Lemon curd absolutnie uwielbiam! Pierwszy raz miałam przyjemność spróbować go kilka lat temu, kiedy przyjechałam do Irlandii Północnej. Mimo iż nigdy nie przepadałam za cytrynowym smakiem, skusiłam się na tartaletkę wypełnioną lemon curdem w jednej z lokalnych kawiarni. Smakowała cudownie! Później przygotowałam domową wersję tego kremu i zakochałam się w tym smaku bez opamiętania. Powstrzymuję się od podjadania go wprost ze słoiczka! Dwie moje miłości - sernik oraz lemon curd połączyłam w jeden, wspaniały deser. Kremowy i wilgotny sernik o smaku białej czekolady idealnie komponuje się z aksamitnym, kremowym i orzeźwiającym lemon curdem. Połączenie idealne, którego grzechem byłoby nie spróbować!
Porcje: 16
Składniki
Spód
- 300 g ciastek zbożowych*
- 60 g masła 82%
Masa serowa
- 1 kg twarogu półtłustego
- 300 g białej czekolady
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki
- 150 g cukru pudru
- 3 jajka M
Lemon Curd
- 2 cytryny**
- 80 g masła
- 2 duże jajka
- 2 żółtka
- 160 g drobnego cukru
Przygotowanie
Spód
- Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie, dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa
- Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Pamiętajmy, aby nie zagotować śmietany. Odstawiamy na bok. Twaróg przeciskamy przez praskę dwukrotnie lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy do niego jajka, mascarpone oraz cukier. Miksujemy na średnich obrotach. Dodajemy śmietanę z rozpuszczoną czekoladą i mieszamy krótko do połączenia się składników.
- Masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pod sernikiem umieszczamy żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Sernik pieczemy przez 50 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150'C i pieczemy kolejne 25 minut. Po upływie całkowitego czasu pieczenia wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi i pozostawiamy tak sernik do momentu wystudzenia. Wyjmujemy sernik z piekarnika i wstawiamy najlepiej do lodówki na 12 godzin.
Lemon Cud
- Cytryny dokładnie szorujemy szczoteczką, następnie wyparzamy skórkę i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Należy uważać, aby nie ścierać białej skórki. Z cytryn dokładnie wyciskamy sok. Do szklanej miski wybijamy jajka, dodajemy żółtka oraz cukier i przy pomocy rózgi kuchennej mieszamy do połączenia się składników.
- Miskę ustawiamy na garnku z wodą i podgrzewamy na średniej mocy palnika, cały czas mieszając. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki sok z cytryny oraz skórkę. Cały czas mieszamy do momentu, aż masa znacznie zgęstnieje. Potrzeba tu odrobinę cierpliwości, bo trochę to trwa. Gotowy lemon curd przelewamy do miseczki i odstawiamy. Po wystudzeniu krem zgęstnieje. Najlepiej pozostawić go w temperaturze pokojowej na całą noc, a następnie wyłożyć na sernik.
Odnośniki
- * użyłam ciastek Degistive
- ** najlepiej użyć cytryn ekologicznych
Uwagi dodatkowe
- sernik wyjąć z lodówki godzinę przed podaniem
To jest mój autorski przepis. Jeśli kopiujesz – podaj źródło!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Jako że jesteśmy rodziną na diecie keto, zmodyfikuję sobie ten przepis, ale w najbliższym czasie na pewno znajdzie się u mnie w domu coś mocno sernikowo cytrynowego 😍
Super 🙂
Ten sernik wygląda obłędnie. Jeszcze nie jadłam połączenia sernika z białej czekolady z cytrynowym topem, curdu tym bardziej nie jadłam, ale chyba takie przełamanie smaku będzie pyszne!
Gwarantuję, że jest pysznie 🙂
Prezentuje się ok
Bardzo lubię serniki – ale te bez bakalii :P, a ten wygląda naprawdę pysznie i chętnie bym go spróbowała 🙂
Ten jest bez bakalii 🙂 Polecam
To może być bardzo ciekawe połączenie smaków
Wygląda naprawdę pysznie, a do tego przepis wydaje się całkiem prosty 😀
<3 Kocham sernik z białą czekoladą! Co prawda sama jeszcze takiego nigdy nie robiłam, ale być może to jest właśnie ten czas? 😀 Przepis już mam, więc nic tylko robić i jeeeeeść! <3
Myślę, że warto spróbować 🙂
Przyszłam się podtuczyć u Ciebie-)
Uwielbiam wszystko, co cytrynowe, nawet płyny do kąpieli.
Sernik znakomity, a ja uwielbiam serniki.
Zaraz zjem to zdjęcie!!!
Jeszcze biała czekolada, poezja-)))
Dobrze, że od patrzenia się jeszcze nie tyje 😀 Częstuj się kochana 🙂
Dzięki, wydrukuję sobie 10 x. Będzie na zapas 🙂
oj sycący taki kawałeczek serniczka:))
Omg ale to wyglada pysznie! Nie wiem czy podołam to zrobić ale czuję się zmotywowana i zainstalowana 😍
Trzymam kciuki 🙂
Nie jadłam sernika w połączeniu z cytrynowymi dodatkami, ale chętnie bym spróbowała
Bardzo polecam 🙂
Serniki to moja wielka miłość. Waszej propozycji jeszcze nie znałam, a więc nie miałam okazji spróbować. Mam część składników, może na najblizszą niedzielę przygotuję to ciasto. Wygląda obłędnie!
Ach serniki też kocham. Gorąco polecam ten wspaniały sernik 🙂
Deser wygląda absolutnie fantastycznie! Uwielbiam cytryny w wypiekach
O losie Jakie to musi byc pyszne! <3
Wstyd czy nie wstyd, ale serników robić nie potrafię, bo jakoś nam z nimi nie po drodze. Natomiast jak widzę fajny przepis, to mam ochote go wypróbować. Może to więc ten czas? 🙂
Myślę, że warto spróbować 🙂
Zjadłabym taki sernik, muszę poprosić teściową, żeby mi zrobiła 🙂
Taka teściowa to skarb, też chcę 🙂
A może zaskocz teściową i sama jej zrób 😁
Uwielbiam serniki. W każde święta piekę zwykle wiedeński. Spodobała mi się Twoja propozycja !
Sernik to moje ulubione ciasto, a takiego jeszcze nie jadlam, chetnie skorzystam z przepisu <3
Bardzo polecam, jest pyszny 🙂
Serniki to moje ulubione ciasta 😀 Chętnie sprawdzę jak smakuje ten słoneczny sernik 😉
Polecam spróbować 🙂
A jaka forma +😊
Tak jak pisze w przepisie – 26cm
wygląda obłędnie. Myślę, że wypróbuję go na mojej rodzinie :-), bo dawno nie było 😀
Ten przepis to dla mnie nowość, z reguły piekę klasyki.
Prostota w wykonaniu, ale zapewne już złożoność smaków w ustach. 😉
Takim serniczkiem nie pogardze
Bardzo lubię serniki domowej roboty, ale takiego to na pewno jeszcze nie jadłam 🙂
Serniczka nigdy nie odmówię 😀 uwielbiam to ciacho.
Wygląda na bardzo fajny przepis. Będę musiała go niedługo wypróbować 😉
Polecam 🙂
Taki sernik musi być fantastyczny w smaku. Kiedyś na pewno zrobimy.