Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Serniki na zimno, Wypieki  /  25 stycznia, 2020

Sernik na zimno z białą czekoladą i frużeliną wiśniową

Wędrówki po kuchni
Sernik to zdecydowanie jedno z najlepszych ciast na świecie! To właśnie ten wypiek najczęściej gości w naszym domu, w wielu wariantach smakowych i z różnymi dodatkami. Ostatnio zamarzył mi się sernik na zimno z twarogu, z dodatkiem białej czekolady i solidną porcją soczystych owoców. No i jest! Wspaniały i delikatny sernik o kremowej konsystencji i subtelnym smaku białej czekolady, która świetnie komponuje się z soczystymi wiśniami. Cudowny deser niewymagający pieczenia, idealny do popołudniowej kawy.
Przygotowanie25 min., min.
Gotowanie5 min., min.
Czas całkowity30 min., min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 9
Author: Małgorzata Hert

Składniki:

Spód

  • 140 g ciemnych ciastek maślanych
  • 70 g masła

Masa serowa

  • 500 g twarogu chudego
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 350 g czekolady białej

Frużelina wiśniowa

  • 500 g wiśni *
  • 130 g cukru **
  • 50 ml zimnej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

    Spód

    • Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciastek i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy masę ciasteczkową, równamy i dociskamy do spodu tak, aby powstała gładki i równy spód. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

    Masa serowa

    • Czekoladę łamiemy na równe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając 50 ml śmietany kremówki. Odstawiamy na bok. Zmielony dwukrotnie twaróg mieszamy z serkiem mascarpone. Dodajemy rozpuszczoną, białą czekoladę i mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Delikatnie łączymy z masą serową. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Tak przygotowany sernik chłodzimy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.

    Frużelina wiśniowa

    • Wiśnie umieszczamy w garnku z grubym dnem. Dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż wiśnie puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną dokładnie rozprowadzamy w zimnej wodzie. Wiśnie doprowadzamy do wrzenia, wlewamy wodę z mąką. Dokładnie i energicznie mieszamy, zmniejszamy gaz i podgrzewamy chwilkę, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Frużelinę odstawiamy na bok do wystudzenia.

    Odnośniki

    • * użyłam mrożonych owoców
      ** ilość cukru zależy oczywiście od tego, jak kwaśne są wiśnie

    Uwagi dodatkowe

    - frużelinę można przechowywać w lodówce ok 7 dni

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    4.3 8 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Serniki na zimno
    • Wiśnie

    Nawigacja wpisu

    Jak upiec idealny sernik
    Arancini – co to za potrawa i jak ją przyrządzić?

    Podobne wpisy

    Tort czekoladowy z wiśniami i alkoholem
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  19 lutego, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

    Tort czekoladowy z wiśniami i alkoholem

    Sernik z sera warzonego z truskawkami
    Ponadczasowe przepisy, Przepisy, Serniki na zimno, Serniki pieczone, Wypieki  /  30 lipca, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

    Sernik z sera warzonego z truskawkami

    Sernik na zimno z morelową żelką
    Przepisy, Serniki na zimno, Wypieki  /  28 czerwca, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 43

    Sernik na zimno z morelową żelką

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    30 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Słodko Słodka
    Słodko Słodka
    5 lata temu

    Wygląda obłędnie,ślinka sama leci 😉

    0
    Odpowiedz
    gonicmarzenia
    gonicmarzenia
    5 lata temu

    Wygląda bardzo smakowicie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wiewiórka w okularach
    Wiewiórka w okularach
    5 lata temu

    Taki sernik na zimno to najlepsza opcja na lato, w upał, żeby ochłonąć trochę. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Beata punktsiedzenia.pl
    Beata punktsiedzenia.pl
    5 lata temu

    Zgadzam się, sernik to jedno z najlepszych ciast na świecie! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Miye
    Miye
    5 lata temu

    U Ciebie zawsze cała masa tych różnych serniczków! Aż głodna się przez nie robię 🙂

    0
    Odpowiedz
    Świat toli
    Świat toli
    5 lata temu

    Ostatnio miałam ogromną ochotę na sernik. Twój wygląda genialnie.

    0
    Odpowiedz
    Bielecki.es
    Bielecki.es
    5 lata temu

    Część produktów mam w lodówce, jeszcze kilka kolejnych i weekend idzie do sprawdzenia 😉

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    5 lata temu

    5 stars
    Frużelina wiśniowa, jak to pięknie brzmi i w dodatku apetycznie…

    0
    Odpowiedz
    Sklerotyczka
    Sklerotyczka
    5 lata temu

    Może kiedyś wypróbuję twój przepis 🙂 Bo w takiej wersji sernika nie jadłam.

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    5 lata temu

    Pyszności i to jeszcze z wiśniami. Chętnie bym się poczęstowała. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Marta
    Marta
    5 lata temu

    Zjem każdy sernik jaki mi podadzą 🙂 Uwielbiam to ciasto 🙂

    0
    Odpowiedz
    Przemek
    Przemek
    5 lata temu

    5 stars
    Jak zwykle smakowicie wygląda. 😀

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra Załęska
    Aleksandra Załęska
    5 lata temu

    Sernik wydaje się być prosty do zrobienia 🙂 I ta biała czekolada do niego – musi być przepyszny…

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Aleksandra Załęska

    Tak, nie jest skomplikowany, a za to bardzo pyszny 🙂

    0
    Odpowiedz
    Agnieszka z Holistyczne.pl
    Agnieszka z Holistyczne.pl
    5 lata temu

    Sernik to chyba po Pavlowej moje ulubione ciasto. Na bank to które lubię piec. Ale na zimno jakoś nie eksperymentowałam. Pora zdecydowanie sprawdzić! Dzięki!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Agnieszka z Holistyczne.pl

    Polecam spróbować 🙂

    0
    Odpowiedz
    Olga
    Olga
    5 lata temu

    Fajny przepis. Idealny, kiedy ma się niespodziewanych gości 🙂

    0
    Odpowiedz
    Monika
    Monika
    5 lata temu

    Jak ja kochan sernik, z przyjemnoscia go zrobie 😀

    0
    Odpowiedz
    Dominika D.
    Dominika D.
    5 lata temu

    Bardzo lubię serniki, a ten wygląda naprawdę smakowicie. Z chęcią wyprobuje ten przepis.

    0
    Odpowiedz
    Irena-Hooltayewpodróży
    Irena-Hooltayewpodróży
    5 lata temu

    Proszę mnie zablokować!!
    Ja nawet patrzeć na te pyszności nie powinnam.
    Pieczenie takich pyszności też powinno być zabronione!!!
    Wygląda obłędnie-))))

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Irena-Hooltayewpodróży

    Och blokować Cię nie będę 🙂 Może suszę Cię czymś 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aldona Zakrzewska
    Aldona Zakrzewska
    5 lata temu

    Uwielbiam serniki w każdym wydaniu jadłam go nie dalej niż wczoraj. Twój też wygląda obiecująco, mlask 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Aldona Zakrzewska

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    Świat Książek Aleksandry
    Świat Książek Aleksandry
    5 lata temu

    Ogólnie nie przepadam za sernikami, ale ten z chęcią bym skosztowała 🙂

    0
    Odpowiedz
    Patrycja Czubak
    Patrycja Czubak
    5 lata temu

    5 stars
    Oo mamusiu jak to wygląda! Od razu skojarzyło mi się to ciasto z upalnym latem i przyjemnym dającym ochłodzeniem deserkiem. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Toukie
    Toukie
    5 lata temu

    Uwielbiam sernik w każdej postaci. Ten cudownie się prezentuje.

    0
    Odpowiedz
    NewEnglandBlog.pl
    NewEnglandBlog.pl
    5 lata temu

    Uwielbiam sernik na zimno. Zbliżają się moje urodziny i chyba zrobię sobie prezent i wykorzystam Twój przepis

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  NewEnglandBlog.pl

    Świetnie! Słodki prezent to dobry pomysł 🙂

    0
    Odpowiedz
    Marcin BWZ
    Marcin BWZ
    5 lata temu

    Wygląda apetycznie… Będę musiał namówić żonę na realizację tego przepisu 😉

    0
    Odpowiedz
    Koralina
    Koralina
    5 lata temu

    jak już wspominałam nie lubię serników, ale mi wychodzą i moja rodzine je lubi, więc przepis zapisuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    30
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz