• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta bez pieczenia, Przepisy, Serniki na zimno  /  25 czerwca, 2014

Sernik na zimno czekoladowo-truskawkowy

Wędrówki po kuchni
Truskawki i czekolada. Idealne połączenie, prawda? Zapraszam Was na bajeczny sernik na zimno, czyli przepyszne połączenie idealne na wczesne lato! Na kruchym spodzie, dwukolorowa masa czekoladowo - truskawkowa, delikatna niczym ptasie mleczko. Do tego mnóstwo skąpanych w słońcu truskawek, zatopionych w przejrzystej galaretce. Całość tworzy fantastyczny deser, który z pewnością umili Wam letnie popołudnie.
Przygotowanie30 min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 16
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Spód

    • 120 g pełnoziarnistych ciastek czekoladowych
    • 60 g masła

    Masa truskawkowa

    • 400 g twarogu sernikowego
    • 250 g truskawek
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 1½ łyżki żelatyny
    • 6 łyżek wody

    Masa czekoladowa

    • 400 g twarogu sernikowego
    • 120 ml śmietanki 30%
    • 120 g czekolady mlecznej
    • 3-4 łyżki cukru pudru
    • 1½ łyżki żelatyny
    • 6 łyżek wody

    Dekoracja

    • 100 g truskawek
    • 1 galaretka truskawkowa

    Przygotowanie

      Spód

      • Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciastek i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy masę ciasteczkową, równamy i dociskamy do spodu tak, aby powstała gładki i równy spód. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

      Masa truskawkowa

      • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok do wystudzenia. Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy na mus. Do musu dodajemy cukier, ser i mieszamy. Następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód z ciasteczek i wstawiamy do lodówki na około godzinę, aby masa stężała.

      Masa czekoladowa

      • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do sera i dokładnie mieszamy. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowo-czekoladowej. Przestudzoną żelatynę dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Masę czekoladową przekładamy na zastygniętą masę truskawkową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

      Dekoracja

      • Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy w cienkie plasterki. Układamy je na wierzchu sernika tak, aby zachodziły na siebie pozostawiając wolny środek. Przygotowaną wcześniej galaretkę wylewamy na wierzch sernika i wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała.
        Smacznego!

      Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

      Adapted from Smakołyki Bereniki

      3.5 2 votes
      Article Rating

      Tagi

      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki na zimno
      • Truskawki

      Nawigacja wpisu

      Zupa z młodej kapusty z bekonowym chipsem
      Sałatka z młodych ziemniaków z tuńczykiem

      Podobne wpisy

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 94

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 74

      Tort Rafaello

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      24 komentarzy
      najnowszy
      najstarszy oceniany
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Anna
      Anna
      2 lat temu

      5 stars
      Bardzo pyszny serniczek 😊 dzieci zachwycone .

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      2 lat temu
      Reply to  Anna

      Super, że smakował 🙂

      0
      Odpowiedz
      Anna
      Anna
      3 lat temu

      Ale kusisz, kradnę przepis. 😉

      0
      Odpowiedz
      Ewa
      Ewa
      3 lat temu

      Jak TY kusisz! Na taką pogodę – idealne!

      0
      Odpowiedz
      Akacja
      Akacja
      3 lat temu

      Super pomysł na sernik, gdy jest tak gorąco, że na myśl o pieczeniu człowiek zaczyna się pocić.

      0
      Odpowiedz
      Vai Bewitched
      Vai Bewitched
      3 lat temu

      Uwielbiam wszystko, co truskawkowe. Truskawki, koktajle, szejki, ciasta, serniki też.

      0
      Odpowiedz
      kasiabiblioterapia
      kasiabiblioterapia
      3 lat temu

      Skusiłaś. Tej wersji nie znam ale chętnie spróbuję

      0
      Odpowiedz
      Iga
      Iga
      3 lat temu

      Nigdy nie przepadałam za sernikami na zimno, jednak ten wygląda bardzo apetycznie 😀

      0
      Odpowiedz
      MangoMania
      MangoMania
      4 lat temu

      Czekolada z truskawkami to niebywałe połączenie:)

      0
      Odpowiedz
      WszędzieCzytam
      WszędzieCzytam
      4 lat temu

      Doskonały pomysł na lato! W weekend będę próbować 😀

      0
      Odpowiedz
      Natalia
      Natalia
      4 lat temu

      Mniam, ale narobiłaś mi ochoty 😀

      0
      Odpowiedz
      ola
      ola
      4 lat temu

      Wygląda smakowicie:) na pewno wypróbuję przepis z racji, ze serniki bardzo lubię

      0
      Odpowiedz
      Ewa Archanowicz
      Ewa Archanowicz
      4 lat temu

      Bardzo fajna propozycja tylko jak dla mnie za dużo cukru ?

      0
      Odpowiedz
      Justyna
      Justyna
      4 lat temu

      Ale pycha idealnie na taką ppgodę

      0
      Odpowiedz
      Anna
      Anna
      4 lat temu

      Cóż można tu dodać. Tylko tyle że przepis trzeba wypróbować. 🙂

      0
      Odpowiedz
      Aga
      Aga
      4 lat temu

      Wygląda przepysznie! 🙂

      0
      Odpowiedz
      Kasia | Wysmakowane
      Kasia | Wysmakowane
      4 lat temu

      Małgosiu a używasz mielony twaróg serników z pudełka czy jaki?

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      4 lat temu
      Reply to  Kasia | Wysmakowane

      Kasiu teraz używam serka typu Quark – nie wiem czy on jest w PL. Jest o wiele lepszy od tego z wiaderka. Jednak ten z wiaderka (dobrej jakości) również się sprawdzi 🙂

      0
      Odpowiedz
      Paulina
      Paulina
      4 lat temu

      Moja mama robi go często latem. Pycha!

      0
      Odpowiedz
      Monika Antoniak
      Monika Antoniak
      4 lat temu

      Takiego połączenia jeszcze nie znałam. musi być pyszne!

      0
      Odpowiedz
      Wysmakowane
      Wysmakowane
      4 lat temu

      Zestawienie truskawek z czekolada – aaaa! Pycha!!

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      4 lat temu

      Mój ulubiony , bo nie trzeba piec, a tak go lubię ,że mogę zjeść cały od razu :-)))

      0
      Odpowiedz
      Aneta Ciurkot
      Aneta Ciurkot
      4 lat temu

      Och kradnę przepis. W najbliższym czasie wypróbuję. Wygląda cudnie

      0
      Odpowiedz
      agnieszka
      agnieszka
      6 lat temu

      Pyszności 🙂

      0
      Odpowiedz

      Tagi

      • Boże Narodzenie
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Grzyby
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy
      • Łosoś

      Facebook

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      Wiśnie - smak pełnego lata! Uwielbiam je za ich Wiśnie - smak pełnego lata! Uwielbiam je za ich soczysty, słodki smak z lekką nutą kwasowości. Zanurzone w gęstym, delikatnym, wiśniowym żelu smakują nieziemsko. Frużelina wiśniowa jest wspaniałym, owocowym dodatkiem do kremowego sernika, chrupiących gofrów, lodów i do czego jeszcze tylko zapragniecie. Choć przyznam, że lubię wyjadać ją łyżeczką wprost ze słoiczka. No cóż, trudno się powstrzymać. Wyjątkowo smakuje zimową porą, kiedy mróz na szybach maluje piękne wzory. Jest, jak pachnące wspomnienie lata. Nie może zabraknąć jej w mojej słoiczkowej spiżarni! Frużelina wiśniowa

Link do przepisu w komentarzu #wiśnie #pysznie #cherry #przetworydomowe #delicious #frużelina
      Lato trwa w najlepsze! Ogród przybiera sierpniowe Lato trwa w najlepsze! Ogród przybiera sierpniowe barwy. Na tyczkach niespiesznie dojrzewają mięsiste pomidory. Ogórki wiją się po spragnionej deszczu ziemi. Obok malinowego zagajnika dojrzewają soczyste wiśnie i morele. Trzeba korzystaćz tych sezonowych pyszności ile się da! Co powiecie na sałatkę pachnącą latem, pełną owocowego smaku? Na jednym talerzu przeplata się tyle wspaniałych barw, tekstur i kontrastujących ze sobą smaków. To lekka, kolorowa i orzeźwiająca bomba witaminowa. Podana z dobrze schłodzonym dressingiem, wspaniale orzeźwia i fantastycznie smakuje. Zasmakuj lata, póki trwa! Letnia sałatka z dressingiem brzoskwiniowym

Link do przepisu w konentarzu #salad #fruit #fresh #sałatka #owoce #jestpysznie #jestpysznieizdrowo #delucious
      Patisony to taki cud natury. Trzeba przyznać, że Patisony to taki cud natury. Trzeba przyznać, że zachwycają swoim dziwacznym wyglądem. Są one mniejszą i zdecydowanie bardziej uroczą wersją powszechnie znanej dyni. Trochę nawet przypomina ją w smaku, choć ich struktura jest bardziej zwarta i jędrna. Zerwane w bardzo wczesnej fazie wzrostu idealnie nadają się do marynowania. Nabierają wspaniałego smaku swojego słoikowego towarzystwa, czyli zalewy oraz aromatycznych przypraw. Są niezwykle delikatne, zdrowe i wspaniale chrupią! Stanowią świetną alternatywę dla powszechnie znanych konserwowych ogórków. Wprowadzą do Twojej kuchni oryginalną i wyborną przekąskę. Chrup na zdrowie! Marynowane patisony

Link do przepisu w pierwszym komentarzu #marynujemy #przetworydomowe #pysznie #słoiki #przetwory #patison
      Nalewka z czarnej porzeczki jest jedną z nalewek Nalewka z czarnej porzeczki jest jedną z nalewek o ciekawym, ba nawet magicznym smaku. Bo owoce czarnej porzeczki są magiczne! Przeplatają się w nich nuty słodyczy z odrobiną kwaśno-cierpkiego smaku, dzięki czemu finalnie nalewka ma wielowarstwowy smak. Wciąż zachwycam się jej kolorem, bogatym smakiem i wspaniałym aromatem. Nalewka z czarnej porzeczki ma moc i wcale nie chodzi tu o procenty. To przede wszystkim niezłe combo witaminowe, które z pewnością Was rozgrzeje w jesienną słotę, gdy za oknem siąpi deszczem! W każdej kropli można poczuć smak wakacji i ciepłych, słonecznych dni. Wyjątkowy, letni rarytas zamknięty w butelce!  Nalewka z czarnej porzeczki  Link do przepisu w komentarzu #nalewka
#alkohol #owoce #czarnaporzeczka
#blackcurrant #fruit #alcohol
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Archiwum

      • Lifestyle
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
      Non-necessary
      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
      SAVE & ACCEPT
      wpDiscuz
      24
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Odpowiedz