelowy

  • 6 sztuk moreli *
  • 3 łyżki konfitury morelowej **
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • ⅓ łyżeczki kurkumy
  • ⅓ łyżeczki pieprzu białego

Kasza kuskus

  • 200 g kaszy kuskus
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól

Przygotowanie

  • Morele obieramy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym i lekko rozbijamy dłonią. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem masła. Układamy mięso i smażymy przez 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Mięso przekładamy na talerz. Na tę samą patelnię wrzucamy masło, anyż i świeże morele. Podsmażamy chwilę, aż morele lekko skarmelizują się i zmiękną. Owoce delikatnie przekładamy na talerz. Pod patelnią zmniejszamy ogień, dodajemy gałązki tymianku oraz czosnek. Chwilkę podsmażamy, poruszając patelnią. Należy uważać, aby nie spalić czosnku.

Sos morelowy

  • Na patelnię przekładamy wcześniej podsmażone mięso. Całość zalewamy wodą, dodajemy konfiturę morelową oraz pozostałe przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Następnie mąkę kukurydzianą rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do sosu. Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Dodajemy morele i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 5 minut.

Kasza kuskus

  • Kaszę kuskus wsypujemy do miski. Miska powinna być na tyle duża, aby pomieścić kaszę, która po ugotowaniu podwoi swoją objętość. Dodajemy sól i zalewamy wrzątkiem. Delikatnie mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy pod przykryciem na 3 minuty. Dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki i delikatnie mieszamy widelcem.
    Na talerze wykładamy porcję kaszy oraz mięsa. Polewamy sosem z morelami i dekorujemy świeżymi gałązkami tymianku. Smacznego!

Odnośniki

  • *dojrzałe, ale jędrne i twarde
    **użyłam domowe konfitury

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 1 głos
Ocena artykułu

Tagi

  • Kasza
  • Morele
  • Wieprzowina

Nawigacja wpisu

Czym ozdobić tort dla dziecka: 3 fajne sposoby
Portballintrae

Podobne wpisy

Sałatka z kaszą sorgo, pieczoną fetą i malinami
Przekąski i przystawki, Sałatki, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  3 czerwca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 63

Sałatka z kaszą sorgo, pieczoną fetą i malinami

Fit placuszki z cukinii i kaszy
Dania bezmięsne, Dania z kaszą, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Szybkie dania, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  6 sierpnia, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 43

Fit placuszki z cukinii i kaszy

Sernik na zimno z morelową żelką
Przepisy, Serniki na zimno, Wypieki  /  28 czerwca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 43

Sernik na zimno z morelową żelką

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
37 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
4 lata temu

moim posmakuje! dzięki za podsunięcie pomysłu na obiad 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  Pieprzyć z Fantazją

A proszę

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
5 lata temu

A w wersji vege, to czym zastąpić mięso? 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  blogierka

A to już zależy co lubisz?

0
Odpowiedz
Anna z Wychowanie to przygoda
Anna z Wychowanie to przygoda
5 lata temu

Uwielbiam schab i morele, to wspaniale połączenie, na pewno wypróbuję przepis, dziękuję! Pozdrawiam serdecznie!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Anna z Wychowanie to przygoda

Polecam bardzo to pyszne danie. Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Zapowiedz
Zapowiedz
5 lata temu

Kiedyś nie byłam przepadałam za połączeniem mięsa z owocami, ale jakiś czas temu coś mi się odmieniło. 😉 Bardzo lubię schab z morelą w środku, za to w sosie morelowym jeszcze nie miałam okazji jeść, ale chętnie bym spróbowała! 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Zapowiedz

Bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
alexxia_pe
alexxia_pe
5 lata temu

Bardzo lubię takie połączenia z owocami, w sumie owoce w towarzystwie mięsa to jedyna opcja abym zjadła owoc „na ciepło” – wygląda smakowicie 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  alexxia_pe

Dziękuję bardzo i polecam 🙂

0
Odpowiedz
Marcin
Marcin
5 lata temu

Jeszcze nie próbowałem, ale wszystko przede mną 🙂

0
Odpowiedz
Wiewiórka w okularach
Wiewiórka w okularach
5 lata temu

Wygląda tak apetycznie, że sama ślinka leci, chociaż w pierwszej chwili pomyślałam, że taki zestaw udać się nie może. 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Wiewiórka w okularach

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
Kate
Kate
5 lata temu

Wygląda pysznie. Pomimo, że uwielbiam kus kus i mięso to nie lubię połączenia z owocami. Ale danie prezentuje się super.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
5 lata temu

Lubię łączyć smaki mięsa i owoców, świetnie wzajemnie się przenikają, i jeszcze moja preferowana kasza. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  Bookendorfina

Cieszę się, że to danie w Twoim guście

0
Odpowiedz
Aga
Aga
5 lata temu

Uwielbiam połączenie mięsa i owoców, słodko-słone smaki to moje smaki!

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
5 lata temu

Na pewno wyprobuje moja mama lubi też takie cuda 🙂

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
5 lata temu

Ciekawe jest takie słodko-słone połączenie w daniu 🙂

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
5 lata temu

Wykonuje podobną wersję, tyle, że używam do niej śliwek, którymi uwielbiam się zajadać latem. Potrawa wygląda pysznie!!!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Katarzyna

Dziękuję

0
Odpowiedz
Martynosia
Martynosia
5 lata temu

Wygląda niezwykle apetycznie. Poza tym bardzo lubię połączenie mięsa z owocami, wiec może skuszę się na przygotowanie schabu w ten sposób 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Martynosia

Bardzo polecam to pyszne danie 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
5 lata temu

Bardzo lubię. Nadziewam cały schab suszonymi morelami.

0
Odpowiedz
Aldona
Aldona
5 lata temu

O! Fajne połączenie – schab + morele 🙂 Jutro ja gotuję obiad, więc może wypróbuję? Mam wszystkie składniki oprócz moreli, ale z tym chyba nie powinno być kłopotu?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Aldona

Myślę, że nie będzie kłopotu 🙂

0
Odpowiedz
Radosna
Radosna
5 lata temu

Jeszcze z takim połączeniem się nie spotkałam.

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
5 lata temu

5 stars
Uwielbiam morele oraz połączenie słodkich sosów z mięsem.
Do tego chilli, czosnek, kurkuma, moje smaki.
Poezja 🙂
Jak dla mnie wyśmienity przepis.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Irena -Hooltaye w podróży

Cieszę się, że trafiłam w Twoje gusta 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu

5 stars
Pięknie brzmi ten przepis, z morelami to jeszcze nie próbowałam 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
5 lata temu

Ale kusisz Małgosiu. To wygląda obłędnie 🙂 Nie wiem czy morele dotrwałyby do sosu :)Uwielbiam Twoje przepisy 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Marta

Dziękuję Ci ślicznie. Morele w sezonie może uda się zdobyć 🙂

0
Odpowiedz
Sawka
Sawka
5 lata temu

ta gwiazdka dodaje znacznie urody – tylko zapach anyżu – no… nie lubię.
A propos’ czytałam kiedyś, że upodobanie do smaków jest zakodowane genetycznie. Że jak ktoś nie lubi anyżu i kminu rzymskiego – to nic mu tego nie odmieni

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu
Odpowiedź do  Sawka

5 stars
Też nie przepadam za zapachem anyżu, ale chyba nie trzeba dodawać jak ktoś nie lubi…

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  krystynabozenna

Oczywiście, że można pominąć, albo jak napisałam w przepisie, wyjąć go wcześniej, aby nie zdominował smaku potrawy

0
Odpowiedz
Kasia Tórz Chic by Kate
Kasia Tórz Chic by Kate
5 lata temu

5 stars
Fajny przepis, a najpiękniejsze są zdjęcia tego dania.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Kasia Tórz Chic by Kate

Dziękuję

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
37
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz