• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Szybkie dania
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Serniki na zimno  /  28 czerwca, 2020

Sernik na zimno z morelową żelką

Wędrówki po kuchni
Nadeszło długo wyczekiwane lato! Stragany uginają się od wspaniałych, sezonowych owoców, które mienią się wszystkimi kolorami lata. Warto z nich korzystać, bowiem o tej porze roku skąpane w słońcu owoce są najsmaczniejsze i takie pyszne. Co powiecie na sernik z morelami? Brzmi pysznie, a smakuje jeszcze lepiej! Idealnie kremowy i delikatny. Z lekką waniliową nutą oraz cudowną, rozkosznie orzeźwiającą żelką morelową. Nie za słodki, fantastycznie owocowy i bajecznie pyszny. Fantastyczny, wakacyjny deser pełen smaku lata!
Przygotowanie20 min.
Gotowanie25 min.
Czas całkowity45 min.
Drukuj
5 from 7 votes
Porcje: 16
Autor: Wędrówki po kuchni

Spód

  • 200 g ciastek kakaowych
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 65 g masła

Masa serowa

  • 1 kg sera Quark *
  • 250 g serka mascarpone
  • 130 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej **
  • 4 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 6 łyżek wody

Żelka morelowa

  • 700 g moreli ***
  • 100 g cukru
  • 50 ml wody
  • 25 g żelatyny spożywczej

Przygotowanie

    Spód

    • Ciasteczka łączymy z kakao i przy pomocy blendera rozdrabniamy je. Dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wykładamy na dno tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.

    Masa serowa

    • W dużej misce łączymy ze sobą serek Quark z mascarpone. Dodajemy cukier puder oraz pastę waniliową i mieszamy do połączenia się składników. Żelatynę zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenie się żelatyny. Dodajemy do masy serowej i mieszamy, aby składniki się połączyły. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa zastygła.

    Żelka morelowa

    • Obrane morele przekładamy do rondelka, dodajemy cukier oraz wodę i gotujemy przez około 25 minut, aby morele zmiękły i częściowo się rozpadły. Następnie blendujemy je na gładki mus. Żelatynę zalewamy 6 łyżkami gorącej wody i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenie się żelatyny. Dodajemy do moreli i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowany mus wykładamy na masę serową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa zastygła.

    Odnośniki

    • * można użyć dobrej jakości sera z wiaderka
      ** można zastąpić ekstraktem z wanilii bądź laską wanilii
      *** waga po obraniu

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    4.5 4 votes
    Article Rating

    Tagi

    • Morele
    • Serniki na zimno

    Zobacz wpisy

    Grecka sałatka z ogórków
    Sorgo-prozdrowotna kasza z Afryki

    Podobne wpisy

    Tort waniliowo-malinowy
    Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

    Tort waniliowo-malinowy

    Tort Rafaello
    Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

    Tort Rafaello

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
    Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 62

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    36 komentarzy
    Newest
    Oldest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Basia
    Basia
    6 miesięcy temu

    Super wygląda, smakowicie 😍 i trafia w moje kubki smakowe- morelka mniam

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 miesięcy temu
    Reply to  Basia

    Dziękuję i polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Roksana
    Roksana
    6 miesięcy temu

    Twoje serniki wyglądają obłędnie. Aż chce się je jeść. I jak tu trzymać dietę?

    0
    Odpowiedz
    Paulina Kwiatkowska
    Paulina Kwiatkowska
    6 miesięcy temu

    5 stars
    Bardzo lubię serniki na zimno, a ten wygląda niezwykle smakowicie.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 miesięcy temu
    Reply to  Paulina Kwiatkowska

    Dziękuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    To_co_lubie_gotuje.pl
    To_co_lubie_gotuje.pl
    6 miesięcy temu

    Wygląda pięknie i tak też pewnie smakuje. Uwielbiam morele 🙂

    0
    Odpowiedz
    Koralina
    Koralina
    6 miesięcy temu

    5 stars
    Noe słyszałam o takim serku, ale pewnie jak się chce to się znajdzie, ta zelka mnie bardzo kusi 😉

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    6 miesięcy temu

    Lubię dobre serniki. Żelki nigdy nie robiłam, więc chętnie bym spróbowała.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 miesięcy temu
    Reply to  Anna

    Warto spróbować, bo jest pyszna 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ania
    Ania
    6 miesięcy temu

    5 stars
    Królowo złota, ciacho bez pieczenia! <3 Co prawda nie wiedziałabym gdzie szukać sera Quark i pasty waniliowej, ale podałaś zamiennik – dzięki Ci bardzo!!! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 miesięcy temu
    Reply to  Ania

    Proszę bardzo, polecam 🙂

    1
    Odpowiedz
    Natalia
    Natalia
    6 miesięcy temu

    5 stars
    Absolutnie uwielbiam takie połączenie, spróbuję i z Twojego przepisu 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 miesięcy temu
    Reply to  Natalia

    Spróbuj, warto 🙂

    0
    Odpowiedz
    Radosna
    Radosna
    6 miesięcy temu

    Pięknie wyszedł ci ten sernik. Ja ostatnio miłam niemały problem z żelatyną.

    0
    Odpowiedz
    Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
    Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
    6 miesięcy temu

    Świetny przepis, na pewno skorzystamy 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kate
    Kate
    6 miesięcy temu

    Serniczek wygląda pięknie. Uwielbiam takie smakołyki ponieważ nie trzeba bawić się w pieczenie.

    0
    Odpowiedz
    Agnieszka
    Agnieszka
    6 miesięcy temu

    Bardzo fajny przepis. Podoba mi się spod ciasteczkowy. W upały nie trzeba włączać piekarnika 😊

    0
    Odpowiedz
    Ewa
    Ewa
    6 miesięcy temu

    Już się nie mogę doczekać aż moja morela posadzona w ogrodzie zacznie owocować. Uwielbiam wszelkie serniki, a w szczególności te bez pieczenia. Na lato idealna propozycja.

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    6 miesięcy temu
    Reply to  Ewa

    5 stars
    Też chciałam posadzić drzewka morelowe, ale nie dostarczyli, zabrakło, ech…

    0
    Odpowiedz
    Monika
    Monika
    6 miesięcy temu

    Wyglada pieknie, no i uwielbiam serniki. Przepis trafia na liste ” do zrobienia” Pozdrawiam serdecznie.

    Last edited 6 miesięcy temu by Monika
    0
    Odpowiedz
    Żyć nie umierać
    Żyć nie umierać
    6 miesięcy temu

    Super łatwy przepis. Na pewno go w te wakacje wykorzystam. I znów czegoś się dowiedziałam, że jest coś takiego, jak pasta waniliowa. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 miesięcy temu
    Reply to  Żyć nie umierać

    Bardzo polecam ten pyszny serniczek 🙂

    0
    Odpowiedz
    Candy Pandas
    Candy Pandas
    6 miesięcy temu

    Uwielbiamy morele tylko szkoda, że potrafią sporo kosztować a mamy w pamięci takie zrywane prosto z drzewa, mocno słodkie i bardzo soczyste i niestety w mieście trudno takie dostać, ale będziemy szukać, bo też nam się marzy ciasto z morelami 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 miesięcy temu
    Reply to  Candy Pandas

    Tak, nie ma to jak morele prosto z drzewa 🙂

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    6 miesięcy temu

    5 stars
    Właśnie latem uwielbiam takie serniki, muszę wypróbować twój przepis 🙂

    0
    Odpowiedz
    Irek Wis
    Irek Wis
    6 miesięcy temu

    Jestem pies na serniki, ten to bym pochłonął w 3 kęsach. Pięknie wygląda

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 miesięcy temu
    Reply to  Irek Wis

    Dziękuję 🙂 Też uwielbiam serniki

    0
    Odpowiedz
    agaman
    agaman
    6 miesięcy temu

    Ostattnimi czasy widze sporo przepisów na ciasta z zelka, chyba musze sama tez spróbowac 🙂

    0
    Odpowiedz
    blogierka
    blogierka
    6 miesięcy temu

    Zrobiłabym ale mam jakiś uraz do żelatyny a raczej nie udało mi się jej prawidłowo ściąć. Co myślisz robiłam zle?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 miesięcy temu
    Reply to  blogierka

    Strzelam, że źle rozpuszczona, albo złe proporcje 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kinga
    Kinga
    6 miesięcy temu

    Tak jak nie lubie tradycyjnych serników, tak uwielbiam serniki na zimno 😁😂🙈 i tego mam zamiar zrobic już w ten weekend 🙂 wygląda cudownie

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 miesięcy temu
    Reply to  Kinga

    Dziękuję i bardzo polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kasia
    Kasia
    6 miesięcy temu

    Sernik musi być naprawdę dobry, nie pamiętam już kiedy jadłam.

    0
    Odpowiedz
    Pojedztam.pl
    Pojedztam.pl
    6 miesięcy temu

    5 stars
    Ostatnio robiłyśmy chyba dwa serniki na zimno, są pyszne.

    0
    Odpowiedz
    Bożena Rodzenie
    Bożena Rodzenie
    6 miesięcy temu

    Niezbyt przekonuje mnie ten przepis. Za dużo żelatyny, która nie jest potrzebna do dobrego sernika.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 miesięcy temu
    Reply to  Bożena Rodzenie

    A jak bez żelatyny zrobić sernik na zimno? Chętnie się dowiem

    0
    Odpowiedz

    wedrowkipokuchni

    wedrowkipokuchni
    Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
    Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
    Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
    Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
    Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

    Tagi

    • Babki
    • Boże Narodzenie
    • Ciasta biszkoptowe
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Rabarbar
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki na zimno
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy

    Archiwum

    • LIFESTYLE
    • ABC kuchni
    • Podróże
    • Autorka
    • Współpraca
    • Kontakt
    • Polityka prywatności i cookies
    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled

    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

    Non-necessary

    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

    wpDiscuz
    36
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x
    | Reply