• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta bez pieczenia, Przepisy, Serniki na zimno  /  26 maja, 2014

Sernik waniliowy z musem rabarbarowym

Wędrówki po kuchni
Czas na rabarbar! Sezon na ten kwaskowy przysmak nie trwa długo, więc warto go wykorzystać go w pełni. Co powiecie na kawałek pysznego, orzeźwiającego sernika z musem rabarbarowym? Brzmi pysznie! Zapewniam, że smakuje jeszcze lepiej! Cudownie waniliowy i niezwykle delikatny, konsystencją przypominający ptasie mleczko sernik, wspaniale komponuje się z lekko kwaskowym, rabarbarowym musem. Idealny, wiosenny podwieczorek.
Przygotowanie30 min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 16
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Spód

    • 300 g ciastek zbożowych *
    • 60 g masła

    Masa serowa

    • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
    • 125 ml śmietanki kremówki
    • 200 g drobnego cukru
    • 2 łyżki żelatyny
    • 100 ml wody
    • 1 laska wanilii

    Mus rabarbarowy

    • 600 g rabarbaru
    • 130 g cukru
    • 12 g żelatyny spożywczej
    • 100 ml wody

    Przygotowanie

      Spód

      • Masło rozpuszczamy. Ciastka rozdrabniamy przy pomocy blendera. Do ciastek dodajemy masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę ciasteczkową. Równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając ją do spodu i wstawiamy do lodówki.

      Masa serowa

      • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie , dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Do sera dodajemy cukier, śmietankę, nasiona wanilii i mieszamy. Pod koniec dodajemy przestudzona żelatynę i mieszamy do połączenia się składników. Masę serową przekładamy na ciasteczkowy spód, równamy wierzch i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.

      Mus rabarbarowy

      • Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na jedno centymetrowe kawałki. Na dno rondelka wlewamy odrobinę wody tak, aby woda przykryła dno. Dodajemy rabarbar, cukier i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż rabarbar się rozpadnie. Następnie blendujemy na gładki mus.
      • W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do musu.. Gotowy mus studzimy i wykładamy na masę serową. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i ozdabiamy listkami mięty.

      Odnośniki

      • * użyłam ciastek degistive

      Uwagi dodatkowe

      • do musu najlepiej użyć czerwonych łodyg rabarbaru
      • dla uzyskania ładnego, czerwonego koloru musu rabarbarowego dodałam 4 łyżki skoncentrowanego soku z czerwonych owoców

      Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

      4.5 2 votes
      Article Rating

      Tagi

      • Ciasta bez pieczenia
      • Rabarbar
      • Serniki na zimno

      Nawigacja wpisu

      Crumble truskawkowo-rabarbarowe
      Kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem

      Podobne wpisy

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 94

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 74

      Tort Rafaello

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      37 komentarzy
      najnowszy
      najstarszy oceniany
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Ciekawska Magdalena
      Ciekawska Magdalena
      2 lat temu

      Kocham sernik i rabarbar, a więc takie połączenie także musi być nieziemskie

      0
      Odpowiedz
      Ewa Smaś
      Ewa Smaś
      2 lat temu

      Szczerze nie cierpię serników robionych z sera z wiaderka. Jak zastąpi się to zwykłym, to również wyjdzie?

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      2 lat temu
      Reply to  Ewa Smaś

      Konsystencja z pewnością nie będzie ta sama. Da się kupić ser w wiaderku o bardzo dobrym składzie i taki polecam 🙂

      0
      Odpowiedz
      Bety
      Bety
      2 lat temu
      Reply to  Ewa Smaś

      a kupowałaś kiedyś ser w wiaderku z Wielunia „Mój Ulubiony” ? Jest super, spróbuj.

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      2 lat temu
      Reply to  Bety

      Nie mam takiej możliwości, bo nie mieszkam w PL

      0
      Odpowiedz
      Monika Kilijańska
      Monika Kilijańska
      2 lat temu

      Jeszcze sernika na zimno z rabarbarem czy spodem z ciasteczek zbożowych nie jadłam, może być coś naprawdę ciekwawego. jak dobrze, że w ogrodzie rabarbar!

      0
      Odpowiedz
      Bookahontas
      Bookahontas
      2 lat temu

      Wow, takiego sernika jeszcze nie jadłam! 😀

      0
      Odpowiedz
      MangoMania
      MangoMania
      2 lat temu

      Takiej wersji sernika to nawet nie jadłam, musi mieć wyjatkowy smak.

      0
      Odpowiedz
      Honorata
      Honorata
      2 lat temu

      Kocham tego typu ciasta. Puszyste i delikatne.

      0
      Odpowiedz
      Anna
      Anna
      2 lat temu

      Wygląda pysznie i na pewno tak też smakuje. 🙂

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      2 lat temu

      5 stars
      Wow, apetycznie wygląda, aż chce się nim delektować 🙂

      0
      Odpowiedz
      Angela
      Angela
      2 lat temu

      Zawsze zastanawiało mnie do czego ludzie używają rabarbaru. Teraz już wiem. Sernik wygląda przepysznie, z miłą chęcią wypróbuję ten przepis.

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      2 lat temu
      Reply to  Angela

      Polecam, bo jest pyszny 🙂

      0
      Odpowiedz
      Ania
      Ania
      2 lat temu

      Uwielbiam sern8ki muszę koniecznie zrobić ten na rabarbarze

      0
      Odpowiedz
      Agnieszka Ciemińska
      Agnieszka Ciemińska
      3 lat temu

      Uwielbiam wszystko co z rabarbarem a tu danie wyglada widowiskowo, ciekawe jak smakuje 🙂

      0
      Odpowiedz
      Joanna
      Joanna
      3 lat temu

      To musi być nieziemskie połączenie, zarówno pod względem smaku jak i konsystencji.

      0
      Odpowiedz
      Aleksandra Załęska
      Aleksandra Załęska
      3 lat temu

      Nie przepadam za rabarbarem. Czy można zrobić te sernik np. z musem malinowym?

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  Aleksandra Załęska

      Oczywiście, że można 🙂

      0
      Odpowiedz
      Bea
      Bea
      3 lat temu

      Świetnie się prezentuje, mus z rabarbaru wyszedł taki soczysty 🙂

      0
      Odpowiedz
      Aneta
      Aneta
      3 lat temu

      Połączenie ciekawe.

      0
      Odpowiedz
      Karolina / Nasze Bąbelkowo
      Karolina / Nasze Bąbelkowo
      3 lat temu

      To musi być prawdziwa uczta dla kubków smakowych 🙂

      0
      Odpowiedz
      Ciekawska Magdalena
      Ciekawska Magdalena
      3 lat temu

      Takim serniczkiem na dzień dobry bym nie pogardzila

      0
      Odpowiedz
      Sklerotyczka
      Sklerotyczka
      3 lat temu

      Przepis niezbyt skomplikowany, A wygląda przepysznie spróbuję go zrobić 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  Sklerotyczka

      Polecam 🙂

      0
      Odpowiedz
      Bielecki.es
      Bielecki.es
      4 lat temu

      W pierwszej chwili obstawiałem na wierzchu przecier z truskawek 😉

      0
      Odpowiedz
      Monika Ch.
      Monika Ch.
      4 lat temu

      Mogę ten kawałek wziąć dla siebie? Wygląda pysznie 🙂 Z chęcią wypróbuję przepis.

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      2 lat temu
      Reply to  Monika Ch.

      5 stars
      Każdy by chciał wziąć, dobrze że daleko :-))

      0
      Odpowiedz
      Agrafka Geografka
      Agrafka Geografka
      4 lat temu

      Takiego połączenia potrzebowałam!!! Genialny przepis 🙂

      0
      Odpowiedz
      Aldona Zakrzewska
      Aldona Zakrzewska
      4 lat temu

      Jeszcze nie próbowałam, a już uwielbiam <3 To ciacho idealne na lato 🙂

      0
      Odpowiedz
      Justyna
      Justyna
      4 lat temu

      Wygląda idealnie – już czuję ten smak 😀

      0
      Odpowiedz
      Elf Naczi
      Elf Naczi
      4 lat temu

      Ten sernik wygląda super i raczej nie jest trudny w przygotowaniu, ale niestety nie jest to przepis dla mnie. Musiałam wyeliminować nabiał z diety, a jak to w serniku – całkiem go tu sporo 🙂

      0
      Odpowiedz
      blogierka
      blogierka
      4 lat temu

      Dzięki, szukałam pomysłu na coś słodkiego na zimno 😉

      0
      Odpowiedz
      Aleksandra Załęska
      Aleksandra Załęska
      4 lat temu

      Nie przepadam za rabarbarem, ale sam sernik wydaje się prosty do zrobienia i bardzo smaczny?

      0
      Odpowiedz
      Aina
      Aina
      4 lat temu

      Wygląda smakowicie 😀

      0
      Odpowiedz
      Holly
      Holly
      4 lat temu

      Dodatek rabarbaru to dla mnie zaskoczenie. Fajne połączenie.

      0
      Odpowiedz
      Justyna
      Justyna
      4 lat temu

      Wygląda jak z obrazka 🙂

      0
      Odpowiedz
      Paulina
      Paulina
      4 lat temu

      Jak to pięknie wygląda! Nie pomyślałabym, że to rabarbar

      0
      Odpowiedz

      Tagi

      • Boże Narodzenie
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Grzyby
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy
      • Łosoś

      Facebook

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      Wiśnie - smak pełnego lata! Uwielbiam je za ich Wiśnie - smak pełnego lata! Uwielbiam je za ich soczysty, słodki smak z lekką nutą kwasowości. Zanurzone w gęstym, delikatnym, wiśniowym żelu smakują nieziemsko. Frużelina wiśniowa jest wspaniałym, owocowym dodatkiem do kremowego sernika, chrupiących gofrów, lodów i do czego jeszcze tylko zapragniecie. Choć przyznam, że lubię wyjadać ją łyżeczką wprost ze słoiczka. No cóż, trudno się powstrzymać. Wyjątkowo smakuje zimową porą, kiedy mróz na szybach maluje piękne wzory. Jest, jak pachnące wspomnienie lata. Nie może zabraknąć jej w mojej słoiczkowej spiżarni! Frużelina wiśniowa

Link do przepisu w komentarzu #wiśnie #pysznie #cherry #przetworydomowe #delicious #frużelina
      Lato trwa w najlepsze! Ogród przybiera sierpniowe Lato trwa w najlepsze! Ogród przybiera sierpniowe barwy. Na tyczkach niespiesznie dojrzewają mięsiste pomidory. Ogórki wiją się po spragnionej deszczu ziemi. Obok malinowego zagajnika dojrzewają soczyste wiśnie i morele. Trzeba korzystaćz tych sezonowych pyszności ile się da! Co powiecie na sałatkę pachnącą latem, pełną owocowego smaku? Na jednym talerzu przeplata się tyle wspaniałych barw, tekstur i kontrastujących ze sobą smaków. To lekka, kolorowa i orzeźwiająca bomba witaminowa. Podana z dobrze schłodzonym dressingiem, wspaniale orzeźwia i fantastycznie smakuje. Zasmakuj lata, póki trwa! Letnia sałatka z dressingiem brzoskwiniowym

Link do przepisu w konentarzu #salad #fruit #fresh #sałatka #owoce #jestpysznie #jestpysznieizdrowo #delucious
      Patisony to taki cud natury. Trzeba przyznać, że Patisony to taki cud natury. Trzeba przyznać, że zachwycają swoim dziwacznym wyglądem. Są one mniejszą i zdecydowanie bardziej uroczą wersją powszechnie znanej dyni. Trochę nawet przypomina ją w smaku, choć ich struktura jest bardziej zwarta i jędrna. Zerwane w bardzo wczesnej fazie wzrostu idealnie nadają się do marynowania. Nabierają wspaniałego smaku swojego słoikowego towarzystwa, czyli zalewy oraz aromatycznych przypraw. Są niezwykle delikatne, zdrowe i wspaniale chrupią! Stanowią świetną alternatywę dla powszechnie znanych konserwowych ogórków. Wprowadzą do Twojej kuchni oryginalną i wyborną przekąskę. Chrup na zdrowie! Marynowane patisony

Link do przepisu w pierwszym komentarzu #marynujemy #przetworydomowe #pysznie #słoiki #przetwory #patison
      Nalewka z czarnej porzeczki jest jedną z nalewek Nalewka z czarnej porzeczki jest jedną z nalewek o ciekawym, ba nawet magicznym smaku. Bo owoce czarnej porzeczki są magiczne! Przeplatają się w nich nuty słodyczy z odrobiną kwaśno-cierpkiego smaku, dzięki czemu finalnie nalewka ma wielowarstwowy smak. Wciąż zachwycam się jej kolorem, bogatym smakiem i wspaniałym aromatem. Nalewka z czarnej porzeczki ma moc i wcale nie chodzi tu o procenty. To przede wszystkim niezłe combo witaminowe, które z pewnością Was rozgrzeje w jesienną słotę, gdy za oknem siąpi deszczem! W każdej kropli można poczuć smak wakacji i ciepłych, słonecznych dni. Wyjątkowy, letni rarytas zamknięty w butelce!  Nalewka z czarnej porzeczki  Link do przepisu w komentarzu #nalewka
#alkohol #owoce #czarnaporzeczka
#blackcurrant #fruit #alcohol
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Archiwum

      • Lifestyle
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
      Non-necessary
      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
      SAVE & ACCEPT
      wpDiscuz
      37
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Odpowiedz