Wrzesień jest takim delikatnym przejściem między energią ciepłego lata, które jeszcze nas rozpieszcza, a spokojem jesieni, która stopniowo zaczyna nas otulać. W delikatnych promieniach słońca możemy podziwiać snujące się babie lato i szykujące się do odlotu bociany. To moment pełen kontrastów, swoistego uroku i owocowej słodyczy. Pełne słońca jabłka, soczyste winogrona i dojrzałe śliwki, które smakują, jak ostatnie tchnienie lata. Ach, jak będzie ich brakować...Snując jesienne plany przy kubku ciepłej kawy zamarzył mi się sernik... ze śliwkami. Zamarzyłam i zrobiłam! Wyszedł idealny, taki jak lubię. Delikatny w smaku i zwarty, choć jednocześnie perfekcyjnie kremowy i wilgotny. Z subtelną nutą wanilii, chrupiącymi migdałami i śliwkami, pod kruszonką. Śliwkowa rozkosz w każdym kęsie!
Porcje: 16
Składniki
Kruche ciasto
- 180 g mąki pszennej
- 50 mielonych migdałów
- 150 g zimnego masła
- 5 łyżek cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa
- 800 g twarogu *
- 250 serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki
- 180 g cukru
- 2 jajka L
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżeczka pasty waniliowej **
Dodatkowo
- 500 g śliwek
- 20 g płatków migdałów
Przygotowanie
Kruche ciasto
- Ciasto kruche najlepiej przygotować na stolnicy. Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, mielone migdały, cukier oraz proszek do pieczenia. Siekamy składniki nożem do momentu powstania drobnej kruszonki. Następnie dodajemy jajko i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na trzy części. Dwie części łączymy razem, wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce około godziny. Mniejszą część ciasta również wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w zamrażarce. Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki.
Masa serowa
- Ser mielimy dwukrotnie. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na małych obrotach miksera, aby nie napowietrzyć masy, do całkowitego połączenia się składników.
- Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim spód tortownicy. Na kruchy spód przekładamy masę serową. Na masie układamy połówki śliwek, skórką na cieście. Wierzch posypujemy płatkami migdałów.
- Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Tak przygotowany sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 50 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Sernik najlepiej kroić po 12 godzinach.
Odnośnik
- * użyłam 400 g twarogu tłustego i 400 g twarogu półtłustego ** można zastąpić ekstraktem z wanilii/laską wanilii
Uwagi dodatkowe
- 20 minut przed podaniem sernik należy wyjąć z lodówki
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.
Do tej pory ze śliwkami jadłam tylko ciasto drożdżowe. Warto spróbować też czegoś nowego 🙂
Myślę, że zdecydowanie warto 🙂
Muszę przyznać, że pierwszy raz widzę sernik ze śliwkami. Bardzo pomysłowy przepis, naprawdę świetny pomysł 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Wygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam ciasta z owocami, więc chętnie wyprobuje przepis.
Tym bardziej polecam 🙂
Nie miałam okazji jeść sernika ze śliwkami, ale nic straconego. Trzeba wypróbować ten przepis.
Zapewniam, że warty grzechu 🙂
Podobnie jak Tobie marzy mi się taki sernik – już wyobrażam sobie jego smak 😍
sernik z owocami – brzmi kusząco, fajny dodatek płatków migdałów. Sernika ze śliwkami jeszcze nie jadłam
Musisz spróbować, potwierdzam, ze jest pyszny !