• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Szybkie dania
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta bez pieczenia, Przepisy, Serniki na zimno  /  26 maja, 2014

Sernik waniliowy z musem rabarbarowym

Wędrówki po kuchni
Czas na rabarbar! Sezon na ten kwaskowy przysmak nie trwa długo, więc warto go wykorzystać go w pełni. Co powiecie na kawałek pysznego, orzeźwiającego sernika z musem rabarbarowym? Brzmi pysznie! Zapewniam, że smakuje jeszcze lepiej! Cudownie waniliowy i niezwykle delikatny, konsystencją przypominający ptasie mleczko sernik, wspaniale komponuje się z lekko kwaskowym, rabarbarowym musem. Idealny, wiosenny podwieczorek.
Przygotowanie30 min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 16
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Spód

    • 300 g ciastek zbożowych *
    • 60 g masła

    Masa serowa

    • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
    • 125 ml śmietanki kremówki
    • 200 g drobnego cukru
    • 2 łyżki żelatyny
    • 100 ml wody
    • 1 laska wanilii

    Mus rabarbarowy

    • 600 g rabarbaru
    • 130 g cukru
    • 12 g żelatyny
    • 100 ml wody

    Przygotowanie

      Spód

      • Masło rozpuszczamy. Ciastka rozdrabniamy przy pomocy blendera. Do ciastek dodajemy masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę ciasteczkową. Równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając ją do spodu i wstawiamy do lodówki.

      Masa serowa

      • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie , dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Do sera dodajemy cukier, śmietankę, nasiona wanilii i mieszamy. Pod koniec dodajemy przestudzona żelatynę i mieszamy do połączenia się składników. Masę serową przekładamy na ciasteczkowy spód, równamy wierzch i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.

      Mus rabarbarowy

      • Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na jedno centymetrowe kawałki. Na dno rondelka wlewamy odrobinę wody tak, aby woda przykryła dno. Dodajemy rabarbar, cukier i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż rabarbar się rozpadnie. Następnie blendujemy na gładki mus.
      • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do musu i mieszamy. Gotowy mus studzimy i wykładamy na masę serową. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i ozdabiamy listkami mięty.

      Odnośniki

      • * użyłam ciastek degistive

      Uwagi dodatkowe

      • do musu najlepiej użyć czerwonych łodyg rabarbaru
      • dla uzyskania ładnego, czerwonego koloru musu rabarbarowego dodałam 4 łyżki skoncentrowanego soku z czerwonych owoców

      Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Sernik na zimno z truskawkami

      0 0 vote
      Article Rating

      Tagi

      • Ciasta bez pieczenia
      • Rabarbar
      • Serniki na zimno

      Zobacz wpisy

      Crumble truskawkowo-rabarbarowe
      Kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem

      Podobne wpisy

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

      Tort Rafaello

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 62

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      37 komentarzy
      Newest
      Oldest Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Ciekawska Magdalena
      Ciekawska Magdalena
      7 miesięcy temu

      Kocham sernik i rabarbar, a więc takie połączenie także musi być nieziemskie

      0
      Odpowiedz
      Ewa Smaś
      Ewa Smaś
      7 miesięcy temu

      Szczerze nie cierpię serników robionych z sera z wiaderka. Jak zastąpi się to zwykłym, to również wyjdzie?

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      7 miesięcy temu
      Reply to  Ewa Smaś

      Konsystencja z pewnością nie będzie ta sama. Da się kupić ser w wiaderku o bardzo dobrym składzie i taki polecam 🙂

      0
      Odpowiedz
      Bety
      Bety
      7 miesięcy temu
      Reply to  Ewa Smaś

      a kupowałaś kiedyś ser w wiaderku z Wielunia “Mój Ulubiony” ? Jest super, spróbuj.

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      7 miesięcy temu
      Reply to  Bety

      Nie mam takiej możliwości, bo nie mieszkam w PL

      0
      Odpowiedz
      Monika Kilijańska
      Monika Kilijańska
      7 miesięcy temu

      Jeszcze sernika na zimno z rabarbarem czy spodem z ciasteczek zbożowych nie jadłam, może być coś naprawdę ciekwawego. jak dobrze, że w ogrodzie rabarbar!

      0
      Odpowiedz
      Bookahontas
      Bookahontas
      7 miesięcy temu

      Wow, takiego sernika jeszcze nie jadłam! 😀

      0
      Odpowiedz
      MangoMania
      MangoMania
      7 miesięcy temu

      Takiej wersji sernika to nawet nie jadłam, musi mieć wyjatkowy smak.

      0
      Odpowiedz
      Honorata
      Honorata
      7 miesięcy temu

      Kocham tego typu ciasta. Puszyste i delikatne.

      0
      Odpowiedz
      Anna
      Anna
      7 miesięcy temu

      Wygląda pysznie i na pewno tak też smakuje. 🙂

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      7 miesięcy temu

      5 stars
      Wow, apetycznie wygląda, aż chce się nim delektować 🙂

      0
      Odpowiedz
      Angela
      Angela
      7 miesięcy temu

      Zawsze zastanawiało mnie do czego ludzie używają rabarbaru. Teraz już wiem. Sernik wygląda przepysznie, z miłą chęcią wypróbuję ten przepis.

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      7 miesięcy temu
      Reply to  Angela

      Polecam, bo jest pyszny 🙂

      0
      Odpowiedz
      Ania
      Ania
      7 miesięcy temu

      Uwielbiam sern8ki muszę koniecznie zrobić ten na rabarbarze

      0
      Odpowiedz
      Agnieszka Ciemińska
      Agnieszka Ciemińska
      1 rok temu

      Uwielbiam wszystko co z rabarbarem a tu danie wyglada widowiskowo, ciekawe jak smakuje 🙂

      0
      Odpowiedz
      Joanna
      Joanna
      1 rok temu

      To musi być nieziemskie połączenie, zarówno pod względem smaku jak i konsystencji.

      0
      Odpowiedz
      Aleksandra Załęska
      Aleksandra Załęska
      1 rok temu

      Nie przepadam za rabarbarem. Czy można zrobić te sernik np. z musem malinowym?

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Aleksandra Załęska

      Oczywiście, że można 🙂

      0
      Odpowiedz
      Bea
      Bea
      1 rok temu

      Świetnie się prezentuje, mus z rabarbaru wyszedł taki soczysty 🙂

      0
      Odpowiedz
      Aneta
      Aneta
      1 rok temu

      Połączenie ciekawe.

      0
      Odpowiedz
      Karolina / Nasze Bąbelkowo
      Karolina / Nasze Bąbelkowo
      1 rok temu

      To musi być prawdziwa uczta dla kubków smakowych 🙂

      0
      Odpowiedz
      Ciekawska Magdalena
      Ciekawska Magdalena
      1 rok temu

      Takim serniczkiem na dzień dobry bym nie pogardzila

      0
      Odpowiedz
      Sklerotyczka
      Sklerotyczka
      1 rok temu

      Przepis niezbyt skomplikowany, A wygląda przepysznie spróbuję go zrobić 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Sklerotyczka

      Polecam 🙂

      0
      Odpowiedz
      Bielecki.es
      Bielecki.es
      2 lat temu

      W pierwszej chwili obstawiałem na wierzchu przecier z truskawek 😉

      0
      Odpowiedz
      Monika Ch.
      Monika Ch.
      2 lat temu

      Mogę ten kawałek wziąć dla siebie? Wygląda pysznie 🙂 Z chęcią wypróbuję przepis.

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      7 miesięcy temu
      Reply to  Monika Ch.

      5 stars
      Każdy by chciał wziąć, dobrze że daleko :-))

      0
      Odpowiedz
      Agrafka Geografka
      Agrafka Geografka
      2 lat temu

      Takiego połączenia potrzebowałam!!! Genialny przepis 🙂

      0
      Odpowiedz
      Aldona Zakrzewska
      Aldona Zakrzewska
      2 lat temu

      Jeszcze nie próbowałam, a już uwielbiam <3 To ciacho idealne na lato 🙂

      0
      Odpowiedz
      Justyna
      Justyna
      2 lat temu

      Wygląda idealnie – już czuję ten smak 😀

      0
      Odpowiedz
      Elf Naczi
      Elf Naczi
      2 lat temu

      Ten sernik wygląda super i raczej nie jest trudny w przygotowaniu, ale niestety nie jest to przepis dla mnie. Musiałam wyeliminować nabiał z diety, a jak to w serniku – całkiem go tu sporo 🙂

      0
      Odpowiedz
      blogierka
      blogierka
      2 lat temu

      Dzięki, szukałam pomysłu na coś słodkiego na zimno 😉

      0
      Odpowiedz
      Aleksandra Załęska
      Aleksandra Załęska
      2 lat temu

      Nie przepadam za rabarbarem, ale sam sernik wydaje się prosty do zrobienia i bardzo smaczny?

      0
      Odpowiedz
      Aina
      Aina
      2 lat temu

      Wygląda smakowicie 😀

      0
      Odpowiedz
      Holly
      Holly
      2 lat temu

      Dodatek rabarbaru to dla mnie zaskoczenie. Fajne połączenie.

      0
      Odpowiedz
      Justyna
      Justyna
      2 lat temu

      Wygląda jak z obrazka 🙂

      0
      Odpowiedz
      Paulina
      Paulina
      2 lat temu

      Jak to pięknie wygląda! Nie pomyślałabym, że to rabarbar

      0
      Odpowiedz

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
      Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
      Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
      Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Tagi

      • Babki
      • Boże Narodzenie
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Archiwum

      • LIFESTYLE
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled

      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

      Non-necessary

      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

      wpDiscuz
      37
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply