Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Serniki na zimno, Wypieki  /  28 czerwca, 2020

Sernik na zimno z morelową żelką

Wędrówki po kuchni
Nadeszło długo wyczekiwane lato! Stragany uginają się od wspaniałych, sezonowych owoców, które mienią się wszystkimi kolorami lata. Warto z nich korzystać, bowiem o tej porze roku skąpane w słońcu owoce są najsmaczniejsze i takie pyszne. Co powiecie na sernik z morelami? Brzmi pysznie, a smakuje jeszcze lepiej! Idealnie kremowy i delikatny. Z lekką waniliową nutą oraz cudowną, rozkosznie orzeźwiającą żelką morelową. Nie za słodki, fantastycznie owocowy i bajecznie pyszny. Fantastyczny, wakacyjny deser pełen smaku lata!
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie25 min., min.
Czas całkowity45 min., min.
Drukuj
5 from 7 votes
Porcje: 16
Author: Wędrówki po kuchni

Spód

  • 200 g ciastek kakaowych
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 65 g masła

Masa serowa

  • 1 kg sera Quark *
  • 250 g serka mascarpone
  • 130 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej **
  • 4 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 6 łyżek wody

Żelka morelowa

  • 700 g moreli ***
  • 100 g cukru
  • 50 ml wody
  • 25 g żelatyny spożywczej

Przygotowanie

    Spód

    • Ciasteczka łączymy z kakao i przy pomocy blendera rozdrabniamy je. Dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wykładamy na dno tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.

    Masa serowa

    • W dużej misce łączymy ze sobą serek Quark z mascarpone. Dodajemy cukier puder oraz pastę waniliową i mieszamy do połączenia się składników. Żelatynę zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenie się żelatyny. Dodajemy do masy serowej i mieszamy, aby składniki się połączyły. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa zastygła.

    Żelka morelowa

    • Obrane morele przekładamy do rondelka, dodajemy cukier oraz wodę i gotujemy przez około 25 minut, aby morele zmiękły i częściowo się rozpadły. Następnie blendujemy je na gładki mus. Żelatynę zalewamy 6 łyżkami gorącej wody i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenie się żelatyny. Dodajemy do moreli i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowany mus wykładamy na masę serową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa zastygła.

    Odnośniki

    • * można użyć dobrej jakości sera z wiaderka
      ** można zastąpić ekstraktem z wanilii bądź laską wanilii
      *** waga po obraniu

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    4.6 5 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Morele
    • Serniki na zimno

    Nawigacja wpisu

    Grecka sałatka z ogórków
    Sorgo-prozdrowotna kasza z Afryki

    Podobne wpisy

    Sernik z sera warzonego z truskawkami
    Ponadczasowe przepisy, Przepisy, Serniki na zimno, Serniki pieczone, Wypieki  /  30 lipca, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

    Sernik z sera warzonego z truskawkami

    Sernik waniliowy z musem rabarbarowym
    Ciasta bez pieczenia, Przepisy, Serniki na zimno, Wypieki  /  26 maja, 2014
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

    Sernik waniliowy z musem rabarbarowym

    Kokosowe ciasto ucierane z morelami
    Ciasta ucierane, Ciasta z owocami, Przepisy, Wypieki  /  24 sierpnia, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 36

    Kokosowe ciasto ucierane z morelami

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    37 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Pieprzyć z Fantazją
    Pieprzyć z Fantazją
    3 lata temu

    Pysznie! Robimy całkiem podobnie <3

    0
    Odpowiedz
    Basia
    Basia
    5 lata temu

    Super wygląda, smakowicie 😍 i trafia w moje kubki smakowe- morelka mniam

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Basia

    Dziękuję i polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Roksana
    Roksana
    5 lata temu

    Twoje serniki wyglądają obłędnie. Aż chce się je jeść. I jak tu trzymać dietę?

    0
    Odpowiedz
    Paulina Kwiatkowska
    Paulina Kwiatkowska
    5 lata temu

    5 stars
    Bardzo lubię serniki na zimno, a ten wygląda niezwykle smakowicie.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Paulina Kwiatkowska

    Dziękuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    To_co_lubie_gotuje.pl
    To_co_lubie_gotuje.pl
    5 lata temu

    Wygląda pięknie i tak też pewnie smakuje. Uwielbiam morele 🙂

    0
    Odpowiedz
    Koralina
    Koralina
    5 lata temu

    5 stars
    Noe słyszałam o takim serku, ale pewnie jak się chce to się znajdzie, ta zelka mnie bardzo kusi 😉

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    5 lata temu

    Lubię dobre serniki. Żelki nigdy nie robiłam, więc chętnie bym spróbowała.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Anna

    Warto spróbować, bo jest pyszna 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ania
    Ania
    5 lata temu

    5 stars
    Królowo złota, ciacho bez pieczenia! <3 Co prawda nie wiedziałabym gdzie szukać sera Quark i pasty waniliowej, ale podałaś zamiennik – dzięki Ci bardzo!!! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Ania

    Proszę bardzo, polecam 🙂

    1
    Odpowiedz
    Natalia
    Natalia
    5 lata temu

    5 stars
    Absolutnie uwielbiam takie połączenie, spróbuję i z Twojego przepisu 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Natalia

    Spróbuj, warto 🙂

    0
    Odpowiedz
    Radosna
    Radosna
    5 lata temu

    Pięknie wyszedł ci ten sernik. Ja ostatnio miłam niemały problem z żelatyną.

    0
    Odpowiedz
    Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
    Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
    5 lata temu

    Świetny przepis, na pewno skorzystamy 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kate
    Kate
    5 lata temu

    Serniczek wygląda pięknie. Uwielbiam takie smakołyki ponieważ nie trzeba bawić się w pieczenie.

    0
    Odpowiedz
    Agnieszka
    Agnieszka
    5 lata temu

    Bardzo fajny przepis. Podoba mi się spod ciasteczkowy. W upały nie trzeba włączać piekarnika 😊

    0
    Odpowiedz
    Ewa
    Ewa
    5 lata temu

    Już się nie mogę doczekać aż moja morela posadzona w ogrodzie zacznie owocować. Uwielbiam wszelkie serniki, a w szczególności te bez pieczenia. Na lato idealna propozycja.

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Ewa

    5 stars
    Też chciałam posadzić drzewka morelowe, ale nie dostarczyli, zabrakło, ech…

    0
    Odpowiedz
    Monika
    Monika
    5 lata temu

    Wyglada pieknie, no i uwielbiam serniki. Przepis trafia na liste ” do zrobienia” Pozdrawiam serdecznie.

    Ostatnio edytowano 5 lata temu przez Monika
    0
    Odpowiedz
    Żyć nie umierać
    Żyć nie umierać
    5 lata temu

    Super łatwy przepis. Na pewno go w te wakacje wykorzystam. I znów czegoś się dowiedziałam, że jest coś takiego, jak pasta waniliowa. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Żyć nie umierać

    Bardzo polecam ten pyszny serniczek 🙂

    0
    Odpowiedz
    Candy Pandas
    Candy Pandas
    5 lata temu

    Uwielbiamy morele tylko szkoda, że potrafią sporo kosztować a mamy w pamięci takie zrywane prosto z drzewa, mocno słodkie i bardzo soczyste i niestety w mieście trudno takie dostać, ale będziemy szukać, bo też nam się marzy ciasto z morelami 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Candy Pandas

    Tak, nie ma to jak morele prosto z drzewa 🙂

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    5 lata temu

    5 stars
    Właśnie latem uwielbiam takie serniki, muszę wypróbować twój przepis 🙂

    0
    Odpowiedz
    Irek Wis
    Irek Wis
    5 lata temu

    Jestem pies na serniki, ten to bym pochłonął w 3 kęsach. Pięknie wygląda

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Irek Wis

    Dziękuję 🙂 Też uwielbiam serniki

    0
    Odpowiedz
    agaman
    agaman
    5 lata temu

    Ostattnimi czasy widze sporo przepisów na ciasta z zelka, chyba musze sama tez spróbowac 🙂

    0
    Odpowiedz
    blogierka
    blogierka
    5 lata temu

    Zrobiłabym ale mam jakiś uraz do żelatyny a raczej nie udało mi się jej prawidłowo ściąć. Co myślisz robiłam zle?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  blogierka

    Strzelam, że źle rozpuszczona, albo złe proporcje 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kinga
    Kinga
    5 lata temu

    Tak jak nie lubie tradycyjnych serników, tak uwielbiam serniki na zimno 😁😂🙈 i tego mam zamiar zrobic już w ten weekend 🙂 wygląda cudownie

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Kinga

    Dziękuję i bardzo polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kasia
    Kasia
    5 lata temu

    Sernik musi być naprawdę dobry, nie pamiętam już kiedy jadłam.

    0
    Odpowiedz
    Pojedztam.pl
    Pojedztam.pl
    5 lata temu

    5 stars
    Ostatnio robiłyśmy chyba dwa serniki na zimno, są pyszne.

    0
    Odpowiedz
    Bożena Rodzenie
    Bożena Rodzenie
    5 lata temu

    Niezbyt przekonuje mnie ten przepis. Za dużo żelatyny, która nie jest potrzebna do dobrego sernika.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Bożena Rodzenie

    A jak bez żelatyny zrobić sernik na zimno? Chętnie się dowiem

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    37
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz