Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Serniki pieczone, Wypieki  /  20 października, 2020

Sernik bananowy

Wędrówki po kuchni
Jest październik, jest i sernik! Jak co roku o tej porze roku świętujemy imieniny męża, sernikiem oczywiście. To już nasza rodzinna tradycja. Jednak sernik nie pojawia się u nas raz w roku, o nie! Dla nas jest to jeden z najwspanialszych wypieków na świecie. Jest nieodłącznym elementem każdych świąt, choć i czasem pojawia się tak po prostu, bez okazji. Jest ciastem, które pozwala na prawdziwe, kulinarne eksperymenty. Można do woli bawić się smakami, dodając ulubione składniki czy sezonowe owoce. Sernik o smaku bananowym marzył mi się od dawna i nadarzyła się okazja, aby go upiec. Jest bogaty w smaku i zwarty, choć jednocześnie perfekcyjnie kremowy, wilgotny i nieziemsko pyszny. Bananowa rozkosz, którą z pewnością pokochacie!
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie1 hour godz. 10 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 25 min., min.
Drukuj
5 from 8 votes
Porcje: 16
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

Spód

  • 200 g ciasteczek zbożowych *
  • 75 g masła 82%

Masa serowa

  • 1 kg twarogu
  • 300 g purée bananowego **
  • 230 g cukru
  • 3 jajka M
  • 90 g śmietany kremówki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki ekstraktu bananowego

Polewa

  • 60 ml śmietany kremówki
  • 75 g białej czekolady

Dekoracja

  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 banan

Spód

  • Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Masa serowa

  • Twaróg mielimy trzykrotnie, przekładamy do dużej miski. Do twarogu dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną oraz śmietankę. Mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy jajka, purée z bananów oraz ekstrakt bananowy. Mieszamy na małych obrotach miksera, aby nie napowietrzyć masy, do całkowitego połączenia się składników. Masę serową wykładamy na przygotowany spód ciasteczkowy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pod sernikiem umieszczamy żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Pieczemy w tej temperaturze przez 45 minut. Sernik w międzyczasie można przykryć papierem do pieczenia, aby zapobiec zrumienieniu. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160'C i pieczemy przez kolejne 25-30 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi i pozostawiamy tak sernik do wystudzenia. Wystudzony sernik wyjmujemy z piekarnika i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Polewa

  • Do garnuszka wlewamy wodę. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i przekładamy do metalowej lub szklanej miski o większej średnicy niż średnica garnuszka. Dodajemy śmietankę. Miskę umieszczamy na garnuszku tak, aby woda jej nie dotykała. Podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do połączenia się składników i uzyskania gładkiej, jednolitej polewy. Tak przygotowaną polewą dekorujemy sernik.

Dekoracja

  • Do schłodzonej śmietany dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywną masę. Ubitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką i wyciskamy ładne rozetki. Przed podaniem dekorujemy plasterkami banana.

Odnośniki

  • * użyłam ciastek Degistive
    ** można użyć również świeżych, dojrzałych bananów

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 4 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Prawdziwa przyjemność gotowania
Drożdże w kuchni – czyli co warto wiedzieć o drożdżach plus szczegółowy przelicznik drożdży
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
40 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Aga
Aga
4 lata temu

Nabrałam ochoty na ten piękny sernik!

0
Odpowiedz
Julka
Julka
4 lata temu

Ja nie jestem fanką sernika bo jest dla mnie zdecydowanie za ciężki. Ale bananowy wariant brzmi ciekawie.

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
4 lata temu

Kiedyś robiłam taki sernik z bananem. Twój sernik wygląda kusząco.

0
Odpowiedz
edyta
edyta
4 lata temu

nie mogę nacieszyć oczu twoimi wypiekami. Torty to w ogóle jakieś mistrzostwo świata a z tego sernika zabieram dekorację

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
4 lata temu

Uwielbiam sernik pod każdą postacią, takiego bananowego, jeszcze nie jadłam 🙂

0
Odpowiedz
Psyche Tee - Wirtualny Gabinet Psychologiczny
Psyche Tee - Wirtualny Gabinet Psychologiczny
4 lata temu

Przepis kompletnie nie dla mnie, choć przyznam, że sernik wygląda tak, że aż chciałoby się go zjeść:)

0
Odpowiedz
Anna z Wychowanie to przygoda
Anna z Wychowanie to przygoda
4 lata temu

Sernik to moje ulubione ciasto, wiec na pewno wypróbuję Twój przepis. Ale polewę zrobię z czarnej czekolady :). Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Natalia
Natalia
4 lata temu

5 stars
O mamo…jakie to musi być pyszne

0
Odpowiedz
Agnieszka Szczygieł
Agnieszka Szczygieł
4 lata temu

A jak delikatnie wygląda 🙂 Muszę go wypróbować na czasie, bo mnie kusi 🙂

0
Odpowiedz
DeVi
DeVi
4 lata temu

Uwielbiam sernik i banany więc mogłabym wcinać aż za często takie pyszności!

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
4 lata temu

Uwielbiam jeść sernika w każdym smakowym wydaniu

0
Odpowiedz
Zapowiedz
Zapowiedz
4 lata temu

Baaardzo lubimy i ciasteczka bananowe i chlebek bananowy i w ogóle wszystko co bananowe, a sernika bananowego jeszcze nie próbowałyśmy. Ale pewnie to się zmieni na dniach, bo obie jesteśmy wielkimi fankami sernika! <3

0
Odpowiedz
Kamila z Z naciskiem na szczęscie
Kamila z Z naciskiem na szczęscie
4 lata temu

Sernik wygląda absolutnie obłędnie! No i ta polewa. Po prostu sposobem gonisz mnie do kuchni :p

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Kamila z Z naciskiem na szczęscie

Dziękuje i bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
Olka
Olka
4 lata temu

Zastanawiam się, czy taki bananowy sernik nie będzie odrobinę odrobinę mdły. W końcu ser i banany nie mają bardzo intensywnego smaku.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Olka

Też miałam takie obawy, ale zapewniam, że nie jest 🙂

0
Odpowiedz
Krzysiek / idziemydalej.pl
Krzysiek / idziemydalej.pl
4 lata temu

Całe życie nie mogę się przekonać do serników, zupełnie nie wiem czemu, ale całkowicie mi nie podchodzą 🙁

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Krzysiek / idziemydalej.pl

Rozumiem, ja znowu je uwielbiam

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
4 lata temu

5 stars
Jesień i czas na serniki, też mi się tak kojarzą 🙂
W dodatku taki piękny i na pewno pyszny …
Też taki chcę…

0
Odpowiedz
Marina
Marina
4 lata temu

Niestety, jedyny serniki, który jestem w stanie przełknąć to Oreo cheescake z białą czekoladą, z duuużą ilością czekolady i oreo.

0
Odpowiedz
Michał
Michał
4 lata temu

Ciekawy przepis, warto spróbować

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

Jedyne co zmienię w przepisie, to na miejsce białej czekolady wstawienie gorzkiej. 🙂

0
Odpowiedz
Oktawia
Oktawia
4 lata temu

5 stars
Słyszałam już o wielu sernikach, ale o bananowym pierwszy raz! Zaintrygowałaś mnie 😀

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

Przepis już spisuję, uwielbiam wszelkiego rodzaju serniki, zatem chętnie go wykorzystam. 🙂

0
Odpowiedz
Małgorzata Kijowska|DayliCooking
Małgorzata Kijowska|DayliCooking
4 lata temu

5 stars
Serniki to moja miłość, po prostu tracę przy nich zdrowy rozsądek…aż wstyd się przyznać. Z bananami nie robiłam, więc Twój przepis leci do wykorzystania 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Małgorzata Kijowska|DayliCooking

No to należymy do tego samego teamu 😀 Za sernik dałabym się pokroić 🙂

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
4 lata temu

5 stars
ostatnio problem z ciastami u mnie w domu jest taki, ze nie ma ich kto jeść, dzieciaki zjedzą po kawałku, i tyle, ale przepis zapisuję 🙂

0
Odpowiedz
Donna
Donna
4 lata temu

Lubię serniczki pod każdą postacią 🙂 równiez w październiku obchodze imieniny – u mnie za to jest kremówka ze słodkości 😀

0
Odpowiedz
UrbanShaman
UrbanShaman
4 lata temu

Bardzo ciekawy pomysł na sernik 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
4 lata temu

5 stars
Narobiłaś apetytu na serniczek 🙂 A jesienią więcej ich robię…

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu

Musi być naprawdę pyszny, to dokładnie moje smaki. 🙂

0
Odpowiedz
Radosna - Książki jak narkotyk
Radosna - Książki jak narkotyk
4 lata temu

Bananowego sernika nie jadłam. Czuję, że bardzo mi zasmakuje.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Radosna - Książki jak narkotyk

Koniecznie spróbuj 🙂

0
Odpowiedz
pojedztam.pl
pojedztam.pl
4 lata temu

5 stars
U nas często pojawia się sernik z dodatkiem ziemniaków. Takiego bananowego nigdy nie robiłyśmy.

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
4 lata temu

Wygląda pysznie, w święta będzie na pewno test! 😊

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
4 lata temu

My zdecydowanie każde święta możemy świętować sernikiem <3 Pycha!

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu
Odpowiedź do  Candy Pandas

U nas nieci przewrotnie, każdy dniem jest świętem jeśli chodzi o skosztowanie sernika. 😉

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
4 lata temu
Odpowiedź do  Candy Pandas

5 stars
Ja też, zresztą robię na każde święta jakiś sernik 🙂

0
Odpowiedz
Dana - Kobiece Finanse
Dana - Kobiece Finanse
4 lata temu

O jaaa, cudowny pomysł na sernik! Uwielbiam banany, uwielbiam serniki, takie połączenie musi być przepyszne!

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
4 lata temu

OO, takiego połączenia nigdy nie próbowałam 😀

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
40
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz