Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Kuchnia angielska, Przepisy, Słodkie bułki, Śniadania, Wędrówki kulinarne, Wypieki  /  22 maja, 2020

Scones z truskawkami

Wędrówki po kuchni
Coś nowego na śniadanie? Proszę bardzo! Scones to brytyjskie, maślane bułeczki, serwowane na śniadanie lub podczas tea time. Najbardziej popularna jest klasyczna wersja bez dodatków, lub z rodzynkami, choć coraz częściej można je spotkać z różnymi dodatkami. Kiedy pierwszy raz spróbowałam scones w jednej z lokalnych kawiarni, nie bardzo mogłam zrozumieć, dlaczego Brytyjczycy tak za nimi przepadają. Ot zwykła buła, która nie powalała smakiem. Kiedy jednak posmarowałam jeszcze ciepłe scones masłem i truskawkowym dżemem zrozumiałam, że dopiero w tym połączeniu nabierają one charakteru. Do tego obowiązkowo filiżanka dobrej, angielskiej herbaty bądź kawy i można się w nich zakochać! Jeśli więc macie ochotę na podwieczorek lub śniadanie w stylu angielskim, zapraszam na pyszne scones z pachnącymi truskawkami. Wspaniałe lekkie i niezbyt słodkie. Place lizać!
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie25 min., min.
Czas całkowity35 min., min.
Drukuj
5 from 6 votes
Porcje: 8
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 420 g mąki pszennej
  • 140 g truskawek
  • 2 jajka
  • 80 g zimnego masła
  • 120 g kwaśnej śmietany
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka cukru

Polewa

  • 1 łyżka mleka
  • 65 g cukru pudru
  • 3 krople ekstraktu truskawkowego *

Przygotowanie

  • W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i kilkukrotnie miksujemy pulsacyjnie do momentu, aż mieszanina będzie przypominać grube okruchy. Do śmietany dodajemy jajka i lekko mieszamy, aby składniki się połączyły. Masę śmietanową dodajemy do ciasta i miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Bardzo ważne jest, aby ciasta nie mieszać zbyt długo. To ciasto nie przypomina naszego klasycznego ciasta kruchego. To raczej niedbale zagniecione ciasto, które nie powinno mieć gładkiej i jednolitej konsystencji. Pod koniec dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i bardzo krótko mieszamy.
  • Ciasto przekładamy na papier do pieczenia i formujemy okrąg o grubości 2,5-3 cm. Kroimy na 8 równych trójkątów i delikatnie je rozsuwamy, aby nie skleiły się podczas pieczenia. Smarujemy mlekiem i posypujemy grubym cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 20-25 minut do uzyskania rumianego koloru.

Polewa

  • Wszystkie składniki polewy mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Jeżeli polewa jest zbyt gęsta, należy dodać odrobinę mleka. Jeśli jest za rzadka, dodajemy więcej cukru. Tak przygotowaną polewą dekorujemy każdą bułeczkę. Podajemy jeszcze ciepłe z masłem oraz ulubionym dżemem.

Odnośniki

  • * opcjonalnie

Uwagi dodatkowe

-scones najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale można podgrzać je w mikrofali

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.7 3 votes
Article Rating

Tagi

  • Słodkie bułki
  • Truskawki

Nawigacja wpisu

Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto
Sałatka makaronowa z brokułem i winogronami

Podobne wpisy

Sernik z sera warzonego z truskawkami
Ponadczasowe przepisy, Przepisy, Serniki na zimno, Serniki pieczone, Wypieki  /  30 lipca, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

Sernik z sera warzonego z truskawkami

Sernik cytrynowy z musem truskawkowym
Przepisy, Serniki pieczone, Wypieki  /  26 maja, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 40

Sernik cytrynowy z musem truskawkowym

Czekoladowy torcik z kremem szampańskim i truskawkami
Okazje, Przepisy, Torty, Walentynki, Wypieki  /  14 lutego, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

Czekoladowy torcik z kremem szampańskim i truskawkami

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
39 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
4 lat temu

Na pewno bardzo smaczne, szczególnie z dodatkiem truskawek.

Last edited 4 lat temu by Wędrówki po kuchni
0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
4 lat temu

Takie inne śniadania to ja lubię

0
Odpowiedz
Ewa Smaś
Ewa Smaś
4 lat temu

Wygląda cudownie i jak zwykle pysznie! <3

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
4 lat temu

Nie słyszałam o takich bułkach, ale mogą być ciekawym pomysłem na śniadanie 🙂

0
Odpowiedz
Agnieszka Szczygieł
Agnieszka Szczygieł
4 lat temu

Uwielbiam śniadania na słodko! Mniam 🙂

0
Odpowiedz
Magdalena
Magdalena
4 lat temu

Sezon na truskawki to mój ulubiony czas! Wygląda pysznie 🙂

0
Odpowiedz
Julka
Julka
4 lat temu

No, no, zdecydowanie apetycznie to się prezentuje.

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
4 lat temu

Truskawki dzisiaj się do mnie uśmiechały

0
Odpowiedz
Angela
Angela
4 lat temu

Powiem ci, że pierwszy raz spotkałam się z tym daniem. Z chęcią wypróbuję ten przepis u siebie w domu.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lat temu
Reply to  Angela

Bardzo polecam. Coś nowego, coś pysznego 🙂

0
Odpowiedz
Honorata
Honorata
4 lat temu

Nie pogardziłabym taką bułeczką na śniadanie

0
Odpowiedz
donna
donna
4 lat temu

wszystko co truskawkowe uwielbiam 🙂 przepis muszę zapisać.

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
4 lat temu

5 stars

u mnie faza na truskawki, więc jak najbardziej przepis dla mnie 🙂

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
4 lat temu

Czekam z niecierpliwością na regionalne truskawki.

0
Odpowiedz
Karolina z Rudeiczarne.pl
Karolina z Rudeiczarne.pl
4 lat temu

Ojej, pamiętam, że jadlam je właśnie w Anglii i bardzo mi smakowaly 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
4 lat temu

kocham truskawki,z przepisu na pewno skorzystam 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lat temu
Reply to  Aleksandra

Świetnie, polecam 🙂

0
Odpowiedz
wielopokoleniowo
wielopokoleniowo
4 lat temu

Ale bym chętnie wypróbowała!

0
Odpowiedz
Beata Herbata
Beata Herbata
4 lat temu

5 stars
To coś dla mnie ! Uwielbiam takie śniadanka 🙂

0
Odpowiedz
Iga
Iga
4 lat temu

Już nie mogłam doczekać się tego sezony na truskawki 🙂

0
Odpowiedz
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
4 lat temu

jak zwykle pysznie u Ciebie Małgosiu. Chętnie się poczęstuję 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lat temu
Reply to  CzteryFajery.pl - blog kulinarny

Dziękuję. Częstuj się 🙂

0
Odpowiedz
Monika Kamińska autorka
Monika Kamińska autorka
4 lat temu

Jak one cudownie wyglądają, i jeszcze z truskawkami 🙂 na pewno wypróbuję

0
Odpowiedz
Ewa Smaś
Ewa Smaś
4 lat temu

Wygląda jak zawsze przepysznie! I te truskawki! <3

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
4 lat temu

Oj, niestety u mnie te składniki odpadają… 🙁

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
4 lat temu

Ostatnio szukałam przepisu na bułeczki na proszku do pieczenia i tu widzę idealne połączenie tego co mam i tego co lubię (dżemu truskawkowego!).

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
4 lat temu

5 stars
Takie bułeczki na śniadanie w niedzielę, to pycha 🙂
Kojarzą mi się z odpoczynkiem, relaksem 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lat temu

Spróbuję przyrządzić w najbliższym czasie.

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
4 lat temu
Reply to  Anna

5 stars

Dla mnie to chyba za trudne jednak 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lat temu

Jeszcze chwila i będę zajadać się w pełni truskawkami, polskim smakiem mojego dzieciństwa. 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
4 lat temu

Wygląda tak smakowicie mniam! W sam raz do herbatki czy kawy <3

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lat temu
Reply to  czerwonafilizanka

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
Radosna
Radosna
4 lat temu

Może kiedyś sprawdzę twój przepis, ale wolę poczekać na sezon truskawek.

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
4 lat temu

5 stars
Jak już będą truskawki na działce na pewno spróbujemy przepis.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lat temu

Przepis bardzo chętnie wykorzystam, lubimy takie słodkie pyszności. 🙂

0
Odpowiedz
Sandi Cullen
Sandi Cullen
4 lat temu

5 stars
Przepis zapisany, w wolnej chwili będziemy piec 🙂

0
Odpowiedz
Natalia
Natalia
4 lat temu

To wygląda przepysznie! Muszę namówić mamę żeby upichciła taki scones

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
4 lat temu

Dziś wypróbowaliśmy i wyszło pyszne 🙂 Świetny przepis!

0
Odpowiedz
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
4 lat temu

Obłędnie wyglądają. Muszę kiedyś spróbować i jak piszesz na ciepło a nie na zimno.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
39
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz