Sernik to jeden z najwspanialszych wypieków na świecie! W moim domu jest jednym z najczęściej przygotowywanych ciast. Uwielbiamy je wszyscy bez wyjątku, a przed zjedzeniem kolejnego kawałka powstrzymuje mnie jedynie tykająca wskazówka w wadze i zdrowy rozsądek. A Wy lubicie serniki? Jeśli tak, to mam dla Was fantastycznie pyszny przepis na sernik, który zdecydowanie skradł nasze serca. Wilgotny, o cudownie kremowej konsystencji i subtelnym, orzechowo - michałkowym smaku. Z pewnością go pokochacie!
Porcje: 16
Składniki
Spód
- 320 g ciastek zbożowych *
- 100 g orzechów ziemnych niesolonych
- 160 g masła
Masa serowa
- 500 g twarogu półtłustego
- 250 g sera mascarpone
- 85 g cukru pudru
- 85 g mleka w proszku
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g orzechów ziemnych niesolonych
- 150 g Białych Michałków
- 70 g białej czekolady
- 4 duże jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa
- 60 ml słodkiej śmietanki
- 75 g białej czekolady
Dekoracja
- 3 sztuki Białych Michałków
- 30 g orzechów ziemnych niesolonych
Przygotowanie
Spód
- Przy pomocy blendera mielimy ciasteczka z orzechami. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę ciasteczkową. Dokładnie wykładamy nią boki i spód tortownicy dobrze dociskając do tortownicy. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki.
Masa serowa
- Do rondelka o grubym dnie wlewamy śmietankę i podgrzewamy. Dodajemy posiekane michałki, czekoladę i mleko w proszku. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia. Orzechy mielimy w rozdrabniaczu, dodajemy przestudzoną śmietankę i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
- Twaróg mielimy trzykrotnie, dodajemy mascarpone, mąkę ziemniaczaną i cukier. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku. Następnie po łyżce dodajemy przestudzoną masę śmietanową, mieszamy do połączenia się składników.
- Masę serową przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy w tej temperaturze przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy sernik przez kolejne 105 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Przestudzony sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Polewa
- W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną polewę rozprowadzamy na wierzchu sernika, posypujemy orzechami i pokrojonymi michałkami.
Odnośniki
- * użyłam ciastek Degistive
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Sernik chałwowy
Adapted from Domowe Wypieki
Najlepszy sernik jaki jadlam! Zaraz robie drugi raz bo jest po prostu obledny!
Cieszę się, że smakował 🙂
A jakie mleko w proszku zostało użyte ?
Pełne mleko
zapowiada się pysznie
I dlaczego ja poszłam a dietę:( teraz tym bardziej chce mi się słodkości 😍
Lubię serniki, chociaż rzadko je robię, ale ten jest tak piękny i kuszący 🙂
i michałki i serniki uwielbiam
trochę słaby ten przepis 😉 michałki to ulubione cukierki w moim domu 😀 i nie wiem, ile musiałabym kupić, żeby zostało 3 do sernika
To chyba coś dla mnie! Niestety nie mogę jeść tych oryginalnych białych Michałków, bo mam alergię, ale w zamian za to na pewno skorzystam z alternatywy!!! Bo czemu nie?
Na sam widok zdjęcia – odpadłam:)* Do dobrej kawy przygotowanej w domu – w sam raz:) Mniam.
Mi się podoba wszystko co ma w sobie ser mascarpone, serniki to moja pasja podniebienna nie od dziś, takiego unowocześnienia przepisu nie znałam, wypróbuje.
Oh, jak Ty z dnia na dzień mnie coraz bardziej zaskakujesz! Ja czuję, że się robię gruba od samego patrzenia! Wspaniały sernik w idealnym looku na zimę! 😀
Dziękuję 🙂
Obłęd! Moje ulubione smaki razem 🙂 Szkoda, że już mam składniki na świąteczny sernik, bo z chęcią upiekłabym ten. No cóż, za rok 🙂
Drukuje przepis i bedziemy “piec ” w sobote. Dzięki
serniki lubię – zrobione przez tych, którzy umieją to robić 🙂
To musi być pyszne! Dla mnie białe Michałki są tymi ulubionymi!
Sernik to moje ulubione ciast, a w tej wersji wygląda oryginalnie. Mam nadzieję, że smakuje tak dobrze, jak wygląda.
Najlepiej wychodzi mi podrzucanie przepisów koleżnce, a później odwiedziny na kawę hihihi Ten także muszę jej “mimo chodem” jakoś przemycić, bo wygląda obłednie hihihihi 😉
Musi być boski! Właśnie zajadam białego Michałka 🙂
Wygląda cudownie! Takie kalorie to mogę przyjmować! 😀
Sernik jest niby prosty w przygotowaniu, ale to tylko pozory. Wypiek sernika kryje wiele pułapek. Znam osoby, które w kuchni dobrze sobie radzą, a na tym podstępnym ciasteczku wpadają.
Tak, to prawda, ale nie tylko z sernikiem. Czasem tak bywa, że coś nam nie wychodzi 🙂 Serniki na szczęście mi wychodzą i je uwielbiamy
Kiedyś zrobię na pewno bo kocham michałki! <3
Mniam!!! Zaraz po świętach koniecznie robię, bo już popiekłam ciasta… 🙂
Nie dość, że sernik to michałki białe. Wyczuwam after party po wigilijnym doboszu 🙂
Ale pyszności
Wyglada przepysznie!!! Musze kiedyś podjąć sernikowe wyzwanie z Twojego przepisu! Swoja droga nie wiedziałam, ze historia sernika sięga starożytności – szok!:)
Ten sernik absolutnie skradł moje serce!! Pychotka!
o rany… jak on smakowicie wygląda! jestem ogromnym sernikożercą 🙂 zjadłabym go w całości:)
Wygląda absolutnie obłędnie. Akurat szukałam pomysłu an sernik dla rodziców i ten sprawdzi się idealnie 🙂
taki śnieżny, w sam raz na świąteczny stół 🙂