Sernik to jeden z najpopularniejszych deserów. Na jego temat powstało wiele wariacji. Można go przygotować w wielu smakach i z różnymi dodatkami. Latem dużym uznaniem cieszą się serniki na zimno, najczęściej w towarzystwie świeżych owoców i galaretki. Zimą królują ciężkie serniki z różnymi dodatkami. Pomarańczowy sernik najczęściej przygotowuję w okresie świąt Bożego Narodzenia. Zapach pomarańczy sprawia, że ten czas oczekiwania jest wyjątkowy i magiczny. Sernik jest bardzo wilgotny o aksamitnej konsystencji i niebywale orzeźwiającym smaku pomarańczy.
Porcje: 24
Składniki
Spód
- 180 g zbożowych ciastek
- 50 g masła
Masa serowa
- 700 g twarogu półtłustego
- 250 g serka homogenizowanego waniliowego
- 175 g cukru
- 4 jajka
- 3 pomarańcze
- 1 budyń waniliowy
Polewa
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 ml śmietany kremówki
Dodatkowo
- 5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przygotowanie
Spód
- Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Formę do pieczenia o wymiarach 30x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy zmielony dwukrotnie ser biały, serek homogenizowany i budyń. Mieszamy do połączenia się składników. Pomarańcze obieramy ze skóry, usuwamy pestki i białą błonkę. Miksujemy przy pomocy blendera na mus. Dodajemy do sera i mieszamy.
- Masę serową przekładamy na spód i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180'C. Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik. Przestudzony sernik wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Polewa
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając śmietankę. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej polewy. Przestudzona polewą dekorujemy sernik. Wierzch posypujemy posiekaną skórką pomarańczową.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Sernik zawsze, wszędzie, o każdej porze <3 tylko czy pomarańczowy? Klasyka, sam serowy smak najlepszy 😉
Dodaje do przepisow, wyglada przepysznie
Wygląda przepysznie i pewnie tak samo smakuje!
Osobiście uwielbiam serniki w czystej postaci bez dodatków ale ten przepis zachęca.
Wow! Ale szybki przepis 🙂 Koniecznie muszę go wypróbować
Kocham serniki , a ten Twój jest na pewno pyszny, dawno nie robiłam pomarańczowego, czas przypomnieć 🙂