Historia sernika jest długa i interesująca. Pierwsze wzmianki na temat sernika pojawiają się już w starożytnej Grecji i Rzymie. Jego historia sięga więc już ponad 2 tysiące lat. W XIX wieku przepisy na serowe ciasto razem z kolonistami dotarły do Ameryki Północnej i tam ewoluowały. W 1872 roku w Nowym Jorku przypadkowo odkryto produkowany do dzisiaj serek Philadelphia, który pozwolił zmodyfikować serowy przepis. Lekki i delikatny sernik nowojorski funkcjonuje do dziś. Istnieje wiele przepisów na serniki, z różnymi dodatkami i o różnych smakach. Dziś zapraszam Was na wilgotny, puszysty i mocno waniliowy sernik, obficie oblany fantastyczną czekoladą z chrupiącymi dodatkami.
Porcje: 16
Składniki
Spód
- 200 g zbożowych ciastek *
- 60 g masła
Masa serowa
- 750 g twarogu sernikowego z wiaderka
- 250 g mascarpone
- 230 g cukru
- 5 jajek
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Dodatkowo
- 200 g czekolady Cadbury **
- 60 g śmietanki słodkiej
Przygotowanie
Spód
- Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa
- Do sera dodajemy mascarpone, cukier, mąkę ziemniaczaną i pastę z wanilii. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.
- W tej temperaturze pieczemy sernik przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy przez kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Po wystudzeniu sernik chłodzimy w lodówce przez 12 godzin.
Polewa
- Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wierzch schłodzonego sernika.Smacznego!
Odnośniki
- * użyłam ciastek degistive
- ** użyłam Cadbury Marvellous Smashables Jelly Popping Candy
Uwagi dodatkowe
- podczas pieczenia sernik rośnie. Po wyjęciu z piekarnika równo opada
- sernik najlepiej kroić ciepłym nożem, wtedy polewa łatwiej się kroi
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Ale zrobiłaś nam smaka. Mniam mniam mniam. 🙂
O Boże, sernik i czekolada w jednym!
Ciasto jak najbardziej na czasie. Babka i sernik to must have Wielkanocy?
Pasta waniliowa? Jest cos takiego w PL? Czym moge to zastapic?
Pasta waniliowa jest dostępna w PL w sklepach wysyłkowym. https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/polecane-produkty/pasta-waniliowa-hansells/
Można zastąpić ekstraktem z wanilii bądź laską wanilii
Bardzo dziekuje za odpowiedz 🙂
A jaja całe czy tylko żółtka? Dziękuję za odpowiedz☺
Tak jak pisze – całe 🙂
Sernik upieczony, czeka na jutro na polewę, ale niestety nie wiem co to za czekolada i gdzie ją można kupić?
Czekolada jest dostępna w UK, ale sernik można udekorować klasyczną polewą czekoladową z mlecznej czekolady 🙂