Sernik na zimno z truskawkami to mój ukochany, letni deser. Chłodzi, orzeźwia i zawiera jedne z tych owoców, na które sezon jest zdecydowanie za krótki. Niewątpliwie zaletą tego deseru jest brak pieczenia jak i to, że robi się go błyskawicznie. Ciasto o delikatnym, kremowym smaku wanilii, który idealnie komponuje się z soczystymi truskawkami i galaretką. Dodatek serka mascarpone sprawił, że sernik jest bardzo aksamitny i kremowy.
Porcje: 16
Składniki
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 250 g serka mascarpone
- 400 g truskawek
- 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie
- Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy biszkoptami. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski przekładamy ser, dodajemy mascarpone, cukier puder i nasiona wanilii. Miksujemy do całkowitego połączenia się składników.
- Dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Gotową masę serową wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki na około godzinę, aż masa stężeje. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Na masie serowej układamy umyte i osuszone truskawki. Całość zalewamy ostudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie warstwy dobrze stężały.Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Witam, super przepis! Czy można ten sernik zamrozić bo trochę za duży jest na dwie osoby. Pozdrawiam
Myślę, że mrożenie galaretki nie jest dobrym pomysłem. Proponuję zrobić z połowy porcji w mniejszej formie 🙂 Pozdrawiam
Trzeba korzystać póki są jeszcze truskawki!
Mniam, wygląda smakowicie, muszę kieydyś zrobić taki sernik z serów mieszanych.
jest idealny! slinka cieknie na sam widok!!
Wygląda pysznie! muszę wypróbować!
Mam już lekko wysuszone biszkopty, będą się nadawać do tego przepisu? Czy może lepiej nieco je nasączyć?
Myślę, że jak wylejesz masę sernikową na biszkopty to same wciągną wilgoć z masy 🙂
Już wiem po co kupiłam truskawki. Zrobię. Wygląda pysznie
Najlepsze ciasto da świecie ❤
Uwielbiam ❤ najlepsze ciasto na świecie
Mniam, najlepszy sernik latem!
Wczoraj cały dzień mówiłam koleżankom w pracy, że mam ochotę na sernik na zimno z truskawkami. Dziś z rana wpadam na Twój wpis – to przeznaczenie 🙂
Uwielbiam serniki na zimno! I jeszcze te truskawki ❤️ Nie lubię tylko etapu z galaretką, bo zawsze o niej zapominam i potem mam mały kłopot kiedy zgęstnieje w lodówce ?
Sernik wyszedł przepyszny 🙂 jednak dodałam laskę wanilii 🙂 rozumie że można go też robić z innym owocami ?
No pewnie, sezonowe owoce sprawdzają się idealnie 🙂
Uwielbiam desery z truskawkami 🙂
A można dodać „aromat waniliowy do ciasta” ? jak tak to ile?
Można dodać kilka kropel aromatu, jednak polecam naturalną wanilię 🙂
A czy zamiast laski wanilii może być cukier waniliowy (jeśli tak to ile?) i czy ser może być np. president albo Piątnica?
Laskę wanilii można zastąpić ekstraktem waniliowym lub pastą z wanilii. Cukier wanilinowy w ostateczności może być, choć smak zapewne nie będzie ten sam gdyż z wanilią nie ma nic wspólnego 🙁 Ser może być Piątnica lub President jak najbardziej 🙂