• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Serniki pieczone  /  16 marca, 2015

Sernik Biały Michał

Wędrówki po kuchni
Sernik to jeden z najwspanialszych wypieków na świecie! W moim domu jest jednym z najczęściej przygotowywanych ciast. Uwielbiamy je wszyscy bez wyjątku, a przed zjedzeniem kolejnego kawałka powstrzymuje mnie jedynie tykająca wskazówka w wadze i zdrowy rozsądek. A Wy lubicie serniki? Jeśli tak, to mam dla Was fantastycznie pyszny przepis na sernik, który zdecydowanie skradł nasze serca. Wilgotny, o cudownie kremowej konsystencji i subtelnym, orzechowo - michałkowym smaku. Z pewnością go pokochacie!
Przygotowanie20 min.
Gotowanie2 godz.
Czas całkowity2 godz. 20 min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 16
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Spód

    • 320 g ciastek zbożowych *
    • 100 g orzechów ziemnych niesolonych
    • 160 g masła

    Masa serowa

    • 500 g twarogu półtłustego
    • 250 g sera mascarpone
    • 85 g cukru pudru
    • 85 g mleka w proszku
    • 200 ml śmietanki kremówki 30%
    • 100 g orzechów ziemnych niesolonych
    • 150 g Białych Michałków
    • 70 g białej czekolady
    • 4 duże jajka
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

    Polewa

    • 60 ml słodkiej śmietanki
    • 75 g białej czekolady

    Dekoracja

    • 3 sztuki Białych Michałków
    • 30 g orzechów ziemnych niesolonych

    Przygotowanie

      Spód

      • Przy pomocy blendera mielimy ciasteczka z orzechami. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę ciasteczkową. Dokładnie wykładamy nią boki i spód tortownicy dobrze dociskając do tortownicy. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki.

      Masa serowa

      • Do rondelka o grubym dnie wlewamy śmietankę i podgrzewamy. Dodajemy posiekane michałki, czekoladę i mleko w proszku. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia. Orzechy mielimy w rozdrabniaczu, dodajemy przestudzoną śmietankę i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
      • Twaróg mielimy trzykrotnie, dodajemy mascarpone, mąkę ziemniaczaną i cukier. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku. Następnie po łyżce dodajemy przestudzoną masę śmietanową, mieszamy do połączenia się składników.
      • Masę serową przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy w tej temperaturze przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy sernik przez kolejne 105 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Przestudzony sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

      Polewa

      • W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną polewę rozprowadzamy na wierzchu sernika, posypujemy orzechami i pokrojonymi michałkami.

      Odnośniki

      • * użyłam ciastek Degistive

      Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Sernik chałwowy

      Adapted from Domowe Wypieki

      4.2 5 votes
      Article Rating

      Tagi

      • Serniki pieczone

      Zobacz wpisy

      Tort Piña Colada
      Zupa szczawiowa

      Podobne wpisy

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

      Tort Rafaello

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      33 komentarzy
      Newest
      Oldest Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Agnieszka
      Agnieszka
      24 dni temu

      5 stars
      Najlepszy sernik jaki jadlam! Zaraz robie drugi raz bo jest po prostu obledny!

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      23 dni temu
      Reply to  Agnieszka

      Cieszę się, że smakował 🙂

      0
      Odpowiedz
      Ania
      Ania
      1 miesiąc temu

      A jakie mleko w proszku zostało użyte ?

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      1 miesiąc temu
      Reply to  Ania

      Pełne mleko

      0
      Odpowiedz
      Sawka
      Sawka
      5 miesięcy temu

      zapowiada się pysznie

      0
      Odpowiedz
      Agaman
      Agaman
      5 miesięcy temu

      I dlaczego ja poszłam a dietę:( teraz tym bardziej chce mi się słodkości 😍

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      5 miesięcy temu

      5 stars
      Lubię serniki, chociaż rzadko je robię, ale ten jest tak piękny i kuszący 🙂

      0
      Odpowiedz
      Sawka
      Sawka
      5 miesięcy temu

      i michałki i serniki uwielbiam

      0
      Odpowiedz
      Sawka
      Sawka
      5 miesięcy temu

      trochę słaby ten przepis 😉 michałki to ulubione cukierki w moim domu 😀 i nie wiem, ile musiałabym kupić, żeby zostało 3 do sernika

      0
      Odpowiedz
      Karolina
      Karolina
      5 miesięcy temu

      To chyba coś dla mnie! Niestety nie mogę jeść tych oryginalnych białych Michałków, bo mam alergię, ale w zamian za to na pewno skorzystam z alternatywy!!! Bo czemu nie?

      0
      Odpowiedz
      Magdalena (English4work)
      Magdalena (English4work)
      1 rok temu

      Na sam widok zdjęcia – odpadłam:)* Do dobrej kawy przygotowanej w domu – w sam raz:) Mniam.

      0
      Odpowiedz
      Agnieszka Ciemińska
      Agnieszka Ciemińska
      2 lat temu

      Mi się podoba wszystko co ma w sobie ser mascarpone, serniki to moja pasja podniebienna nie od dziś, takiego unowocześnienia przepisu nie znałam, wypróbuje.

      0
      Odpowiedz
      Marta Flak
      Marta Flak
      2 lat temu

      Oh, jak Ty z dnia na dzień mnie coraz bardziej zaskakujesz! Ja czuję, że się robię gruba od samego patrzenia! Wspaniały sernik w idealnym looku na zimę! 😀

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Marta Flak

      Dziękuję 🙂

      0
      Odpowiedz
      Ania
      Ania
      2 lat temu

      Obłęd! Moje ulubione smaki razem 🙂 Szkoda, że już mam składniki na świąteczny sernik, bo z chęcią upiekłabym ten. No cóż, za rok 🙂

      0
      Odpowiedz
      Gocha
      Gocha
      2 lat temu

      Drukuje przepis i bedziemy “piec ” w sobote. Dzięki

      0
      Odpowiedz
      erepetitio
      erepetitio
      2 lat temu

      serniki lubię – zrobione przez tych, którzy umieją to robić 🙂

      0
      Odpowiedz
      Monika Kilijańska
      Monika Kilijańska
      2 lat temu

      To musi być pyszne! Dla mnie białe Michałki są tymi ulubionymi!

      0
      Odpowiedz
      Siwy Wiatr
      Siwy Wiatr
      2 lat temu

      Sernik to moje ulubione ciast, a w tej wersji wygląda oryginalnie. Mam nadzieję, że smakuje tak dobrze, jak wygląda.

      0
      Odpowiedz
      Agnieszka Kubacka
      Agnieszka Kubacka
      3 lat temu

      Najlepiej wychodzi mi podrzucanie przepisów koleżnce, a później odwiedziny na kawę hihihi Ten także muszę jej “mimo chodem” jakoś przemycić, bo wygląda obłednie hihihihi 😉

      0
      Odpowiedz
      Michalina | jakchcetomoge.pl
      Michalina | jakchcetomoge.pl
      3 lat temu

      Musi być boski! Właśnie zajadam białego Michałka 🙂

      0
      Odpowiedz
      Tomek - www.jaktodaleko.pl
      Tomek - www.jaktodaleko.pl
      3 lat temu

      Wygląda cudownie! Takie kalorie to mogę przyjmować! 😀

      0
      Odpowiedz
      przemek
      przemek
      3 lat temu

      Sernik jest niby prosty w przygotowaniu, ale to tylko pozory. Wypiek sernika kryje wiele pułapek. Znam osoby, które w kuchni dobrze sobie radzą, a na tym podstępnym ciasteczku wpadają.

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  przemek

      Tak, to prawda, ale nie tylko z sernikiem. Czasem tak bywa, że coś nam nie wychodzi 🙂 Serniki na szczęście mi wychodzą i je uwielbiamy

      0
      Odpowiedz
      blogierka
      blogierka
      3 lat temu

      Kiedyś zrobię na pewno bo kocham michałki! <3

      0
      Odpowiedz
      Monika, zresetowani.pl
      Monika, zresetowani.pl
      3 lat temu

      Mniam!!! Zaraz po świętach koniecznie robię, bo już popiekłam ciasta… 🙂

      0
      Odpowiedz
      Tomasz
      Tomasz
      3 lat temu

      Nie dość, że sernik to michałki białe. Wyczuwam after party po wigilijnym doboszu 🙂

      0
      Odpowiedz
      Ania
      Ania
      3 lat temu

      Ale pyszności

      0
      Odpowiedz
      Agnieszka
      Agnieszka
      3 lat temu

      Wyglada przepysznie!!! Musze kiedyś podjąć sernikowe wyzwanie z Twojego przepisu! Swoja droga nie wiedziałam, ze historia sernika sięga starożytności – szok!:)

      0
      Odpowiedz
      1journey1life2people
      1journey1life2people
      3 lat temu

      Ten sernik absolutnie skradł moje serce!! Pychotka!

      0
      Odpowiedz
      Patrycja
      Patrycja
      3 lat temu

      o rany… jak on smakowicie wygląda! jestem ogromnym sernikożercą 🙂 zjadłabym go w całości:)

      0
      Odpowiedz
      Zielona Karuzela
      Zielona Karuzela
      4 lat temu

      Wygląda absolutnie obłędnie. Akurat szukałam pomysłu an sernik dla rodziców i ten sprawdzi się idealnie 🙂

      0
      Odpowiedz
      Kobiecemysli
      Kobiecemysli
      4 lat temu

      taki śnieżny, w sam raz na świąteczny stół 🙂

      0
      Odpowiedz

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
      Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
      Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
      Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Tagi

      • Babki
      • Boże Narodzenie
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Archiwum

      • LIFESTYLE
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled

      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

      Non-necessary

      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

      wpDiscuz
      33
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply