Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta, Przepisy, Serniki na zimno, Wypieki  /  1 maja, 2014

Sernik na zimno z truskawkami

Wędrówki po kuchni
Sernik na zimno z truskawkami to mój ukochany, letni deser. Chłodzi, orzeźwia i zawiera jedne z tych owoców, na które sezon jest zdecydowanie za krótki. Niewątpliwie zaletą tego deseru jest brak pieczenia jak i to, że robi się go błyskawicznie. Ciasto o delikatnym, kremowym smaku wanilii, który idealnie komponuje się z soczystymi truskawkami i galaretką. Dodatek serka mascarpone sprawił, że sernik jest bardzo aksamitny i kremowy.
Przygotowanie20 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 16
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g truskawek
  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 galaretki truskawkowe

Przygotowanie

  • Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy biszkoptami. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski przekładamy ser, dodajemy mascarpone, cukier puder i nasiona wanilii. Miksujemy do całkowitego połączenia się składników.
  • Dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Gotową masę serową wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki na około godzinę, aż masa stężeje. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Na masie serowej układamy umyte i osuszone truskawki. Całość zalewamy ostudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie warstwy dobrze stężały.
    Smacznego!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

3.9 25 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Serniki na zimno
  • Truskawki

Nawigacja wpisu

Klops z jajkiem w cieście francuskim
Rogale śniadaniowe

Podobne wpisy

Scones z truskawkami
Ciasta, Kuchnia angielska, Przepisy, Śniadania, Wędrówki kulinarne, Wypieki  /  22 maja, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 47

Scones z truskawkami

Sałatka ze szparagami, wędzonym twarogiem i dressingiem truskawkowym
Przekąski i przystawki, Przepisy, Sałatki, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  12 maja, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Sałatka ze szparagami, wędzonym twarogiem i dressingiem truskawkowym

Sernik z sera warzonego z truskawkami
Ponadczasowe przepisy, Przepisy, Serniki na zimno, Serniki pieczone, Wypieki  /  30 lipca, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

Sernik z sera warzonego z truskawkami

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
21 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Wojtek
Wojtek
4 lata temu

5 stars
Witam, super przepis! Czy można ten sernik zamrozić bo trochę za duży jest na dwie osoby. Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Wojtek

Myślę, że mrożenie galaretki nie jest dobrym pomysłem. Proponuję zrobić z połowy porcji w mniejszej formie 🙂 Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
6 lata temu

Trzeba korzystać póki są jeszcze truskawki!

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
6 lata temu

Mniam, wygląda smakowicie, muszę kieydyś zrobić taki sernik z serów mieszanych.

0
Odpowiedz
Monika
Monika
6 lata temu

jest idealny! slinka cieknie na sam widok!!

0
Odpowiedz
zaneta
zaneta
7 lata temu

Wygląda pysznie! muszę wypróbować!

1
Odpowiedz
Klaudia
Klaudia
7 lata temu

Mam już lekko wysuszone biszkopty, będą się nadawać do tego przepisu? Czy może lepiej nieco je nasączyć?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Klaudia

Myślę, że jak wylejesz masę sernikową na biszkopty to same wciągną wilgoć z masy 🙂

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
7 lata temu

Już wiem po co kupiłam truskawki. Zrobię. Wygląda pysznie

0
Odpowiedz
Acne skin
Acne skin
7 lata temu

Najlepsze ciasto da świecie ❤

1
Odpowiedz
Acne skin
Acne skin
7 lata temu

Uwielbiam ❤ najlepsze ciasto na świecie

0
Odpowiedz
Monika Antoniak
Monika Antoniak
7 lata temu

Mniam, najlepszy sernik latem!

0
Odpowiedz
traveLover
traveLover
7 lata temu

Wczoraj cały dzień mówiłam koleżankom w pracy, że mam ochotę na sernik na zimno z truskawkami. Dziś z rana wpadam na Twój wpis – to przeznaczenie 🙂

0
Odpowiedz
Agrafka Geografka
Agrafka Geografka
7 lata temu

Uwielbiam serniki na zimno! I jeszcze te truskawki ❤️ Nie lubię tylko etapu z galaretką, bo zawsze o niej zapominam i potem mam mały kłopot kiedy zgęstnieje w lodówce ?

0
Odpowiedz
Dorcia
Dorcia
9 lata temu

Sernik wyszedł przepyszny 🙂 jednak dodałam laskę wanilii 🙂 rozumie że można go też robić z innym owocami ?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 lata temu
Odpowiedź do  Dorcia

No pewnie, sezonowe owoce sprawdzają się idealnie 🙂

0
Odpowiedz
trufelkowo
trufelkowo
9 lata temu

Uwielbiam desery z truskawkami 🙂

0
Odpowiedz
Dorcia
Dorcia
9 lata temu

A można dodać „aromat waniliowy do ciasta” ? jak tak to ile?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 lata temu
Odpowiedź do  Dorcia

Można dodać kilka kropel aromatu, jednak polecam naturalną wanilię 🙂

0
Odpowiedz
Dorcia
Dorcia
9 lata temu

A czy zamiast laski wanilii może być cukier waniliowy (jeśli tak to ile?) i czy ser może być np. president albo Piątnica?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 lata temu
Odpowiedź do  Dorcia

Laskę wanilii można zastąpić ekstraktem waniliowym lub pastą z wanilii. Cukier wanilinowy w ostateczności może być, choć smak zapewne nie będzie ten sam gdyż z wanilią nie ma nic wspólnego 🙁 Ser może być Piątnica lub President jak najbardziej 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
21
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz