Sernik to zdecydowanie jedno z najlepszych ciast na świecie! To właśnie ten wypiek najczęściej gości w naszym domu, w wielu wariantach smakowych i z różnymi dodatkami. Ostatnio zamarzył mi się sernik na zimno z twarogu, z dodatkiem białej czekolady i solidną porcją soczystych owoców. No i jest! Wspaniały i delikatny sernik o kremowej konsystencji i subtelnym smaku białej czekolady, która świetnie komponuje się z soczystymi wiśniami. Cudowny deser niewymagający pieczenia, idealny do popołudniowej kawy.
Porcje: 9
Składniki:
Spód
- 140 g ciemnych ciastek maślanych
- 70 g masła
Masa serowa
- 500 g twarogu chudego
- 350 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 350 g czekolady białej
Frużelina wiśniowa
- 500 g wiśni *
- 130 g cukru **
- 50 ml zimnej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Spód
- Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciastek i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy masę ciasteczkową, równamy i dociskamy do spodu tak, aby powstała gładki i równy spód. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Masa serowa
- Czekoladę łamiemy na równe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając 50 ml śmietany kremówki. Odstawiamy na bok. Zmielony dwukrotnie twaróg mieszamy z serkiem mascarpone. Dodajemy rozpuszczoną, białą czekoladę i mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Delikatnie łączymy z masą serową. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Tak przygotowany sernik chłodzimy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.
Frużelina wiśniowa
- Wiśnie umieszczamy w garnku z grubym dnem. Dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż wiśnie puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną dokładnie rozprowadzamy w zimnej wodzie. Wiśnie doprowadzamy do wrzenia, wlewamy wodę z mąką. Dokładnie i energicznie mieszamy, zmniejszamy gaz i podgrzewamy chwilkę, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Frużelinę odstawiamy na bok do wystudzenia.
Odnośniki
- * użyłam mrożonych owoców** ilość cukru zależy oczywiście od tego, jak kwaśne są wiśnie
Uwagi dodatkowe
- frużelinę można przechowywać w lodówce ok 7 dni
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Wygląda obłędnie,ślinka sama leci 😉
Wygląda bardzo smakowicie 🙂
Taki sernik na zimno to najlepsza opcja na lato, w upał, żeby ochłonąć trochę. 🙂
Zgadzam się, sernik to jedno z najlepszych ciast na świecie! 🙂
U Ciebie zawsze cała masa tych różnych serniczków! Aż głodna się przez nie robię 🙂
Ostatnio miałam ogromną ochotę na sernik. Twój wygląda genialnie.
Część produktów mam w lodówce, jeszcze kilka kolejnych i weekend idzie do sprawdzenia 😉
Frużelina wiśniowa, jak to pięknie brzmi i w dodatku apetycznie…
Może kiedyś wypróbuję twój przepis 🙂 Bo w takiej wersji sernika nie jadłam.
Pyszności i to jeszcze z wiśniami. Chętnie bym się poczęstowała. 🙂
Zjem każdy sernik jaki mi podadzą 🙂 Uwielbiam to ciasto 🙂
Jak zwykle smakowicie wygląda. 😀
Sernik wydaje się być prosty do zrobienia 🙂 I ta biała czekolada do niego – musi być przepyszny…
Tak, nie jest skomplikowany, a za to bardzo pyszny 🙂
Sernik to chyba po Pavlowej moje ulubione ciasto. Na bank to które lubię piec. Ale na zimno jakoś nie eksperymentowałam. Pora zdecydowanie sprawdzić! Dzięki!
Polecam spróbować 🙂
Fajny przepis. Idealny, kiedy ma się niespodziewanych gości 🙂
Jak ja kochan sernik, z przyjemnoscia go zrobie 😀
Bardzo lubię serniki, a ten wygląda naprawdę smakowicie. Z chęcią wyprobuje ten przepis.
Proszę mnie zablokować!!
Ja nawet patrzeć na te pyszności nie powinnam.
Pieczenie takich pyszności też powinno być zabronione!!!
Wygląda obłędnie-))))
Och blokować Cię nie będę 🙂 Może suszę Cię czymś 🙂
Uwielbiam serniki w każdym wydaniu jadłam go nie dalej niż wczoraj. Twój też wygląda obiecująco, mlask 🙂
Dziękuję
Ogólnie nie przepadam za sernikami, ale ten z chęcią bym skosztowała 🙂
Oo mamusiu jak to wygląda! Od razu skojarzyło mi się to ciasto z upalnym latem i przyjemnym dającym ochłodzeniem deserkiem. 🙂
Uwielbiam sernik w każdej postaci. Ten cudownie się prezentuje.
Uwielbiam sernik na zimno. Zbliżają się moje urodziny i chyba zrobię sobie prezent i wykorzystam Twój przepis
Świetnie! Słodki prezent to dobry pomysł 🙂
Wygląda apetycznie… Będę musiał namówić żonę na realizację tego przepisu 😉
jak już wspominałam nie lubię serników, ale mi wychodzą i moja rodzine je lubi, więc przepis zapisuję 🙂