Czas na rabarbar! Sezon na ten kwaskowy przysmak nie trwa długo, więc warto go wykorzystać go w pełni. Co powiecie na kawałek pysznego, orzeźwiającego sernika z musem rabarbarowym? Brzmi pysznie! Zapewniam, że smakuje jeszcze lepiej! Cudownie waniliowy i niezwykle delikatny, konsystencją przypominający ptasie mleczko sernik, wspaniale komponuje się z lekko kwaskowym, rabarbarowym musem. Idealny, wiosenny podwieczorek.
Porcje: 16
Składniki
Spód
- 300 g ciastek zbożowych *
- 60 g masła
Masa serowa
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 125 ml śmietanki kremówki
- 200 g drobnego cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 100 ml wody
- 1 laska wanilii
Mus rabarbarowy
- 600 g rabarbaru
- 130 g cukru
- 12 g żelatyny spożywczej
- 100 ml wody
Przygotowanie
Spód
- Masło rozpuszczamy. Ciastka rozdrabniamy przy pomocy blendera. Do ciastek dodajemy masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę ciasteczkową. Równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając ją do spodu i wstawiamy do lodówki.
Masa serowa
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie , dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Do sera dodajemy cukier, śmietankę, nasiona wanilii i mieszamy. Pod koniec dodajemy przestudzona żelatynę i mieszamy do połączenia się składników. Masę serową przekładamy na ciasteczkowy spód, równamy wierzch i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
Mus rabarbarowy
- Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na jedno centymetrowe kawałki. Na dno rondelka wlewamy odrobinę wody tak, aby woda przykryła dno. Dodajemy rabarbar, cukier i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż rabarbar się rozpadnie. Następnie blendujemy na gładki mus.
- W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do musu.. Gotowy mus studzimy i wykładamy na masę serową. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i ozdabiamy listkami mięty.
Odnośniki
- * użyłam ciastek degistive
Uwagi dodatkowe
- do musu najlepiej użyć czerwonych łodyg rabarbaru
- dla uzyskania ładnego, czerwonego koloru musu rabarbarowego dodałam 4 łyżki skoncentrowanego soku z czerwonych owoców
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Kocham sernik i rabarbar, a więc takie połączenie także musi być nieziemskie
Szczerze nie cierpię serników robionych z sera z wiaderka. Jak zastąpi się to zwykłym, to również wyjdzie?
Konsystencja z pewnością nie będzie ta sama. Da się kupić ser w wiaderku o bardzo dobrym składzie i taki polecam 🙂
a kupowałaś kiedyś ser w wiaderku z Wielunia „Mój Ulubiony” ? Jest super, spróbuj.
Nie mam takiej możliwości, bo nie mieszkam w PL
Jeszcze sernika na zimno z rabarbarem czy spodem z ciasteczek zbożowych nie jadłam, może być coś naprawdę ciekwawego. jak dobrze, że w ogrodzie rabarbar!
Wow, takiego sernika jeszcze nie jadłam! 😀
Takiej wersji sernika to nawet nie jadłam, musi mieć wyjatkowy smak.
Kocham tego typu ciasta. Puszyste i delikatne.
Wygląda pysznie i na pewno tak też smakuje. 🙂
Wow, apetycznie wygląda, aż chce się nim delektować 🙂
Zawsze zastanawiało mnie do czego ludzie używają rabarbaru. Teraz już wiem. Sernik wygląda przepysznie, z miłą chęcią wypróbuję ten przepis.
Polecam, bo jest pyszny 🙂
Uwielbiam sern8ki muszę koniecznie zrobić ten na rabarbarze
Uwielbiam wszystko co z rabarbarem a tu danie wyglada widowiskowo, ciekawe jak smakuje 🙂
To musi być nieziemskie połączenie, zarówno pod względem smaku jak i konsystencji.
Nie przepadam za rabarbarem. Czy można zrobić te sernik np. z musem malinowym?
Oczywiście, że można 🙂
Świetnie się prezentuje, mus z rabarbaru wyszedł taki soczysty 🙂
Połączenie ciekawe.
To musi być prawdziwa uczta dla kubków smakowych 🙂
Takim serniczkiem na dzień dobry bym nie pogardzila
Przepis niezbyt skomplikowany, A wygląda przepysznie spróbuję go zrobić 🙂
Polecam 🙂
W pierwszej chwili obstawiałem na wierzchu przecier z truskawek 😉
Mogę ten kawałek wziąć dla siebie? Wygląda pysznie 🙂 Z chęcią wypróbuję przepis.
Każdy by chciał wziąć, dobrze że daleko :-))
Takiego połączenia potrzebowałam!!! Genialny przepis 🙂
Jeszcze nie próbowałam, a już uwielbiam <3 To ciacho idealne na lato 🙂
Wygląda idealnie – już czuję ten smak 😀
Ten sernik wygląda super i raczej nie jest trudny w przygotowaniu, ale niestety nie jest to przepis dla mnie. Musiałam wyeliminować nabiał z diety, a jak to w serniku – całkiem go tu sporo 🙂
Dzięki, szukałam pomysłu na coś słodkiego na zimno 😉
Nie przepadam za rabarbarem, ale sam sernik wydaje się prosty do zrobienia i bardzo smaczny?
Wygląda smakowicie 😀
Dodatek rabarbaru to dla mnie zaskoczenie. Fajne połączenie.
Wygląda jak z obrazka 🙂
Jak to pięknie wygląda! Nie pomyślałabym, że to rabarbar