• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta bez pieczenia, Przepisy, Serniki na zimno  /  1 maja, 2014

Sernik na zimno z truskawkami

Wędrówki po kuchni
Sernik na zimno z truskawkami to mój ukochany, letni deser. Chłodzi, orzeźwia i zawiera jedne z tych owoców, na które sezon jest zdecydowanie za krótki. Niewątpliwie zaletą tego deseru jest brak pieczenia jak i to, że robi się go błyskawicznie. Ciasto o delikatnym, kremowym smaku wanilii, który idealnie komponuje się z soczystymi truskawkami i galaretką. Dodatek serka mascarpone sprawił, że sernik jest bardzo aksamitny i kremowy.
Przygotowanie20 min.
Drukuj
Porcje: 16
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g truskawek
  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 galaretki truskawkowe

Przygotowanie

  • Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy biszkoptami. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski przekładamy ser, dodajemy mascarpone, cukier puder i nasiona wanilii. Miksujemy do całkowitego połączenia się składników.
  • Dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Gotową masę serową wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki na około godzinę, aż masa stężeje. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Na masie serowej układamy umyte i osuszone truskawki. Całość zalewamy ostudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie warstwy dobrze stężały.
    Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Sernik na zimno czekoladowo-truskawkowy

5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Serniki na zimno
  • Truskawki

Zobacz wpisy

Klops z jajkiem w cieście francuskim
Rogale śniadaniowe

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 72

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
19 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
1 rok temu

Trzeba korzystać póki są jeszcze truskawki!

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
1 rok temu

Mniam, wygląda smakowicie, muszę kieydyś zrobić taki sernik z serów mieszanych.

0
Odpowiedz
Monika
Monika
1 rok temu

jest idealny! slinka cieknie na sam widok!!

0
Odpowiedz
zaneta
zaneta
2 lat temu

Wygląda pysznie! muszę wypróbować!

0
Odpowiedz
Klaudia
Klaudia
2 lat temu

Mam już lekko wysuszone biszkopty, będą się nadawać do tego przepisu? Czy może lepiej nieco je nasączyć?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Klaudia

Myślę, że jak wylejesz masę sernikową na biszkopty to same wciągną wilgoć z masy 🙂

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
2 lat temu

Już wiem po co kupiłam truskawki. Zrobię. Wygląda pysznie

0
Odpowiedz
Acne skin
Acne skin
2 lat temu

Najlepsze ciasto da świecie ❤

0
Odpowiedz
Acne skin
Acne skin
2 lat temu

Uwielbiam ❤ najlepsze ciasto na świecie

0
Odpowiedz
Monika Antoniak
Monika Antoniak
2 lat temu

Mniam, najlepszy sernik latem!

0
Odpowiedz
traveLover
traveLover
2 lat temu

Wczoraj cały dzień mówiłam koleżankom w pracy, że mam ochotę na sernik na zimno z truskawkami. Dziś z rana wpadam na Twój wpis – to przeznaczenie 🙂

0
Odpowiedz
Agrafka Geografka
Agrafka Geografka
2 lat temu

Uwielbiam serniki na zimno! I jeszcze te truskawki ❤️ Nie lubię tylko etapu z galaretką, bo zawsze o niej zapominam i potem mam mały kłopot kiedy zgęstnieje w lodówce ?

0
Odpowiedz
Dorcia
Dorcia
4 lat temu

Sernik wyszedł przepyszny 🙂 jednak dodałam laskę wanilii 🙂 rozumie że można go też robić z innym owocami ?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
4 lat temu
Reply to  Dorcia

No pewnie, sezonowe owoce sprawdzają się idealnie 🙂

0
Odpowiedz
trufelkowo
trufelkowo
4 lat temu

Uwielbiam desery z truskawkami 🙂

0
Odpowiedz
Dorcia
Dorcia
4 lat temu

A można dodać “aromat waniliowy do ciasta” ? jak tak to ile?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
4 lat temu
Reply to  Dorcia

Można dodać kilka kropel aromatu, jednak polecam naturalną wanilię 🙂

0
Odpowiedz
Dorcia
Dorcia
4 lat temu

A czy zamiast laski wanilii może być cukier waniliowy (jeśli tak to ile?) i czy ser może być np. president albo Piątnica?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
4 lat temu
Reply to  Dorcia

Laskę wanilii można zastąpić ekstraktem waniliowym lub pastą z wanilii. Cukier wanilinowy w ostateczności może być, choć smak zapewne nie będzie ten sam gdyż z wanilią nie ma nic wspólnego 🙁 Ser może być Piątnica lub President jak najbardziej 🙂

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Kolejny rok za mną. Dopadła mnie przemijalność Kolejny rok za mną. Dopadła mnie przemijalność i ogólny urodzinowy weltschmerz. Jednak mimo to, czuję ekscytację na to wszystko, co się może jeszcze wydarzyć i głęboko wierzę w to, że sporo jeszcze przede mną. Ten urodzinowy czas spędziłam w gronie najbliższych mi osób, bliskich mojemu sercu. Nie mogło oczywiście zabraknąć najważniejszego elementu uroczystości, czyli tortu. Skromny, mały i kobiecy, ale za to jaki pyszny! Inspirowany smakiem moich ulubionych batoników. Pod delikatnym i puszystym biszkoptem , solidnie nasączony alkoholowym ponczem skrywają się wspaniałe smaki. Aksamitna słodycz czekolady, orzeźwiająca mięta oraz subtelna, kokosowa nuta. Fantastyczne trio smakowe, które smakuje wyjątkowo!Tort Ruffles https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-ruffles/ #kokos #coconut
#czekolada #mint #ruffles #chocolate #mięta #birthdaycake #omnomnomnom
Znajdą się tu fani pierogów ruskich? Ja je uwie Znajdą się tu fani pierogów ruskich? Ja je uwielbiam ❤️ Muszą jednak spełniać tylko dwa warunki: ciasto mysi być delikatne i cienkie, a farsz dobrze doprawiony!  https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/pierogi-ruskie/ #pierogi #kuchniapolska #jestpysznie #omnomnom #deluciouse #ser
Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięs Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięso mielone, Przepisy, Wołownina  /  4 września, 2015

Chili con carne

WĘDRÓWKI PO KUCHNI

Przystanek: Meksyk ! Majańskie i azteckie miasta, skąpane w słońcu piramidy, kaktusy, wyśmienita tortilla, ostre papryczki i słynna czerwona fasola. Kuchnia meksykańska jest tak różnorodna jak przyroda i kultura tego kraju, przesycona intensywnymi barwami, bogactwem smaków i aromatów. U nas też jest dziś gorąco - gęste i rozgrzewające chili con carne, pełne smaku i aromatu. Jego pochodzenie budzi wiele sporów, gdyż spore grono osób twierdzi, że jest to typowe danie meksykańskie. Chili con carne zarejestrowane jest jako oficjalna potrawa stanu Teksas i stanowi tym samym jeden z elementów kuchni Tex-Mex. Oczywiście jego korzenie wywodzą się z Meksyku, gdyż należy pamiętać że Teksas był kiedyś jego częścią. Bez względu na swoje pochodzenie jest to wspaniałe danie, idealne na jesienno - zimowe wieczory.
Chili con carne

https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/chili-con-carne/ #chili #kuchnieświata #kuchniameksykańska #jestpysznie #deliciouse
W dniu wczorajszym nasze serca rozsypały się na W dniu wczorajszym nasze serca rozsypały się na milion kawałków 💔 O godzinie 13.45 Vikusia pobiegła za tęczowy most 🌈 Zbyt wcześnie wybrała się w tą podróż 😪 To była trudna decyzja, ale nie chcieliśmy przedłużać jej cierpienia. Odeszła na moich rękach - utulona, kochana, w gronie najbliższych jej osób, których zawsze radośnie witała merdając swoim ogonkiem. Była wyjątkowym przyjacielem i wspaniałym kompanem podróży. Towarzyszką spacerów, zabaw i wspólnych posiłków. Wielbicielką pizzy, makaronu i mojego fotela. Wierną asystentką moich sesji zdjęciowych. Będzie nam jej brakować, bardzo 😪  Kochamy Cię Nusia ❤️ Pozostaniesz w naszych sercach na zawsze ❤️ ❤️ ❤️ #najlepszyorzyjaciel #mybestfriend #tęczowymost #pies #dod #mydog #beagle #kochamcię #nazawszerazem
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
19
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply