Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta bez pieczenia, Przepisy, Serniki na zimno, Wypieki  /  26 maja, 2014

Sernik waniliowy z musem rabarbarowym

Wędrówki po kuchni

 

Czas na rabarbar! Sezon na ten kwaskowaty przysmak nie trwa długo, dlatego warto wykorzystać go w pełni. A może skusicie się na kawałek pysznego, orzeźwiającego sernika z musem rabarbarowym? Brzmi dobrze? Smakuje jeszcze lepiej! Delikatny, cudownie waniliowy sernik o konsystencji przypominającej ptasie mleczko doskonale łączy się z lekko kwaskowym musem z rabarbaru. To idealny pomysł na wiosenny podwieczorek — lekki, świeży i absolutnie przepyszny!
Przygotowanie30 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 16
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Spód

  • 300 g ciastek zbożowych *
  • 60 g masła

Masa serowa

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 ml wody
  • 1 laska wanilii

Mus rabarbarowy

  • 600 g rabarbaru
  • 130 g cukru
  • 12 g żelatyny spożywczej
  • 100 ml wody

Przygotowanie

    Spód

    • Masło rozpuszczamy. Ciastka rozdrabniamy przy pomocy blendera. Do ciastek dodajemy masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę ciasteczkową. Równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając ją do spodu i wstawiamy do lodówki.

    Masa serowa

    • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie , dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Do sera dodajemy cukier, śmietankę, nasiona wanilii i mieszamy. Pod koniec dodajemy przestudzona żelatynę i mieszamy do połączenia się składników. Masę serową przekładamy na ciasteczkowy spód, równamy wierzch i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.

    Mus rabarbarowy

    • Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na jedno centymetrowe kawałki. Na dno rondelka wlewamy odrobinę wody tak, aby woda przykryła dno. Dodajemy rabarbar, cukier i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż rabarbar się rozpadnie. Następnie blendujemy na gładki mus.
    • W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do musu.. Gotowy mus studzimy i wykładamy na masę serową. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i ozdabiamy listkami mięty.

    Odnośniki

    • * użyłam ciastek degistive

    Uwagi dodatkowe

    • do musu najlepiej użyć czerwonych łodyg rabarbaru
    • dla uzyskania ładnego, czerwonego koloru musu rabarbarowego dodałam 4 łyżki skoncentrowanego soku z czerwonych owoców

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    4.7 3 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Ciasta bez pieczenia
    • Rabarbar
    • Serniki na zimno

    Nawigacja wpisu

    Crumble truskawkowo-rabarbarowe
    Kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem

    Podobne wpisy

    Sernik z sera warzonego z truskawkami
    Ponadczasowe przepisy, Przepisy, Serniki na zimno, Serniki pieczone, Wypieki  /  30 lipca, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

    Sernik z sera warzonego z truskawkami

    Sernik na zimno z morelową żelką
    Przepisy, Serniki na zimno, Wypieki  /  28 czerwca, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

    Sernik na zimno z morelową żelką

    Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
    Ciasta drożdżowe, Przepisy, Słodkie bułki, Wypieki  /  22 kwietnia, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 36

    Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    37 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Ciekawska Magdalena
    Ciekawska Magdalena
    5 lata temu

    Kocham sernik i rabarbar, a więc takie połączenie także musi być nieziemskie

    0
    Odpowiedz
    Ewa Smaś
    Ewa Smaś
    5 lata temu

    Szczerze nie cierpię serników robionych z sera z wiaderka. Jak zastąpi się to zwykłym, to również wyjdzie?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Ewa Smaś

    Konsystencja z pewnością nie będzie ta sama. Da się kupić ser w wiaderku o bardzo dobrym składzie i taki polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bety
    Bety
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Ewa Smaś

    a kupowałaś kiedyś ser w wiaderku z Wielunia „Mój Ulubiony” ? Jest super, spróbuj.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Bety

    Nie mam takiej możliwości, bo nie mieszkam w PL

    0
    Odpowiedz
    Monika Kilijańska
    Monika Kilijańska
    5 lata temu

    Jeszcze sernika na zimno z rabarbarem czy spodem z ciasteczek zbożowych nie jadłam, może być coś naprawdę ciekwawego. jak dobrze, że w ogrodzie rabarbar!

    0
    Odpowiedz
    Bookahontas
    Bookahontas
    5 lata temu

    Wow, takiego sernika jeszcze nie jadłam! 😀

    0
    Odpowiedz
    MangoMania
    MangoMania
    5 lata temu

    Takiej wersji sernika to nawet nie jadłam, musi mieć wyjatkowy smak.

    0
    Odpowiedz
    Honorata
    Honorata
    5 lata temu

    Kocham tego typu ciasta. Puszyste i delikatne.

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    5 lata temu

    Wygląda pysznie i na pewno tak też smakuje. 🙂

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    5 lata temu

    5 stars
    Wow, apetycznie wygląda, aż chce się nim delektować 🙂

    0
    Odpowiedz
    Angela
    Angela
    5 lata temu

    Zawsze zastanawiało mnie do czego ludzie używają rabarbaru. Teraz już wiem. Sernik wygląda przepysznie, z miłą chęcią wypróbuję ten przepis.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Angela

    Polecam, bo jest pyszny 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ania
    Ania
    5 lata temu

    Uwielbiam sern8ki muszę koniecznie zrobić ten na rabarbarze

    0
    Odpowiedz
    Agnieszka Ciemińska
    Agnieszka Ciemińska
    6 lata temu

    Uwielbiam wszystko co z rabarbarem a tu danie wyglada widowiskowo, ciekawe jak smakuje 🙂

    0
    Odpowiedz
    Joanna
    Joanna
    6 lata temu

    To musi być nieziemskie połączenie, zarówno pod względem smaku jak i konsystencji.

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra Załęska
    Aleksandra Załęska
    6 lata temu

    Nie przepadam za rabarbarem. Czy można zrobić te sernik np. z musem malinowym?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Aleksandra Załęska

    Oczywiście, że można 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bea
    Bea
    6 lata temu

    Świetnie się prezentuje, mus z rabarbaru wyszedł taki soczysty 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aneta
    Aneta
    6 lata temu

    Połączenie ciekawe.

    0
    Odpowiedz
    Karolina / Nasze Bąbelkowo
    Karolina / Nasze Bąbelkowo
    6 lata temu

    To musi być prawdziwa uczta dla kubków smakowych 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ciekawska Magdalena
    Ciekawska Magdalena
    6 lata temu

    Takim serniczkiem na dzień dobry bym nie pogardzila

    0
    Odpowiedz
    Sklerotyczka
    Sklerotyczka
    6 lata temu

    Przepis niezbyt skomplikowany, A wygląda przepysznie spróbuję go zrobić 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Sklerotyczka

    Polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bielecki.es
    Bielecki.es
    7 lata temu

    W pierwszej chwili obstawiałem na wierzchu przecier z truskawek 😉

    0
    Odpowiedz
    Monika Ch.
    Monika Ch.
    7 lata temu

    Mogę ten kawałek wziąć dla siebie? Wygląda pysznie 🙂 Z chęcią wypróbuję przepis.

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Monika Ch.

    5 stars
    Każdy by chciał wziąć, dobrze że daleko :-))

    0
    Odpowiedz
    Agrafka Geografka
    Agrafka Geografka
    7 lata temu

    Takiego połączenia potrzebowałam!!! Genialny przepis 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aldona Zakrzewska
    Aldona Zakrzewska
    7 lata temu

    Jeszcze nie próbowałam, a już uwielbiam <3 To ciacho idealne na lato 🙂

    0
    Odpowiedz
    Justyna
    Justyna
    7 lata temu

    Wygląda idealnie – już czuję ten smak 😀

    0
    Odpowiedz
    Elf Naczi
    Elf Naczi
    7 lata temu

    Ten sernik wygląda super i raczej nie jest trudny w przygotowaniu, ale niestety nie jest to przepis dla mnie. Musiałam wyeliminować nabiał z diety, a jak to w serniku – całkiem go tu sporo 🙂

    0
    Odpowiedz
    blogierka
    blogierka
    7 lata temu

    Dzięki, szukałam pomysłu na coś słodkiego na zimno 😉

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra Załęska
    Aleksandra Załęska
    7 lata temu

    Nie przepadam za rabarbarem, ale sam sernik wydaje się prosty do zrobienia i bardzo smaczny?

    0
    Odpowiedz
    Aina
    Aina
    7 lata temu

    Wygląda smakowicie 😀

    0
    Odpowiedz
    Holly
    Holly
    7 lata temu

    Dodatek rabarbaru to dla mnie zaskoczenie. Fajne połączenie.

    0
    Odpowiedz
    Justyna
    Justyna
    7 lata temu

    Wygląda jak z obrazka 🙂

    0
    Odpowiedz
    Paulina
    Paulina
    7 lata temu

    Jak to pięknie wygląda! Nie pomyślałabym, że to rabarbar

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    37
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz