Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Serniki pieczone, Wypieki  /  20 kwietnia, 2014

Sernik kajmakowy

Wędrówki po kuchni
Rozpływający się w ustach kremowy sernik to wspaniały deser. Jeśli naszła Was ochota na mały kawałeczek puszystego sernika to dobrze trafiliście. Zatem będę słodzić - o serniku!!! Wilgotny, kremowy, nieskomplikowany, kaloryczny, nie za słodki, grzeszny i pyszny. Zdecydowanie zaspokajający wszystkie sernikowe potrzeby. Wisienką na torcie są chrupiące orzechy skąpane w słodkim kajmaku.
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie1 hour godz. 45 min., min.
Czas całkowity2 hours godz. 5 min., min.
Drukuj
Porcje: 16
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Ciasto kruche

  • 120 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Masa serowa

  • 750 g sera białego półtłustego
  • 300 g masy kajmakowej
  • 75 g masła
  • 3 jajka

Dodatkowo

  • 50 g orzechów włoskich
  • 150 g masy kajmakowej
  • 2 łyżeczki mleka

Przygotowanie

    Ciasto kruche

    • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce 30 minut. Dno tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
    • Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na cienki, okrągły placek. Równomiernie rozkładamy na spodzie tortownicy i nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 15 minut. Podpieczony spód odstawiamy do wystudzenia.

    Masa serowa

    • Ser biały mielimy dwukrotnie. Masło ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy masę kajmakową i miksujemy. Następnie do masy dodajemy kolejno po jednym jajku. Pod koniec ucierania dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników.
    • Masę serową wykładamy na podpieczony spód, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170'C i pieczemy przez 80 - 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do ostygnięcia. Następnie sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
    • Masę kajmakową rozgrzewamy w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Rozprowadzamy ją na wierzchu sernika. Dekorujemy posiekanymi orzechami i ponownie chłodzimy w lodówce.
      Smacznego!

    Uwagi dodatkowe

    • wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową
    • orzechy można lekko uprażyć na patelni, aby były bardziej chrupkie

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    Adapted from Słodkie fantazje

    4.7 6 votes
    Article Rating

    Tagi

    • Serniki pieczone
    • Wielkanoc

    Nawigacja wpisu

    Babka z nutellą
    Klops z jajkiem w cieście francuskim

    Podobne wpisy

    Pasztet drobiowy
    Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Okazje, Przepisy, Swojskie wyroby, Wielkanoc  /  10 kwietnia, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

    Pasztet drobiowy

    Sernik z białą czekoladą i lemon curd
    Okazje, Przepisy, Serniki pieczone, Wielkanoc, Wypieki  /  23 kwietnia, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

    Sernik z białą czekoladą i lemon curd

    Konfitura z czerwonej cebuli
    Boże Narodzenie, Domowa spiżarnia, Okazje, Przetwory z warzyw, Wielkanoc  /  17 grudnia, 2014
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

    Konfitura z czerwonej cebuli

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    3 komentarzy
    najnowszy
    najstarszy oceniany
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Olga
    Olga
    7 lat temu

    Podsyłam rodzicielskiej z dopiskiem 'na święta’ 🙂

    0
    Odpowiedz
    Gosia
    Gosia
    7 lat temu

    Czyli wiem co pieke na święta. Super przepis oby mi się udalo.

    0
    Odpowiedz
    Aina
    Aina
    7 lat temu

    Kurde, narobilas mi ochoty! 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    3
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x
    | Odpowiedz