Nie jestem pewna, czy sernik jest odpowiednią nazwą dla tego delikatnego i lekkiego jak piórko ciasta. Ale niech już tak zostanie! Jest to raczej wspaniały, truskawkowy mus o bardzo przyjemnej, delikatnej konsystencji. Smakuje na prawdę cudownie. Ciasto idealne na letnie upały i zdecydowanie mniej kaloryczne od klasycznego sernika na zimno na bazie sera.
Porcje: 16
Składniki
- 500 g truskawek
- 500 g jogurtu greckiego
- 200 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 6 płaskich łyżeczek żelatyny
- 85 ml wody
Wierzch
- 200 g jogurtu greckiego
- 200 g serka kremowego *
- 3 łyżki cukru pudru
- 1½ łyżeczki żelatyny
- 60 ml gorącej wody
Dodatkowo
- 100 g biszkoptów okrągłych
Przygotowanie
- Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i miksujemy blenderem na mus. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i odstawiamy na bok. Do dużej miski przekładamy jogurt grecki, dodajemy cukier puder, mus truskawkowy i mieszamy do połączenia się składników. Następnie niewielkim strumieniem dodajemy do masy żelatynę i mieszamy.
- Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy biszkopty. Delikatnie wylewamy masę truskawkowo-jogurtową i wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny, aż masa stężeje.
Wierzch
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na bok do ostudzenia. Serek przekładamy do miski, dodajemy jogurt, cukier puder i mieszamy. Niewielkim strumieniem dodajemy żelatynę i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na sernik i wstawiamy do lodówki. Sernik najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc, aby dobrze stężał.
Odnośniki
- * użyłam serka Philadelphia
Uwagi dodatkowe
- użyłam tortownicy o wymiarach 26 cm
- truskawki można zastąpić innymi sezonowymi owocami
- nie zrażajcie się sporą ilością żelatyny. Jogurt grecki jest rzadszy od sera, do tego mus truskawkowy, który również jest płynny. Więc większa ilość żelatyny jest niezbędna. Sernik za to jest mniej kaloryczny od tego klasycznego, zrobionego z sera
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from I love bake
Lekki i aromatyczny tak wnioskuję ze składników. Wykorzystam przepis w sezonie na truskawki 😘
Tak, jest lekki i pyszny! Polecam
Najważniejsze, że jest lekkostrawny:) i ma bardzo dużo truskawek w sobie. Mniam:)
Przepis przesłałam już do kilku osób. Byli zachwyceni. Teraz czekam na zaproszenia na wspólną degustacje ?
Super i smacznego 🙂
Wygląda obłędnie! Na widok takiego zdjęcia odchodzę od zmysłów:)
Chociaż za sernikiem nie przepadam, ten zjadłabym z wielką chęcią!
Wygląda obłędnie aż ślinka cieknie 🙂 Cyba zrobię bo to jest coś, co będzie smakować mojemu synkowi 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Wygląda cudownie i bardzo świeżo! Zjadłabym, choć sernik to nie moje ulubione ciasto 😉
Zgadzam się. Wygląda super. Patrząc na składniki, można się domyślać, że smakuje bardzo dobrze – ma bardzo dużo truskawek w sobie.
U Ciebie wszystkie ciasta wyglądają obłędnie <3
Dziękuję 🙂
uwielbiam serniki wszelkiej maści <3 a ten wygląda obłędnie 🙂 chętnie wykorzystam przepis 🙂
Super, polecam 🙂
Ciasta bez pieczenia to zdecydowanie moja ulubiona kategoria. Dopóki nie dorobię się porządnego piekarnika, muszę kombinować. Chyba będę tutaj częściej zaglądać 😛
Zgadzam się!
Ale to musi być pyszne ? zamiast cukru dodam ksylitol i będzie super!
Wyglada bardzo apetycznie .Przepus zapisany ,pozdrawiam.
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Kojarzy mi się z ptasim mleczkiem, wygląda na rozpływające się w ustach. Zdecydowanie mi się to podoba! 😀
Wygląda pysznie i na pewno świetnie smakuje 🙂 Bardzo lubię takie przepisy 🙂
Ślicznie wygląda 🙂 i ta dekoracja <3
Wygląda wspaniale. Ten delikatny róż… aż kusi 🙂
Zapowiada się rewelacyjnie! Tylko biszkopty muszę podmienić na jakiś kruchy spod bo mnie jakoś drażnią w ciastach 😉
Uwielbiam sernik na zimno. To fantastyczne połączenie owoców z galaretką i delikatnym spodem to rozkosz dla podniebienia. 🙂
Ja na diecie jaglanej więc hm nie bardzo mogę 🙂
uwielbiam serniki 🙂 ten jest idealny na lato 🙂
Takie lekkie ciasto jest doskonałe na upalne dni 🙂
Czy zamiast serka Philadelphia można dodać inny ?
Tak, można użyć innego serka kremowego