Nadeszło długo wyczekiwane lato! Stragany uginają się od wspaniałych, sezonowych owoców, które mienią się wszystkimi kolorami lata. Warto z nich korzystać, bowiem o tej porze roku skąpane w słońcu owoce są najsmaczniejsze i takie pyszne. Co powiecie na sernik z morelami? Brzmi pysznie, a smakuje jeszcze lepiej! Idealnie kremowy i delikatny. Z lekką waniliową nutą oraz cudowną, rozkosznie orzeźwiającą żelką morelową. Nie za słodki, fantastycznie owocowy i bajecznie pyszny. Fantastyczny, wakacyjny deser pełen smaku lata!
Porcje: 16
Spód
- 200 g ciastek kakaowych
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
- 65 g masła
Masa serowa
- 1 kg sera Quark *
- 250 g serka mascarpone
- 130 g cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej **
- 4 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 6 łyżek wody
Żelka morelowa
- 700 g moreli ***
- 100 g cukru
- 50 ml wody
- 25 g żelatyny spożywczej
Przygotowanie
Spód
- Ciasteczka łączymy z kakao i przy pomocy blendera rozdrabniamy je. Dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wykładamy na dno tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa
- W dużej misce łączymy ze sobą serek Quark z mascarpone. Dodajemy cukier puder oraz pastę waniliową i mieszamy do połączenia się składników. Żelatynę zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenie się żelatyny. Dodajemy do masy serowej i mieszamy, aby składniki się połączyły. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa zastygła.
Żelka morelowa
- Obrane morele przekładamy do rondelka, dodajemy cukier oraz wodę i gotujemy przez około 25 minut, aby morele zmiękły i częściowo się rozpadły. Następnie blendujemy je na gładki mus. Żelatynę zalewamy 6 łyżkami gorącej wody i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenie się żelatyny. Dodajemy do moreli i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowany mus wykładamy na masę serową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa zastygła.
Odnośniki
- * można użyć dobrej jakości sera z wiaderka** można zastąpić ekstraktem z wanilii bądź laską wanilii*** waga po obraniu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Pysznie! Robimy całkiem podobnie <3
Super wygląda, smakowicie 😍 i trafia w moje kubki smakowe- morelka mniam
Dziękuję i polecam 🙂
Twoje serniki wyglądają obłędnie. Aż chce się je jeść. I jak tu trzymać dietę?
Bardzo lubię serniki na zimno, a ten wygląda niezwykle smakowicie.
Dziękuję 🙂
Wygląda pięknie i tak też pewnie smakuje. Uwielbiam morele 🙂
Noe słyszałam o takim serku, ale pewnie jak się chce to się znajdzie, ta zelka mnie bardzo kusi 😉
Lubię dobre serniki. Żelki nigdy nie robiłam, więc chętnie bym spróbowała.
Warto spróbować, bo jest pyszna 🙂
Królowo złota, ciacho bez pieczenia! <3 Co prawda nie wiedziałabym gdzie szukać sera Quark i pasty waniliowej, ale podałaś zamiennik – dzięki Ci bardzo!!! 🙂
Proszę bardzo, polecam 🙂
Absolutnie uwielbiam takie połączenie, spróbuję i z Twojego przepisu 🙂
Spróbuj, warto 🙂
Pięknie wyszedł ci ten sernik. Ja ostatnio miłam niemały problem z żelatyną.
Świetny przepis, na pewno skorzystamy 🙂
Serniczek wygląda pięknie. Uwielbiam takie smakołyki ponieważ nie trzeba bawić się w pieczenie.
Bardzo fajny przepis. Podoba mi się spod ciasteczkowy. W upały nie trzeba włączać piekarnika 😊
Już się nie mogę doczekać aż moja morela posadzona w ogrodzie zacznie owocować. Uwielbiam wszelkie serniki, a w szczególności te bez pieczenia. Na lato idealna propozycja.
Też chciałam posadzić drzewka morelowe, ale nie dostarczyli, zabrakło, ech…
Wyglada pieknie, no i uwielbiam serniki. Przepis trafia na liste ” do zrobienia” Pozdrawiam serdecznie.
Super łatwy przepis. Na pewno go w te wakacje wykorzystam. I znów czegoś się dowiedziałam, że jest coś takiego, jak pasta waniliowa. 🙂
Bardzo polecam ten pyszny serniczek 🙂
Uwielbiamy morele tylko szkoda, że potrafią sporo kosztować a mamy w pamięci takie zrywane prosto z drzewa, mocno słodkie i bardzo soczyste i niestety w mieście trudno takie dostać, ale będziemy szukać, bo też nam się marzy ciasto z morelami 🙂
Tak, nie ma to jak morele prosto z drzewa 🙂
Właśnie latem uwielbiam takie serniki, muszę wypróbować twój przepis 🙂
Jestem pies na serniki, ten to bym pochłonął w 3 kęsach. Pięknie wygląda
Dziękuję 🙂 Też uwielbiam serniki
Ostattnimi czasy widze sporo przepisów na ciasta z zelka, chyba musze sama tez spróbowac 🙂
Zrobiłabym ale mam jakiś uraz do żelatyny a raczej nie udało mi się jej prawidłowo ściąć. Co myślisz robiłam zle?
Strzelam, że źle rozpuszczona, albo złe proporcje 🙂
Tak jak nie lubie tradycyjnych serników, tak uwielbiam serniki na zimno 😁😂🙈 i tego mam zamiar zrobic już w ten weekend 🙂 wygląda cudownie
Dziękuję i bardzo polecam 🙂
Sernik musi być naprawdę dobry, nie pamiętam już kiedy jadłam.
Ostatnio robiłyśmy chyba dwa serniki na zimno, są pyszne.
Niezbyt przekonuje mnie ten przepis. Za dużo żelatyny, która nie jest potrzebna do dobrego sernika.
A jak bez żelatyny zrobić sernik na zimno? Chętnie się dowiem