Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Serniki, Serniki pieczone, Wypieki  /  15 września, 2024

Sernik ze śliwkami

Wędrówki po kuchni
Wrzesień jest takim delikatnym przejściem między energią ciepłego lata, które jeszcze nas rozpieszcza, a spokojem jesieni, która stopniowo zaczyna nas otulać. W delikatnych promieniach słońca możemy podziwiać snujące się babie lato i szykujące się do odlotu bociany. To moment pełen kontrastów, swoistego uroku i owocowej słodyczy. Pełne słońca jabłka, soczyste winogrona i dojrzałe śliwki, które smakują, jak ostatnie tchnienie lata. Ach, jak będzie ich brakować...
Snując jesienne plany przy kubku ciepłej kawy zamarzył mi się sernik... ze śliwkami. Zamarzyłam i zrobiłam! Wyszedł idealny, taki jak lubię. Delikatny w smaku i zwarty, choć jednocześnie perfekcyjnie kremowy i wilgotny. Z subtelną nutą wanilii, chrupiącymi migdałami i śliwkami, pod kruszonką. Śliwkowa rozkosz w każdym kęsie!
Przygotowanie30 min., min.
Gotowanie50 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 20 min., min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 16
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

Kruche ciasto

  • 180 g mąki pszennej
  • 50 mielonych migdałów
  • 150 g zimnego masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa

  • 800 g twarogu *
  • 250 serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 180 g cukru
  • 2 jajka L
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej **

Dodatkowo

  • 500 g śliwek
  • 20 g płatków migdałów

Przygotowanie

    Kruche ciasto

    • Ciasto kruche najlepiej przygotować na stolnicy. Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, mielone migdały, cukier oraz proszek do pieczenia. Siekamy składniki nożem do momentu powstania drobnej kruszonki. Następnie dodajemy jajko i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na trzy części. Dwie części łączymy razem, wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce około godziny. Mniejszą część ciasta również wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w zamrażarce.
      Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki.

    Masa serowa

    • Ser mielimy dwukrotnie. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na małych obrotach miksera, aby nie napowietrzyć masy, do całkowitego połączenia się składników.
    • Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim spód tortownicy. Na kruchy spód przekładamy masę serową. Na masie układamy połówki śliwek, skórką na cieście. Wierzch posypujemy płatkami migdałów.
    • Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Tak przygotowany sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 50 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Sernik najlepiej kroić po 12 godzinach.

    Odnośnik

    • * użyłam 400 g twarogu tłustego i 400 g twarogu półtłustego
      ** można zastąpić ekstraktem z wanilii/laską wanilii

    Uwagi dodatkowe

    • 20 minut przed podaniem sernik należy wyjąć z lodówki

    To jest mój autorski przepis. Jeśli kopiujesz-podaj źródło!

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.

    5 1 głos
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Śliwki

    Nawigacja wpisu

    Pasta sambal Nasi Goreng
    Dlaczego warto skorzystać z keto makro kalkulatora?

    Podobne wpisy

    Muffiny piernikowe z powidłami śliwkowymi
    Babeczki i muffiny, Boże Narodzenie, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  8 grudnia, 2017
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 35

    Muffiny piernikowe z powidłami śliwkowymi

    Śledzie ze śliwką
    Boże Narodzenie, Na zimno, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  30 grudnia, 2017
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 31

    Śledzie ze śliwką

    Polędwiczki w sosie śliwkowym
    Boże Narodzenie, Obiady, Okazje, Przepisy, Wieprzowina  /  2 stycznia, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 29

    Polędwiczki w sosie śliwkowym

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    15 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    9 miesiące temu

    5 stars
    Ale smaku narobiłaś, dobrze że wczoraj chociaż jabłecznik zrobiłam 🙂

    Ostatnio edytowano 9 miesiące temu przez krystynabozenna
    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    9 miesiące temu
    Odpowiedź do  krystynabozenna

    Jabłecznik też jest całkiem spoko 🙂

    0
    Odpowiedz
    Marysia K
    Marysia K
    9 miesiące temu

    Śliwek w tym roku nie było u nas za dużo, ale zapasy udało mi się zrobić, będzie więc serniczek. Myślę że taka jego wariacja będzie miłą odmianą.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    9 miesiące temu
    Odpowiedź do  Marysia K

    Super, że udało się zrobić zapasy 🙂

    0
    Odpowiedz
    Miye
    Miye
    9 miesiące temu

    Do tej pory ze śliwkami jadłam tylko ciasto drożdżowe. Warto spróbować też czegoś nowego 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    9 miesiące temu
    Odpowiedź do  Miye

    Myślę, że zdecydowanie warto 🙂

    0
    Odpowiedz
    Małgorzata W
    Małgorzata W
    9 miesiące temu

    5 stars
    Muszę przyznać, że pierwszy raz widzę sernik ze śliwkami. Bardzo pomysłowy przepis, naprawdę świetny pomysł 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    9 miesiące temu
    Odpowiedź do  Małgorzata W

    Dziękuję i polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aga
    Aga
    9 miesiące temu

    5 stars
    Wygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam ciasta z owocami, więc chętnie wyprobuje przepis.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    9 miesiące temu
    Odpowiedź do  Aga

    Tym bardziej polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Angela
    Angela
    9 miesiące temu

    Nie miałam okazji jeść sernika ze śliwkami, ale nic straconego. Trzeba wypróbować ten przepis.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    9 miesiące temu
    Odpowiedź do  Angela

    Zapewniam, że warty grzechu 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anka
    Anka
    9 miesiące temu

    Podobnie jak Tobie marzy mi się taki sernik – już wyobrażam sobie jego smak 😍

    0
    Odpowiedz
    czerwonafilizanka
    czerwonafilizanka
    9 miesiące temu

    sernik z owocami – brzmi kusząco, fajny dodatek płatków migdałów. Sernika ze śliwkami jeszcze nie jadłam

    0
    Odpowiedz
    Ania
    Ania
    9 miesiące temu
    Odpowiedź do  czerwonafilizanka

    Musisz spróbować, potwierdzam, ze jest pyszny !

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    15
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz