Sernik to jeden z najwspanialszych wypieków na świecie! W moim domu jest jednym z najczęściej przygotowywanych ciast. Uwielbiamy je wszyscy bez wyjątku, a przed zjedzeniem kolejnego kawałka powstrzymuje mnie jedynie tykająca wskazówka w wadze i zdrowy rozsądek. A Wy lubicie serniki? Jeśli tak, to mam dla Was fantastycznie pyszny przepis na sernik, który zdecydowanie skradł nasze serca. Wilgotny, o cudownie kremowej konsystencji i subtelnym, orzechowo - michałkowym smaku. Z pewnością go pokochacie!
Porcje: 16
Składniki
Spód
- 320 g ciastek zbożowych *
- 100 g orzechów ziemnych niesolonych
- 160 g masła
Masa serowa
- 500 g twarogu półtłustego
- 250 g sera mascarpone
- 85 g cukru pudru
- 85 g mleka w proszku
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g orzechów ziemnych niesolonych
- 150 g Białych Michałków
- 70 g białej czekolady
- 4 duże jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa
- 60 ml słodkiej śmietanki
- 75 g białej czekolady
Dekoracja
- 3 sztuki Białych Michałków
- 30 g orzechów ziemnych niesolonych
Przygotowanie
Spód
- Przy pomocy blendera mielimy ciasteczka z orzechami. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę ciasteczkową. Dokładnie wykładamy nią boki i spód tortownicy dobrze dociskając do tortownicy. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki.
Masa serowa
- Do rondelka o grubym dnie wlewamy śmietankę i podgrzewamy. Dodajemy posiekane michałki, czekoladę i mleko w proszku. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia. Orzechy mielimy w rozdrabniaczu, dodajemy przestudzoną śmietankę i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
- Twaróg mielimy trzykrotnie, dodajemy mascarpone, mąkę ziemniaczaną i cukier. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku. Następnie po łyżce dodajemy przestudzoną masę śmietanową, mieszamy do połączenia się składników.
- Masę serową przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy w tej temperaturze przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy sernik przez kolejne 105 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Przestudzony sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Polewa
- W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną polewę rozprowadzamy na wierzchu sernika, posypujemy orzechami i pokrojonymi michałkami.
Odnośniki
- * użyłam ciastek Degistive
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Domowe Wypieki
Czy tam na pewno ma być aż 105 min? Czy to pomyłka? Bo się zastanawiam, więc wolę zapytać😉 Wygląda ekstra
Tak dokładnie 🙂 Sernik pieczony jest w niższej temperaturze, bez termoobiegu 🙂
Czy orzeszki uzyte w przepisie to orzeszki surowe czy prazone? 🙂
Nie, nie są prażone 🙂
Najlepszy sernik jaki jadlam! Zaraz robie drugi raz bo jest po prostu obledny!
Cieszę się, że smakował 🙂
A jakie mleko w proszku zostało użyte ?
Pełne mleko
zapowiada się pysznie
I dlaczego ja poszłam a dietę:( teraz tym bardziej chce mi się słodkości 😍
Lubię serniki, chociaż rzadko je robię, ale ten jest tak piękny i kuszący 🙂
i michałki i serniki uwielbiam
trochę słaby ten przepis 😉 michałki to ulubione cukierki w moim domu 😀 i nie wiem, ile musiałabym kupić, żeby zostało 3 do sernika
To chyba coś dla mnie! Niestety nie mogę jeść tych oryginalnych białych Michałków, bo mam alergię, ale w zamian za to na pewno skorzystam z alternatywy!!! Bo czemu nie?
Na sam widok zdjęcia – odpadłam:)* Do dobrej kawy przygotowanej w domu – w sam raz:) Mniam.
Mi się podoba wszystko co ma w sobie ser mascarpone, serniki to moja pasja podniebienna nie od dziś, takiego unowocześnienia przepisu nie znałam, wypróbuje.
Oh, jak Ty z dnia na dzień mnie coraz bardziej zaskakujesz! Ja czuję, że się robię gruba od samego patrzenia! Wspaniały sernik w idealnym looku na zimę! 😀
Dziękuję 🙂
Obłęd! Moje ulubione smaki razem 🙂 Szkoda, że już mam składniki na świąteczny sernik, bo z chęcią upiekłabym ten. No cóż, za rok 🙂
Drukuje przepis i bedziemy „piec ” w sobote. Dzięki
serniki lubię – zrobione przez tych, którzy umieją to robić 🙂
To musi być pyszne! Dla mnie białe Michałki są tymi ulubionymi!
Sernik to moje ulubione ciast, a w tej wersji wygląda oryginalnie. Mam nadzieję, że smakuje tak dobrze, jak wygląda.
Najlepiej wychodzi mi podrzucanie przepisów koleżnce, a później odwiedziny na kawę hihihi Ten także muszę jej „mimo chodem” jakoś przemycić, bo wygląda obłednie hihihihi 😉
Musi być boski! Właśnie zajadam białego Michałka 🙂
Wygląda cudownie! Takie kalorie to mogę przyjmować! 😀
Sernik jest niby prosty w przygotowaniu, ale to tylko pozory. Wypiek sernika kryje wiele pułapek. Znam osoby, które w kuchni dobrze sobie radzą, a na tym podstępnym ciasteczku wpadają.
Tak, to prawda, ale nie tylko z sernikiem. Czasem tak bywa, że coś nam nie wychodzi 🙂 Serniki na szczęście mi wychodzą i je uwielbiamy
Kiedyś zrobię na pewno bo kocham michałki! <3
Mniam!!! Zaraz po świętach koniecznie robię, bo już popiekłam ciasta… 🙂
Nie dość, że sernik to michałki białe. Wyczuwam after party po wigilijnym doboszu 🙂
Ale pyszności
Wyglada przepysznie!!! Musze kiedyś podjąć sernikowe wyzwanie z Twojego przepisu! Swoja droga nie wiedziałam, ze historia sernika sięga starożytności – szok!:)
Ten sernik absolutnie skradł moje serce!! Pychotka!
o rany… jak on smakowicie wygląda! jestem ogromnym sernikożercą 🙂 zjadłabym go w całości:)
Wygląda absolutnie obłędnie. Akurat szukałam pomysłu an sernik dla rodziców i ten sprawdzi się idealnie 🙂
taki śnieżny, w sam raz na świąteczny stół 🙂