• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Serniki pieczone  /  26 maja, 2018

Sernik cytrynowy z musem truskawkowym

Wędrówki po kuchni
Dziś wielkie święto, święto wszystkich MAM. Wiele osób twierdzi, że bycie rodzicem to praca na pełny etat, bez płatnych zwolnień czy urlopów. Kiedyś bym się nawet z tym zgodziła... Dziś po 18 latach macierzyństwa wiem już, że największą nagrodą w życiu kobiety jest bycie matką. To nie praca, nie zobowiązanie, lecz ogromny przywilej! Przywilej nagradzany uśmiechem i bezinteresowną, bezgraniczną miłością... Ten jakże ciepły, majowy dzień wymagał wyjątkowej oprawy. Dwusmakowy sernik idealnie wpasował się w dzisiejsze święto. Jest pyszny, taki jak lubimy - wilgotny, kremowy i orzeźwiający. Wspaniały, cytrynowy smak świetnie uzupełnia delikatny i puszysty mus truskawkowy. Wszystkim Mamom w tym wyjątkowym dniu życzę wszystkiego najsłodszego!!!
Przygotowanie20 min.
Gotowanie1 godz. 15 min.
Czas całkowity1 godz. 35 min.
Drukuj
Porcje: 12
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Spód

    • 200 g ciasteczek zbożowych
    • 75 g masła

    Sernik

    • 700 g twarogu półtłustego
    • 250 g serka mascarpone
    • 150 g jogurtu greckiego
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 170 g cukru
    • 4 jajka
    • sok z 2 cytryn
    • skórka z 1 cytryny

    Pianka truskawkowa

    • 400 g truskawek
    • 350 ml śmietany kremówki
    • 80 g cukru pudru
    • 1 ½ łyżki żelatyny

    Przygotowanie

      Spód

      • Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

      Masa serowa

      • Twaróg trzykrotnie mielimy. Z dwóch cytryn wyciskamy sok. Trzecią cytrynę sparzamy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy skórkę. Należy zetrzeć tylko żółtą część skórki, gdyż biała część może oddać gorzki smak. Jajka miksujemy z cukrem przez 2-3 minuty, dodajemy mąkę ziemniaczaną, twaróg, mascarpone, jogurt, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Masę serową przekładamy na spód. Formę do pieczenia owijamy szczelnie od dołu folią aluminiową i wstawiamy do naczynia żaroodpornego. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy wodę tak, aby sięgała do 1/3 wysokości formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240'C. W tej temperaturze pieczemy sernik przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy kolejne 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Sernik chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

      Mus truskawkowy

      • Truskawki blendujemy. Żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami gorącej wody, dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i dodajemy do truskawek. Śmietanę ubijamy na sztywny, gęsty krem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do śmietany dodajemy partiami mus truskawkowy i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Czynność tą można wykonać na wolnych obrotach miksera, ale najlepiej to zrobić przy pomocy łyżki. Tak przygotowany mus przekładamy na wierzch sernika i wstawiamy do lodówki.
      • Schłodzony sernik przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami

      Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

      0 0 vote
      Article Rating

      Tagi

      • Truskawki

      Zobacz wpisy

      Piętrowy tort komunijny
      White Rocks Beach

      Podobne wpisy

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

      Tort Rafaello

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      40 komentarzy
      Newest
      Oldest Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Karolina
      Karolina
      7 miesięcy temu

      Witam, ładnie robię i niestety nie ma w przepisie w którym momencie dodaje się serek mascarpone. Proszę o odpowiedź 🙂

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      7 miesięcy temu
      Reply to  Karolina

      Mascarpone jest w składnikach masy serowej, więc łączymy z twarogiem 🙂

      0
      Odpowiedz
      Aneta
      Aneta
      7 miesięcy temu

      Bardzo lubię takie serniki. Zjadłabym omnomnom

      0
      Odpowiedz
      Kasia Balbierz
      Kasia Balbierz
      7 miesięcy temu

      Serniki to ja kocham… Dzisiaj jadłam taki tradycyjny

      0
      Odpowiedz
      Świat Toli
      Świat Toli
      1 rok temu

      Uwielbiam ciasta cytrynowe. Jedyne co robiłam to babkę cytrynową.

      0
      Odpowiedz
      Marlena H.
      Marlena H.
      1 rok temu

      Jeśli chodzi o seeniki-zawsze jestem na tak!!! ? To moje ulubione ciasto. Wczoraj robiłam sernik z polewą czekoladową i owocami. Pyszny! Twój przepis na pewno wypróbuję. ?

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Marlena H.

      Serniki to również moje ulubione ciasto 🙂

      0
      Odpowiedz
      Akacja
      Akacja
      1 rok temu

      Cisato wyglăda obłędnie, ale za cytrynę podziękuję. W serniku toleruję jedunie wanilię. ?

      0
      Odpowiedz
      Akacja
      Akacja
      7 miesięcy temu
      Reply to  Akacja

      A na Dzień Matki upiekłam ciasto pokrzywowe.

      0
      Odpowiedz
      Karolina Klim
      Karolina Klim
      1 rok temu

      Niebo w gębie! Dawno nie jadłam sernika, a takiego to chyba nigdy wcześniej! Wygląda pysznie, aż mi ślinka cieknie 😛 Mniam 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Karolina Klim

      Dziękuję, jest pyszny 🙂

      0
      Odpowiedz
      Pielęgnacyjny Zakątek
      Pielęgnacyjny Zakątek
      1 rok temu

      Uwielbiam truskawki w deserach, więc taki przysmak z chęcią wypróbuję.

      0
      Odpowiedz
      Warsztat Podróży
      Warsztat Podróży
      2 lat temu

      Muszę zrobić!

      0
      Odpowiedz
      swiat karinki
      swiat karinki
      2 lat temu

      uwielbiam takie serniki

      0
      Odpowiedz
      green goodies
      green goodies
      2 lat temu

      U Ciebie jak zawsze pyszne i piękne ciasta, wspaniałe! 😉

      0
      Odpowiedz
      koza domowa
      koza domowa
      2 lat temu

      Wygląda obłędnie!

      0
      Odpowiedz
      Ewa
      Ewa
      2 lat temu

      Idealne ciasto na upały 🙂 nie trzeba mnie do niego przekonywać

      0
      Odpowiedz
      Bielecki.es
      Bielecki.es
      2 lat temu

      Takie przepisy biorę w ciemno 😉

      0
      Odpowiedz
      Monika
      Monika
      2 lat temu

      Uwielbiam takie ciasta zwlaszcza w tym okresie. Koniecznie poczestuje sie przepisem 😀

      0
      Odpowiedz
      Aga
      Aga
      2 lat temu

      Wygląda cudnie 🙂

      0
      Odpowiedz
      Mayka.ok
      Mayka.ok
      2 lat temu

      Sernik z cytryną i truskawką… Ciekawe połączenie, choć raczej nie moje ulubione ?

      0
      Odpowiedz
      Caroline
      Caroline
      2 lat temu

      Nie przepadam za sernikami, ale ten wygląda obłędnie! <3
      Świetny prze(w)pis 🙂

      0
      Odpowiedz
      www.NaturalnieAndzia.pl
      www.NaturalnieAndzia.pl
      2 lat temu

      Jak zawsze świetny przepis.

      0
      Odpowiedz
      MangoMania
      MangoMania
      2 lat temu

      Pięknie wygląda w przekroju:) I na bank smakowity:)

      0
      Odpowiedz
      Kaja
      Kaja
      2 lat temu

      Zajadałabym się! 🙂 Jak zwykle pysznie 🙂

      0
      Odpowiedz
      Justyna
      Justyna
      2 lat temu

      Obłędnie wygląda

      0
      Odpowiedz
      Marta
      Marta
      2 lat temu

      Znów tak apetycznie, ahhh 😀 Jak ja dziękuję wiosną i latem za takie właśnie blogi, same smaczne inspiracje!

      0
      Odpowiedz
      Malisalia
      Malisalia
      2 lat temu

      musi być niesamowity!

      0
      Odpowiedz
      Małgorzata Kijowska
      Małgorzata Kijowska
      2 lat temu

      To jest idealny sernik na lato. Smaki w sam raz na upalną pogodę.
      Małgosiu, pozwolisz, ze się poczęstuję 😉

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Małgorzata Kijowska

      Zapraszam 🙂

      0
      Odpowiedz
      Danka
      Danka
      2 lat temu

      Właśnie zajadam sie truskawkami, aż szkoda robić z nich mus. Jednak myślę, że ciasto zrekompensowałoby mi tą truskawkową miazgę:-)

      0
      Odpowiedz
      Aleksandra Bohojło / Esencja
      Aleksandra Bohojło / Esencja
      2 lat temu

      Przyjemne składniki, wygląda apetycznie, no zjadłabym 🙂

      0
      Odpowiedz
      Anna
      Anna
      2 lat temu

      uwielbiam sernik 🙂

      0
      Odpowiedz
      Anna
      Anna
      2 lat temu

      Wygląda bajecznie. Przepis już wydrukowany chętnie go sobie przyrządzę :). Dziękuję Ci za inspiracje.

      0
      Odpowiedz
      Places and Plants Blog
      Places and Plants Blog
      2 lat temu

      Wygląda pięknie. Moja mama nie lubi słodkiego więc dostała swój przysmak – krewetki z sosem chilli 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Places and Plants Blog

      Z tego prezentu też bym się cieszyła, bo krewetki uwielbiam 🙂

      0
      Odpowiedz
      Beata Herbata
      Beata Herbata
      2 lat temu

      Ja bym powiedziała, że ciacho jest dość oryginalne i kuszące 😉

      0
      Odpowiedz
      Olga
      Olga
      2 lat temu

      Wygląda przepysznie! Chętnie bym zjadła!

      0
      Odpowiedz
      Kinga Ćwięka
      Kinga Ćwięka
      2 lat temu

      Wygląda fantastycznie! Koniecznie muszę zagospodarować chwilkę i wypróbować ten przepis. 🙂

      0
      Odpowiedz
      Moni
      Moni
      2 lat temu

      Wyglada apetycznie. Idelane ciasto na dzien matki.

      0
      Odpowiedz

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
      Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
      Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
      Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Tagi

      • Babki
      • Boże Narodzenie
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Archiwum

      • LIFESTYLE
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled

      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

      Non-necessary

      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

      wpDiscuz
      40
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply