Piña colada to słodki karaibski koktajl alkoholowy. Ma tropikalny smak, który zdecydowanie kojarzy się ze słońcem, plażą i latem. Aksamitny, wilgotny i kremowy sernik o charakterystycznym smaku Piña Colady - już po pierwszym kęsie przeniesie Was na tropikalną wyspę.
Porcje: 16
Składniki
Spód
- 340 g zbożowych ciastek *
- 50 g wiórków kokosowych
- 100 g masła
Masa serowa
- 1 kg sera białego
- 250 g mascarpone
- 250 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 400 ml mleczka kokosowego
- 150 g cukru pudru
- 1 puszka ananasów **
- 5 jajek
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki likieru kokosowego
Polewa
- 340 g jogurtu greckiego
- 125 ml mleka skondensowanego słodzonego
Przygotowanie
Spód
- Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło, wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa
- Ananasy odsączmy z soku i blendujemy na gładki mus. Z mleka kokosowego zbieramy śmietankę i odstawiamy na bok. Ser biały dwukrotnie mielimy, dodajemy mascarpone, mąkę ziemniaczaną, cukier i mieszamy do połączenia się składników. Nie przerywając mieszania dodajemy mleko skondensowane, jajka i żółtka. Pod koniec dodajemy śmietankę kokosową i mus ananasowy. Mieszamy do połączenia się składników. Masę serową wykładamy na spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy kolejne 100 minut.
Polewa
- Składniki polewy dokładnie mieszamy ze sobą. Polewę wykładamy na wierzch sernika i pieczemy jeszcze kolejne 15 minut w tej samej temperaturze 120'C. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki na całą noc.
Odnośniki
- * użyłam ciastek degistive* * nie należy używać świeżych ananasów
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Dailydreamdecor
niebo w gębie!