Rozpływający się w ustach kremowy sernik to wspaniały deser. Jeśli naszła Was ochota na mały kawałeczek puszystego sernika to dobrze trafiliście. Zatem będę słodzić - o serniku!!! Wilgotny, kremowy, nieskomplikowany, kaloryczny, nie za słodki, grzeszny i pyszny. Zdecydowanie zaspokajający wszystkie sernikowe potrzeby. Wisienką na torcie są chrupiące orzechy skąpane w słodkim kajmaku.
Porcje: 16
Składniki
Ciasto kruche
- 120 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Masa serowa
- 750 g sera białego półtłustego
- 300 g masy kajmakowej
- 75 g masła
- 3 jajka
Dodatkowo
- 50 g orzechów włoskich
- 150 g masy kajmakowej
- 2 łyżeczki mleka
Przygotowanie
Ciasto kruche
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce 30 minut. Dno tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na cienki, okrągły placek. Równomiernie rozkładamy na spodzie tortownicy i nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 15 minut. Podpieczony spód odstawiamy do wystudzenia.
Masa serowa
- Ser biały mielimy dwukrotnie. Masło ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy masę kajmakową i miksujemy. Następnie do masy dodajemy kolejno po jednym jajku. Pod koniec ucierania dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników.
- Masę serową wykładamy na podpieczony spód, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170'C i pieczemy przez 80 - 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do ostygnięcia. Następnie sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
- Masę kajmakową rozgrzewamy w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Rozprowadzamy ją na wierzchu sernika. Dekorujemy posiekanymi orzechami i ponownie chłodzimy w lodówce.Smacznego!
Uwagi dodatkowe
- wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową
- orzechy można lekko uprażyć na patelni, aby były bardziej chrupkie
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Słodkie fantazje
Podsyłam rodzicielskiej z dopiskiem 'na święta’ 🙂
Czyli wiem co pieke na święta. Super przepis oby mi się udalo.
Kurde, narobilas mi ochoty! 🙂