• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta bez pieczenia, Przepisy, Serniki na zimno  /  2 sierpnia, 2015

Sernik na zimno na jogurtach greckich

Wędrówki po kuchni
Nie jestem pewna, czy sernik jest odpowiednią nazwą dla tego delikatnego i lekkiego jak piórko ciasta. Ale niech już tak zostanie! Jest to raczej wspaniały, truskawkowy mus o bardzo przyjemnej, delikatnej konsystencji. Smakuje na prawdę cudownie. Ciasto idealne na letnie upały i zdecydowanie mniej kaloryczne od klasycznego sernika na zimno na bazie sera.
Przygotowanie30 min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 16
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 500 g truskawek
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 85 ml wody

Wierzch

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 200 g serka kremowego *
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1½ łyżeczki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody

Dodatkowo

  • 100 g biszkoptów okrągłych

Przygotowanie

  • Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i miksujemy blenderem na mus. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i odstawiamy na bok. Do dużej miski przekładamy jogurt grecki, dodajemy cukier puder, mus truskawkowy i mieszamy do połączenia się składników. Następnie niewielkim strumieniem dodajemy do masy żelatynę i mieszamy.
  • Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy biszkopty. Delikatnie wylewamy masę truskawkowo-jogurtową i wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny, aż masa stężeje.

Wierzch

  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na bok do ostudzenia. Serek przekładamy do miski, dodajemy jogurt, cukier puder i mieszamy. Niewielkim strumieniem dodajemy żelatynę i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na sernik i wstawiamy do lodówki. Sernik najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc, aby dobrze stężał.

Odnośniki

  • * użyłam serka Philadelphia

Uwagi dodatkowe

  • użyłam tortownicy o wymiarach 26 cm
  • truskawki można zastąpić innymi sezonowymi owocami
  • nie zrażajcie się sporą ilością żelatyny. Jogurt grecki jest rzadszy od sera, do tego mus truskawkowy, który również jest płynny. Więc większa ilość żelatyny jest niezbędna. Sernik za to jest mniej kaloryczny od tego klasycznego, zrobionego z sera
 

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Pastelowy sernik na zimno

Adapted from I love bake

3.7 3 votes
Article Rating

Tagi

  • Serniki na zimno
  • Truskawki

Zobacz wpisy

Azjatycka zupa z czerwoną pastą curry
Surówka z młodej kapusty

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 72

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
31 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pierzyć z Fantazją
Pierzyć z Fantazją
1 rok temu

5 stars
Lekki i aromatyczny tak wnioskuję ze składników. Wykorzystam przepis w sezonie na truskawki 😘

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Pierzyć z Fantazją

Tak, jest lekki i pyszny! Polecam

0
Odpowiedz
Magdalena (English4work)
Magdalena (English4work)
1 rok temu

Najważniejsze, że jest lekkostrawny:) i ma bardzo dużo truskawek w sobie. Mniam:)

0
Odpowiedz
GosiaK
GosiaK
1 rok temu

Przepis przesłałam już do kilku osób. Byli zachwyceni. Teraz czekam na zaproszenia na wspólną degustacje ?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  GosiaK

Super i smacznego 🙂

0
Odpowiedz
Ola
Ola
1 rok temu

Wygląda obłędnie! Na widok takiego zdjęcia odchodzę od zmysłów:)

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
1 rok temu

Chociaż za sernikiem nie przepadam, ten zjadłabym z wielką chęcią!

0
Odpowiedz
Beata Herbata
Beata Herbata
1 rok temu

Wygląda obłędnie aż ślinka cieknie 🙂 Cyba zrobię bo to jest coś, co będzie smakować mojemu synkowi 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Beata Herbata

Dziękuję i polecam 🙂

0
Odpowiedz
Magda M. blog
Magda M. blog
1 rok temu

Wygląda cudownie i bardzo świeżo! Zjadłabym, choć sernik to nie moje ulubione ciasto 😉

0
Odpowiedz
Magdalena (English4work)
Magdalena (English4work)
1 rok temu
Reply to  Magda M. blog

Zgadzam się. Wygląda super. Patrząc na składniki, można się domyślać, że smakuje bardzo dobrze – ma bardzo dużo truskawek w sobie.

0
Odpowiedz
Bea
Bea
1 rok temu

U Ciebie wszystkie ciasta wyglądają obłędnie <3

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Bea

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
Ania W
Ania W
1 rok temu

uwielbiam serniki wszelkiej maści <3 a ten wygląda obłędnie 🙂 chętnie wykorzystam przepis 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Ania W

Super, polecam 🙂

0
Odpowiedz
Ladylemon
Ladylemon
2 lat temu

Ciasta bez pieczenia to zdecydowanie moja ulubiona kategoria. Dopóki nie dorobię się porządnego piekarnika, muszę kombinować. Chyba będę tutaj częściej zaglądać 😛

0
Odpowiedz
Magda
Magda
1 rok temu
Reply to  Ladylemon

Zgadzam się!

0
Odpowiedz
TuKama
TuKama
2 lat temu

Ale to musi być pyszne ? zamiast cukru dodam ksylitol i będzie super!

0
Odpowiedz
Ta ane
Ta ane
2 lat temu

Wyglada bardzo apetycznie .Przepus zapisany ,pozdrawiam.

0
Odpowiedz
Eliza
Eliza
2 lat temu

Wygląda bardzo apetycznie 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
2 lat temu

Kojarzy mi się z ptasim mleczkiem, wygląda na rozpływające się w ustach. Zdecydowanie mi się to podoba! 😀

0
Odpowiedz
Hanna
Hanna
2 lat temu

Wygląda pysznie i na pewno świetnie smakuje 🙂 Bardzo lubię takie przepisy 🙂

0
Odpowiedz
Bea
Bea
2 lat temu

Ślicznie wygląda 🙂 i ta dekoracja <3

0
Odpowiedz
Słodkie okruszki
Słodkie okruszki
2 lat temu

Wygląda wspaniale. Ten delikatny róż… aż kusi 🙂

0
Odpowiedz
Kasia | Wysmakowane
Kasia | Wysmakowane
2 lat temu

Zapowiada się rewelacyjnie! Tylko biszkopty muszę podmienić na jakiś kruchy spod bo mnie jakoś drażnią w ciastach 😉

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
2 lat temu

Uwielbiam sernik na zimno. To fantastyczne połączenie owoców z galaretką i delikatnym spodem to rozkosz dla podniebienia. 🙂

0
Odpowiedz
Monika
Monika
3 lat temu

Ja na diecie jaglanej więc hm nie bardzo mogę 🙂

0
Odpowiedz
kreatywna dżungla
kreatywna dżungla
3 lat temu

uwielbiam serniki 🙂 ten jest idealny na lato 🙂

0
Odpowiedz
Anna Kurtasz
Anna Kurtasz
3 lat temu

Takie lekkie ciasto jest doskonałe na upalne dni 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
3 lat temu

Czy zamiast serka Philadelphia można dodać inny ?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Kasia

Tak, można użyć innego serka kremowego

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Kolejny rok za mną. Dopadła mnie przemijalność Kolejny rok za mną. Dopadła mnie przemijalność i ogólny urodzinowy weltschmerz. Jednak mimo to, czuję ekscytację na to wszystko, co się może jeszcze wydarzyć i głęboko wierzę w to, że sporo jeszcze przede mną. Ten urodzinowy czas spędziłam w gronie najbliższych mi osób, bliskich mojemu sercu. Nie mogło oczywiście zabraknąć najważniejszego elementu uroczystości, czyli tortu. Skromny, mały i kobiecy, ale za to jaki pyszny! Inspirowany smakiem moich ulubionych batoników. Pod delikatnym i puszystym biszkoptem , solidnie nasączony alkoholowym ponczem skrywają się wspaniałe smaki. Aksamitna słodycz czekolady, orzeźwiająca mięta oraz subtelna, kokosowa nuta. Fantastyczne trio smakowe, które smakuje wyjątkowo!Tort Ruffles https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-ruffles/ #kokos #coconut
#czekolada #mint #ruffles #chocolate #mięta #birthdaycake #omnomnomnom
Znajdą się tu fani pierogów ruskich? Ja je uwie Znajdą się tu fani pierogów ruskich? Ja je uwielbiam ❤️ Muszą jednak spełniać tylko dwa warunki: ciasto mysi być delikatne i cienkie, a farsz dobrze doprawiony!  https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/pierogi-ruskie/ #pierogi #kuchniapolska #jestpysznie #omnomnom #deluciouse #ser
Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięs Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięso mielone, Przepisy, Wołownina  /  4 września, 2015

Chili con carne

WĘDRÓWKI PO KUCHNI

Przystanek: Meksyk ! Majańskie i azteckie miasta, skąpane w słońcu piramidy, kaktusy, wyśmienita tortilla, ostre papryczki i słynna czerwona fasola. Kuchnia meksykańska jest tak różnorodna jak przyroda i kultura tego kraju, przesycona intensywnymi barwami, bogactwem smaków i aromatów. U nas też jest dziś gorąco - gęste i rozgrzewające chili con carne, pełne smaku i aromatu. Jego pochodzenie budzi wiele sporów, gdyż spore grono osób twierdzi, że jest to typowe danie meksykańskie. Chili con carne zarejestrowane jest jako oficjalna potrawa stanu Teksas i stanowi tym samym jeden z elementów kuchni Tex-Mex. Oczywiście jego korzenie wywodzą się z Meksyku, gdyż należy pamiętać że Teksas był kiedyś jego częścią. Bez względu na swoje pochodzenie jest to wspaniałe danie, idealne na jesienno - zimowe wieczory.
Chili con carne

https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/chili-con-carne/ #chili #kuchnieświata #kuchniameksykańska #jestpysznie #deliciouse
W dniu wczorajszym nasze serca rozsypały się na W dniu wczorajszym nasze serca rozsypały się na milion kawałków 💔 O godzinie 13.45 Vikusia pobiegła za tęczowy most 🌈 Zbyt wcześnie wybrała się w tą podróż 😪 To była trudna decyzja, ale nie chcieliśmy przedłużać jej cierpienia. Odeszła na moich rękach - utulona, kochana, w gronie najbliższych jej osób, których zawsze radośnie witała merdając swoim ogonkiem. Była wyjątkowym przyjacielem i wspaniałym kompanem podróży. Towarzyszką spacerów, zabaw i wspólnych posiłków. Wielbicielką pizzy, makaronu i mojego fotela. Wierną asystentką moich sesji zdjęciowych. Będzie nam jej brakować, bardzo 😪  Kochamy Cię Nusia ❤️ Pozostaniesz w naszych sercach na zawsze ❤️ ❤️ ❤️ #najlepszyorzyjaciel #mybestfriend #tęczowymost #pies #dod #mydog #beagle #kochamcię #nazawszerazem
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
31
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply