Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta bez pieczenia, Przepisy, Serniki na zimno, Wypieki  /  2 sierpnia, 2015

Sernik na zimno na jogurtach greckich

Wędrówki po kuchni
Nie jestem pewna, czy sernik jest odpowiednią nazwą dla tego delikatnego i lekkiego jak piórko ciasta. Ale niech już tak zostanie! Jest to raczej wspaniały, truskawkowy mus o bardzo przyjemnej, delikatnej konsystencji. Smakuje na prawdę cudownie. Ciasto idealne na letnie upały i zdecydowanie mniej kaloryczne od klasycznego sernika na zimno na bazie sera.
Przygotowanie30 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 16
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 500 g truskawek
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 85 ml wody

Wierzch

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 200 g serka kremowego *
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1½ łyżeczki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody

Dodatkowo

  • 100 g biszkoptów okrągłych

Przygotowanie

  • Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i miksujemy blenderem na mus. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i odstawiamy na bok. Do dużej miski przekładamy jogurt grecki, dodajemy cukier puder, mus truskawkowy i mieszamy do połączenia się składników. Następnie niewielkim strumieniem dodajemy do masy żelatynę i mieszamy.
  • Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy biszkopty. Delikatnie wylewamy masę truskawkowo-jogurtową i wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny, aż masa stężeje.

Wierzch

  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na bok do ostudzenia. Serek przekładamy do miski, dodajemy jogurt, cukier puder i mieszamy. Niewielkim strumieniem dodajemy żelatynę i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na sernik i wstawiamy do lodówki. Sernik najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc, aby dobrze stężał.

Odnośniki

  • * użyłam serka Philadelphia

Uwagi dodatkowe

  • użyłam tortownicy o wymiarach 26 cm
  • truskawki można zastąpić innymi sezonowymi owocami
  • nie zrażajcie się sporą ilością żelatyny. Jogurt grecki jest rzadszy od sera, do tego mus truskawkowy, który również jest płynny. Więc większa ilość żelatyny jest niezbędna. Sernik za to jest mniej kaloryczny od tego klasycznego, zrobionego z sera
 

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

Adapted from I love bake

3.6 5 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Serniki na zimno
  • Truskawki

Nawigacja wpisu

Azjatycka zupa z czerwoną pastą curry
Surówka z młodej kapusty

Podobne wpisy

Sernik z sera warzonego z truskawkami
Ponadczasowe przepisy, Przepisy, Serniki na zimno, Serniki pieczone, Wypieki  /  30 lipca, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

Sernik z sera warzonego z truskawkami

Sernik cytrynowy z musem truskawkowym
Przepisy, Serniki pieczone, Wypieki  /  26 maja, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 40

Sernik cytrynowy z musem truskawkowym

Scones z truskawkami
Kuchnia angielska, Przepisy, Słodkie bułki, Śniadania, Wędrówki kulinarne, Wypieki  /  22 maja, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

Scones z truskawkami

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
31 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Pierzyć z Fantazją
Pierzyć z Fantazją
5 lata temu

5 stars
Lekki i aromatyczny tak wnioskuję ze składników. Wykorzystam przepis w sezonie na truskawki 😘

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Pierzyć z Fantazją

Tak, jest lekki i pyszny! Polecam

0
Odpowiedz
Magdalena (English4work)
Magdalena (English4work)
6 lata temu

Najważniejsze, że jest lekkostrawny:) i ma bardzo dużo truskawek w sobie. Mniam:)

0
Odpowiedz
GosiaK
GosiaK
6 lata temu

Przepis przesłałam już do kilku osób. Byli zachwyceni. Teraz czekam na zaproszenia na wspólną degustacje ?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  GosiaK

Super i smacznego 🙂

0
Odpowiedz
Ola
Ola
6 lata temu

Wygląda obłędnie! Na widok takiego zdjęcia odchodzę od zmysłów:)

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
6 lata temu

Chociaż za sernikiem nie przepadam, ten zjadłabym z wielką chęcią!

0
Odpowiedz
Beata Herbata
Beata Herbata
6 lata temu

Wygląda obłędnie aż ślinka cieknie 🙂 Cyba zrobię bo to jest coś, co będzie smakować mojemu synkowi 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Beata Herbata

Dziękuję i polecam 🙂

0
Odpowiedz
Magda M. blog
Magda M. blog
6 lata temu

Wygląda cudownie i bardzo świeżo! Zjadłabym, choć sernik to nie moje ulubione ciasto 😉

0
Odpowiedz
Magdalena (English4work)
Magdalena (English4work)
6 lata temu
Odpowiedź do  Magda M. blog

Zgadzam się. Wygląda super. Patrząc na składniki, można się domyślać, że smakuje bardzo dobrze – ma bardzo dużo truskawek w sobie.

0
Odpowiedz
Bea
Bea
6 lata temu

U Ciebie wszystkie ciasta wyglądają obłędnie <3

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Bea

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
Ania W
Ania W
6 lata temu

uwielbiam serniki wszelkiej maści <3 a ten wygląda obłędnie 🙂 chętnie wykorzystam przepis 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Ania W

Super, polecam 🙂

0
Odpowiedz
Ladylemon
Ladylemon
6 lata temu

Ciasta bez pieczenia to zdecydowanie moja ulubiona kategoria. Dopóki nie dorobię się porządnego piekarnika, muszę kombinować. Chyba będę tutaj częściej zaglądać 😛

0
Odpowiedz
Magda
Magda
6 lata temu
Odpowiedź do  Ladylemon

Zgadzam się!

0
Odpowiedz
TuKama
TuKama
7 lata temu

Ale to musi być pyszne ? zamiast cukru dodam ksylitol i będzie super!

0
Odpowiedz
Ta ane
Ta ane
7 lata temu

Wyglada bardzo apetycznie .Przepus zapisany ,pozdrawiam.

0
Odpowiedz
Eliza
Eliza
7 lata temu

Wygląda bardzo apetycznie 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
7 lata temu

Kojarzy mi się z ptasim mleczkiem, wygląda na rozpływające się w ustach. Zdecydowanie mi się to podoba! 😀

0
Odpowiedz
Hanna
Hanna
7 lata temu

Wygląda pysznie i na pewno świetnie smakuje 🙂 Bardzo lubię takie przepisy 🙂

0
Odpowiedz
Bea
Bea
7 lata temu

Ślicznie wygląda 🙂 i ta dekoracja <3

0
Odpowiedz
Słodkie okruszki
Słodkie okruszki
7 lata temu

Wygląda wspaniale. Ten delikatny róż… aż kusi 🙂

0
Odpowiedz
Kasia | Wysmakowane
Kasia | Wysmakowane
7 lata temu

Zapowiada się rewelacyjnie! Tylko biszkopty muszę podmienić na jakiś kruchy spod bo mnie jakoś drażnią w ciastach 😉

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
7 lata temu

Uwielbiam sernik na zimno. To fantastyczne połączenie owoców z galaretką i delikatnym spodem to rozkosz dla podniebienia. 🙂

0
Odpowiedz
Monika
Monika
7 lata temu

Ja na diecie jaglanej więc hm nie bardzo mogę 🙂

0
Odpowiedz
kreatywna dżungla
kreatywna dżungla
7 lata temu

uwielbiam serniki 🙂 ten jest idealny na lato 🙂

0
Odpowiedz
Anna Kurtasz
Anna Kurtasz
7 lata temu

Takie lekkie ciasto jest doskonałe na upalne dni 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
8 lata temu

Czy zamiast serka Philadelphia można dodać inny ?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 lata temu
Odpowiedź do  Kasia

Tak, można użyć innego serka kremowego

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
31
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz