Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Serniki pieczone, Wypieki  /  26 maja, 2018

Sernik cytrynowy z musem truskawkowym

Wędrówki po kuchni
Dziś wielkie święto, święto wszystkich MAM. Wiele osób twierdzi, że bycie rodzicem to praca na pełny etat, bez płatnych zwolnień czy urlopów. Kiedyś bym się nawet z tym zgodziła... Dziś po 18 latach macierzyństwa wiem już, że największą nagrodą w życiu kobiety jest bycie matką. To nie praca, nie zobowiązanie, lecz ogromny przywilej! Przywilej nagradzany uśmiechem i bezinteresowną, bezgraniczną miłością... Ten jakże ciepły, majowy dzień wymagał wyjątkowej oprawy. Dwusmakowy sernik idealnie wpasował się w dzisiejsze święto. Jest pyszny, taki jak lubimy - wilgotny, kremowy i orzeźwiający. Wspaniały, cytrynowy smak świetnie uzupełnia delikatny i puszysty mus truskawkowy. Wszystkim Mamom w tym wyjątkowym dniu życzę wszystkiego najsłodszego!!!
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie1 hour godz. 15 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 35 min., min.
Drukuj
Porcje: 12
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Spód

  • 200 g ciasteczek zbożowych
  • 75 g masła

Sernik

  • 700 g twarogu półtłustego
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 170 g cukru
  • 4 jajka
  • sok z 2 cytryn
  • skórka z 1 cytryny

Pianka truskawkowa

  • 400 g truskawek
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 80 g cukru pudru
  • 1 ½ łyżki żelatyny

Przygotowanie

    Spód

    • Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

    Masa serowa

    • Twaróg trzykrotnie mielimy. Z dwóch cytryn wyciskamy sok. Trzecią cytrynę sparzamy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy skórkę. Należy zetrzeć tylko żółtą część skórki, gdyż biała część może oddać gorzki smak. Jajka miksujemy z cukrem przez 2-3 minuty, dodajemy mąkę ziemniaczaną, twaróg, mascarpone, jogurt, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Masę serową przekładamy na spód. Formę do pieczenia owijamy szczelnie od dołu folią aluminiową i wstawiamy do naczynia żaroodpornego. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy wodę tak, aby sięgała do 1/3 wysokości formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240'C. W tej temperaturze pieczemy sernik przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy kolejne 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Sernik chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

    Mus truskawkowy

    • Truskawki blendujemy. Żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami gorącej wody, dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i dodajemy do truskawek. Śmietanę ubijamy na sztywny, gęsty krem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do śmietany dodajemy partiami mus truskawkowy i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Czynność tą można wykonać na wolnych obrotach miksera, ale najlepiej to zrobić przy pomocy łyżki. Tak przygotowany mus przekładamy na wierzch sernika i wstawiamy do lodówki.
    • Schłodzony sernik przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    5 1 głos
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Truskawki

    Nawigacja wpisu

    Piętrowy tort komunijny
    White Rocks Beach

    Podobne wpisy

    Sernik z sera warzonego z truskawkami
    Ponadczasowe przepisy, Przepisy, Serniki na zimno, Serniki pieczone, Wypieki  /  30 lipca, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

    Sernik z sera warzonego z truskawkami

    Scones z truskawkami
    Kuchnia angielska, Przepisy, Słodkie bułki, Śniadania, Wędrówki kulinarne, Wypieki  /  22 maja, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

    Scones z truskawkami

    Czekoladowy torcik z kremem szampańskim i truskawkami
    Okazje, Przepisy, Torty, Walentynki, Wypieki  /  14 lutego, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

    Czekoladowy torcik z kremem szampańskim i truskawkami

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    40 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Karolina
    Karolina
    4 lata temu

    Witam, ładnie robię i niestety nie ma w przepisie w którym momencie dodaje się serek mascarpone. Proszę o odpowiedź 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Karolina

    Mascarpone jest w składnikach masy serowej, więc łączymy z twarogiem 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aneta
    Aneta
    4 lata temu

    Bardzo lubię takie serniki. Zjadłabym omnomnom

    0
    Odpowiedz
    Kasia Balbierz
    Kasia Balbierz
    4 lata temu

    Serniki to ja kocham… Dzisiaj jadłam taki tradycyjny

    0
    Odpowiedz
    Świat Toli
    Świat Toli
    5 lata temu

    Uwielbiam ciasta cytrynowe. Jedyne co robiłam to babkę cytrynową.

    0
    Odpowiedz
    Marlena H.
    Marlena H.
    5 lata temu

    Jeśli chodzi o seeniki-zawsze jestem na tak!!! ? To moje ulubione ciasto. Wczoraj robiłam sernik z polewą czekoladową i owocami. Pyszny! Twój przepis na pewno wypróbuję. ?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Marlena H.

    Serniki to również moje ulubione ciasto 🙂

    0
    Odpowiedz
    Akacja
    Akacja
    5 lata temu

    Cisato wyglăda obłędnie, ale za cytrynę podziękuję. W serniku toleruję jedunie wanilię. ?

    0
    Odpowiedz
    Akacja
    Akacja
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Akacja

    A na Dzień Matki upiekłam ciasto pokrzywowe.

    0
    Odpowiedz
    Karolina Klim
    Karolina Klim
    5 lata temu

    Niebo w gębie! Dawno nie jadłam sernika, a takiego to chyba nigdy wcześniej! Wygląda pysznie, aż mi ślinka cieknie 😛 Mniam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Karolina Klim

    Dziękuję, jest pyszny 🙂

    0
    Odpowiedz
    Pielęgnacyjny Zakątek
    Pielęgnacyjny Zakątek
    5 lata temu

    Uwielbiam truskawki w deserach, więc taki przysmak z chęcią wypróbuję.

    0
    Odpowiedz
    Warsztat Podróży
    Warsztat Podróży
    6 lata temu

    Muszę zrobić!

    0
    Odpowiedz
    swiat karinki
    swiat karinki
    6 lata temu

    uwielbiam takie serniki

    0
    Odpowiedz
    green goodies
    green goodies
    6 lata temu

    U Ciebie jak zawsze pyszne i piękne ciasta, wspaniałe! 😉

    0
    Odpowiedz
    koza domowa
    koza domowa
    6 lata temu

    Wygląda obłędnie!

    0
    Odpowiedz
    Ewa
    Ewa
    6 lata temu

    Idealne ciasto na upały 🙂 nie trzeba mnie do niego przekonywać

    0
    Odpowiedz
    Bielecki.es
    Bielecki.es
    6 lata temu

    Takie przepisy biorę w ciemno 😉

    0
    Odpowiedz
    Monika
    Monika
    6 lata temu

    Uwielbiam takie ciasta zwlaszcza w tym okresie. Koniecznie poczestuje sie przepisem 😀

    0
    Odpowiedz
    Aga
    Aga
    6 lata temu

    Wygląda cudnie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Mayka.ok
    Mayka.ok
    6 lata temu

    Sernik z cytryną i truskawką… Ciekawe połączenie, choć raczej nie moje ulubione ?

    0
    Odpowiedz
    Caroline
    Caroline
    6 lata temu

    Nie przepadam za sernikami, ale ten wygląda obłędnie! <3
    Świetny prze(w)pis 🙂

    0
    Odpowiedz
    www.NaturalnieAndzia.pl
    www.NaturalnieAndzia.pl
    6 lata temu

    Jak zawsze świetny przepis.

    0
    Odpowiedz
    MangoMania
    MangoMania
    6 lata temu

    Pięknie wygląda w przekroju:) I na bank smakowity:)

    0
    Odpowiedz
    Kaja
    Kaja
    6 lata temu

    Zajadałabym się! 🙂 Jak zwykle pysznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Justyna
    Justyna
    6 lata temu

    Obłędnie wygląda

    0
    Odpowiedz
    Marta
    Marta
    6 lata temu

    Znów tak apetycznie, ahhh 😀 Jak ja dziękuję wiosną i latem za takie właśnie blogi, same smaczne inspiracje!

    0
    Odpowiedz
    Malisalia
    Malisalia
    6 lata temu

    musi być niesamowity!

    0
    Odpowiedz
    Małgorzata Kijowska
    Małgorzata Kijowska
    6 lata temu

    To jest idealny sernik na lato. Smaki w sam raz na upalną pogodę.
    Małgosiu, pozwolisz, ze się poczęstuję 😉

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Małgorzata Kijowska

    Zapraszam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Danka
    Danka
    6 lata temu

    Właśnie zajadam sie truskawkami, aż szkoda robić z nich mus. Jednak myślę, że ciasto zrekompensowałoby mi tą truskawkową miazgę:-)

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra Bohojło / Esencja
    Aleksandra Bohojło / Esencja
    6 lata temu

    Przyjemne składniki, wygląda apetycznie, no zjadłabym 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    6 lata temu

    uwielbiam sernik 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    6 lata temu

    Wygląda bajecznie. Przepis już wydrukowany chętnie go sobie przyrządzę :). Dziękuję Ci za inspiracje.

    0
    Odpowiedz
    Places and Plants Blog
    Places and Plants Blog
    6 lata temu

    Wygląda pięknie. Moja mama nie lubi słodkiego więc dostała swój przysmak – krewetki z sosem chilli 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Places and Plants Blog

    Z tego prezentu też bym się cieszyła, bo krewetki uwielbiam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Beata Herbata
    Beata Herbata
    6 lata temu

    Ja bym powiedziała, że ciacho jest dość oryginalne i kuszące 😉

    0
    Odpowiedz
    Olga
    Olga
    6 lata temu

    Wygląda przepysznie! Chętnie bym zjadła!

    0
    Odpowiedz
    Kinga Ćwięka
    Kinga Ćwięka
    6 lata temu

    Wygląda fantastycznie! Koniecznie muszę zagospodarować chwilkę i wypróbować ten przepis. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Moni
    Moni
    6 lata temu

    Wyglada apetycznie. Idelane ciasto na dzien matki.

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    40
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz