Truskawki i czekolada. Idealne połączenie, prawda? Zapraszam Was na bajeczny sernik na zimno, czyli przepyszne połączenie idealne na wczesne lato! Na kruchym spodzie, dwukolorowa masa czekoladowo - truskawkowa, delikatna niczym ptasie mleczko. Do tego mnóstwo skąpanych w słońcu truskawek, zatopionych w przejrzystej galaretce. Całość tworzy fantastyczny deser, który z pewnością umili Wam letnie popołudnie.
Porcje: 16
Składniki
Spód
- 120 g pełnoziarnistych ciastek czekoladowych
- 60 g masła
Masa truskawkowa
- 400 g twarogu sernikowego
- 250 g truskawek
- 3 łyżki cukru pudru
- 1½ łyżki żelatyny
- 6 łyżek wody
Masa czekoladowa
- 400 g twarogu sernikowego
- 120 ml śmietanki 30%
- 120 g czekolady mlecznej
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1½ łyżki żelatyny
- 6 łyżek wody
Dekoracja
- 100 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Przygotowanie
Spód
- Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciastek i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy masę ciasteczkową, równamy i dociskamy do spodu tak, aby powstała gładki i równy spód. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Masa truskawkowa
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok do wystudzenia. Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy na mus. Do musu dodajemy cukier, ser i mieszamy. Następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód z ciasteczek i wstawiamy do lodówki na około godzinę, aby masa stężała.
Masa czekoladowa
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do sera i dokładnie mieszamy. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowo-czekoladowej. Przestudzoną żelatynę dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Masę czekoladową przekładamy na zastygniętą masę truskawkową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
Dekoracja
- Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy w cienkie plasterki. Układamy je na wierzchu sernika tak, aby zachodziły na siebie pozostawiając wolny środek. Przygotowaną wcześniej galaretkę wylewamy na wierzch sernika i wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała.Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Smakołyki Bereniki
Bardzo pyszny serniczek 😊 dzieci zachwycone .
Super, że smakował 🙂
Ale kusisz, kradnę przepis. 😉
Jak TY kusisz! Na taką pogodę – idealne!
Super pomysł na sernik, gdy jest tak gorąco, że na myśl o pieczeniu człowiek zaczyna się pocić.
Uwielbiam wszystko, co truskawkowe. Truskawki, koktajle, szejki, ciasta, serniki też.
Skusiłaś. Tej wersji nie znam ale chętnie spróbuję
Nigdy nie przepadałam za sernikami na zimno, jednak ten wygląda bardzo apetycznie 😀
Czekolada z truskawkami to niebywałe połączenie:)
Doskonały pomysł na lato! W weekend będę próbować 😀
Mniam, ale narobiłaś mi ochoty 😀
Wygląda smakowicie:) na pewno wypróbuję przepis z racji, ze serniki bardzo lubię
Bardzo fajna propozycja tylko jak dla mnie za dużo cukru ?
Ale pycha idealnie na taką ppgodę
Cóż można tu dodać. Tylko tyle że przepis trzeba wypróbować. 🙂
Wygląda przepysznie! 🙂
Małgosiu a używasz mielony twaróg serników z pudełka czy jaki?
Kasiu teraz używam serka typu Quark – nie wiem czy on jest w PL. Jest o wiele lepszy od tego z wiaderka. Jednak ten z wiaderka (dobrej jakości) również się sprawdzi 🙂
Moja mama robi go często latem. Pycha!
Takiego połączenia jeszcze nie znałam. musi być pyszne!
Zestawienie truskawek z czekolada – aaaa! Pycha!!
Mój ulubiony , bo nie trzeba piec, a tak go lubię ,że mogę zjeść cały od razu :-)))
Och kradnę przepis. W najbliższym czasie wypróbuję. Wygląda cudnie
Pyszności 🙂