Dziś wielkie święto, święto wszystkich MAM. Wiele osób twierdzi, że bycie rodzicem to praca na pełny etat, bez płatnych zwolnień czy urlopów. Kiedyś bym się nawet z tym zgodziła... Dziś po 18 latach macierzyństwa wiem już, że największą nagrodą w życiu kobiety jest bycie matką. To nie praca, nie zobowiązanie, lecz ogromny przywilej! Przywilej nagradzany uśmiechem i bezinteresowną, bezgraniczną miłością... Ten jakże ciepły, majowy dzień wymagał wyjątkowej oprawy. Dwusmakowy sernik idealnie wpasował się w dzisiejsze święto. Jest pyszny, taki jak lubimy - wilgotny, kremowy i orzeźwiający. Wspaniały, cytrynowy smak świetnie uzupełnia delikatny i puszysty mus truskawkowy. Wszystkim Mamom w tym wyjątkowym dniu życzę wszystkiego najsłodszego!!!
Porcje: 12
Składniki
Spód
- 200 g ciasteczek zbożowych
- 75 g masła
Sernik
- 700 g twarogu półtłustego
- 250 g serka mascarpone
- 150 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 170 g cukru
- 4 jajka
- sok z 2 cytryn
- skórka z 1 cytryny
Pianka truskawkowa
- 400 g truskawek
- 350 ml śmietany kremówki
- 80 g cukru pudru
- 1 ½ łyżki żelatyny
Przygotowanie
Spód
- Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Masa serowa
- Twaróg trzykrotnie mielimy. Z dwóch cytryn wyciskamy sok. Trzecią cytrynę sparzamy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy skórkę. Należy zetrzeć tylko żółtą część skórki, gdyż biała część może oddać gorzki smak. Jajka miksujemy z cukrem przez 2-3 minuty, dodajemy mąkę ziemniaczaną, twaróg, mascarpone, jogurt, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Masę serową przekładamy na spód. Formę do pieczenia owijamy szczelnie od dołu folią aluminiową i wstawiamy do naczynia żaroodpornego. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy wodę tak, aby sięgała do 1/3 wysokości formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240'C. W tej temperaturze pieczemy sernik przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy kolejne 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Sernik chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Mus truskawkowy
- Truskawki blendujemy. Żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami gorącej wody, dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i dodajemy do truskawek. Śmietanę ubijamy na sztywny, gęsty krem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do śmietany dodajemy partiami mus truskawkowy i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Czynność tą można wykonać na wolnych obrotach miksera, ale najlepiej to zrobić przy pomocy łyżki. Tak przygotowany mus przekładamy na wierzch sernika i wstawiamy do lodówki.
- Schłodzony sernik przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Witam, ładnie robię i niestety nie ma w przepisie w którym momencie dodaje się serek mascarpone. Proszę o odpowiedź 🙂
Mascarpone jest w składnikach masy serowej, więc łączymy z twarogiem 🙂
Bardzo lubię takie serniki. Zjadłabym omnomnom
Serniki to ja kocham… Dzisiaj jadłam taki tradycyjny
Uwielbiam ciasta cytrynowe. Jedyne co robiłam to babkę cytrynową.
Jeśli chodzi o seeniki-zawsze jestem na tak!!! ? To moje ulubione ciasto. Wczoraj robiłam sernik z polewą czekoladową i owocami. Pyszny! Twój przepis na pewno wypróbuję. ?
Serniki to również moje ulubione ciasto 🙂
Cisato wyglăda obłędnie, ale za cytrynę podziękuję. W serniku toleruję jedunie wanilię. ?
A na Dzień Matki upiekłam ciasto pokrzywowe.
Niebo w gębie! Dawno nie jadłam sernika, a takiego to chyba nigdy wcześniej! Wygląda pysznie, aż mi ślinka cieknie 😛 Mniam 🙂
Dziękuję, jest pyszny 🙂
Uwielbiam truskawki w deserach, więc taki przysmak z chęcią wypróbuję.
Muszę zrobić!
uwielbiam takie serniki
U Ciebie jak zawsze pyszne i piękne ciasta, wspaniałe! 😉
Wygląda obłędnie!
Idealne ciasto na upały 🙂 nie trzeba mnie do niego przekonywać
Takie przepisy biorę w ciemno 😉
Uwielbiam takie ciasta zwlaszcza w tym okresie. Koniecznie poczestuje sie przepisem 😀
Wygląda cudnie 🙂
Sernik z cytryną i truskawką… Ciekawe połączenie, choć raczej nie moje ulubione ?
Nie przepadam za sernikami, ale ten wygląda obłędnie! <3
Świetny prze(w)pis 🙂
Jak zawsze świetny przepis.
Pięknie wygląda w przekroju:) I na bank smakowity:)
Zajadałabym się! 🙂 Jak zwykle pysznie 🙂
Obłędnie wygląda
Znów tak apetycznie, ahhh 😀 Jak ja dziękuję wiosną i latem za takie właśnie blogi, same smaczne inspiracje!
musi być niesamowity!
To jest idealny sernik na lato. Smaki w sam raz na upalną pogodę.
Małgosiu, pozwolisz, ze się poczęstuję 😉
Zapraszam 🙂
Właśnie zajadam sie truskawkami, aż szkoda robić z nich mus. Jednak myślę, że ciasto zrekompensowałoby mi tą truskawkową miazgę:-)
Przyjemne składniki, wygląda apetycznie, no zjadłabym 🙂
uwielbiam sernik 🙂
Wygląda bajecznie. Przepis już wydrukowany chętnie go sobie przyrządzę :). Dziękuję Ci za inspiracje.
Wygląda pięknie. Moja mama nie lubi słodkiego więc dostała swój przysmak – krewetki z sosem chilli 🙂
Z tego prezentu też bym się cieszyła, bo krewetki uwielbiam 🙂
Ja bym powiedziała, że ciacho jest dość oryginalne i kuszące 😉
Wygląda przepysznie! Chętnie bym zjadła!
Wygląda fantastycznie! Koniecznie muszę zagospodarować chwilkę i wypróbować ten przepis. 🙂
Wyglada apetycznie. Idelane ciasto na dzien matki.