Coś nowego na śniadanie? Proszę bardzo! Scones to brytyjskie, maślane bułeczki, serwowane na śniadanie lub podczas tea time. Najbardziej popularna jest klasyczna wersja bez dodatków, lub z rodzynkami, choć coraz częściej można je spotkać z różnymi dodatkami. Kiedy pierwszy raz spróbowałam scones w jednej z lokalnych kawiarni, nie bardzo mogłam zrozumieć, dlaczego Brytyjczycy tak za nimi przepadają. Ot zwykła buła, która nie powalała smakiem. Kiedy jednak posmarowałam jeszcze ciepłe scones masłem i truskawkowym dżemem zrozumiałam, że dopiero w tym połączeniu nabierają one charakteru. Do tego obowiązkowo filiżanka dobrej, angielskiej herbaty bądź kawy i można się w nich zakochać! Jeśli więc macie ochotę na podwieczorek lub śniadanie w stylu angielskim, zapraszam na pyszne scones z pachnącymi truskawkami. Wspaniałe lekkie i niezbyt słodkie. Place lizać!
Porcje: 8
Składniki
- 420 g mąki pszennej
- 140 g truskawek
- 2 jajka
- 80 g zimnego masła
- 120 g kwaśnej śmietany
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka cukru
Polewa
- 1 łyżka mleka
- 65 g cukru pudru
- 3 krople ekstraktu truskawkowego *
Przygotowanie
- W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i kilkukrotnie miksujemy pulsacyjnie do momentu, aż mieszanina będzie przypominać grube okruchy. Do śmietany dodajemy jajka i lekko mieszamy, aby składniki się połączyły. Masę śmietanową dodajemy do ciasta i miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Bardzo ważne jest, aby ciasta nie mieszać zbyt długo. To ciasto nie przypomina naszego klasycznego ciasta kruchego. To raczej niedbale zagniecione ciasto, które nie powinno mieć gładkiej i jednolitej konsystencji. Pod koniec dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i bardzo krótko mieszamy.
- Ciasto przekładamy na papier do pieczenia i formujemy okrąg o grubości 2,5-3 cm. Kroimy na 8 równych trójkątów i delikatnie je rozsuwamy, aby nie skleiły się podczas pieczenia. Smarujemy mlekiem i posypujemy grubym cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 20-25 minut do uzyskania rumianego koloru.
Polewa
- Wszystkie składniki polewy mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Jeżeli polewa jest zbyt gęsta, należy dodać odrobinę mleka. Jeśli jest za rzadka, dodajemy więcej cukru. Tak przygotowaną polewą dekorujemy każdą bułeczkę. Podajemy jeszcze ciepłe z masłem oraz ulubionym dżemem.
Odnośniki
- * opcjonalnie
Uwagi dodatkowe
-scones najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale można podgrzać je w mikrofali
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Na pewno bardzo smaczne, szczególnie z dodatkiem truskawek.
Takie inne śniadania to ja lubię
Wygląda cudownie i jak zwykle pysznie! <3
Nie słyszałam o takich bułkach, ale mogą być ciekawym pomysłem na śniadanie 🙂
Uwielbiam śniadania na słodko! Mniam 🙂
Sezon na truskawki to mój ulubiony czas! Wygląda pysznie 🙂
No, no, zdecydowanie apetycznie to się prezentuje.
Truskawki dzisiaj się do mnie uśmiechały
Powiem ci, że pierwszy raz spotkałam się z tym daniem. Z chęcią wypróbuję ten przepis u siebie w domu.
Bardzo polecam. Coś nowego, coś pysznego 🙂
Nie pogardziłabym taką bułeczką na śniadanie
wszystko co truskawkowe uwielbiam 🙂 przepis muszę zapisać.
u mnie faza na truskawki, więc jak najbardziej przepis dla mnie 🙂
Czekam z niecierpliwością na regionalne truskawki.
Ojej, pamiętam, że jadlam je właśnie w Anglii i bardzo mi smakowaly 🙂
kocham truskawki,z przepisu na pewno skorzystam 😉
Świetnie, polecam 🙂
Ale bym chętnie wypróbowała!
To coś dla mnie ! Uwielbiam takie śniadanka 🙂
Już nie mogłam doczekać się tego sezony na truskawki 🙂
jak zwykle pysznie u Ciebie Małgosiu. Chętnie się poczęstuję 🙂
Dziękuję. Częstuj się 🙂
Jak one cudownie wyglądają, i jeszcze z truskawkami 🙂 na pewno wypróbuję
Wygląda jak zawsze przepysznie! I te truskawki! <3
Oj, niestety u mnie te składniki odpadają… 🙁
Ostatnio szukałam przepisu na bułeczki na proszku do pieczenia i tu widzę idealne połączenie tego co mam i tego co lubię (dżemu truskawkowego!).
Takie bułeczki na śniadanie w niedzielę, to pycha 🙂
Kojarzą mi się z odpoczynkiem, relaksem 🙂
Spróbuję przyrządzić w najbliższym czasie.
Dla mnie to chyba za trudne jednak 🙂
Jeszcze chwila i będę zajadać się w pełni truskawkami, polskim smakiem mojego dzieciństwa. 🙂
Wygląda tak smakowicie mniam! W sam raz do herbatki czy kawy <3
Dziękuję 🙂
Może kiedyś sprawdzę twój przepis, ale wolę poczekać na sezon truskawek.
Jak już będą truskawki na działce na pewno spróbujemy przepis.
Przepis bardzo chętnie wykorzystam, lubimy takie słodkie pyszności. 🙂
Przepis zapisany, w wolnej chwili będziemy piec 🙂
To wygląda przepysznie! Muszę namówić mamę żeby upichciła taki scones
Dziś wypróbowaliśmy i wyszło pyszne 🙂 Świetny przepis!
Obłędnie wyglądają. Muszę kiedyś spróbować i jak piszesz na ciepło a nie na zimno.